LRF – Το δάγκωμα του σκορπιού!

LRF – Το δάγκωμα του σκορπιού!

Μιλάμε για ένα είδος ψαριού που σίγουρα δεν μπορεί να αποτελέσει στόχο σε καμία τεχνική spinning από την ακτή αλλά δεν παύει να κατασπαράζει τα τεχνητά δολώματα μας. Τα πράγματα γίνονται δύσκολα όταν αποφασίσει να επιτεθεί στα μικρά δολώματα του LRF και ακόμα δυσκολότερα όταν το μέγεθός του είναι ικανό να μας βάλει σε μπελάδες…

Η πρώτη μεγάλη απορία που είχα από παιδί ήταν : τι διαφορά έχουν ο κόκκινος σκόρπιος με τον καφετί; Αυτή η απορία έφερε άλλες επιμέρους : Είναι δύο διαφορετικά είδη ή είναι ένα που το χρώμα του αλλάζει ανάλογα με το περιβάλλον που ζει; Είναι αλήθεια ότι η κόκκινη είναι η θυληκιά και ο καφέ ο αρσενικός;

skorios_dagkoma13

Κλασσικός καφέ σκορπιός πιασμένος με LRF

Εμείς γιατί βγάζουμε καφέ και από το σκάφος, στα βαθιά νερά, βγάζουν εντυπωσιακούς κόκκινους; Με αφορμή αυτό το άρθρο είπα να το ψάξω λίγο και τελικά βρήκα ότι θεωρούνται δύο διαφορετικά είδη με μικρές διαφορές, πέραν του χρώματος τους.

Η σκρόφα και το γουρούνι

skorios_dagkoma1Ο κόκκινος έχει ονομαστεί ως “scorpaena scrofa” δηλαδή σκορπίνα η… σκρόφα! Νομίζω ότι το δηλητήριο στα αγκάθια της ήταν η αιτία για αυτό το τόσο εντυπωσιακό όνομα αλλά και η ονομασία του καφέ σκορπιού δεν πάει πίσω : scorpaena porcus δηλαδή σκορπιός ο… χοίρος!! Γουρούνι ο ένας, σκρόφα η άλλη! Πραγματικά, δεν περίμενα να βρω τέτοια εντυπωσιακά ονόματα αλλά αξίζει να δούμε και τις επιμέρους διαφορές.

skorios_dagkoma3

Ακόμα και τον καφέ σκορπιο θα τον βρούμε σε πολλές χρωματικές αποχρώσεις ανάλογα το περιβάλλον που ζει και το βάθος

Η κόκκινη σκορπίνα ζει σε μεγαλύτερα βάθη από ότι ο σκορπιός αλλά και τα δύο θεωρούνται ψάρια του βυθού με αδυναμία στους βραχώδες βυθούς όπου μπορούν να χρησιμοποιήσουν τέλεια το καμουφλάζ του σώματος τους. Οι διαφορές τους είναι ελάχιστες, με την σκορπίνα να έχει λίγο γένι κάτω από το σαγόνι της και περισσότερες κεραίες πάνω στο κεφάλι. Επίσης, στον σκορπιό τα λέπια είναι πιο λεπτά και αραιά ενώ πίσω από τα θωρακικά του πτερύγια λείπει μια τριγωνική επιφάνεια.

Το "γαρούφαλο"

Το “γαρούφαλο”

Τέλος, υπάρχει και ένα ακόμη είδος (scorpena notata), πολύ σπάνιο, που οι παλιοί ψαράδες το ονομάζουν “γαρούφαλο” και είναι κοκκινόμαυρος με κιτρινωπά στίγματα, ζει σε αμμουδερό βυθό και δεν μεγαλώνει παραπάνω από 15-18 εκ.. Πολύ πιο δηλητηριώδες και με λιγοστό κρέας, κάνει μόνο για σούπα. Βέβαια, η φωτογραφία αυτού του σκορπιού στο διαδίκτυο δεν μοιάζει τόσο με την περιγραφή του…

Μπορούμε να ψαρέψουμε σκορπιούς;

skorios_dagkoma4Όπως είπαμε και στην αρχή, αυτό το είδος δύσκολα θα μας απασχολήσει σαν στόχο για το λόγο ότι είναι σχετικά σπάνιο και δεν ζει σε κοπάδια. Γενικός κανόνας για το ψάρεμα του είναι το ψάρεμα με σιλικόνες, ακολουθώντας το ανάγλυφο του βυθού. Όμως, προσωπικά σας έχω μια πιο εξειδικευμένη πρόταση αν θέλετε να τους ψαρέψετε. Η αφορμή ήρθε ένα βράδυ σε ένα λιμάνι ακριτικού νησιού της χώρας μας.

skorios_dagkoma6

Τα πανέμορφα χρώματα της που την καθιστούν αόρατη στον βυθό

Είχα επισκεφτεί χειμώνα το νησί για να συναντήσω τον αδελφό μου και θα ψαρεύαμε λούτσους. Αυτό που δεν ξέραμε όμως, ήταν ότι τις προηγούμενες μέρες, οι “επαγγελματίες” είχαν δυναμιτίσει το κοπάδι για να μπορούν να ψαρέψουν τα γερόντια καλαμάρια. Ναι, συμβαίνουν και αυτά… Δυο τόνοι λούτσοι, ξεπουλήθηκαν για ένα κομμάτι ψωμί στην Αθήνα και όπως μου είπαν οι ντόπιοι : ούτε τα πετρέλαια δεν έβγαλαν. Οπότε είχα φτάσει στην άλλη άκρη της Ελλάδας για να ψαρέψω καλαμάρια. Οι ώρες όμως δεν περνούσαν και το κρύο ήταν τσουχτερό για να μείνω ακίνητος.

skorios_dagkoma7

Το LRF και οι σκορπιοί γέμισαν μια άδεια νύχτα

Στην απελπισία μου, πήρα το καλάμι του LRF και άρχισα να ψαρεύω κάθετα στον ντόκο, ανεβάζοντας και κατεβάζοντας την μικρή σιλικόνη μου με τινάγματα, περπατώντας κατά μήκος του λιμανιού. Ούτε εγώ το πίστευα ότι οι σκορπιοί θα μου κρατούσαν παρέα μέχρι το πρωί! Το συντριπτικό ποσοστό απελευθερώθηκε γιατί είχε μικρό μέγεθος αλλά οι μάχες με αυτούς που ήταν γύρω στο μισό κιλό, τις θυμάμαι ακόμα. Μάλιστα, κάποια στιγμή μου ξαγκιστρώθηκε σχεδόν αμέσως ένα ψάρι που ήταν πολύ δυνατό οπότε αποφάσισα -για το φόβο των Ιουδαίων- να βάλω το spinning καλάμι.

skorios_dagkoma8

Μια όμορφη έκπληξη, αναζητώντας σκορπιούς στα πλαινά τοιχώματα του λιμανιού

Νόμιζα ότι ήταν κάποιο μαύρο αλλά τελικά ήταν ένας σκορπιός κοντά στο κιλό! Τα βίαια δαγκώματα των σκορπιών στις σιλικόνες μου, ήταν μια έκρηξη αδρεναλίνης καθώς και η προσπάθεια να μην βραχώσει με ζέστανε εκείνη την παγωμένη βραδιά. Από τότε έχω αφιερώσει αρκετές νύχτες και μέρες που δεν υπάρχουν ψάρια, ψαρεύοντας σύριζα στο ντόκο και οι επιτυχίες ήταν αρκετές, μάλιστα περισσότερες από όσες φανταζόμουν. Αυτός είναι ένας τρόπος για να αναζητήσετε τον σκορπιό αλλά επειδή μιλάμε για ένα ψάρι σπάνιο, μην κάνετε ζημιά κρατώντας τα.

skorios_dagkoma9

Αν πιστεύετε ότι υπάρχουν μεγάλα ψάρια τότε αφήστε το LRF και προτιμήστε το HRF ή το spinning

Αν θέλουμε να βάλουμε στόχο την κόκκινη σκόρπαινα, υπάρχει τρόπος και τον έκανε πράξη πρόσφατα ο γνωστός αρθρογράφος Θανάσης Νίκας. Τις ψάρεψε πατωτά σε βαθιά νερά με βάθος σαρανταπέντε μέτρα και HRF εξοπλισμό ενώ για δόλωμα έβαλε μεγάλες σιλικόνες. Μπράβο του! Οπότε και αυτό καταγράφετε σαν μέθοδο για να δούμε και εμείς από την ακτή αυτά τα ψάρια. Βέβαια, τόσο βαθιά νερά δύσκολα συναντάμε και θα πρέπει να είναι σε μέρη όχι πολυψαρεμένα.

Η… εξυπνάδα του σκορπιού!

skorios_dagkoma10“Επιθετικός και κυρίαρχος του χώρου του” είναι αυτά που χαρακτηρίζουν την συμπεριφορά του και η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν πρόκειται να τα βάλει μαζί του λόγω του δηλητηρίου στα αγκάθια του. Είναι το πιο πετυχημένο ψάρι στο θέμα του καμουφλάζ και νούμερο ένα στο κυνήγι της τροφής με ενέδρες. Όλα αυτά τον έχουν κάνει τσαμπουκά του βυθού αλλά όπως και όλοι οι άντρες τσαμπουκάδες γίνεται εύκολο θύμα σε ένα δέλεαρ που στην περίπτωση των αντρών είναι μια γυναίκα που τους έχει… “σούζα” και στην περίπτωση του σκορπιού οποιοδήποτε τεχνητό δόλωμα περάσει μπροστά από το στόμα του.

skorios_dagkoma11

Όχι από τα πιο έξυπνα ψάρια…

Για αυτό μην σας κάνει εντύπωση οι φωτογραφίες που βλέπετε σε αυτό το άρθρο, με σκορπιούς να καταβροχθίζουν καλαμαριέρες ή τεχνητά όσο το μέγεθος του. Δεν είναι από τα έξυπνα ψάρια και για αυτό δεν χρειάζεται πολύ σκέψη όταν θα χρειαστεί να διαλέξουμε τα τεχνητά που θα τον ψαρέψουμε.

Ο σκορπιός είναι τόσο επιθετικός που θα επιτεθεί σε όλα τα μεγέθη τεχνητών

Ο σκορπιός είναι τόσο επιθετικός που θα επιτεθεί σε όλα τα μεγέθη τεχνητών

Για την αναζήτηση σύριζα στον ντόκο των λιμανιών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σιλικόνες με ουρά (από 3 εκ. μέχρι και δεκαπέντε) και μικρά jighead των τριών γραμμαρίων μέχρι και δέκα. Αφήστε να κατέβει γρήγορα και αρχίστε να το ανεβάζετε με μικρά τρεμάμενα τιναγματάκια.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μεγάλη κόκκινη σκορπίνα σύριζα στο ντόκο σε βάθος εννιά μέτρων

Να είστε σε εγρήγορση γιατί μόλις χτυπήσει, το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να βραχώσει. Ζορίστε το LRF καλαμάκι σας στα όρια και μην του δώσετε καθόλου νήμα στην αρχή της μάχης. Μετά τα πράγματα είναι εύκολα και αφού του κοντράρετε τα πρώτα κεφάλια, μπορείτε να χαλαρώσετε και να τον φέρετε προσεκτικά στην ασφάλεια του τσιμέντου. Αν πιστεύετε ότι στην περιοχή υπάρχουν μεγάλα ψάρια ή υπάρχουν και μαύρα τότε θα πρέπει να ανεβείτε σε εξοπλισμό, διαλέγοντας ένα HRF καλάμι ή ένα spinning.

Το δάγκωμα…

skorios_dagkoma12Το πιο εντυπωσιακό σε αυτό το ψάρεμα είναι το δάγκωμα του σκορπιού! Πράγματι είναι πολύ γρήγορο και σε ξαφνιάζει!! Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε δύο πράγματα. Το ένα είναι τα δηλητηριώδες αγκάθια του που επιβάλουν να τον χειριστούμε με προσοχή όταν θα θελήσουμε να βγάλουμε το δόλωμα από το στόμα του και το άλλο είναι η σπανιότητα του. Κάντε το χαβαλέ σας αλλά καλό είναι να ακολουθεί απελευθέρωση. Είναι λίγα αυτά τα ψάρια και πιάνονται εύκολα οπότε έχουμε χρέος να τα προστατέψουμε από την απερίσκεπτη συμπεριφορά τους…

Categories: LRF

About Author

Γιώργος Φενερλής

Ο Γιώργος έχει ασχοληθεί με την αρθρογραφία στον περιοδικό τύπο από το 2004, γράφοντας άρθρα κυρίως για την τεχνική του spinning. Ήταν από τους πρώτους που έγραψε για αυτήν την τεχνική ενώ εισήγαγε και νέες όπως το Eging και το LRF. Τα περιοδικά με τα οποία έχει συνεργαστεί είναι το “Thalassa”, “Boat & Fishing”, “Το Ψάρεμα και τα Μυστικά του” και τέλος το “Ψαρεύω” στο οποίο υπήρξε συνδημιουργός και δούλεψε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ως αρχισυντάκτης του. Πέρα από την αρθρογραφία έχει ασχοληθεί με παρουσιάσεις προϊόντων, δοκιμές, ρεπορτάζ αγοράς, συνεντεύξεις και ανταποκρίσεις αγώνων αλιείας. Επίσης είναι ο δημιουργός και κάτοχος του παρόντος site.