Ventura από την Apia

Ventura από την Apia

Η Apia είναι μια εξολοκλήρου Ιαπωνική εταιρεία που εξειδικεύεται στην κατασκευή καλαμιών και τεχνητών ενώ βρίσκεται στον χώρο εδώ και δέκα χρόνια. Έτσι πέρσι ζήτησε την συμβολή της Daiwa για την κατασκευή ενός μηχανισμού για spinning, ο οποίος θα έβγαινε σε συγκεκριμένα τεμάχια και θα ήταν συλλεκτικός προς χάριν της συμπλήρωσης μια δεκαετίας ζωής της εταιρείας!

Και το όνομα αυτού Ventura!! Ένα όνομα που εμπνεύσθηκε από το αγαπημένο ρολόι του Elvis Presley, το οποίο ήταν το πρώτο στον κόσμο με ηλεκτρική κίνηση. Μπορείτε να καταλάβετε μόνο και μόνο από την επιλογή ονόματος, πως η Apia δεν θα έκανε πίσω όσο αφορά το κόστος παραγωγής και τα υλικά. Ο μηχανισμός βγαίνει σε δυο εκδόσεις με μικροδιαφορές μεταξύ τους.

ventura2

Ventura by Angler’s Utopia

Στα χέρια μας είχαμε και τις δυο εκδόσεις 2508R-H Speed Custom και 3012 Lunker Custom. Πρόκειται για ένα “κακό” μαύρο μηχανισμό με πολύ σοβαρή εμφάνιση που όμως του προσδίδει κύρος και σίγουρα ξεχωρίζει! Τα χρώματα δεν επιλέχθηκαν τυχαία καθώς το μαύρο και το κόκκινο αποτελούν τα χαρακτηριστικά χρώματα της εταιρείας.

ventura1pinakas_venturaΣτα χαρακτηριστικά του τώρα, είναι εφοδιασμένος με 11+1 ανοξείδωτα ρουλεμάν ιαπωνικής προέλευσης τα οποία βρίσκονται σε καίρια σημεία, ώστε η λειτουργία του μηχανισμού να είναι ομαλή. Μερικά εξ αυτών είναι κλειστού τύπου με την τεχνολογία Mag sealed της Daiwa, ώστε να αποτρέπεται η εισχώρηση νερού στα ρουλεμάν λόγω του μαγνητικού λαδιού που εμπεριέχουν.

ventura3Το δε σώμα είναι από ντουραλουμίνιο ενώ ο ρότορας είναι κατασκευασμένος από zaion, ένα υλικό τελευταίας τεχνολογίας που συνδυάζει την υψηλή αντοχή με το χαμηλό βάρος. Ο κεντρικός άξονας του μηχανισμού είναι εφοδιασμένος με την τεχνολογία Mag seal της Daiwa και με μερικές τσιμούχες ώστε να αποτρέψει την εισχώρηση νερού στο pinion gear, στην αντεπιστροφή και τα ρουλεμάν. Οι τσιμούχες και το Mag sealed τον καθιστούν στεγανό και πολύ σταθερό.

ventura4Η μπομπίνα διαθέτει το σύστημα ABS II της Daiwa. Με την τεχνολογία αυτήν επιτυγχάνεται μεγαλύτερη απόσταση βολής, μείωση της τριβής και μπλεξιμάτων κατά την βολή. Το roller έχει και αυτό την τεχνολογία Mag seal για καλύτερη ροή και μείωση του θορύβου και αποφυγή στριψίματος του νήματος.
ventura5Η μανιβέλα βιδώνει στο σώμα του μηχανισμού, ένα χαρακτηριστικό των ακριβών μηχανισμών. Η κάθε έκδοση μηχανισμού βγαίνει με δύο χερούλια, ένα μαύρο και ένα κόκκινο σε σχήμα “Τ”. Το χερούλι της κάθε μανιβέλας είναι κατασκευασμένο από σκληρό λάστιχο για καλύτερο κράτημα από την SLP Works. Και μπορεί να αντεπεξέλθει σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες χωρίς προβλήματα.
ventura6H μοναδική σημαντική διαφορά που υπάρχει μεταξύ των δύο εκδόσεων είναι το σύστημα φρένων που είναι εφοδιασμένος ο κάθε μηχανισμός. Η μικρότερη έκδοση έχει το σύστημα ATD και η μεγαλύτερη το σύστημα UTD.

ventura9Το σύστημα ATD (Automatic Tournament Drag) βοηθά στην πρόληψη σπασίματος του παράμαλλου μας αφού κατά το χτύπημα, το φρένο ξεκινά ομαλά και σε κλάσματα δευτερολέπτου επανέρχεται στην αρχική μας προρύθμιση.

ventura7Το σύστημα UTD (Ultimate Tournament Drag) διασφαλίζει πως ακόμη και με τον πιο γρήγορα αντίπαλο ποτέ δεν θα πάρουν τα φρένα μας φωτιά ώστε να αχρηστευτεί ο μηχανισμός. Άλλες μικροδιαφορές είναι η σχέση περιστροφής, η χωρητικότητα και το μέγεθος τους χερουλιού της μανιβέλας.

ventura8Όπως καταλαβαίνετε, ο Ventura δεν είναι απλά ένας Daiwa μηχανισμός που φέρει τα χρώματα της Apia. Είναι ένας πολύ βελτιωμένος μηχανισμός σε κύρια σημεία που στην σχεδίαση του, συνεργάστηκαν η Daiwa με τις κορυφαίες εταιρείες custom parts των μηχανισμών. Και όλα αυτά κάτω από τις υποδείξεις των field testers της Apia δηλαδή των κορυφαίων γιαπωνέζων spinners! Νομίζω ότι μιλάμε για ένα σπάνιο πετράδι, το κόκκινο σμαράγδι των spinning μηχανισμών!!

logo_fishingtime

Categories: Μηχανισμοί

About Author

Ιάσονας Μανωλίδης

Ο Ιάσονας γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο όπου έμαθε από μικρός το ψάρεμα τόσο από την ακτή, όσο και από το σκάφος. Τα τελευταία έξι χρόνια ασχολείται με το spinning και μάλιστα θεωρείται στην περιοχή του από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με αυτήν την τεχνική με αποτέλεσμα να γνωρίζει όλη την ιστορία του spinning στο Βόλο. Μέσα από τα άρθρα του θα δούμε την συμπεριφορά των ψαριών αλλά και τις πρακτικές των ψαράδων σε αυτά τα μέρη όλα αυτά τα χρόνια.