HRF ή αλλιώς LRF… βαρέων βαρών!

HRF ή αλλιώς LRF… βαρέων βαρών!

Στην κατηγορία των HRF καλαμιών δηλαδή heavy rock fishing -όπως έχουν δώσει αυτή την ονομασία οι Ιάπωνες- βρίσκουμε διαφορετικά καλάμια από το light rock fishing. Στην ουσία μιλάμε για καλάμια με λίγο μεγαλύτερο c.w. έως πολύ, το οποίο συνεπάγεται και στο ότι είναι πιο δυνατά και ικανά να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερους αντιπάλους.

Η συγκεκριμένη τεχνική στην Ιαπωνία έχει στόχο καθαρά είδη βραχόψαρων των θαλασσών τους όπως ο δικός μας σκορπιός και ο ροφός, η λαπίνα, η στείρα κ.α.. Τα μεγέθη αυτών δεν είναι τεραστίων διαστάσεων π.χ. τριάντα κιλά, αλλά αυτά που ψαρεύουν εκεί μπορεί να φτάσουν και τα δέκα κιλά. Για αυτό η τεχνική του HRF έχει διαβαθμίσεις σε καλάμια αλλά και στους μηχανισμούς όπου πολλές φορές επιλέγονται οι baitcasting.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την τεχνική μπορείτε να προμηθευτείτε κάποιο ιαπωνικό DVD

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την τεχνική μπορείτε να προμηθευτείτε κάποιο ιαπωνικό DVD

Το πρώτο σκαλοπάτι σε δύναμη του HRF είναι αυτό με c.w. μέχρι είκοσι γραμμάρια δηλαδή ξεκινούν εκεί που τελειώνουν τα LRF καλάμια. Εγώ επέλεξα να χρησιμοποιήσω ένα τέτοιο καλάμι, περισσότερο πειραματιζόμενος για να δω αν μπορεί να αντεπεξέλθει στους λούτσους και τα λαβράκια. Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η επιλογή βάσει χρησιμότητας

hrf_tsimpi10Κυρίως τα ψαρέματα μου γίνονται μέσα σε μικρά λιμανάκια και ρηχές παραλίες, τις βραδυνές ώρες με την χρήση σιλικονούχων δολωμάτων. Ψάρευα με καλάμια για μεσαίο spinning δηλαδή με c.w. 10-30 γρμ. & 15-40 γρμ.. Δυστυχώς σε αυτά τα μέρη, με την χρήση jig head από δέκα γραμμάρια και πάνω, τα σκαλώματα ήταν αρκετά και οι σιλικόνες χάνονταν η μια πίσω από την άλλη, καθώς το βάθος δεν ξεπερνά τα τέσσερα μέτρα. Όλα αυτά έκαναν το ψάρεμα μου απαγορευτικό και με πολλές απώλειες. Άλλος λόγος ήταν ότι έβλεπα τα ψάρια να κυνηγάνε γόνο, αλλά αδυνατούσα να πετάξω μικρά σιλικονάκια με ελαφριά jighead των τριών και πέντε γραμμαρίων με τα καλάμια για μεσαίο spinning.
hrf_tsimpi11Οι πρώτες μου σκέψεις ήταν να πάω σε καλάμι για light rock fishing. Πιάνοντας όμως μερικά τέτοια καλάμια στα χέρια μου πίστεψα ότι δεν έχουν την δύναμη να καρφώσουν τα σκληρά σαγόνια ενός λούτσου δύο- τριών κιλών και να αντεπεξέλθουν στην μάχη σωστά ανάμεσα σε βάρκες και σχοινιά. Έτσι αποφάσισα να πάω στην πιο δυνατή κατηγορία των light καλαμιών τα heavy rock fishing.

hrf_tsimpi12Η επιλογή έγινε μέσα από την εταιρεία που ανήκω και ήταν το καλάμι HRF της Milo, Faith Spin με c.w. 2-15 γρμ. και μήκος 2,30 μ.. Η πραγματική αλήθεια είναι όμως ότι ενώ ήταν το πρώτο καλάμι που έπιασα στα χέρια μου από τα καινούργια της εταιρείας, αμέσως είπα αυτό θέλω. Πρόκειται για ένα σχετικά οικονομικό καλάμι που η τιμή του δεν ξεπερνά τα ενενήντα ευρώ, συναγωνίζεται όμως καλάμια πολύ πιο ακριβά της κατηγορίας του. Αυτό που με γοήτευσε αρχικά ήταν η σοβαρή μαύρη εμφάνιση του και η πολύ κοντή λαβή του. Από μηχανισμό το σέταρα με της ίδιας εταιρίας τον Lir σε μέγεθος 2000 τον οποίο γέμισα με νήμα διαμέτρου PE 0.6 με προδιαγραφές για LRF. Το μόνο που έμενε, ήταν να δω στην πράξη αν αυτού του τύπου το καλάμι θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στις δοκιμασίες που ήθελα να το βάλω :

Για μεγάλα αρπακτικά

hrf_tsimpi2Όπως ανέφερα στην αρχή του κειμένου, ο βασικός μου στόχος παίρνοντας ένα τέτοιο καλάμι ήταν να ψαρέψω λαβράκια και λούτσους σε μικρά και ρηχά λιμανάκια με την χρήση σιλικονούχων δολωμάτων και σε ρηχοπατιές για λαβράκια με την χρήση surface τεχνητών. Οπότε και η πρώτη δοκιμή έγινε μέσα σε ένα λιμανάκι ανάμεσα στις βάρκες και τα σχοινιά με σιλικόνες που το μήκος τους δεν ξεπερνούσε τα 11 εκατοστά ενώ τα jighead κυμαινόταν από τρία έως εφτά γραμμάρια. Οι πρώτες ρίψεις ήταν απλά συναρπαστικές και είχα επιτέλους την τέλεια αίσθηση στην πλεύση των δολωμάτων μου.

Ένας λούτσος γύρω στο ενάμιση κιλό ήταν το πρώτο καλό τεστ στο HRF

Ένας λούτσος γύρω στο ενάμιση κιλό ήταν το πρώτο καλό τεστ στο HRF

Δεν χρειάστηκε να κάνω πολλές ρίψεις γιατί οι λούτσοι ήταν εκεί, κάτω από τις βάρκες περιμένοντας τα κεφαλόπουλα να περάσουν για να τους επιτεθούν. Ένιωσα ένα ανεπαίσθητο χτύπημα στο χέρι που όμως τράνταξε την λεπτεπίλεπτη κορυφή του καλαμιού. Αμέσως κάρφωσα και άρχισε μια σχετικά μικρή μάχη με έναν λούτσο που δεν ξεπερνούσε το ενάμισι κιλό. Το καλάμι έδειχνε να μην έχει κανένα πρόβλημα ακόμη και στα βίαια κεφάλια που έκανε το ψάρι για να πάει στα σχοινιά, ώστε να απαλλαγεί από αυτό που είχε στο στόμα του. Έτσι λοιπόν είχα το πρώτο μου ψάρι με το νέο μου καλάμι!

Στα λαβράκια το κατά ευχαριστήθηκα!

Στα λαβράκια το κατά ευχαριστήθηκα!

Η δοκιμασία όμως δεν σταμάτησε εκεί και σειρά είχαν τα πονηρά λαβράκια. Εκεί θέση πήραν τα topwater τεχνητά και μικρές σιλικόνες με διχαλωτή ουρά και jighead τύπου nine για πλεύση side to side. Αρμάτωσα λοιπόν μια glider shad των έντεκα εκατοστών της Delalande με ένα τριγωνικό jighead των τριών γραμμαρίων. Ήταν γεγονός πια ότι μπορούσα να δώσω την καλύτερη πλεύση στην σιλικόνη, έχοντας την απόλυτη ευαισθησία ενώ η κοντή λαβή του καλαμιού με βοηθούσε όσο τίποτα άλλο, χωρίς να βρίσκει στο σώμα μου. Μετά από περίπου πέντε – έξι βολές ήρθε το strike με ένα αξιόλογο λαβράκι που δεν έλεγε να παραδοθεί και συνεχώς πήγαινε πάνω στα σχοινιά και αυτό. Εκεί όμως εμπιστεύτηκα και δοκίμασα την δύναμη του καλαμιού, το οποίο με έβγαλε ασπροπρόσωπο!

Για egi καταστάσεις

hrf_tsimpi5

Η αλιδώνα που έβαλε σε μεγάλη δοκιμασία το Faith!

Εδώ την θέση από τις μικρές σιλικόνες πήραν οι καλαμαριέρες με μέγεθος 2.5 -3.0 ακόμη και 3.5 που είναι εκτός των δεδομένων του c.w. του καλαμιού. Σε μια εξόρμηση το καλάμι φάνηκε να είναι πιο τυχερό από ποτέ. Μόλις φτάσαμε στο σημείου που ήταν να ψαρέψουμε λούτσους μαζί με τους φίλους μου, είχα την ιδέα να δοκιμάσω πρώτα την τύχη μου στις σουπιές. Έτσι λοιπόν φόρτωσα μια καλαμαριέρα 3.0 χρώματος πράσινου με άσπρο και κάνω την πρώτη βολή. Περιμένω μερικά δευτερόλεπτα να πάει στον πάτο μιας και το βάθος δεν ξεπερνούσε τα δυο μέτρα. Αρχίζω την ανάκτηση τρίβοντας την καλαμαριέρα στον βυθό με πολύ αργό ρυθμό, νιώθω ένα σταμάτημα και καρφώνω αμέσως.

hrf_tsimpi6

Η κορυφή του καλαμιού “διάβαζε” το βυθό

Εκεί το καλάμι τα έδωσε όλα είχα καρφώσει ένα χταπόδι “αλιδώνα” (όπως λέμε στην Χίο την μελιδόνα). Αντιστεκόταν πολύ, έχοντας ανοίξει τα πλοκάμια της αλλά το μικρό μου καλαμάκι δεν έδειχνε να παραδίνεται και έβγαζε περισσότερη δύναμη από ότι πίστευα. Όταν την έβγαλα έξω, δεν το πίστευα ότι τα είχα καταφέρει και χωρίς να φοβηθώ ότι θα σπάσει το καλάμι. Έπειτα ακολούθησε μια σουπιά με σεβαστό μέγεθος όπου η συμπεριφορά της κορυφής δεν της έδωσε την ευκαιρία να ξαγκιστρωθεί. Αλλά αυτό που με εξέπληξε όσον αφορά την κορυφή ήταν η αίσθηση που μου έδινε, επιτρέποντας μου να σκανάρω τον βυθό με κάθε λεπτομέρεια.

Με LRF δολώματα

hrf_tsimpi7Σιλικόνες των τριών και πέντε εκατοστών σε συνδυασμό με jighead από ένα έως και τρία γραμμάρια ήρθαν στο προσκήνιο αυτή την φορά. Στα τρία γραμμάρια η αίσθηση ήταν πολύ ικανοποιητική, στα μικρότερα όμως γραμμάρια υπήρξε μια έλλειψη επαφής, εξάλλου δεν ήταν και η δουλειά του καλαμιού να μπορεί να χειρίζεται τόσο λίγα γραμμάρια. Για αυτόν το σκοπό υπάρχουν τα LRF καλάμια όπως περιέγραψα στην αρχή.

hrf_tsimpi8Παρ όλα αυτά ήθελα να δοκιμάσω και εκεί τις δυνατότητες του οι οποίες δεν ήταν και τόσο άσχημες. Βέβαια δεν είχα την τύχη να βρεθώ αντιμέτωπος με κάτι αξιόλογο, αλλά αρκέστηκα στο παιχνίδι με τα μικρά σκορπιουδάκια και τους χάνους τα οποία φυσικά έγιναν catch & release.


Τα άλλα σκουριάζουν…

hrf_tsimpi9Αυτές ήταν μερικές από τις εμπειρίες μου με το HRF καλάμι μου, το οποίο μου έχει χαρίσει από τότε πολύ ωραίες στιγμές και με έχει βολέψει τόσο πολύ. Έχω προσπαθήσει να το ψαρέψω με όλες τις συνθήκες και για όλα τα αρπακτικά ακόμη και στα κεφαλόποδα, χωρίς να μου έχει πει ποτέ όχι. Θα σας παρότρυνα να μπείτε στην διαδικασία να ψαρέψετε με τέτοια καλάμια και να μην τα φοβάστε ακόμα και σε ψάρια τρόπαια γιατί πάνω από όλα είναι η διασκέδαση και η αδρεναλίνη και μετά το αποτέλεσμα. Εννοείται ότι από τότε που απέκτησα αυτό το σύνολο τα υπόλοιπα καλάμια μου, είναι απλά στην βάση τους και περιμένουν…

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ :

arcofil_logoΛεωφόρος Αμαρουσίου 15

Λυκόβρυση, Τ.Κ. 141 23

Αθήνα

τηλ/fax : 210 2831514 – 210 2836809

Categories: LRF
Tags: HRF, LRF

About Author

Γιάννης Τσιμπινός

Ο Γιάννης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Χίο και όπως κάθε νησιώτης η επαφή του με την θάλασσα είναι μια σχέση ιδιαίτερη. Τα ψαρέματα τα ξεκίνησε από… μωρό με τα τότε εργαλεία της εποχής καρούλια και απίκο ενώ μεγαλώνοντας ασχολήθηκε με τις τεχνικές του casting και εγγλέζικου. Όμως τα τελευταία χρόνια έπεσε θύμα και αυτός της γοητείας του spinning. Αν και στα πρώτα βήματα του ακόμη, δεν έχει πρόβλημα να μοιραστεί μαζί σας τις εμπειρίες από τα ψαρέματα του στο νησί. Μαζί με τον φίλο του Δημήτρη, δημιούργησαν την ομάδα στο facebook «Owls Fishing Team» από όπου μπορείτε να παρακολουθείτε τα νέα και τις εμπειρίες των ψαράδων της Χίου.