Ψαρέψτε έξυπνα τον κέφαλο!

Ψαρέψτε έξυπνα τον κέφαλο!

Υπάρχει ένα είδος ψαριού που έχει καταφέρει να αποκτήσει τους δικούς του θαυμαστές στο εγγλέζικο και στο bolognese, λόγω της καχυποψίας και της μαχητικότητας του. Αυτός είναι ο κέφαλος και είναι πολλοί οι ψαράδες που έχουν αφιερώσει ακόμα και μια ζωή ψαρεύοντας τον. Ας μιλήσουμε λοιπόν για το ψάρεμα του κέφαλου με τις δύο αυτές τεχνικές!


Κατά καιρούς έχουν γραφτεί άρθρα στην χώρα μας για το κέφαλο τα οποία δεν ήταν επαρκή. Η γνώμη μου λοιπόν είναι ότι για να ψαρέψουμε σωστά θα πρέπει να ανατρέξουμε για πληροφορίες στις χώρες που γεννήθηκαν αυτές οι τεχνικές ώστε να τα εφαρμόσουμε και εδώ με την ιδία επιτυχία που είχαν και εκεί. Αυτό έκανα και εγώ πριν δεκαέξι χρόνια με αποτέλεσμα να ξεκλειδώσω πολύ εύκολα τα μυστικά του ψαρέματος αυτού του μαχητικού ψαριού.

eksipna_kefaloi2Μάλιστα ήμουν τόσο τυχερός, γιατί έμαθα από Ιταλούς ψαράδες που επισκέπτονταν τον τόπο μου, την Κατερίνη, και πραγματικά θαύμασα τον τρόπο και τα αποτελέσματα των εξορμήσεων τους. Από τότε, πάντοτε κοιτώ τα δρώμενα στην γείτονα χώρα και νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι εκεί βρίσκονται τα βασικά μυστικά που χρειάζονται για ένα επιτυχημένο ψάρεμα κέφαλου.  Εδώ θα μιλήσουμε για το ψάρεμα του σε λιμάνια με βάθος έως πέντε μέτρα.

Προϋποθέσεις επιλογής τόπου

eksipna_kefaloi1Ο κέφαλος είναι ένα ψάρι που συναντάται στα περισσότερα λιμάνια της χώρας μας. Επίσης δεν υπάρχει μόνο ένα είδος κέφαλου αλλά γύρω στα εφτά. Άρα είναι σίγουρο ότι πολύ λίγα θα είναι τα λιμάνια που δεν θα έχουν κέφαλους. Αυτό το γεγονός μας δίνει την επιλογή να μπορούμε να διαλέξουμε τα ρηχότερα κομμάτια στα λιμάνια ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε πιο εύκολα την ψαρεύτρα μας.

Η θολούρα θα κρίνει το αποτέλεσμα

Κέφαλους έχουν σχεδόν όλα τα λιμάνια και οι μικροί φανερώνουν την παρουσία μεγάλων

Τι εννοώ; Το μεγαλύτερο μυστικό για τον κέφαλο είναι το σωστό μαλάγρωμα για να τους καλέσουμε και να τους κρατήσουμε καθ όλη την διάρκεια του ψαρέματος. Σε ένα ρηχό κομμάτι αυτό γίνεται πολύ πιο εύκολα άρα κομμάτια λιμανιών με τέσσερα μέτρα βάθος είναι τα ιδανικότερα. Πάμε τώρα στην θέση που θα επιλέξουμε μέσα στο λιμάνι για να στήσουμε τον εξοπλισμό.

eksipna_kefaloi10 Πάλι και εδώ ρόλο θα παίξει το μαλάγρωμα όποτε διαλέγουμε τα εσωτερικά κλειστά κομμάτια όπου θα έχουμε τα λιγότερα ρέματα και έτσι δεν θα διασκορπίζετε η μαλάγρα μας. Με λίγα λόγια η μπούκα του λιμανιού είναι η τελευταία μας επιλογή. Κάτι άλλο που αφορά την θέση είναι να έχει έστω και δύο μέτρα άνοιγμα μεταξύ των σκαφών ώστε να μπορούμε να παλέψουμε με ασφάλεια ένα ψάρι.

Η θολούρα και τα ρηχά νερά σε συνδύασμο με την μαλάγρα θα φέρουν το ιδανικό αποτέλεσμα

Η θολούρα και τα ρηχά νερά σε συνδύασμο με την μαλάγρα θα φέρουν το ιδανικό αποτέλεσμα

Η σημαντικότερη όμως για μένα προϋπόθεση επιλογής τόπου είναι η θολούρα. Τι σημαίνει αυτό; Υπάρχουν λιμάνια που το εσωτερικό τους θολώνει εύκολα από σκάφη, καιρικές συνθήκες ή κανάλια λόγω κυρίως της σύστασης του βυθού που συνήθως είναι αμμώδης. Αυτή η ανακατωσούρα προσελκύει τους κέφαλους οι οποίοι τρέφονται πιο απονήρευτα με αποτέλεσμα λιμάνια που θολώνουν να κρατούν μεγάλα κοπάδια κέφαλων. Αν εντοπίσετε τέτοια μέρη, αξίζει τον κόπο, πιστέψτε με, να ψαρέψετε εκεί και τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν.

Δολώματα της επιτυχίας

eksipna_kefaloi5Στην γείτονα χώρα το κατεξοχήν νούμερο ένα δόλωμα για τον κέφαλο είναι η πλεξούδα. Πρόκειται για μια ζύμη που στην εμφάνιση της είναι σαν τσουρέκι άψητο και υπάρχει σε πολλές γεύσεις όπως τυρί, σαρδέλα, βανίλια κ.α.. Τα πλεονεκτήματα της είναι πολλά. Το πρώτο είναι ότι δολώνετε καλά και στέκεται πάνω στο αγκίστρι ακόμα και αν χρειαστεί να κάνουμε ρίψη και λόγω αυτής της ιδιότητας του, όταν ο κέφαλος πιπιλάει δεν μπορεί εύκολα να το ξεγυμνώσει. Έπειτα δεν στομώνει το αγκίστρι και έτσι μπορούμε να καρφώσουμε αποτελεσματικά.

Στην Ιταλία το καλύτερο δόλωμα είναι η πλεξούδα

Στην Ιταλία το καλύτερο δόλωμα είναι η πλεξούδα

Θα μπορούσα να πω πάρα πολλά -όπως τα ξέφτια που αφήνει η πλεξούδα όταν την δολώσουμε, το χρώμα της και άλλα- αλλά δεν θα επεκταθώ άλλο γιατί δυστυχώς δεν εισάγεται πλέον στην χώρα μας. Παρόλα αυτά παραμένει ένα από τα κορυφαία δολώματα που όμως μπόρεσα να το αντικαταστήσω εν μέρει με ένα άλλο δόλωμα, εξίσου αποδοτικό λόγω του αρώματος και των συστατικών του.

eksipna_kefaloi7

Το τσουρέκι : ένα τέλειο δόλωμα για τον κέφαλο!

Αυτό είναι το γνωστό σε όλους μας τσουρέκι που μπορούμε να αγοράσουμε όλο τον χρόνο από κάποιον φούρνο. Για να έχει τα ίδια αποτελέσματα βέβαια, θα πρέπει πριν το δολώσουμε να το επεξεργαστούμε κατάλληλα. Επειδή αυτή η επεξεργασία είναι ολόκληρη διαδικασία θα την περιγράψουμε σε άλλο άρθρο. Αν θέλει όμως κάποιος να το δοκιμάσει χωρίς επεξεργασία, αρκεί να το βρέξει ελαφρώς και να το στεγνώσει αρκετά καλά. Έπειτα δολώνει σε μορφή λωρίδας μικρά κομματάκια, περνώντας τα κεντητά μέχρι και πάνω από την παλέτα του αγκιστριού, αφήνοντας ένα μικρό κομματάκι να εξέχει ελεύθερα μπροστά από το αγκίστρι.
eksipna_kefaloi8Τέλος, ένα πολύ καλό δόλωμα είναι η ψίχα του ψωμιού. Από όλα τα είδη ψωμιού που υπάρχουν, τα καλύτερα είναι αυτά που περιέχουν πολύ γλουτένη γιατί κολλάει και δεν φεύγει εύκολα από το αγκίστρι. Συνήθως πολύ γλουτένη έχει το ψωμί πολυτελείας ή το ψωμί του τοστ. Πως το ψαρεύουμε τώρα… Το ψωμί δεν το βρέχουμε καθόλου, και κόβουμε από την ψίχα κομμάτια στο ίδιο μέγεθος με το αγκίστρι μας.

eksipna_kefaloi11Ο λόγος είναι γιατί το ψωμί θα διπλασιάσει τον όγκο του μέσα στο νερό και έτσι είναι αρκετό για να προσελκύσει τον κέφαλο. Οι τρόποι δόλωσης είναι πολλοί αλλά ο πιο εύκολος είναι να καρφώσουμε το αγκίστρι στην ψίχα, τόσο ώστε να μην φαίνεται, και απλά να την πατήσουμε κυκλικά στο κοτσάνι, αφήνοντας αφράτο το μέρος που καλύπτει το υπόλοιπο αγκίστρι.

Οι ζύμες είναι ένα από τα δολώματα που μπορούμε να ψαρέψουμε τον κέφαλο

Οι ζύμες είναι ένα από τα δολώματα που μπορούμε να ψαρέψουμε τον κέφαλο

Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή δολώματα στην γείτονα χώρα αλλά υπάρχουν και άλλα όπως οι διάφορες ζύμες (pastella), φιλέτα ψαριών και bigattini. Για αυτά όλα θα μιλήσουμε αναλυτικά σε κάποιο άλλο άρθρο γιατί έχουν άλλη χρήση, είναι πιο εποχιακά και συνεπώς απαιτούν άλλες αρματωσιές. Σε αυτό το άρθρο μιλάμε για τα top δολώματα όλο το χρόνο για τον κέφαλο.

Tips :

  • Όλα τα δολώματα, μπορούμε να τα κάνουμε πιο δελεαστικά στο ψάρεμα, κάνοντας κατά διαστήματα μικρές κοφτές κινήσεις του καλαμιού μας προς τα πάνω. Αυτό έχει αποδειχθεί πολύ χρήσιμο ειδικά όταν τα ψάρια τσιμπούν επιφυλακτικά
  • Αν θέλουμε να ενισχύσουμε την γεύση, βουτάμε την δολωμένη ψίχα σε υγρά αρώματα πριν την ρίξουμε στο νερό


Κατάλληλος εξοπλισμός

eksipna_kefaloi14Aφού έχουμε καθορίσει ότι θα ψαρέψουμε σε λιμάνια με βάθος έως πέντε μέτρα, ο εξοπλισμός θα καθοριστεί και από κάποιους άλλους παράγοντες. Ο κυριότερος είναι το πόσο μακριά από τον ντόκο θα στείλουμε την αρματωσιά μας. Αν ψαρεύουμε πολύ κοντά στον ντόκο (μέχρι και πέντε μέτρα), τα bolognese καλάμια των πέντε και έξι μέτρων υπερτερούν λόγω της αμεσότητας στο κάρφωμα αλλά και στον χειρισμό κατά την μάχη. Αν θέλουμε όμως να ψαρέψουμε σε μεγαλύτερη απόσταση, το βέβαιο είναι ότι ένα εγγλέζικο καλάμι από τέσσερα έως τεσσεράμισι μέτρα θα μας λύσει τα χέρια. Άλλοι παράγοντες μπορεί να είναι ο αέρας που μας οδηγεί στο να διαλέξουμε εγγλέζικο καλάμι και άλλα πολύ πιο εξειδικευμένα στοιχεία που δεν είναι της παρούσης.

Πεντάμετρο bolognese καλάμι με ημιπαραβολική συμπεριφορά θα κουράσει εύκολα το ψάρι

Πεντάμετρο bolognese καλάμι με ημιπαραβολική συμπεριφορά θα κουράσει εύκολα το ψάρι

Αυτά όσον αφορά το μήκος και το είδος του καλαμιού. Οι συμπεριφορές τώρα αλλάζουν ανάλογα το είδος. Για παράδειγμα, στα bolognese καλάμια ζητάμε γρήγορη δράση για το κάρφωμα αλλά σε συνδυασμό με ημιπαραβολική συμπεριφορά του carbon ώστε να λυγίζει τόσο, όσο χρειάζεται για να προστατεύσει τις λεπτές πετονιές μας, από τα δυνατά και συνεχόμενα κεφάλια αυτού του μαχητικού ψαριού.

Το εγγλέζικο καλάμι καλό είναι να έχει χαμηλό action αλλά καλό carbon...

Το εγγλέζικο καλάμι καλό είναι να έχει χαμηλό c.w. αλλά καλό carbon…

Αντίθετα, τα εγγλέζικα καλάμια, τα θέλουμε με γρήγορη δράση αλλά με χαμηλό c.w. γύρω στο 1-15 γρμ. που σημαίνει ότι μιλάμε για καλάμια με καλό carbon. Κοινός παρανομαστής όλων των καλαμιών που θα επιλέξουμε για τον κέφαλο θα είναι το χαμηλό βάρος διότι το κρατάμε στο χέρι συνέχεια αλλά και γιατί μας βοηθάει στο γρήγορο και ομαλό κάρφωμα του ψαριού. Τέλος, για μηχανισμό θα επιλέξετε ότι προτιμάτε σε μέγεθος και μάρκα αλλά θα έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι ο κέφαλος θέλει γραμμικά και αξιόπιστα φρένα.

Μια έξυπνη αρματωσιά σε δύο εκδοχές

eksipna_kefaloi15Υπάρχουν πολλές αρματωσιές για τον κέφαλο και κάποιες από αυτές έχουν δημοσιευτεί σε άρθρα. Η αρματωσιά που θα σας προτείνω και εμπιστεύομαι για χρόνια δεν είναι κάποια η οποία σκέφτηκα εγώ. Είναι μια αρματωσιά κλασική για το bolognese στην Ιταλία και εφευρέθηκε καθαρά για το ψάρεμα του κέφαλου και μαλακά δολώματα όπως ψωμί και ζύμες. Η ιδιαιτερότητα της είναι τα δύο αγκίστρια στο κάτω μέρος που δένονται σε ανισομερή παράμαλλα.

eksipna_kefaloi26

Αλλά ας την περιγράψουμε βήμα – βήμα :

1. Περνάμε τον σταθερό bolognese φελλό ή τον εγγλέζικο στην μάνα
2. Περνάμε μια τορπίλη με βάρος στο 70% του ερματίσματος του φελλού
3. Δένουμε την άκρη της μάνας σε ένα μικρό στριφτάρι
4. Στο στριφτάρι δένουμε το διπλάρι μας
5. Βάζουμε τα βαρίδακια ως εξής : ένα πάνω από την τορπίλη και τα υπόλοιπα κάτω αφήνοντας ένα κενό γύρω στους τρεις πόντους ώστε να κινείται ελεύθερα η τορπίλη.
6. Αν χρησιμοποιήσουμε εγγλέζικο φελλό, προσθέτουμε ένα στόπερ στην μάνα

armatosia_giagos00Αυτή ήταν η απλή περιγραφή της αρματωσιάς. Τα πλεονεκτήματα της είναι ότι τα δύο αγκίστρια δελεάζουν τους κέφαλους περισσότερο, δημιουργούν ανταγωνισμό και αυξάνουν την πιθανότητα σύλληψης. Μια παραλλαγή της είναι, αντί για τορπίλη να βάλουμε σταθερά μολυβάκια σε διάφορες διατάξεις ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν. Αυτό που άφησα για το τέλος είναι οι διάμετροι των πετονιών μας.

eksipna_kefaloi34Για μάνα η επιλογή είναι πετονιά διάφανη με χαμηλή ελαστικότητα με διάμετρο από 0,18 mm έως 0,14 mm ενώ για τα παράμαλλα σας προτείνω fluorocarbon διαμέτρου 0,10 mm έως 0,14 mm. Δεν είναι απαραίτητο τα παράμαλλα σας να έχουν την ίδια διάμετρο όποτε μπορείτε να παίξετε με τις διατομές και έτσι να συμπεράνετε ασφαλέστερα που τρώνε οι κέφαλοι. Θα εξηγήσουμε τώρα αναλυτικά την χρήση της και τις επιλογές των παρελκόμενων της.

Επιλογή φελλού

eksipna_kefaloi16Πρώτα θα μιλήσουμε για τους bolognese που όπως είπαμε θα είναι σταθεροί. Το σχήμα τους μπορεί να ποικίλει ανάλογα τις συνθήκες. Αν έχουμε απόλυτη μπουνάτσα ή πολύ πονηρεμένα τσιμπήματα, επιλέγουμε ένα φελλό μακρόστενο που είναι πιο υδροδυναμικός άρα και πολύ ευαίσθητος. Όμως το σχήμα αυτό ανταποκρίνεται σε όλα τα τσιμπήματα από όλα τα ψάρια το ίδιο : βυθίζεται. Αν θέλουμε να ξεχωρίσουμε την τσιμπιά του κέφαλου από τα άλλα είδη ψαριών μπορούμε να επιλέξουμε φελλό με σχήμα ανάποδης σταγόνας. Η ένδειξη θα είναι τα μικρά και συνεχόμενα κυκλάκια νερού γύρω από το φελλό που σημαίνει ότι ο κέφαλος πιπιλάει.

eksipna_kefaloi18

Εγγλέζικοι φελλοί με ευαισθησία

Τα θετικό αυτού του σχήματος είναι ότι δίνουμε χρόνο στον κέφαλο να ασχοληθεί με το δόλωμα μας, πράγμα που δεν το κάνει ο στενόμακρος φελλός. Επίσης, μπορούμε να δούμε καλύτερα πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να καρφώσουμε. Η κανονική σταγόνα έχει μια ενδιάμεση συμπεριφορά από τους δύο άλλους φελλούς και μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε αν δεν είστε ευχαριστημένοι από τα άλλα δύο.
eksipna_kefaloi17Αφού διαλέξουμε το σχήμα, μένει να διαλέξουμε το βάρος ερματίσματος. Και αυτό ποικίλει ανάλογα τις συνθήκες. Γενικά επιλέγουμε +2 αλλά αν υπάρχουν πολλά μικρόψαρα και θέλουμε το δόλωμα να φτάσει ανέπαφο στον βυθό, επιλέγουμε βαρύτερα ερματίσματα έως +4. Αν τώρα δεν υπάρχουν μικρόψαρα, ούτε ιδιαίτερα ρεύματα, επιλέγουμε +1.

Μπορούμε να μετατρέψουμε τον bolognese φελλό σε συρόμενο

Μπορούμε να μετατρέψουμε τον bolognese φελλό σε συρόμενο

Σε περίπτωση που θα επιλέξουμε εγγλέζικο φελλό, αυτός καλό είναι να είναι όσο το δυνατό πιο ευαίσθητος με ερμάτισμά +1 ή +2. Οι φελλοί από balsa ή από φτερό παγονιού είναι μια πολύ καλή επιλογή.

Η πατέντα είναι απλή με μισό στριφτάρι και logo

Η πατέντα είναι απλή με μισό στριφτάρι και logo

Ωστόσο στην περίπτωση ψαρέματος με εγγλέζικο καλάμι, που το βάθος ξεπερνά τα τεσσεράμισι μέτρα, μπορούμε για ακόμα μεγαλύτερη ευαισθησία να μετατρέψουμε με μια πατέντα τον bolognese φελλό σε συρόμενο.

Τορπίλη

eksipna_kefaloi21Την τορπίλη την βάζουμε καταρχήν για να μπορεί ο κέφαλος να τσιμπήσει, να τραβήξει λίγο και να μην καταλάβει αντίσταση. Αυτό γίνεται γιατί η μάνα κυλά ελεύθερα μέσα από την τορπίλη για το διάστημα όμως που εμείς έχουμε επιλέξει (δηλαδή το κενό ανάμεσα από τα βαριδάκια). Άρα όταν ο κέφαλος τσιμπήσει, θα αισθανθεί μόνο το βάρος των σταθερών βαριδιών για αυτό και επιλέγουμε τορπίλη στο 70% του βάρους του ερματίσματος. Επίσης, η τορπίλη βοηθά και στα ρεύματα αλλά και στο να κατέβει ακόμα πιο γρήγορα η αρματωσιά στο βυθό, αποφεύγοντας τα μικρόψαρα.

Tip : Προσοχή, διαλέγουμε τορπίλες με προστατευτικό εσωτερικό σιλικονούχο σωληνάκι για να μην τραυματιστεί η μάνα σε περίπτωση κόντρας από κάρφωμα ή από ψάρι.Στριφτάρι

eksipna_kefaloi22Ο λόγος που πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσουμε στριφτάρι είναι για να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα να μπερδευτεί το διπλάρι μας. Επίσης βοηθά πολύ όταν έχουμε να παλέψουμε με δύο ψάρια πιασμένα και τέλος βοήθα στο να μην στρίψει η μάνα. Θα πρέπει να είναι μικρό και διακριτικό αλλά χωρίς εκπτώσεις στην αντοχή του και κατά προτίμηση σκούρου χρώματος. Το υπολογίζουμε στο ερμάτισμα με βάρος το πολύ 0,20 του γραμμαρίου.

Βαριδάκια

eksipna_kefaloi23Όπως είπαμε τα βαριδάκια αφήνουν ένα κενό γύρω στους τρεις πόντους για να κινείται η τορπίλη. Τα πολλά βαριδάκια βρίσκονται κάτω από την τορπίλη και τα απλώνουμε με μισό εκατοστό απόσταση μεταξύ τους. Τα απλώνουμε σε μεγαλύτερη απόσταση μόνο εφόσον θέλουμε μεγαλύτερη διακριτικότητα στα μάτια των κέφαλων ώστε να απομακρύνουμε την τορπίλη από το οπτικό πεδίο τους.

Tip : Διαλέγουμε μέσης σκληρότητας βαριδάκια διότι τα πολύ μαλάκα (soft) ξεσέρνουν ενώ τα σκληρά πληγώνουν την μάνα αν μετακινηθούν άτσαλα.Το διπλάρι

eksipna_kefaloi24Ο πιο απλός τρόπος για να κάνουμε το διπλάρι είναι να δέσουμε τα δυο παράμαλλα στο στριφτάρι. Όπως είπαμε και παραπάνω, θα είναι άνισα και με μήκος 35 εκατοστά το ένα και 50 το άλλο. Αν δεν θέλετε να μπερδεύονται με τίποτα τα δύο αυτά παράμαλλα θα πρέπει να δέσετε το μικρότερο πάνω στο μεγαλύτερο απευθείας. Ο κόμπος αυτό γίνεται εύκολα αν κάνετε ένα διπλάρωμα που την μια άκρη θα δέσετε στο στριφτάρι και μετά θα κόψετε την θηλιά σε δυο ανισομεγέθη παράμαλλα.

Κέφαλος που τίμησε και τα δύο αγκίστρια!

Κέφαλος που τίμησε και τα δύο αγκίστρια!

Δένετε τα αγκίστρια στις άκρες και είστε έτοιμοι. Τα τελευταία θα πρέπει να είναι ίσα τύπου Aberdeen, χρώματος νίκελ, μακρύλαιμα και σε μεγέθη από 10 έως 14. Το νίκελ χρώμα είναι απαραίτητο γιατί όπως έχει διαπιστωθεί δεν κάνει κοντράστ με το χρώμα του δολώματος με αποτέλεσμα να μην πονηρεύει τους κέφαλους ενώ η λάμψη του μπορεί και να τους προσελκύσει.

Tip : Η βυθομέτρηση στο ψάρεμα του κέφαλου ποικίλει και δεν είναι απόλυτο ότι τα ψάρια θα τα βρούμε να τρώνε σε ένα συγκεκριμένο βάθος. Έτσι λοιπόν σκοπός μας είναι να τα κατεβάσουμε με την μαλάγρα χαμηλά είτε ψαρεύουμε μέρα, είτε νύχτα. Αν θέλαμε να μιλήσουμε για τον γενικό κανόνα, αυτός λέει : την ήμερα σε διάφορα στρωματά βάθους από τον βυθό έως τα μεσόνερα ενώ την νύχτα πάντα χαμηλά.Μαλάγρωμα το απαραίτητο

eksipna_kefaloi27Ίσως το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας στο ψάρεμα του κεφαλού, εξαρτάται από την μαλάγρα. Η στρατηγική μας θα είναι πολύ προσεχτική γιατί δεν αρκεί να φέρουμε τα ψάρια αλλά θα πρέπει να τα κρατήσουμε κιόλας για αρκετή ώρα στην ψαρεύτρα μας. Στην αρχή αυτό που θέλουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα οπτικό νέφος από την επιφάνεια μέχρι το βυθό.

eksipna_kefaloi28Για να το καταφέρουμε αυτό, ρίχνουμε αρκετή ποσότητα μαλάγρας και με μέση υφή ώστε να διαλύεται αμέσως στο νερό. Ένα μικρό μυστικό είναι να τρίψουμε ξερό ψωμί το οποίο δεν θα βρέξουμε και θα το προσθέσουμε στην έτοιμη μπάλα της μαλάγρα μας. Το κέρδος εδώ είναι ότι το ψωμί θα φτάσει σχεδόν στο βυθό, θα φουσκώσει από το νερό και θα αιωρείται ρεαλιστικά πάνω από αυτόν, δίνοντας τροφή που θα προσελκύσει του κέφαλους. Ρίχνοντας τα αγκίστρια μας μέσα σε αυτό το “στρωμένο τραπέζι”, οι πιθανότητες σύλληψης πολλαπλασιάζονται.
eksipna_kefaloi29Από την στιγμή που αρχίζει το ψάρεμα και οι κέφαλοι κάνουν την εμφάνιση τους, κάνουμε συντήρηση με λίγο πιο σφιχτές μπάλες, μικρότερες σε μέγεθος, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Σκοπός μας είναι να κρατήσουμε τα ψάρια χαμηλά, εκεί που βρίσκονται τα δολώματα μας και φυσικά να μην τα ταΐσουμε. Για να καταλάβετε τι εννοούμε μαλαγρώμα, μιλάμε για τρία με τέσσερα κιλά μαλάγρα για ένα εξάωρο ψάρεμα.

Η υφή της μαλάγρας διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία και από γεύση σε γεύση

Η υφή της μαλάγρας διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία και από γεύση σε γεύση

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να φέρουμε το κοπάδι στην ψαρεύτρα αλλά το κυριότερο : να δημιουργήσουμε ανταγωνισμό μεταξύ τους! Όσον αφορά τις γεύσεις, οι πιο διαδεδομένες είναι τα άλευρα τυριού, σαρδέλας, τυρί-σκόρδο, βανίλια και μπισκότο.

Tips :

  • Αν δούμε ότι η μαλάγρα μας δεν έχει φέρει τα ψάρια στην ψαρεύτρα μας, τότε της προσθέτουμε μουλιασμένο ψωμί και την κάνουμε πιο αραιή ώστε να διασκορπιστεί σε μεγαλύτερο εμβαδόν. Προσοχή όμως αυτό είναι έσχατη λύση γιατί μπορεί να ταΐσουμε τα λίγα ψάρια που υπάρχουν.
  • Προσοχή, δεν έχουν όλες οι μαλάγρες την ίδια υφή όποτε θα χρειαστούν η κάθε μία διαφορετική προετοιμασία. Καλό είναι να προσθέτουμε σταδιακά νερό ώστε να μην μας γίνει ούτε πολύ αραιή, ούτε σφιχτή.
  • Από την αρχή ως το τέλος του ψαρέματος δεν παρεκκλίνουμε καθόλου από την ψαρεύτρα που έχουμε δημιουργήσει με την μαλάγρα μας.


Η τρέλα του ψαρέματος του κέφαλου

eksipna_kefaloi32Αυτά ήταν όσα μπορούσα να σας πω για να ψαρέψετε με επιτυχία τον κέφαλο, είτε είστε έμπειροι, είτε τώρα μόλις ξεκινάτε. Η τρέλα για το ψάρεμα του είναι τόσο μεγάλη στην χώρα μας και πηγάζει από πολύ παλιά και συγκεκριμένα με την τεχνική του απίκο. Για έμενα ξεκίνησε την δεκαετία του “απίκο” (το ’80) όταν πρωτοείδα στο λιμάνι της Κατερίνης, δύο Ιταλούς να ψαρεύουν bolognese και να ξεκληρίζουν τους κέφαλους και όχι μόνο.

eksipna_kefaloi31Από τότε, κόλλησα το μικρόβιο και προσπάθησα να μάθω τα πάντα για αυτές τις τεχνικές όπως και να μάθω όλα τα μυστικά του συγκεκριμένου ψαρέματος του κέφαλου. Σήμερα και παρόλο ότι τα ψαρέματα μου δεν περιορίζονται μόνο σε αυτόν, ωστόσο υπάρχουν στιγμές που ανυπομονώ πότε θα πάω να τους αναζητήσω. Για μένα το ψάρεμα του κέφαλου εκτός από τέχνη είναι και ιεροτελεστία! Τα δε μυστικά δεν τελειώνουν εδώ, αλλά πιστεύω ότι όσα σας έγραψα είναι αρκετά για να κολλήσετε την τρέλα!!

About Author

Νίκος Γιάγκου

Ο Νίκος κατάγεται από την Κατερίνη Πιερίας και ζει μόνιμα στην Αθήνα. Από πολύ μικρή ηλικία έρχεται σε επαφή με το αγαπημενό του χόμπι και η αιτία κυρίως ήταν το κατάστημα ειδών αλιείας και κυνηγιού που διατηρούσε ο πατέρας του στην περιοχή. Έχει ασχοληθεί σχεδόν με όλες τις κλασσικές τεχνικές παράκτιας αλιείας ωστόσο αυτή που τον κέρδισε τα τελευταία δεκάξι χρόνια είναι η εγγλέζικη τεχνική. Οι απόψεις του πηγάζουν από αμέτρητες ώρες ψαρέματος, πειραματισμών και ουσιώδους παρατήρησης.