Βήμα 2ο : Στην αρχή του ψαρέματος

Βήμα 2ο : Στην αρχή του ψαρέματος

Προσπερνώντας το πρώτο «βουνό» -αυτό της επιλογής αρχικού εξοπλισμού για την τεχνική του Εγγλέζικου που αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο– και αφού επιλέξαμε το κατάλληλο σημείο για την πρώτη μας εξόρμηση, ήρθε η ώρα της γνωριμίας μας με την τεχνική στην πράξη. Θυμάμαι τον εαυτό μου πριν κάποια χρόνια, λίγες μόνο ώρες αφού είχα αποκτήσει τον δικό μου εξοπλισμό για Εγγλέζικο, να είμαι σε μία προβλήτα του λιμανιού της Καλαμάτας,να κοιτάζω τα νέα μου αποκτήματα και να ρωτώ: «Τι κάνω τώρα;».


Μέσα από αυτό το άρθρο λοιπόν θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα που είναι βέβαιο πως θα απασχολήσει πολλούς και θα επιχειρήσουμε να χαρτογραφήσουμε τα βήματα που θα ακολουθήσουμε στην πρώτη μας απόπειρα στην τεχνική,ώστε να χτίσουμε γερά θεμέλια για την μελλοντική μας ενασχόληση με το Εγγλέζικο ψάρεμα.

Επιφανειακά ρεύματα και άνεμος

prota_bimata_rekalidis21Φτάνοντας λοιπόν στο κατάλληλο σημείο που επιλέξαμε για την πρώτη μας δοκιμή στην τεχνική, κάνουμε έναν πρώτο έλεγχο στις συνθήκες που επικρατούν στο μέρος. Ιδανικά,η απουσία ανέμου θα μας διευκολύνει αρκετά στο να στήσουμε τον εξοπλισμό μας και να τον χειριστούμε κατά την διάρκεια του ψαρέματός μας. Αλλά στην περίπτωση που πνέει άνεμος χαμηλής ή μέτριας έντασης θα προσπαθήσουμε να στήσουμε τον εξοπλισμό μας με τέτοια φορά ώστε να έχουμε την κατεύθυνση του στην πλάτη μας. Στην συνέχεια κάνουμε ένα υποτυπώδη έλεγχο για επιφανειακά ρεύματα στην θάλασσα που η παρουσία τους θα δυσκολέψει λίγο την προσπάθεια μας.

Βάζουμε τον άνεμο στην πλάτη και αποφεύγουμε τα σημεία με επιφανειακά ρεύματα

Βάζουμε τον άνεμο στην πλάτη και αποφεύγουμε τα σημεία με επιφανειακά ρεύματα

Ένας εύκολος τρόπος για να κάνετε αυτόν τον έλεγχο είναι να παρατηρήσετε αν και κατά ποια κατεύθυνση κινούνται κάποια υλικά που επιπλέουν στην θάλασσα, παραδείγματος χάριν, κάποια φύκια ή αν υπάρχουν σε κάποιο σημείο της προβλήτας συσσωρευμένα σκουπίδια. Αν εντοπίσουμε παρουσία επιφανειακών ρευμάτων και έχουμε την δυνατότητα, τότε επιλέγουμε κάποιο άλλο σημείο της προβλήτας που επικρατούν καλύτερες συνθήκες. Τα επιφανειακά ρεύματα αντιμετωπίζονται σε έναν βαθμό, απλά καλό θα ήταν να μην είναι κάτι που θα σας απασχολήσει στο πρώτο σας ψάρεμα.

Tips :

  • Καλό θα ήταν στο σημείο που ψαρεύετε να επικρατεί ησυχία και κατά τα νυχτερινά ψαρέματα να αποφεύγετε την ευθεία προβολή του φακού στην θάλασσα
  • Ο καλύτερος τρόπος ελέγχου ύπαρξης ή μη επιφανειακών ρευμάτων είναι ο εξής : Αφού έχουμε περάσει την πετονιά στο καλάμι μας και την στριφταροπαραμάνα πάνω σε αυτήν, κάνουμε την θηλιά στην μάνα του μηχανισμού μας όπου θα ενωθεί με το παράμαλλο. Ακριβώς πάνω από την θηλιά βάζουμε ένα βαριδάκι 0,10 γρ για να μην περάσει η στριφταροπαραμανα από τον κόμπο. Έπειτα περνάμε τον φελλό στην παραμάνα και κάνουμε μερικές βολές μόνο με τον φελλό και ελέγχουμε


Στήσιμο εξοπλισμού

bima2o_rekalidis2Εφόσον έχουμε κάνει τον παραπάνω έλεγχο και έχουμε καταλήξει στο σημείο που θα ψαρέψουμε ξεκινάμε να στήσουμε τον εξοπλισμό μας, αρχής γενομένης από την απόχη. Η απόχη είναι από τα βασικότερα εργαλεία στο εγγλέζικο ψάρεμα και όχι μόνο την παίρνουμε πάντοτε μαζί μας αλλά την ανοίγουμε πρώτη και την κλείνουμε τελευταία.

Απόχη : πρώτη ανοίγει, τελευταία κλείνει

Απόχη : πρώτη ανοίγει, τελευταία κλείνει

Αυτή είναι μια κίνηση που πρέπει να μας γίνει συνήθεια καθώς μπορεί να κρίνει την επιτυχία του ψαρέματος μας κάθε φορά. Ένα εξίσου σημαντικό εργαλείο που τοποθετούμε εξαρχής στην ψαρεύτρα μας είναι το ειδικό ψαροκάλαθο ή κιούρτος μέσα στο οποίο διατηρούμε τα ψάρια που αλιεύουμε.

bima2o_rekalidis11Στην συνέχεια τοποθετούμε το κάθισμα μας, γύρω από το οποίο θα στήσουμε το πεδίο μας, με τον τρόπο που βολεύει τον κάθε έναν ψαρά ξεχωριστά. Επίσης θα μας δώσει την δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουμε και σαν μέσο στήριξης του καλαμιού μας στην συνέχεια.

Κιούρτος ο απαραίτητος!

Κιούρτος ο απαραίτητος!

Έπειτα ανοίγουμε το καλάμι μας και προσέχουμε όλοι οι οδηγοί να είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένοι μεταξύ τους και τα στελέχη του καλαμιού μας να έχουν κουμπώσει καλά. Ακολουθεί το σετάρισμα με τον μηχανισμό που έχουμε επιλέξει.

Περνάμε προσεχτικά την πετονιά από τους οδηγούς, προσέχοντας μην ξεχάσουμε κάποιον

Περνάμε προσεχτικά την πετονιά από τους οδηγούς, προσέχοντας μην ξεχάσουμε κάποιον

Περνάμε προσεκτικά την πετονιά του μηχανισμού μας από τους οδηγούς του καλαμιού. Συνεχίζουμε με το στήσιμο μιας βασικής απλής αρματωσιάς και τέλος κατασκευάζουμε το στόπερ του φελλού μας.

Σταθεροποιήστε το αγκίστρι στο κρικάκι ή στο κάτω μέρος του καλαμιού για να βάλετε εύκολα τα βαρίδια

Σταθεροποιήστε το αγκίστρι στο κρικάκι ή στο κάτω μέρος του καλαμιού για να βάλετε εύκολα τα βαρίδια

Μία χρήσιμη συμβουλή σε αυτό το σημείο που θα σας διευκολύνει αρκετά είναι να περάσετε το αγκίστρι στον ειδικό κρίκο που έχει το καλάμι πάνω από την βάση του μηχανισμού ή να το καρφώσετε στο πίσω μέρος του, ώστε να τεντώσει η πετονιά και να τοποθετηθούν σωστά επάνω της τα βαριδάκια της αρματωσιάς μας και το στόπερ. Περνάμε τον φελλό στην στριφταροπαραμάνα και είμαστε έτοιμοι για την πρώτη μας βολή.

Tips :

  • Υπενθυμίζουμε ότι κατά την βολή και λίγο πριν ο φελλός μας ακουμπήσει στην θάλασσα,φρενάρουμε με το χέρι μας την πετονιά που ξετυλίγεται από την μπομπίνα του μηχανισμού,ώστε να «απλώσει» η αρματωσιά και να αποφύγουμε τυχόν μπλεξίματα
  • Κατά την κατασκευή της αρματωσιάς μας σαλιώνουμε πάντα οποιονδήποτε κόμπο κατασκευάζουμε για να αποφύγουμε το κάψιμο της πετονιάς μας και την απώλεια μέρους της αντοχής της


Βυθομέτρηση

bima2o_rekalidis6Μια μείζονος σημασίας κίνηση που δεν παραλείπουμε ποτέ, είναι η απαιτούμενη βυθομέτρηση. Βυθομετρούμε πάντοτε, πριν ξεκινήσουμε κάθε μας ψάρεμα, ακόμα και αν γνωρίζουμε με ακρίβεια το μέρος ή ψαρεύουμε εκεί καθημερινά. Ο λόγος είναι ότι ανάλογα με την παλίρροια μπορεί να έχει μεταβληθεί η στάθμη της θάλασσας και αν δεν το ελέγξουμε, θα ψαρεύουμε σε λάθος βάθος και θα βρεθούμε εκτεθειμένοι. Περνάμε λοιπόν το αγκίστρι μας στον βυθομετρητή και ξεκινάμε την αναζήτηση του βάθους της ψαρεύτρας μας.

Η μετακίνηση του στόπερ αυξάνει ή μειώνει το βάθος που ψαρεύουμε

Η μετακίνηση του στόπερ αυξάνει ή μειώνει το βάθος που ψαρεύουμε

Σε ένα ημερήσιο ψάρεμα ενδεχομένως καθίσταται δύσκολος ο εντοπισμός της κεραίας του φελλού μας κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, γι’ αυτό το λόγο σας προτείνω να βυθομετρήσετε τόσο, ώστε η κεραία να εμφανίζεται οριακά πάνω από αυτήν. Με αυτό τον τρόπο, σε κάθε μεταβολή του στόπερ μας, θα γνωρίζουμε με ακρίβεια την απόσταση που ψαρεύουμε από τον βυθό. Μία γενική αρχή που θα σας βοηθήσει στην διαδικασία της βυθομέτρησης είναι ότι η μετακίνηση του στόπερ προς το μέρος μας αυξάνει το βάθος που ψαρεύουμε. Αντίθετα η μετακίνηση του στόπερ προς τον φελλό μειώνει το βάθος που θα βρίσκεται το αγκίστρι μας.

Εξοικειωθείτε με την διαδικασία της βυθομέτρησης και μην διστάσετε να την επαναλάβετέ ξανά και ξανά

Εξοικειωθείτε με την διαδικασία της βυθομέτρησης και μην διστάσετε να την επαναλάβετέ ξανά και ξανά

Καλό θα ήταν να εξοικειωθείτε με την διαδικασία της βυθομέτρησης και μην διστάσετε να την επαναλάβετέ ξανά και ξανά, ακόμα και κατά την διάρκεια του ψαρέματος σας, μέχρι να είστε βέβαιοι ότι ψαρεύετε στο επιθυμητό βάθος. Μία ακόμη πολύ χρήσιμη πληροφορία που μπορούμε να αντλήσουμε κατά την βυθομέτρηση είναι η μορφολογία του βυθού. Κάνοντας επαναλαμβανόμενες βυθομετρήσεις σε τοξοειδή μορφή στην ψαρεύτρα μας -δηλαδή λίγο αριστερά, μπροστά μας, λίγο δεξιά- και μαζεύοντας αργά την πετονιά μπορούμε να αντιληφθούμε για τυχόν εμπόδια στον βυθό, όπως βράχια ή φυκιάδες και να φροντίσουμε να ψαρέψουμε πάνω από αυτά.

bythometrisi_sximaΔώστε προσοχή και στην βυθομέτρηση κατά το νυχτερινό ψάρεμα διότι το φως του σιάλλουμ που θα τοποθετήσουμε αντί για κεραία στον φελλό μας, ενδεχομένως να μας ξεγελάσει και μπορεί να ψαρεύουμε λίγο πιο ψηλά από ότι πραγματικά νομίζουμε.

Tips :

  • Μην διστάσετε να πειραματιστείτε στο βάθος που θα ψαρεύετε έως ωσότου βρείτε το εύρος που κινούνται τα ψάρια στην ψαρεύτρα σας
  • Εφόσον έχουμε βρει το κατάλληλο βάθος που θα ψαρέψουμε σημαδεύουμε νοητά την απόσταση του αγκιστριού από το στόπερ μας με σημεία επάνω στο καλάμι μας, ώστε αν χρειαστεί να κόψουμε και να ξαναφτιάξουμε την αρματωσιά ή το παράμαλλο μας κατά την διάρκεια του ψαρέματος να αποφύγουμε την διαδικασία της βυθομέτρησης


bima2o_rekalidis10Ολοκληρώνοντας τα παραπάνω βήματα είμαστε έτοιμοι πλέον για την πολυπόθητη στιγμή : την περιπλάνηση μας στον μαγικό κόσμο του ψαρέματος με την Εγγλέζικη τεχνική που υπόσχεται να μας χαρίσει μοναδικές εικόνες, ανεπανάληπτες συγκινήσεις και αξέχαστες στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης δίπλα στην θάλασσα.

arcofil_logo

About Author

Θεόδωρος Ρεκαλίδης

Ο Θοδωρής γεννήθηκε και μεγαλωσε στην Καλαμάτα. Από παιδική ηλικία ζούσε δίπλα στην θάλασσα ενώ ο πατέρας του, ναυτικός στο επάγγελμα, τον μύησε από πολύ μικρό στο ψάρεμα. Οι παιδικές του εικόνες είναι καλοκαίρια με πεταχτάρια στις παραλίες της Καλαμάτας. Μεγαλώνοντας ασχολήθηκε με την τεχνική του Casting και τα τελευταία τέσσερα χρόνια τον έχει κερδίσει η τεχνική του Match Fishing-Εγγλέζικου ψαρέματος την οποία εξασκεί σχεδόν αποκλειστικά. Προσέχει στο ψάρεμα την λεπτομέρεια που μπορεί να κάνει την διαφορά και συνεχώς διαβάζει και πειραματίζεται. Απολαμβάνει να μοιράζεται τις γνώσεις και τις εμπειρίες του με νέα στον χώρο άτομα και να τους μεταδίδει την φιλοσοφία του : το ψάρεμα είναι χαρά ακόμα και αν φύγεις με άδειο καλάθι! Το μεράκι του είναι η αποτύπωση των εικόνων που έχει στο χαρτί και η μετατροπή τους σε χρήσιμα κείμενα που θα εμπλουτίσουν την αρθρογραφία πάνω στην τεχνική του φελλού. Συνεργάζεται με την εταιρεία Arcofil και μέσα από τα άρθρα του θα κάνει προτάσεις για τα προϊόντα που αντιπροσωπεύει η εταιρεία στην Ελλάδα.