Μελανούρια στα βαθιά

Μελανούρια στα βαθιά

Στα τόσα ψαρέματα που έχω κάνει από το 2002 με εγγλέζικο, το μελανούρι δεν ήταν στόχος αλλά… παρενόχληση! Βλέπετε, για στόχο πάντα είχαμε τον σαργό και τα μελανούρια δεν μας άφηναν ούτε να τους μαλαγρώσουμε. Όχι μόνο εξαφάνιζαν την μαλάγρα στην κάθοδο αλλά ούτε άφηναν να κατέβει το αγκίστρι με το bigattini στον βυθό. Το κατασπαράζανε!

Παρόλα αυτά, γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό που μας συνέβαινε ήταν τύχη και όχι ταλαιπωρία αφού οι μάχες μαζί τους ήταν ομηρικές. Δεν θα κρύψω ότι στα μέρη μου τα μελανούρια ανέκαθεν ήταν πολλά αλλά και σε άλλα μέρη που ψάρεψα δεν μπορώ να πω ότι ήταν λιγότερα, τόσο στο Ιόνιο, όσο και στο Αιγαίο.

Μελανουροψάρεμα!

Μελανουροψάρεμα!

Γενικά τους καλοκαιρινούς μήνες -όπου ασχολούμουν κυρίως με το εγγλέζικο και όχι με το spinning, οι ψαριές σε μελανούρια ήταν σκανδαλώδεις. Ειδικά τα πρώτα χρόνια που δεν είχαμε αποκτήσει την νοοτροπία του C&R, τα ψάρια που κρατάγαμε ήταν τόσα ώστε να μπορούν να χαρακτηριστούν υπερβολικές. Ολόκληρο το βράδυ δεν είχες χρόνο ούτε να κάτσεις και το πρωί σε έβρισκε κατάκοπο.

Μες στα μελανούρια, έτρωγε και κανένας μεγάλος σαργός

Μες στα μελανούρια, έτρωγε και κανένας μεγάλος σαργός

Αυτό που θυμάμαι όμως, ήταν ότι σε κάθε ψάρεμα παρακαλούσαμε να τιμήσει το δόλωμα μας ένας μεγάλος σαργός και κάποιες φορές… αυτό γινόταν! Με τα χρόνια, τα μελανούρια πονήρεψαν αλλά το μόνο που άλλαξε ήταν ότι τα μεγαλύτερα μεγέθη τσιμπούσαν δύστροπα ή και καθόλου.

Δόλωμα και μαλάγρα

melanouria_eggleziko4Το ψάρεμα μας γινόταν κυρίως στα βαθιά νερά του Κορινθιακού κόλπου ή σε αντίστοιχα νερά σε όλη την Ελλάδα και το δόλωμα μας ήταν πάντοτε το bigattini. Ψαρεύαμε σε κατηφορικούς βυθούς που ξεκινούσαν από τα πέντε μέτρα και πολύ απότομα έφταναν τα δώδεκα μέτρα βάθος. Ένα μέτρο ο φελλός πιο κοντά και η βυθομετρική διαφορά μπορεί να ήταν και δύο μέτρα.

Με την πανσέληνο είναι δύσκολο να ψαρέψουμε στα βαθιά αφού τα ρεύματα είναι πολύ ισχυρά

Με την πανσέληνο είναι δύσκολο να ψαρέψουμε στα βαθιά αφού τα ρεύματα είναι πολύ ισχυρά

Το άλλο χαρακτηριστικό των τόπων αυτών ήταν τα ισχυρά ρεύματα, ειδικά τις μέρες της πανσελήνου, οπότε δύσκολα μπορείς να χρησιμοποιήσεις μαλάγρα σε αυτές τις συνθήκες. Για αυτό και η μόνη λύση ήταν το μαλάγρωμα με σκέτο bigattini.

Μια σφεντόνα για bigattini και συχνό μαλάγρωμα θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα

Μια σφεντόνα για bigattini και συχνό μαλάγρωμα θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα

Για τα μελανούρια το μυστικό είναι το ελάχιστο μαλάγρωμα με bigattini γιατί είναι κοπαδιαστά ψάρια και θέλουμε να μείνουν στην ψαρεύτρα αλλά από την άλλη να είναι ανταγωνιστικά μεταξύ τους και φυσικά να μην τα χορτάσουμε. Για να το καταφέρουμε αυτό αρκεί να χρησιμοποιήσουμε τις μικρές σφεντόνες που ρίχνουν καμιά δεκαριά σκουλήκια την φορά και να μαλαγρώνουμε αμέσως από κάθε ρίψη, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

melanouria_eggleziko5

Σφιχτές μικρές μπάλες γεμάτες σκουληκάκια αν δεν έχει ρεύματα

Τα άλευρα, τα χρησιμοποιήσαμε με επιτυχία μόνο την νέα σελήνη και στα «αργονέρια» που τα ρεύματα είναι πολύ αργά ή δεν υπάρχουν καθόλου και αυτό το κάναμε ως εξής : στην αρχή του ψαρέματος ρίχναμε τρεις μεγάλες μπάλες και στην συνέχεια μαλαγρώναμε με πολύ μικρές μπάλες σε πολύ τακτά διαστήματα. Για μαλάγρα χρησιμοποιήσαμε τα άλευρα που προτείνουν οι Ιταλοί για το μελανούρι με βάση το τυρί.

melanouria_eggleziko6Για ένα κιλό μαλάγρα, προσθέταμε περίπου δυο μικρές χούφτες bigattini ώστε να διαλύουν την μαλάγρα με την κίνηση τους. Τις μικρές μπάλες τις κάναμε σχετικά σφιχτές ώστε να φτάνουν σε αρκετά μεγάλο βάθος προτού διαλυθούν και απελευθερώσουν τα σκουλήκια.

Αρματωσιά και άλλα

melanouria_eggleziko18Όπως είπαμε και παραπάνω οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες στα μέρη που αναζητώ τα μελανούρια. Τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα από το γεγονός ότι για να έχει επιτυχία το ψάρεμα πρέπει να αναζητήσεις τα μελανούρια κοντά στον βυθό και όχι στον αφρό. Μιλάμε πάντοτε για ψάρεμα όλη την νύχτα γιατί στο ξημέρωμα ή ακόμα και μέρα μπορείς να βάλεις μια οργιά από την επιφάνεια και να τα βρεις. Το βράδυ όμως τσιμπούν στον βυθό και αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για κατηφόρα, τότε το πράγμα δυσκολεύει.

armatosia_melanoyriaΤο πρώτο εμπόδιο λοιπόν που πρέπει να ξεπεράσουμε είναι η κατηφόρα που αποτελείται από βράχια. Η λύση είναι το μακρύ παράμαλλο με μήκος από 1,5 έως 2 μέτρα το οποίο ακόμα και αν ακουμπήσει μπορεί -με τα ρεύματα να σπρώχνουν το φελλό- να ψαρεύει χωρίς να σκαλώνει. Άλλο ένα μέτρο που πρέπει να λάβουμε για αποφυγή σκαλωμάτων είναι η χρήση μικρών βαριδιών 0,10 του γραμμαρίου για το ερμάτισμα του φελλού.

Πυκνά τα βαριδάκια και stick φελλός

Πυκνά τα βαριδάκια και stick φελλός

Προσωπική μου επιλογή είναι τα πολύ μαλακά ώστε ακόμα και αν χτυπηθούν κατά την μάχη σε κάποιο βράχο, να φύγουν πάνω από την μάνα χωρίς να σκαλώσουν. Το πώς θα τα τοποθετήσουμε είναι απλό : πολύ κοντά το ένα με το άλλο για να βυθίζουν γρήγορα το αγκίστρι μας στα δέκα μέτρα που θέλουμε να φτάσει.

Με 4+2 φελλό...

Με 4+2 waggler φελλό…

Ένας φίλος επέμενε ότι με το άπλωμα έχει καλύτερη απόδοση και καλύτερη παρουσία η αρματωσιά μας αλλά αυτό ισχύει στα χαλαρά έως μέτρια ρεύματα. Όταν τα ρεύματα είναι ποτάμι θέλεις να πας κάτω, να ζυγιστεί γρήγορα ο φελλός ώστε να προλάβει το δόλωμα να ψαρέψει για λίγα μέτρα ώσπου να το βγάλεις για να το ξαναρίξεις. Δυστυχώς στα μεγάλα βάθη με άγριους βυθούς ισχύει το όσο πιο απλά κάνεις τα πράγματα τόσο πιο εύκολα θα ψαρέψεις.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το θέμα είναι να πάει στον βυθό το δόλωμα…

Τέλος, το μόνο που μένει είναι ένα σκληρό μικρό βαριδάκι να συγκρατεί το φελλό σε απόσταση όσο και το μήκος του παράμαλλου ώστε να μην μπερδεύεται η αρματωσιά μας στην ρίψη. Η επιλογή φελλού είναι προσωπική υπόθεση του καθενός. Εμείς χρησιμοποιούσαμε για χρόνια stick 4+2 αλλά τα τελευταία χρόνια δοκιμάζουμε και μερικούς waggler με το ίδιο ερμάτισμα και stick +3 στα πολλά ρεύματα. Αν ξεκινάτε τώρα διαλέξτε ένα stick +2 για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Tip : Επειδή τα μελανούρια έχουν κοφτερά δόντια, καλό είναι να διπλαρώσουμε το παράμαλλο δυο πόντους ώστε να μην χρειάζεται να δένουμε κάθε λίγο και λιγάκι αγκίστριmelanouria_eggleziko10Η επιλογή εξοπλισμού

melanouria_eggleziko3Από τα πρώτα βήματα στην τεχνική, μυήθηκα στο Bolognese καλάμι από τον Μανώλη Ανδρεαδάκη. Ο Μανώλης είναι ο πρώτος στην Ελλάδα που ασχολήθηκε και έγραψε στα περιοδικά για το εγγλέζικο αλλά οι περισσότεροι τον γνωρίζουν για τον μολύβι φύλακα. Ήταν αυτός που εισήγαγε αυτήν την τεχνική στην χώρα μας και λόγω της μεγάλης της επιτυχίας που είχε, υποσκελίστηκε το γεγονός ότι μας άνοιξε τα μάτια και στο εγγλέζικο. Μαθητές του ήταν ο Γιάννης Γιατράκος και ο Δημήτρης Σφαλτός που επί χρόνια συνέχισαν την αρθρογραφία πάνω σε αυτό το κομμάτι.

melanouria_eggleziko9

Αν χρειαστεί να ψαρέψουμε σε βράχια και όχι σε ντόκο τότε το bolognese θα βγάλει την μάνα μακριά από τους αχινούς

Με το Μανώλη γνωριστήκαμε στα μέρη μου -παραθέριζε εκεί κάθε καλοκαίρι- και είχε σωστά διαβάσει ότι αυτές οι κατηφόρες θέλουν Bolognese καλάμι και όχι εγγλέζικο για να σηκώσεις γρήγορα το ψάρι από τα κοφτερά βράχια του βυθού, να καρφώσεις αποτελεσματικότερα αλλά και για να βγάζεις την πετονιά μακριά από τα βράχια της ακτής και τους αχινούς όταν ο φελλός ψαρεύει. Συγκεκριμένα, μιλάμε για καλάμια έξι μέτρων που μπορούν να ψαρευτούν ακόμα και αν έχει λίγο αέρα. Ένα τέτοιο καλάμι μας βοηθά να ρίξουμε άνετα μια αρματωσιά που μπορεί να είναι ακόμα και πέντε μέτρα.

Στα βαθιά νερά δεν χρειάζεται να ψαρέψουμε μακριά οπότε το bolognese καλάμι είναι ότι πρέπει

Στα βαθιά νερά δεν χρειάζεται να ψαρέψουμε μακριά οπότε το bolognese καλάμι είναι ότι πρέπει

Αυτά είναι τα θετικά μιας τέτοιας επιλογής. Το μόνο αρνητικό είναι η μακρινή ρίψη που δεν την έχει όπως το εγγλέζικο καλάμι αλλά στα μέρη που περιέγραψα, λίγα μέτρα από την ακτή, το βάθος είναι πολύ μεγάλο οπότε δεν χρειάζεται να κάνεις μεγάλη ρίψη. Τα μελανούρια πάντως μπορούν να ψαρευτούν με οποιοδήποτε καλάμι για αυτό εξηγώ την δική μου επιλογή βάση των συγκεκριμένων συνθηκών.

Εξάμετρα και πεντάμετρα είναι ιδανικά για τα βαθιά νερά

Εξάμετρα και πεντάμετρα είναι ιδανικά για τα βαθιά νερά

Στα υπόλοιπα που απαρτίζουν τον εξοπλισμό είναι ένας καλός μηχανισμός με ομαλά φρένα, μάνα 0,16 ή 0,18 mm και παράμαλλο από 0,12 έως 0,14 mm, ανάλογα πόσο πονηρεμένα είναι τα ψάρια.

Διασκέδαση και σύνεση

melanouria_eggleziko17Ξέρω ότι μετά από όσα έγραψα θα ήταν υποκριτικό να μιλήσω για C&R. Η αλήθεια είναι ότι το C&R αφορά απελευθέρωση όλων των ψαριών και όχι μόνο των μικρών, οπότε ούτε εγώ έχω κάνει ποτέ σε μελανούρια. Όμως αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να απελευθερώνετε τα πολλά μικρά και το κυριότερο να μην πηγαίνετε κάθε λίγο και λιγάκι να τα ψαρεύετε, εφόσον τα βρείτε.

Ένα και καλό!

Ένα και καλό!

Εμείς πάντοτε αλλάζαμε μέρη μετά από μια τέτοια ψαριά ώστε να αφήσουμε το κοπάδι ήσυχο. Πολλές φορές αφήναμε και ένα μήνα μέχρι να ξαναπάμε. Δυστυχώς πρόσφατα επισκέφτηκα τα μέρη μου και είδα ότι στο εγγλέζικο έχουν μπει καινούργια άτομα με νοοτροπία όμως «πάμε κάθε μέρα να τα τσακίσουμε για να δειχτούμε». Το έργο το έχουμε όλοι ξαναδεί.

Αυτά δεν σε κάνουν μεγάλο ψαρά... Χρειάζεται σύνεση για να υπάρχει διασκέδαση...

Αυτά δεν σε κάνουν μεγάλο ψαρά… Χρειάζεται σύνεση για να υπάρχει διασκέδαση…

Μέσα σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει λέπι και όλοι αυτοί θα κάνουν άλλες τεχνικές. Προσωπικά θεωρώ ότι έχω… γεράσει όσον αφορά αυτά τα θέματα και για αυτό δεν έχω να πω τίποτα. Κάντε ότι θέλετε. Για όσους όμως διαθέτουν έστω και ελάχιστη αίσθηση του κοινού καλού θα πω : διασκεδάστε με σύνεση!

About Author

Γιώργος Φενερλής

Ο Γιώργος έχει ασχοληθεί με την αρθρογραφία στον περιοδικό τύπο από το 2004, γράφοντας άρθρα κυρίως για την τεχνική του spinning. Ήταν από τους πρώτους που έγραψε για αυτήν την τεχνική ενώ εισήγαγε και νέες όπως το Eging και το LRF. Τα περιοδικά με τα οποία έχει συνεργαστεί είναι το “Thalassa”, “Boat & Fishing”, “Το Ψάρεμα και τα Μυστικά του” και τέλος το “Ψαρεύω” στο οποίο υπήρξε συνδημιουργός και δούλεψε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ως αρχισυντάκτης του. Πέρα από την αρθρογραφία έχει ασχοληθεί με παρουσιάσεις προϊόντων, δοκιμές, ρεπορτάζ αγοράς, συνεντεύξεις και ανταποκρίσεις αγώνων αλιείας. Επίσης είναι ο δημιουργός και κάτοχος του παρόντος site.