Πρώτα βήματα στην τεχνική του εγγλέζικου

Πρώτα βήματα στην τεχνική του εγγλέζικου

Ζούμε σε μια εποχή, όπου η εξέλιξη των προϊόντων και η βελτίωση της τεχνολογίας, έχουν οδηγήσει στην ύπαρξη μίας γκάμας από απίστευτο εξοπλισμό για το εγγλέζικο για να επιλέξει κανείς. Από την μία αυτό μας δίνει περισσότερες επιλογές και λύσεις, από την άλλη όμως μπορεί να αποθαρρύνει κάποιον νεοεισερχόμενο στον χώρο, εξαιτίας αυτής της αχανούς προσφοράς εξοπλισμού ψαρέματος.


Όπως σε όλες τις Match τεχνικές, έτσι και στο εγγλέζικο, σκοπός μας είναι να στήσουμε ένα σύνολο εντός των πλαισίων της τεχνικής, που θα μας διευκολύνει να κάνουμε το ψάρεμα μας ευχάριστο και αποδοτικό, με όσο το δυνατόν λιγότερες αστοχίες στην επιλογή του αρχικού μας εξοπλισμού. Στο ξεκίνημα της ενασχόλησης μας, λάθος επιλογές όλοι κάναμε με αποτέλεσμα να χαθεί χρόνος, χρήμα και ενδεχομένως σε κάποιους και η διάθεση ενασχόλησης με την συγκεκριμένη τεχνική.

prota_bimata_rekalidis16Ακατάλληλο πρώτο καλάμι, ακατάλληλοι από πλευράς ποιότητας μηχανισμοί, λάθος επιλογές πετονιάς και αγκιστριών, αμέτρητοι φελλοί, ελαττωματικές παραμάνες, είναι λίγα μόνο από τα προσωπικά μου βιώματα που για κάποιους θα είχαν αποβεί μοιραία, ώστε να εγκαταλείψουν εξ ’αρχής την προσπάθεια ενασχόλησης με το εγγλέζικο ψάρεμα. Αυτός είναι και ο σκοπός αυτού του άρθρου. Ο νεοεισερχόμενος χομπίστας ψαράς, μέσα από προτάσεις και συμβουλές να αποφύγει κάποια από τα δικά μου λάθη και με σωστά εργαλεία να απολαύσει το χόμπι του.

prota_bimata_rekalidis1Τα προϊόντα που θα δείτε σε αυτό το άρθρο είναι οι προτάσεις μου από την εταιρεία που συνεργάζομαι Arcofil η οποία αντιπροσωπεύει στην χώρα μας όλα τα προϊόντα για εγγλέζικο της Milo, τους φελλούς Match Fishing, τις πετονιές Arcofil, τις μαλάγρες Target Fish, την FilPesca κ.α.. Αντίστοιχα προϊόντα μπορείτε να βρείτε και σε άλλες εταιρείες, απλά δώστε βάση να έχουν τα με τα ίδια χαρακτηριστικά ώστε το ξεκίνημα ας να γίνει με τον ομαλότερο τρόπο!     

Το πρώτο μας σετάρισμα

prota_bimata_rekalidisΑς πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και πάμε να «χτίσουμε» τον εξοπλισμό μας βήμα-βήμα, ώστε να δουλεύει αρμονικά σαν σύνολο και να είναι ικανοποιητικός για μια σωστή αρχή. Ένα All Around Set θεωρώ πως είναι το πλέον κατάλληλο για έναν νέο στην τεχνική ψαρά, ώστε να τον εξυπηρετεί σε κάθε αλίευμα και σε κάθε μέρος και συνθήκες. Το πρώτο εργαλείο που καλούμαστε να επιλέξουμε είναι το καλάμι. Μέσα από ένα πλήθος προϊόντων που βρίσκουμε στο εμπόριο, θα σας πρότεινα να ξεκινήσετε με ένα καλάμι τριών τεμαχίων, κατασκευασμένο από Carbon, με μήκος 4,2 μέτρα, μέτριας παραβολικότητας (Fast Action) και με βάρος ρίψης (Casting Weight) έως 25 γραμμάρια.

prota_bimata_rekalidis17

Θα σας πρότεινα να ξεκινήσετε με ένα καλάμι τριών τεμαχίων, κατασκευασμένο από Carbon, με μήκος 4,2 μέτρα, Fast Action και με Casting Weight έως 25 γραμμάρια

Η επιλογή αυτή θα σας αναγκάσει να κινηθείτε σε πιο μεγάλα νούμερα πετονιάς που ενδεχομένως σας προφυλάξουν σε κάποιον λάθος χειρισμό. Θα σας βοηθήσει επίσης στο λεγόμενο κάρφωμα του ψαριού και τέλος θα σας διευκολύνει στην μάχη με κάποιο αξιόλογο αλίευμα όταν χρειαστείτε την δύναμη της κορυφής του καλαμιού για να το κοντράρετε και να το οδηγήσετε στην απόχη σας. Επίσης ένα ποιοτικό τρίσπαστο carbon καλάμι με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι σίγουρο πώς θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες σας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

prota_bimata_rekalidis3

Η άλλη λύση μπορεί να είναι ένα τηλεσκοπικό καλάμι με τα ίδια χαρακτηριστικά με το τρίσπαστο

Για μεγαλύτερη ευκολία θα μπορούσατε επίσης να ξεκινήσετε με ένα telematch ή tele trout καλάμι με τα ίδια χαρακτηριστικά. Η ιδιαιτερότητα αυτών των καλαμιών είναι το γεγονός ότι είναι τηλεσκοπικά οπότε μπορείτε να τα μεταφέρετε εύκολα αλλά και να τα αποθηκεύσετε ακόμα ευκολότερα.

prota_bimata_rekalidis2

Μηχανισμός με μπροστά φρένα και μέγεθος 2500

Ο μηχανισμός που θα επιλέξουμε μπορεί να έχει μπροστά ή πίσω φρένα, να είναι μεγέθους έως 2500 με έμφαση στην ποιότητα κατασκευής για να μην μας προδώσει στην δεδομένα σκληρή χρήση που θα τον υποβάλουμε ως νέοι στον χώρο. Καλό είναι να προτιμήσετε μηχανισμούς με ρηχές μπομπίνες και το κυριότερο ομαλά και γραμμικά φρένα γιατί θα σας χρειαστούν απόλυτα σε αυτήν την τεχνική.

Για μάνα επιλέγουμε για αρχή 0,18 ή 0,20 mm

Για μάνα επιλέγουμε για αρχή 0,18 ή 0,20 mm

Ολοκληρώνουμε το σύνολο μας με μία καλής ποιότητας πετονιά για γέμισμα του μηχανισμού μας (Μάνα), ανθεκτική στους κόμπους, που να μην βιρινιάζει, κατάλληλη για την τεχνική του Εγγλέζικου και διαμετρήματος 0,18-0,20 mm. Εάν δώσουμε προσοχή σε αυτές τις τρεις επιλογές μας για τον αρχικό συνδυασμό των εργαλείων μας, τότε εγγυημένα έχουμε χτίσει τα θεμέλια για την σωστή και αποτελεσματική ενασχόληση με την τεχνική αυτή.

Τα απαραίτητα!

prota_bimata_rekalidis4Συμπληρώνουμε τον εξοπλισμό μας με κάποια απαραίτητα παρελκόμενα ώστε να είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το ψάρεμα μας. Αυτά είναι : απόχη, απαγκιστρωτή, αγκίστρια, πετονιά για παράμαλλα, μαλακά σχιστά βαριδάκια, φελλούς, μεταλικές στριφτοπαραμάνες, βυθομετρητή, πενσάκι, ψαλίδι, νήμα για στόπερ & σφεντόνα για bigattini. Επειδή μόνο οι λέξεις δεν λένε τίποτα, στις παρακάτω εικόνες θα δείτε αναλυτικά τι είναι το καθένα από αυτά.

Απόχη τουλάχιστον τέσσερα μέτρα

1. Απόχη τουλάχιστον τέσσερα μέτρα

2. Απαγκιστρωτής

2. Απαγκιστρωτής

Αγκίστρια για Εγγλέζικο No12-No14 με γερό σώμα για να αποφύγουμε το άνοιγμα τους και την απώλεια του ψαριού

3. Αγκίστρια για Εγγλέζικο με γερό σώμα για να αποφύγουμε το άνοιγμα τους και την απώλεια του ψαριού

4. Πετονιά για παράμαλλα κατασκευασμένη από 100% Fluorocarbon, διαμετρήματος τουλάχιστον δύο νούμερα μικρότερο από το μέγεθος της μάνας που επιλέξαμε (π.χ. μάνα 0,20mm τότε παράμαλλο έως 0,18mm)

4. Πετονιά για παράμαλλα κατασκευασμένη από 100% Fluorocarbon, διαμετρήματος τουλάχιστον δύο νούμερα μικρότερο από το μέγεθος της μάνας που επιλέξαμε (π.χ. μάνα 0,20mm τότε παράμαλλο έως 0,18mm)

5. Μια συσκευασία με μαλακά σχιστά βαριδάκια διαφόρων βαρών. Αν βρείτε συσκευασίες με μόνο ένα βάρος διαλέξτε τουλάχιστον δύο βάρους 0,10 & 0,20 του γραμμαρίου

5. Μια συσκευασία με μαλακά σχιστά βαριδάκια διαφόρων βαρών. Αν βρείτε συσκευασίες με μόνο ένα βάρος διαλέξτε τουλάχιστον δύο βάρους 0,10 & 0,20 του γραμμαρίου

Φελλούς Waggler, σωληνοειδείς (straight) ή σταγονοειδείς (Bodied). Για αρχή με φελλούς 4+2, 6+2, 8+2 είμαστε καλυμμένοι

6. Φελλούς Waggler, σωληνοειδείς (straight) ή σταγονοειδείς (Bodied). Για αρχή με φελλούς 4+2, 6+2 & 8+2 είμαστε καλυμμένοι

7. Μεταλλικές στριφταροπαραμάνες για τον φελλό (οι πλαστικές δεν είναι πάντα αξιόπιστες)

7. Μεταλλικές στριφταροπαραμάνες για τον φελλό (οι πλαστικές δεν είναι πάντα αξιόπιστες)

8. Βυθομετρητή γύρω στα δέκα γραμμάρια & πενσάκι για το σφίξιμο των βαριδιών

8. Βυθομετρητή γύρω στα δέκα γραμμάρια & πενσάκι για το σφίξιμο των βαριδιών

9. Νήμα για στόπερ (και το οδοντόνημα κάνει καλή δουλειά). Αν προτιμήσετε το εικονιζόμενο νήμα της Arcofil, θα βοηθειθείτε πολύ από σχήμα του κόμπου του στόπερ στο εξώφυλο

9. Νήμα για στόπερ (και το οδοντόνημα κάνει καλή δουλειά). Αν προτιμήσετε το εικονιζόμενο νήμα της Arcofil, θα βοηθηθείτε πολύ από το σχήμα του κόμπου του στόπερ στο εξώφυλλο

prota_bimata_rekalidis14

10. Σφεντόνα με μεσαίο κάδο για bigattini

11. Τέλος το ψαλιδάκι ή κοφτάκι είναι απαραίτητο

11. Τέλος το ψαλιδάκι ή κοφτάκι είναι απαραίτητοΤα χρήσιμα…

prota_bimata_rekalidis19Πέρα από αυτά τα απαραίτητα εργαλεία που προαναφέραμε, υπάρχουν και πολλά άλλα χρήσιμα προϊόντα που αν τα αποκτήσουμε στην πορεία της ενασχόλησής μας με την τεχνική θα κάνουν το ψάρεμα μας ποιο ευχάριστο και αποδοτικό. Ορισμένα από αυτά είναι :

 • Καρέκλα
 • Βάση για το καλάμι
 • Θήκη για το καλάμι και τον μηχανισμό
 • Μαλάγρα και κουβάδες για την προετοιμασία της
 • Δοχείο δολωμάτων
 • Τσάντα μεταφοράς για τα παρελκόμενα
 • Θήκη σωλήνα φελλών
 • Φακό
 • Ψαροκάλαθο (κιούρτος)
prota_bimata_rekalidis20

Η βάση για το καλάμι ίσως είναι το πιο χρήσιμο αξεσουάρ στο εγγλέζικο

Την μαλάγρα την ενέταξα στα χρήσιμα και όχι στα απαραίτητα γιατί στην αρχή θεωρώ ότι θα σας μπερδέψει. Μόλις κατανοήσετε τα βασικά της τεχνικής τότε θα μπορείτε εύκολα να ασχοληθείτε και με το μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται μαλάγρα.

Μέρος για την πρώτη μας απόπειρα

prota_bimata_rekalidis21Στην συνέχεια αφού έχουμε αποκτήσει τον απαραίτητο εξοπλισμό, θα επιλέξουμε το μέρος που θα κάνουμε την πρώτη μας απόπειρα στην τεχνική. Για αρχή επιλέγουμε κάποιο λιμάνι της περιοχής μας, μία προβλήτα, έναν ντόκο ή λιμενοβραχίονα, με αρκετό διαθέσιμο χώρο γύρω μας που θα μας επιτρέπει να στήσουμε με άνεση τον εξοπλισμό μας και θα μας διευκολύνει στις ρίψεις.

Προσπαθήστε να επιλέξετε μέρος με άπλετο χώρο για να παλέψετε με τα ψάρια

Προσπαθήστε να επιλέξετε μέρος με άπλετο χώρο για να παλέψετε με τα ψάρια

Καλό θα ήταν να επιλέξουμε ένα σημείο με αμμώδη βυθό για αποφυγή σκαλωμάτων, με βάθος 5-6 μέτρα, ελεύθερο από εμπόδια όπως ρεμέτζα στην θάλασσα και στοιβαγμένα δίχτυα στην στεριά. Τέλος προσπαθούμε το μέρος που θα επιλέξουμε να μην είναι πολυσύχναστο, αποφεύγοντας περαστικούς και ψαράδες που είναι δεδομένο ότι δεν θα μας επιτρέψουν να έχουμε την απαραίτητη συγκέντρωση που χρειάζεται για να πετύχουμε στην νέα μας προσπάθεια.

Μια εύκολη πρώτη αρματωσιά

armatosia_rekalidiΑφού βρούμε τον τόπο, θα πρέπει να φτιάξουμε την αρματωσιά μας. Η βασική αρματωσιά όλων όσων ξεκινάνε είναι η συρόμενη. Θα σας κάνω μια μικρή περιγραφή αλλά θα σας βοηθήσει και το σχήμα για να καταλάβετε το στήσιμο αυτής της αρματωσιάς :

Πρώτα περνάμε την παραμάνα με τον φελλό στην μάνα και μετά κάνουμε μια θηλιά. Σε αυτήν την θηλιά δένουμε το παράμαλλο μας (σύνδεση θηλιά-θηλιά) το οποίο καλό είναι να έχει τουλάχιστον ένα μέτρο μήκος. Μετά βάζουμε τα βαριδάκια πάνω στην μάνα και κοντά στην θηλιά, αφήνοντας μικρά ίσα διαστήματα. Βάζουμε τόσα ώστε το βάρος τους να αθροίζει σχεδόν το έρμα του φελλού (π.χ. 1,8 γρμ. αν ο φελλός γράφει +2 γρμ.) και καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε μικρά με βάρος 0,20 του γραμμαρίου.

prota_bimata_rekalidis23Κρατάμε ένα βαριδάκι 0,10 του γραμμαρίου και το βάζουμε ένα μέτρο μακριά από το τελευταίο βαριδάκι προς τα πάνω δηλαδή την κορυφή του καλαμιού. Είπα ένα μέτρο γιατί συνήθως φροντίζουμε αυτή η απόσταση να είναι όσο και το μήκος του παράμαλλου και το κάνουμε για να μην μπερδεύεται η αρματωσιά κατά την ρίψη.

Το στόπερ είναι το τελευταίο στάδιο της κατασκευής της αρματωσιάς μας

Το στόπερ είναι το τελευταίο στάδιο της κατασκευής της αρματωσιάς μας

Στο τελευταίο αυτό μικρό βαριδάκι θα σταματάει ο φελλός μας οπότε αν δείτε ότι κατά την διάρκεια του ψαρέματος ξεσέρνει, βάλτε ακόμα ένα με ίδιο βάρος κολλητά δίπλα του. Το τελευταίο που μας μένει είναι το στόπερ το οποίο το βάζουμε στο περίπου καθώς η θέση του θα σταθεροποιηθεί μετά την βυθομέτρηση αλλά και από το που θα διαλέξουμε να ψαρέψουμε : βυθό, μεσόνερα ή κοντά στην επιφάνεια;

Χρήσιμες συμβουλές

prota_bimata_rekalidis25Είναι φυσικό και βέβαιο ότι θα κάνουμε κάποιες λάθος επιλογές στην πορεία προσπαθώντας να εμπλουτίσουμε και να βελτιώσουμε τον εξοπλισμό μας. Εξάλλου πάντα μέσα από τον πειραματισμό και την δοκιμή γινόμαστε καλύτεροι και αποκτούμε εμπειρίες. Μέχρι τότε όμως, μπορούμε με συμβουλές και καθοδήγηση να αποφύγουμε σφάλματα που ενδεχομένως μας αποθαρρύνουν και δεν μας επιτρέψουν να απολαύσουμε τις χαρές και συγκινήσεις που μπορεί να μας προσφέρει το ψάρεμα με την Εγγλέζικη τεχνική. Μάζεψα τις κυριότερες που θα ήθελα να μου είχαν πει όταν ξεκινούσα και στις παρουσιάζω με την ελπίδα να σας βοηθήσουν ώστε να μην περάσετε και εσείς τα δικά μου βάσανα :

TIPS :

 • Προσεκτική βυθομέτρηση για να είμαστε βέβαιοι σε τι βάθος ψαρεύουμε
 • Πάντα την απόχη την ανοίγουμε πρώτη και την μαζεύουμε τελευταία
 • Κατά την ρίψη, λίγο πριν πέσει ο φελλός στο νερό, φρενάρουμε με το χέρι μας την πετονιά που ξεδιπλώνεται από τον μηχανισμό, ώστε να απλώσει η αρματωσιά μας και να αποφύγουμε τα μπλεξίματα
 • Ερματίζουμε τον φελλό μας λιγότερο από την αναγραφόμενη τιμή και συμπληρώνουμε βαριδάκια αν χρειαστεί
 • Είμαστε σωστοί αν βλέπουμε μόνο την κεραία του φελλού έξω από το νερό σε μπουνάτσα
 • Αν η θάλασσα είναι λίγο ταραγμένη ερματίζουμε λιγότερο, τόσο ώστε να μην μας βυθίζει το κύμα τον φελλό
 • Πάντα χρησιμοποιούμε την απόχη για να σηκώσουμε ένα ψάρι από το νερό
 • Σε κάθε ρίψη και μετά από κάθε ψάρι, ελέγχουμε το παράμαλλο για τυχόν φθορές και αν διαπιστώσουμε κάτι τέτοιο το αλλάζουμε άμεσα
 • Την αρματωσιά την φτιάχνουμε πάντα στο σημείο που θα ψαρέψουμε αφού ελέγξουμε τις συνθήκες που επικρατούν και πάντα την κόβουμε με το πέρας του ψαρέματος
 • Σε πιθανό σκάλωμα αφήνουμε το καλάμι και τραβάμε την πετονιά με τα χέρια
 • Αν ψαρεύετε σε μέρη που έχει σμέρνες και μουγκρία, καλό είναι να επιλέξετε μεταλλικό κιούρτο και όχι με δίχτυ
Πάντα την απόχη την ανοίγουμε πρώτη και την μαζεύουμε τελευταία

Πάντα την απόχη την ανοίγουμε πρώτη και την μαζεύουμε τελευταία

Αυτά ήταν όσα μπορούσα να πω για τα πρώτα βήματα στην τεχνική του εγγλέζικου. Ελπίζω να σας βοήθησα να πάρετε τις βάσεις ώστε να τολμήσετε να ασχολειθείτε με αυτήν την τόσο συναρπαστική τεχνική. Υπάρχουν και άλλα πολλά βήματα, τα οποία θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε στο μέλλον αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι : κάθε βήμα είναι μια όμορφη περιπέτεια!!

arcofil_logo

About Author

Θεόδωρος Ρεκαλίδης

Ο Θοδωρής γεννήθηκε και μεγαλωσε στην Καλαμάτα. Από παιδική ηλικία ζούσε δίπλα στην θάλασσα ενώ ο πατέρας του, ναυτικός στο επάγγελμα, τον μύησε από πολύ μικρό στο ψάρεμα. Οι παιδικές του εικόνες είναι καλοκαίρια με πεταχτάρια στις παραλίες της Καλαμάτας. Μεγαλώνοντας ασχολήθηκε με την τεχνική του Casting και τα τελευταία τέσσερα χρόνια τον έχει κερδίσει η τεχνική του Match Fishing-Εγγλέζικου ψαρέματος την οποία εξασκεί σχεδόν αποκλειστικά. Προσέχει στο ψάρεμα την λεπτομέρεια που μπορεί να κάνει την διαφορά και συνεχώς διαβάζει και πειραματίζεται. Απολαμβάνει να μοιράζεται τις γνώσεις και τις εμπειρίες του με νέα στον χώρο άτομα και να τους μεταδίδει την φιλοσοφία του : το ψάρεμα είναι χαρά ακόμα και αν φύγεις με άδειο καλάθι! Το μεράκι του είναι η αποτύπωση των εικόνων που έχει στο χαρτί και η μετατροπή τους σε χρήσιμα κείμενα που θα εμπλουτίσουν την αρθρογραφία πάνω στην τεχνική του φελλού. Συνεργάζεται με την εταιρεία Arcofil και μέσα από τα άρθρα του θα κάνει προτάσεις για τα προϊόντα που αντιπροσωπεύει η εταιρεία στην Ελλάδα.