“Τα αγαπημένα τεχνητά του Τυρίκου…” – Molix Jugulo Jerk 180 LC

“Τα αγαπημένα τεχνητά του Τυρίκου…” – Molix Jugulo Jerk 180 LC

Αυτή η παρουσιάση αποτελεί μια μόνιμη στήλη του αγαπημένου μας συνεργάτη και συγγραφέα Γιώργου Τυρίκου-Εργά όπου θα μας παρουσιάζει αναλυτικά την γνώμη του για διάφορα τεχνητά δολώματα που χρησιμοποιεί στο ψάρεμα του! Έτσι κατά καιρούς θα έχουμε όλοι την ευκαιρία να γνωρίσουμε “τα αγαπημένα τεχνητά του Τυρίκου”, χωρίς εμείς να επέμβουμε στα γραφόμενα. Ας μάθουμε λοιπόν την άποψη του! Καλή ανάγνωση!!

Molix Jugulo Jerk 180 LC

Jugulo_jerk_anoigmapinakas_tyrikos_jugulo

Προσωπικές Σημειώσεις Πεδίου: Είχα δει αρκετές διαφημίσεις γύρω από αυτό το τεχνητό, διαφημίσεις κατά τα φαινόμενα αρκετά ακριβές και αρκετά συχνές. Πράγματα δηλαδή που έδειχναν το ότι η Μοlix πίστευε στις δυνατότητες της νέας αυτής δημιουργίας και ότι θα τη χρησιμοποιούσε για μια επιθετική καμπάνια. Στη συλλογή μου τα jerkbaits αποτελούν ένα μικρό κομμάτι το οποίο όμως επιμελούμαι με ιδιαίτερη προσοχή. Έχει περάσει βλέπετε η εποχή όταν περίμενα να βγει το ψάρι με μια απλή ανάκτηση και δυο-τρία κόλπα του καλαμιού αραιά και που.

tyrikos_jugulo1Τα jerkbaits κάνουν για τη δουλειά που λέει και το όνομά τους : «jerks», κάτι που θα μεταφράζαμε ως «χτυπήματα» με το καλάμι μας από τα πάνω προς τα κάτω την στιγμή που το κρατάμε μπροστά μας και χαμηλά (το αντίθετο –χτύπημα από τα κάτω προς τα πάνω- ονομάζεται «twitch» και χρησιμοποιείται κατά κόρον στα σιλικονούχα τεχνητά ή στα πλανάκια). Το κάθε jerk χτύπημα ωθεί το τεχνητό μας να κάνει μια απότομη εφόρμηση στο νερό. Όταν δουλεύουμε jerkbaits καλό είναι να δούμε το εξής : οι παύσεις είναι όσο σημαντικές όσο και τα χτυπήματα. Παύσεις έως και πέντε δευτερόλεπτα. Φανταστείτε πως σε λίμνες μερικοί τους χειμωνιάτικους μήνες λένε πως η παύση ανάμεσα στα jerks μπορεί να είναι και ένα λεπτό : το θήραμα είναι πίσω από το τεχνητό και το παρακολουθεί.

tyrikos_jugulo2Πρέπει να σταματήσει να είναι καχύποπτο. Ένα ψάρι που κάνει ξαφνικές σπασμωδικές και κινήσεις και έπειτα μια μεγάλη παύση, στη γλώσσα της θάλασσας σηματοδοτεί πως είναι ανήμπορο και πως είναι εύκολος στόχος στις επιθέσεις. Είναι πολύ σύνηθες ο θηρευτής να αρπάξει το τεχνητό είτε πάνω στην παύση είτε αμέσως μετά από αυτήν στο επόμενο jerk.  Πολλές φορές θα νιώσουμε ένα μικρό τράνταγμα στο νήμα στην παύση πάνω και τότε πρέπει να καρφώσουμε γιατί το ψάρι έχει ήδη επιτεθεί. Προσοχή όμως : το τεχνητό μας πρέπει στην παύση να μένει ακίνητο και όχι τυλίγοντας τα μπόσικα να το σέρνουμε και αυτό. Είναι λεπτά πράγματα αλλά με τον καιρό θα σας βγαίνουν φυσικά.

tyrikos_jugulo3Θεωρητικά χτυπήματα μπορούμε να κάνουμε με κάθε είδους τεχνητό, ποιος μας εμποδίζει, άλλωστε; Τα jerkbaits όμως είναι ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Ποια η διαφορά τους από τα υπόλοιπα σχετικά με την τεχνική των «χτυπημάτων»; Αν πάρουμε ένα απλό minnow και το δουλέψουμε με χτυπήματα δεν πάει να πει ότι δεν θα αποδώσει. Όμως στο νερό το πιθανότερον είναι πως το τεχνητό μας μετά από την απότομη εφόρμηση προς τα μπροστά ή τα πλάγια θα «σταθεί λάθος» με το ρύγχος προς τα πάνω ή προς τα κάτω, με την κοιλιά πάνω ή θα έχει κάνει μια-δυο τούμπες και θα έχει ακόμα και μπλεχτεί με το shock leader. Αυτό δεν διασφαλίζει κατά κύριο λόγο πειστική παρουσίαση του τεχνητού στα μάτια των ψαριών : κάτι εκεί φαίνεται ύποπτο, αφύσικο.

tyrikos_jugulo4Tα jerkbaits διασφαλίζουν από τον κατασκευαστή πως μετά το χτύπημα τα τεχνητά θα συνεχίζουν να στέκονται μέσα στο νερό με σωστό τρόπο…Βέβαια ποιος είναι αυτός; Κάθε εταιρία λέει το δικό της. Κατά κανόνα τα jerkbaits μετά το χτύπημα θα σταθούν απολύτως οριζόντια ως προς τον βυθό ή έστω με μια ελαφριά κλίση με το ρύγχος προς τα κάτω.

tyrikos_jugulo5Όταν λοιπόν πήρα το Jugulo Jerk έκανα κάτι που πρέπει να κάνουν όλοι σε κάθε καινούριο τεχνητό. Το έριξα σε ρηχά, καθαρά νερά και είδα τι μπορεί «να μου δώσει». Έμεινα έκπληκτος από τη συνέπεια με την οποία έμενε οριζόντια ακίνητο και με τη φυσικότητα με την οποία άντεχε τα jerk δίχως να κάνει τούμπες ή να στέκεται με αφύσικο τρόπο. Αυτό που λένε suspending –το να μένει ακίνητο στο ίδιο βάθος μετά από ένα jerk- το κατάφερνε πολύ καλά για το μέγεθός του. Να σημειωθεί επίσης πως και σε απλή ανάκτηση κάνει αρκετά καλό rolling. Οι πιο προχωρημένοι ας σημειώσουν πως το τεχνητό δεν κάνει πολύ wobbling και πως είναι «φασαριόζικο» αρκετά με τον χαρακτηριστικό τρόπο των σφαιριδίων σε κάθε jerkbait κάπως πολλαπλασιασμένο εξαιτίας μεγέθους. Αυτό μπορεί να αποτελεί τόσο μειοκέκτημα όσο και πλεονέκτημα ανάλογα με τις συνθήκες και το θήραμα.
tyrikos_jugulo6Το τεχνητό αυτό μου έχει δώσει πολλά ψάρια αξιόλογου μεγέθους και μάλιστα πριν το σούρουπο, μέρα μεσημέρι. Το πιο εκπληκτικό είναι πως με μια απολύτως γρήγορη ανάκτηση και τρελά jerks έχω πάρει δυο τρείς καλές παλαμίδες και αρκετές μεγάλες ζαργάνες. Με παύσεις, οι λούτσοι έχουν πέσει στην παγίδα αρκετές φορές τόσο στη Λέσβο όσο και στην Κάλυμνο. Εδώ και καιρό το Jugulo δεν λείπει από τα τεχνητά τις βασικής μου εξόρμησης.

Προτερήματα : Μεγάλου μεγέθους jerkbait, πολύ καλές σαλαγκιές, πάρα πολύ καλή βαφή, 100% αξιοπιστία στάσης μετά από το χτύπημα, ρεαλιστικότατη απόδοση με εγγυημένη το ενδιαφέρον των θηρευτών, μεγάλη ευελεξία σε κάθε τρόπο ανάκτησης, πραγματικό εργαλείο που περιμένει να ζωντανέψει στα χέρια σου!
Μειονεκτήματα: To τεχνητό το δούλεψα με τέσσερα διαφορετικά καλάμια, διαφορετικής μεταξύ τους δύναμης και c.w. από φτηνά σχετικά μοντέλα όπως το Catana (Shimano) και το R’Nessa (Daiwa) έως το Skyroad (Majorcraft) και το Shorestick (Salty Shape). Επίσης πειραματίστηκα με τρεις μηχανισμούς (Aernos 2500, Caldia 4000, Stradic ci4 3000) και νήματα από 0.6 έως 1 PE. H προσωπική μου εκτίμηση είναι πως το χαρακτηριστικό «Long Cast» που θέλει να αποδώσει ο κατασκευαστής στο τεχνητό, δεν δικαιολογείται απόλυτα. Όχι ότι δεν κάνει μακρινή βολή αλλά αν το συγκρίνω με π.χ. Flyers της DUO (175cm) και Μinnows της Μommoti (Seaspin 180SS) θεωρώ ότι υστερεί λίγο. Είναι και το μοναδικό σημείο που με άφησε δυσαρεστημένο….Η τιμή του επίσης αν και για τα ελληνικά δεδομένα δεν είναι ακριβότερη από άλλα τεχνητά στην κατηγορία του (μάλλον είναι φθηνότερη) μεταφράζεται κοντά στο εικοσάρικο κάτι που για πολλούς από εμάς είναι ο κόπος μιας ολόκληρης μέρας…

tyrikos_jugulo7Γενική εκτίμηση: To τεχνητό μου εστάλη από το Lurebites για δοκιμή σε έναν χρωματισμό και πλέον έχω τρεις. Με συντροφεύει σε κάθε ψάρεμα και μέχρι στιγμής δεν με έχει προδώσει. Είναι εργαλείο. Όπως όλα τα jerkbaits περιμένει να ζωντανέψει αποκλειστικά και μόνο από τη φαντασία και τη τεχνική μας. Μεγάλο ατού τα 180cm του, κάτι που είναι πολύ καλοδεχούμενο ειδικά για όσους θέλουμε να προσεγγίσουμε μεγαλύτερα θηράματα.


Η ψαρευτική σελίδα του Γιώργου στο facebook :

banner_tyrikos

About Author

Γιώργος Τυρίκος-Εργάς

Ο Τυρίκος Εργάς Γιώργος έχει γεννηθεί στην Κάλυμνο το 1982. Από τότε που θυμάται τον εαυτό του το πάθος του ήταν τα βιβλία και το ψάρεμα. Έχει σπουδάσει Αιγυπτιακά Ιερογλυφικά, Ασσυριολογία και Συγκριτική Γραμματολογία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Παν. Κύπρου, Notre Dame, Σορβώννη-Paris 3) και είναι διδάκτορας Λαογραφίας του Παν/μιου Ιωαννίνων. Πρόσφατα ανέλαβε Research Assisant στο Τμήμα Ανθρωπολογίας του Παν/μου του Durham. Έχει γράψει πολλά βιβλία τα οποία αντλούν μεταξύ άλλων τη θεματική τους από τον κόσμο της θάλασσας και των ψαρεμάτων. Το μυθιστόρημα φαντασίας «Η Καινούρια Διαθήκη του Σμου» (εκδόσεις «Πατάκη») εξελίσσεται σε ένα ψαροχώρι που θυμίζει ελληνικό νησί : μάγοι, ψαράδες και φανταστικά πλάσματα συνυπάρχουν και φτιάχνουν αλλόκοτες καταστάσεις. Ανάμεσα στις διακρίσεις των έργων του ξεχωρίζει το τελευταίο του βιβλίο «Αυλητής και Παππουλάνθρωπος : Θρύλοι και Ξωτικά του Αιγαίου» (μαζί με τον Κ. Ζαφειρίου) το οποίο διακρίθηκε στον κατάλογο «White Ravens» της Διεθνούς Νεανικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου ανάμεσα στα διακόσια σπουδαιότερα παγκοσμίως για το 2014.