Ψαρεύοντας με Shads

Ψαρεύοντας με Shads

Shad, paddle tail, τακουνάκι ελληνιστή, οι καλύτερες κατά την γνώμη μου σιλικόνες για το κυνήγι των λαυρακιών και όχι μόνο. Απλές κατά την χρήση τους, άψογη εμφάνιση στο νερό, μπορεί και εύκολα ξεγελά τους θηρευτές με την απίστευτη κίνηση που διαγράφει. Το συγκεκριμένο είδος σιλικόνης στην απλούστερη της μορφή, τα θρυλικά πλέον χελάκια raglou, έχουν αρκετά χρόνια ζωής στην Ελλάδα και τιμής ένεκεν μια μικρή αναφορά σε αυτά επιβάλλεται.


Όλοι μας θυμόμαστε, ασχέτου τεχνικής, ένα μικρό κομμάτι πλαστικό πόσο εύκολα και ξεκούραστα μπορούσε να ξεγελάσει τον οποιοδήποτε κυνηγό. Τότε, έκανε δειλά δειλά την εμφάνιση του χωρίς φυσικά τις μολυβοκεφαλές, απλά με ένα αγκιστράκι ενσωματωμένο πάνω του και συνδεδεμένο με την σειρά του σε ένα buldo για μακρινές βολές. Τα χρόνια όμως πέρασαν η τεχνική και τα παρελκόμενα της εξελίχτηκαν, παρόλα αυτά και σε πείσμα των καιρών τα απίστευτα αυτά τεχνητά επέζησαν και θα επιζούν για πολύ ακόμα, μίας και συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν ευχάριστα.

shads_zavras1

Τα shads θα τα βρείτε σε απίστευτους χρωματισμούς και η χρήση τους έγκειται αποκλειστικά στην εμπειρία μας

Ας μιλήσουμε όμως για την σιλικόνη Shad. Το χαρακτηριστικό της είναι αναμφισβήτητα η ουρά της όπου καταλήγει σε ένα…. τακουνάκι διαφόρων σχημάτων και μεγεθών, από στρόγγυλο, οβάλ, τριγωνικό μέχρι και διπλό. Αυτό, έχει σαν αποτέλεσμα κατά την ανάκτηση και με την κόντρα του νερού, να επιτελεί νευρικές κινήσεις αναγκάζοντας το όλο σύνολο να εμφανίζεται στα μάτια των ψαριών αρκετά αληθοφανές.

Με συννεφιά οι λευκές έκαναν την διαφορά

Με συννεφιά οι λευκές έκαναν την διαφορά

Πέραν από τα λαβράκια που πραγματικά τις λατρεύουν, με λίγη προσπάθεια και γνώση των χαρακτηριστικών και των τεχνικών τους, μπορούμε κάλλιστα να αναζητήσουμε όλους σχεδόν τους θηρευτές των ελληνικών θαλασσών. Αρκεί βέβαια, πάντα να επιμένουμε και να επιλέγουμε σωστά, που αυτό, μόνο με συχνή εξάσκηση μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Τρόποι Ανάκτησης

shads_zavras5

Και με τέτοιες συνθήκες οι shad σιλικόνες, αν δουλευτούν σωστά, κάνουν θαύματα!

Συνήθως με μια απλή ανάκτηση με εναλλαγές στην ταχύτητα είναι αρκετή. Τι γίνεται όμως αν τα ψάρια είναι πονηρεμένα ή οι συνθήκες είναι απελπιστικά…. ήρεμες; Πέραν του χρώματος, που θα αναλύσουμε παρακάτω, σημαντικός παράγοντας είναι και ο τρόπος που θα τις ζωντανέψουμε, ώστε να άρουμε τις επιφυλάξεις των δύστροπων κυνηγών.

Πλεύση Πρώτη

Μια πολύ καλή τεχνική που εγώ εμπιστεύομαι, είναι τα μεγάλα παρατεταμένα και αργά Jerks. Τι εννοώ, αφού αφήσουμε την σιλικόνη να ακουμπήσει στον βυθό και με την μύτη του καλαμιού χαμηλά, εκτελούμε με τα χέρια σχεδόν τεντωμένα ένα πολύ μεγάλο και αργό τράβηγμα, έως ότου η μύτη του καλαμιού έρθει στο ζενίθ. Στην συνέχεια, μαζεύουμε τα μπόσικα αργά κατεβάζοντας ταυτόχρονα την μύτη σχεδόν στο ναδίρ.

anaktisi_zavras_01

Tips:

1.Τα περισσότερα κτυπήματα θα έρθουν την στιγμή της ανόδου του τεχνητού από τον βυθό, οπότε προσοχή στο κάρφωμα

2. Αυτή η τεχνική είναι αποδοτικότερη όταν ψαρεύουμε κοντά στον βυθό

3. Ανάλογα το βάθος μειώνουμε ή αυξάνουμε το μέγεθος των τραβηγμάτωνΠλεύση Δεύτερη

2. Πάρα πολύ καλά αποτελέσματα έχει και το ανέβασμα της σιλικόνης με πολλαπλά και κοφτά jerking. Δηλαδή, κατά το ανέβασμα, εκτελούμε….. τρεμουλιαστά θα έλεγα τινάγματα, πολλά τον αριθμό, ανάλογα το πόσο γρήγορα ανεβάζουμε την μύτη του καλαμιού. Όσο δε για το κατέβασμα της ή χαμηλώνουμε την μύτη μαζεύοντας ή ανοίγουμε το πίκ άπ και εν συνεχεία μαζεύουμε ξανά.

anaktisi_zavras02

Tips:

1. Ιδανική τεχνική για ρηχά νερά

2. Αποδίδει περισσότερο σε μικρές σιλικόνες με ελαφριά jig heads, έως το πολύ 15 γραμμαρίωνΠλεύση Τρίτη

Μια άλλη απλή θα έλεγα τεχνική που αντέγραψα από τους Ιάπωνες, ήταν αυτή, όπου κατά την απλή ανάκτηση, ξαφνικά έκανα μία παύση (stop) περίπου πέντε δευτερολέπτων και εν συνεχεία εκτελούσα την ίδια ανάκτηση, αλλά προσοχή, με πιο γρήγορη ταχύτητα.

anaktisi_zavras03

Tips:

1. Είναι μια τεχνική για μεσόνερα ή για κοντά στην επιφάνεια

2. Ανάλογα το βάθος μειώνουμε ή αυξάνουμε τα δευτερόλεπτα της παύσης


Πλεύση Τέταρτη

Κλείνοντας, άφησα για τελευταία την αγαπημένη μου, αλλά πιο δύσκολη στην εφαρμογή της τεχνική. Χρησιμοποιείται αποκλειστικά όταν τα ψάρια κυνηγούν στον αφρό. Δεν είναι άλλη, από το συνεχόμενο και γρήγορο jerking αμέσως μόλις η σιλικόνη ακουμπήσει την επιφάνεια της θάλασσας. Με αυτόν τον τρόπο την αναγκάζουμε να κάνει αλματάκια, κάτι σαν την τεχνική Spitting & splashing των σκληρών τεχνητών walk the dog.

anaktisi_zavras04

Tips: Προσοχή, λίγο πριν η σιλικόνη ακουμπήσει στο νερό, κλείνουμε το πίκ απ και αμέσως αρχίζουμε τα κοφτά τινάγματα, πάντα με την μύτη του καλαμιού ψηλά. Είναι όντως κάπως δύσκολη στην εφαρμογή της, αλλά πιστέψτε με αξίζει την προσπάθεια σας μιας και ξυπνά τα κυνηγητικά ένστικτα των ψαριών, όταν αυτά είναι νωχελικά

Συνοψίζοντας, εννοείται ότι υπάρχουν πολλές ακόμα τεχνικές ανάκτησης που αποδίδουν και έγκειται αποκλειστικά στον καθένα από εμάς, στο να ξεκλειδώσουμε τα μυστικά τους. Ο συνεχής λοιπόν πειραματισμός επιβάλλεται και τα θετικά αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν.

Επιλογή Χρωμάτων

shads_zavras8

Εκβολές και shads… απίστευτος συνδυασμός!

Γενικά ισχύουν ό,τι σε όλα τα τεχνητά, σιλικονούχα ή μη. Δηλαδή και κατά γενικό κανόνα, σε καθαρά νερά απαλοί και φυσικοί χρωματισμοί, ενώ δε για θολά νερά τα πιο έντονα. Την τιμητική τους ωστόσο, ανεξαρτήτου καιρού και συνθηκών, προπάντων στα νερά μας, έχουν νομίζω αυτές με φυσικές απομιμήσεις ψαριών, ιδιαιτέρως δε της σαρδέλας και του κέφαλου.

shads_zavras3

Το θαμπό λευκό στην κοιλιά κάνει θαύματα!

Βέβαια, ύστερα από αρκετές δοκιμές, το απαλό γκρι στην ράχη και το θαμπό λευκό στην κοιλιά, έδωσε εκπληκτικά αποτελέσματα ανεξαρτήτως που ψάρευα!!! Βγάζει τα κάστανα από την φωτιά και σώζει μια φαινομενικά αποτυχημένη εξόρμηση!

Επιλογή Μολυβοκεφαλών

shads_zavras4

Η ποικιλία των μολυβοκεφαλών, πραγματικά πονοκέφαλος

Η επιλογή τους δεν είναι εύκολη υπόθεση μιας και το κάθε είδος έχει διαφορετικές ιδιότητες. Ωστόσο μια περιγραφή από τις σημαντικότερες θα βοηθήσει πιστεύω στην ευκολότερη κατανόηση τους και στην χρήση τους ή μη, στις συγκεκριμένες σιλικόνες:

ball_head_zavras

Ball head: Οι κλασικές και πιο γνωστές στους Έλληνες ψαράδες, στρόγγυλες.


Tips:

1. Τις προτιμούμε συνήθως, όταν οι σιλικόνες που θα χρησιμοποιήσουμε έχουν μάτια

2. Πολύ καλά αποτελέσματα στις Shad, ιδιαιτέρως δε σε αυτές με κοντόχοντρο σχήμα

bullet_zavras1
Bullet jigs: Αυτές με σχήμα σφαίρας.

Tips:

1. Πολύ καλή βολή και γρήγορη βύθιση στο νερό, ιδανικές για βαθιά νερά

2. Λειτουργούν καλύτερα σε Shad σιλικόνες τύπου σκουληκιού (wοrm)

3. Η προσαρμογή κόκκινων ματιών, θα έδινε ένα επιπλέον ερέθισμα στα αρπαχτικά

football_zavras1

Foot ball: Έχει το ιδιαίτερο σχήμα της αμερικάνικης μπάλας ποδοσφαίρου.

Tips: Όσο και αν προσπάθησα να έχω κάποια επιτυχία στις Shad σιλικόνες ακριβώς πάνω στον βυθό, μιας και κρατά το αγκίστρι ψηλά, απλός έχανα τον καιρό μου

trebble_zavrasTreble hook jigs: Μολυβοκεφαλές με ενσωματωμένη σαλαγκιά.

Tips:

1. Τις χρησιμοποιούμε μόνο όταν έχουμε άστοχα κτυπήματα και σαν λύση της τελευταίας στιγμής μιας και υστερούν κατά πολύ σε διακριτικότητα

2. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή στον βυθό αφού με την παραμικρή επαφή κινδυνεύουν να πιαστούν

fishhead_zavrasFish head: Είναι αυτές με ρεαλιστική απομίμηση κεφαλιού ψαριών, παρόμοιες με τις Shad heads τις μολυβοκεφαλές με απλό τριγωνικό σχήμα, και είναι πιστεύω οι καλύτερες μακράν όλων στην χρήση τους με Shad σιλικόνες.

Tips: Ψαρεύουν σε οποιεσδήποτε συνθήκες και σε οποιοδήποτε βάθος

stormlipweight_zavras1Τελειώνοντας θα αναφερθώ σε μια μολυβοκεφαλή με ιδιαίτερες επιτυχίες σε βαθιά νερά. Είναι αυτές με…. κομμένη θα έλεγα πρόσοψη κάτι σαν γλώσσα από minnow.

Tips: Έχει την ιδιότητα, με επαναλαμβανόμενα τινάγματα, να δίνει στην σιλικόνη ανεξέλεγκτες κατευθύνσεις…. πολύ δελεαστικό θα έλεγα!!Συμπεράσματα

shads_zavras6

Μανάλι σε μεγάλη Shad σιλικόνη

SHAD… Τα αγαπημένα μου τεχνητά, πολύ ανώτερα, πάντα σύμφωνα με την δική μου άποψη και ανάμεσα από όλα τα σκληρά(minnow) και τις σιλικόνες της ελληνικής αγοράς. Με μόνο αυτά και με μια φυσικά καλή ποσότητα διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών, είναι πιστεύω αρκετά για μια επιτυχημένη ψαρευτική εξόρμηση… Υπερβάλω;;;; Δεν έχετε, παρά να δοκιμάσετε…

shads_zavras7

Τέτοιες ψαριές και ακόμα καλύτερες είναι εφικτές με τις συγκεκριμένες σιλικόνες. Νεκτάριος και Μιχάλης!

Categories: Spinning

About Author

Χρήστος Ζάβρας

Ο Χρήστος ήρθε σε επαφή με το ψάρεμα πριν τριάντα πέντε χρόνια και από τότε δεν έλειψε ούτε στιγμή δίπλα από την γαλανή. Με τα χρόνια ήρθε και η εξέλιξη οπότε η συνεχή ενασχόληση του με τις τεχνικές Long casting, Surf Casting & Rock casting τον οδήγησε στην συμμετοχή του στα πρωταθλήματα για την ανάδειξη της εθνικής ομάδας παράκτιας αλιείας. Οι πρωτιές του εκεί τον ανέδειξαν επί δυο συνεχόμενες χρονιές (2008 και 2009) σε μέλος της εθνικής ομάδας με αποτέλεσμα να συμμετάσχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Μαυροβούνιο. Μετά από αυτή την διάκριση δεν έπαψε να ασχολείται με το αγωνιστικό ψάρεμα και συμμετείχε σε διεθνή τουρνουά τα οποία διοργανώνονται στην γείτονα χώρα Ιταλία. Σημαντική είναι και η αρθρογραφία του στα ελληνικά περιοδικά ψαρέματος καθώς έχει αρθρογραφήσει επί σειρά ετών στο περιοδικό “Ψαρεύω” καθώς και στο περιοδικό “Fishing Maniac” του οποίου ήταν από τα βασικά στελέχη. Πια διαμένει στα Ιωάννινα και εκτός από τις τεχνικές του casting, ασχολείται και με το spinning.