Η δύναμη του πελάγους!

Η δύναμη του πελάγους!

Πελαγίσια!!! Παλαμίδες, λίτσες, μανάλια και άλλα είδη περνούν αστραπιαία από το μυαλό μας ακούγοντας αυτή τη λέξη. Μια λέξη που είναι μαγική μόνο στο μυαλό των spinners! Μια λέξη που στο άκουσμα της, μας φέρνει στο μυαλό την αδρεναλίνη, την δύναμη, την ταχύτητα, την εκρηκτικότητα και φυσικά τις σκληρές μάχες!

Αυτά τα είδη ψαριών ευτυχώς ή δυστυχώς δεν ζουν μόνιμα σε ένα μέρος αλλά μετακινούνται στις ακτογραμμές της χώρας μας και αναλόγως την εποχή τα συναντάμε σε διαφορετικά μέρη. Οι μετακινήσεις τους γίνονται σε ομάδες με μεγάλο συνήθως αριθμό ατόμων. Οι λόγοι της συνεχούς μετακίνησης τους είναι δύο. Ο πρώτος είναι οι μετακινήσεις των μικρών ψαριών όπως σαρδέλα, κολιός, γάβρος κ.λπ. που είναι η βασική τους τροφή και ο δεύτερος ο κύκλος της αναπαραγωγής τους. Στην Χίο συναντάμε αρχές του Μαΐου παλαμίδες και ντάσκες και όσο τα νερά ζεσταίνουν και μπαίνουμε βαθιά μέσα στο καλοκαίρι και τον μήνα Ιούλιο εμφανίζονται οι πρώτες λίτσες. Τον Αύγουστο τα πρώτα μανάλια είναι κιόλας γιαλό καθώς τα νερά πλέον έχουν ζεσταθεί αρκετά και τέλος μπαίνοντας πλέον στο φθινόπωρο και τον Σεπτέμβρη οι κυνηγοί κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Σημεία που μπορούμε να τα βρούμε

pelagos1Ασχέτως τις εποχές που τα ψάρια αυτά εμφανίζονται σε κάθε μέρος, τα σημεία που μπορούμε να τα βρούμε σε κάθε τόπο έχουν περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά. Πολύ από εμάς γνωρίζουμε τέτοια σημεία εμπειρικά που είναι τα στάνταρ μας. Η αναζήτηση τους όμως δεν σταματάει εκεί. Οι λέξεις κλειδιά είναι δυο, βαθιά νερά! Τα βαθιά νερά σε μέρη με κοφτά βράχια είναι σημεία που μπορούμε να τα συναντήσουμε. Όμως πελαγίσια αρπαχτικά μπορούμε να βρούμε και στα μεγάλα λιμάνια με βαθιά νερά. Έξω από αυτά και κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες θα συναντήσουμε κυνηγούς, λίτσες και μανάλια αλλά και φυσικά τονοειδή που περιμένουν τα κοπάδια από τα μικρόψαρα για να τραφούν. Πολύ καλά σημεία είναι οι φυσικοί κόλποι που κρατάνε κοπάδια μικρών ψαριών όπως και διάφοροι λιμενοβραχίονες.

pelagos2Παραλίες που αποτελούνται από αμμώδες βυθό ασχέτους βάθους και σε συνδυασμό με αρκετά μποφόρ -τέσσερα και πάνω- θα σας φέρουν αντιμέτωπους με λίτσες και σε καταστάσεις άπνοιας με κυνηγούς. Ένα μικρο μυστικό που πολλοί ξέρουμε είναι ότι οι κυνηγοί αρέσκονται να καρτερεύουν στις σκιές. Την σκιά μπορεί να την κάνει μια μεγάλη σημαδούρα από υπογείους σωλήνες για τροφοδοσία καυσίμων όπως έχουμε εδώ σε ορισμένες παράλιες ή κάτι άλλο, οπότε αν μπορείτε να κάνετε ρίψεις κοντά στην σκιά την εποχή που έχουν έρθει κυνηγοί θα έχετε μεγάλες πιθανότητες να τους δελεάσετε ώστε να πάρετε το πολυπόθητο strike.

Τεχνητά και πλεύσεις

Οι κατηγορίες τεχνητών δολωμάτων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι πολλές και υπάρχουν σε αφθονία στην Ελληνική αγορά. Πιο κάτω και θα τις δούμε αναλυτικά:

Top water

pelagos3Σε αυτήν την κατηγορία πρωτεύοντα ρόλο έχουν τα poppers, τα surface (WTD) και κάποια υβρίδια που είναι συνδυασμός popper και pencil. Με γρήγορη ανάκτηση και μεγάλα χτυπήματα με τα poppers, θα μπορέσουμε να ξεγελάσουμε τα ψάρια όπως και να τα προσελκύσουμε αν είναι σε απόσταση που δεν μπορούμε να τα φθάσουμε με τις ρίψεις μας. Τα surface θέλουν γρήγορα twiches με χαμηλά το καλάμι και πολλή ένταση ώστε το τεχνητό να χοροπηδάει πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας.

Pencils

pelagos4Τα συγκεκριμένα τεχνητά δουλεύουν με πολλούς τρόπους ανάκτησης. Τα ψάρια όμως που στοχεύουμε εδώ θέλουν ταχύτητα, όποτε τα jerks και τα twiches δεν παίζουν μεγάλο ρόλο και δεν θα κάνουμε παύσεις ούτε stop’n’go στην ανάκτηση μας. Κάνουμε τις ρίψεις μας, αφήνουμε το τεχνητό μας να βυθιστεί μέχρι εκεί που θέλουμε και με την κορυφή του καλαμιού μας να κοιτάζει στο νερό, μαζεύουμε αρκετά γρήγορα. Με αυτήν την κατηγορία μπορούμε να ψαρέψουμε όλα τα προαναφερθέντα είδη ψαριών ακόμα και τα μαγιάτικα που κυνηγούν στα μεσόνερα άλλα και στον βυθό όπως και στην επιφάνεια.

Κουτάλια

pelagos5Εδώ τα πράγματα είναι ακόμα πιο απλά. Απλώς ρίχνουμε και μαζεύουμε αρκετά γρήγορα με εναλλαγές στη ταχύτητα ανάκτησης και όταν αντιληφθούμε ότι κάτι έρχεται πίσω από το τεχνητό μας αυξάνουμε και άλλο την ταχύτητα.

Πλάνοι

pelagos6Ένας άσσος στο μανίκι είναι οι πλάνοι καθώς μπορούμε να τους δουλέψουμε με τον ίδιο τρόπο ανάκτησης με τα κουτάλια άλλα φυσικά και κανονικά με jerks αφού πρώτα τους αφήσουμε να βυθιστούν μέχρι εκεί που θέλουμε. Στα μανάλια θα πρότεινα μεγαλύτερα jerks ενώ για τα υπόλοιπα είδη μικρότερα και πιο νευρικά.

Floating και sinking minnow

pelagos7Μπορούμε να δουλέψουμε τα γνωστά σε όλους μας minnow. Και εδώ η ανάκτηση είναι γρήγορη με twiches νευρικά. Τα sinking minnow τα θεωρώ καταλληλότερα λόγω καλύτερης ρίψης και πιο σταθερής πλεύσης αν έχει αέρα και κατ’ επέκταση κύματα.


Εξοπλισμός

pelagos8Τα ψάρια που θα αντιμετωπίσουμε τα χαρακτηρίζουν η δύναμη, η ταχύτητα και η αντοχή. Όπως καταλαβαίνετε ο εξοπλισμός μας πρέπει να είναι δυνατός ώστε να μπορεί να κουράσει τα ψάρια γρήγορα, να έχει την δυνατότητα να τους κόψει τα κεφάλια που κάνουν και όταν χρειάζεται τα φρένα μας να δουλεύουν σωστά χωρίς κωλύματα και κενά στην μάχη. Τα ψαριά αυτά και ειδικά σε μέγεθος άνω των τεσσάρων κιλών δεν συγχωρούν λάθη! Επίσης θέλουμε ένα καλάμι fast ή extra fast καθώς μιλάμε για μακρινές βολές και πρέπει να δίνουμε την κίνηση που πρέπει στα τεχνητά μας από τα πρώτα κιόλας μέτρα της ανάκτησης μας. Όσο για αυτά που ακούω για την παραβολή και ότι τα regular καλάμια κουράζουν τα ψάρια ποιο εύκολα η απάντηση μου είναι ότι πριν δέκα χρονιά ναι ίσχυε! Πλέον οι εταιρίες με την τεχνογνωσία που έχουν βγάζουν καλάμια fast και extra fast που στην μάχη η παραβολικότητα των καλαμιών είναι άψογη και τα καλάμια λυγίζουν από το butt μέχρι την κορυφή ομοιόμορφα.
pelagos9Η επιλογή μου σε καλάμι για να αναζητήσω αυτά τα ψάρια ήρθε μέσα από την εταιρία που ανήκω σαν field tester, την Dragon. Έχοντας την δυνατότητα να επιλέξω μέσα από πολλά καλάμια της εταιρίας διάλεξα το Dragon Guide Select και συγκεκριμένα το μοντέλο Cobra. Τα χαρακτηριστικά του ήταν αυτά που με κέρδισαν, x-fast συμπεριφορά όπως ήθελα για τους λογούς που σας προανέφερα, με μήκος 2.75cm για μακρινές βολές και μόλις 191 γραμμάρια παρά το c.w 18-50 gr που έχει! Το χαμηλό βάρος του είναι σημαντικό γιατί ο συνδυασμός της γρήγορης ταχύτητας ανάκτησης με πολλές ώρες ψάρεμα και βάρια σχετικά τεχνητά είναι κουραστικός και επίπονος. Άλλα θετικά είναι η λεπτή κωνικότητα του carbon που είναι τεχνολογίας της Toray όπως και οι Fuji Alconite οδηγοί. Το μόνο λοιπόν που έμενε να δω ήταν η δύναμη του που ήταν καλά κρυμμένη στην τελεία εμφάνιση του!

pelagos11Το σέταρα με τον μηχανισμό Dragon Fishmaker II FD1130i με βάρος 299 γραμμάρια, 10+1 ανοξείδωτα ρουλεμάν Ιαπωνίας και πολύ δύναμη στα φρένα. Εδώ και τρεις μήνες ψαρεύω με το συγκεκριμένο εξοπλισμό τα παραπάνω είδη ψαριών. Έχω έρθει αντιμέτωπος με πολλά από αυτά αλλά και λούτσους και λαβράκια, χωρίς όμως να μου τύχει κάποιος πραγματικά πολύ μεγάλος αντίπαλος. Παρόλα αυτά, το καλάμι μου έδωσε να δω τι πραγματικά αξίζει και την απίστευτη δύναμη που έχει στις μάχες αυτές, βγάζοντας με σε όλες νικητή και μάλιστα με μεγάλη άνεση και κουράζοντας τα ψάρια τόσο γρήγορα που δεν το περίμενα ούτε εγώ ο ίδιος. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι ακόμη δεν έχω βρει αξιόλογο αντίπαλο για αυτό.

rizoulis
Σκεπτόμενος και μόνο το ψάρεμα των συγκεκριμένων ειδών, ο ήχος των φρενών ηχεί μέσα στο μυαλό μου. Ψάρια που μας χαρίζουν ωραίες στιγμές που μένουν ανεξίτηλες στην μνήμη μας αλλά πρέπει να υπάρχει και σύνεση. Πάντα τα μικρά του είδους πρέπει να τα επιστρέφουμε πίσω στην γαλανή Θεά!

Categories: Spinning

About Author

Μανώλης Αρβανίτης

Ο Μανώλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Χίο οπότε από μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με το ψάρεμα όπως άλλωστε κάθε σωστός νησιώτης. Τα τελευταία πέντε χρόνια ασχολείται φανατικά με το spinning αλλά έχει περάσει από όλες τις τεχνικές ψαρέματος τόσο από το σκάφος όσο και από την ακτή, παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες. Το μεράκι του όμως για το spinning τον έχει κάνει να είναι από τους πιο ενεργούς spinners του νησιού με αποτέλεσμα να ανοίγει δρόμο στην τεχνική. Όλες αυτές τις γνώσεις θα μοιραστεί μαζί μας ώστε να μην μείνουν μόνο στο νησί της Χίου αλλά να μεταλαμπαδευτούν σε όλη την Ελλάδα. Ο Μανώλης ανήκει στο Dragon Team Hellas και θα αρθρογραφεί για τα προίοντα της εταιρείας.