Καλοκαιρινά δολώματα… όπως παλιά!

Καλοκαιρινά δολώματα… όπως παλιά!

Όσο ανεβαίνει ο υδράργυρος τόσο τα ζωντανά δολώματα που έχουν καθιερωθεί στο Heavy casting, τα κεφαλόποδα δηλαδή, απομακρύνονται από τις ακτές και είναι δύσκολο να τα πιάσουμε. Έτσι όποιος επιλέξει να κάνει αυτού του είδους το ψάρεμα πρέπει να στραφεί σε άλλου είδους ζωντανά δολώματα. Αυτά δεν είναι άλλα από τα ζωντανά μικρόψαρα!

 

Σε αυτό το σημείο ίσως γεννηθούν απορίες από άτομα που είναι σχετικά καινούργια στο χώρο αυτού του είδους ψαρέματος, του τύπου καλά θα πάει μια συναγρίδα μεγάλη να φάει μια πέρκα δέκα πόντων; Άλλωστε σχεδόν σε όλα τα βίντεο βλέπουμε να δολώνουν σχεδόν αποκλειστικά σουπιές για αυτά τα ψάρια. Πληροφοριακά την πρώτη μου καλή συναγρίδα την έπιασα πριν έξι χρόνια με ζωντανή γόπα των 10 εκατοστών και ήταν τέσσερα κιλά περίπου!

Όπως παλιά...

Όπως παλιά…

Ακόμα ας σκεφτούμε πως πριν γίνει της μοδός το Heavy casting και πάρει τις σημερινές διαστάσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας ψάρευαν την συναγρίδα με ζωντανά μικρόψαρα με ιδιαίτερες επιτυχίες. Στο λιμάνι την Καλαμάτας, από όπου και ξεκίνησα και το ψάρεμα με ζωντανά, έχω δει με τα μάτια μου συναγρίδα 7,5 κιλά σε ζωντανό γύλο! Άρα πιστέψτε με αξίζει να ασχοληθεί κάποιος με τα ζωντανά μικρόψαρα.

Η ιεραρχία των μικρόψαρων

opos_palia1Μετά από πολλές ώρες στην θάλασσα και μετά από πολλές δοκιμές, έχω δημιουργήσει έναν πίνακα σχετικά με τις συλλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί και σε τι δολώματα. Έτσι έχω ιεραρχήσει τα μικρόψαρα σύμφωνα με τις προτιμήσεις των κυνηγών τους. Η συναγρίδα κυνηγάει όλα τα μικρόψαρα αλλά δείχνει και αυτή τις προτιμήσεις της. Στην πρώτη θέση συγκαταλέγονται η πέρκα, ο χάνος, ο γύλος, η σαλιάρα. Στην δεύτερη κατηγορία βρίσκονται η γόπα, η καλόγρια, ο σπάρος, το λυθρίνι, ο καμπανάς και η ζαργάνα.

Πέρκες, σαλιάρες, γοβιοί... τα πιο ανθεκτικά!

Πέρκες, σαλιάρες, γοβιοί… τα πιο ανθεκτικά!

Τα μικρόψαρα της πρώτης κατηγορίας είναι πιο ανθεκτικά σε ένα πιο βαθύ κάρφωμα και γενικά αντέχουν περισσότερη ώρα ζωντανά μέσα στο νερό αν δολωθούν με προσοχή, ακόμη και ολόκληρη την μέρα. Αντίθετα στην δεύτερη κατηγορία συγκαταλέγονται πιο ευπαθή δολώματα, τα οποία χρειάζονται και πιο συχνά έλεγχο σχετικά με το αν είναι ζωντανά η όχι. ‘Ισως και αυτός είναι ο λόγος που είχα περισσότερες επιτυχίες με τα ψάρια της πρώτης κατηγορίας. Αλλά ένα δόλωμα έκπληξη που προσωπικά μου έχει δώσει πολλά ψάρια είναι το σκορπίδι ή αλλιώς η μικρή σκορπίνα.

Ο γύλος είναι πολύ ανθεκτικός αλλά βραχώνει

Ο γύλος είναι πολύ ανθεκτικός αλλά βραχώνει

Είναι ένα δόλωμα που η συναγρίδα ειδικά, δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση αλλά χρειάζεται λίγη προσοχή όταν το δολώνουμε για να μην μας χτυπήσει με τα αγκάθια του. Ένας ‘’αναίμακτος’’ τρόπος να το πιάσουμε χωρίς να έχουμε κίνδυνο είναι να βάλουμε τον αντίχειρα μέσα στο στόμα του. Η σκορπίνα σχεδόν ακινητοποιείται και με λίγη προσοχή μπορούμε να την δολώσουμε.

Τρόπος συλλογής των μικρόψαρων και διατήρηση

opos_palia5Η συλλογή των δολωμάτων μπορεί να γίνει από την προηγούμενη μέρα αλλά συνήθως επιλέγω να τα μαζεύω επιτόπου στο μέρος που θα ψαρέψω. Θα επιλέξουμε τις πρώτες πρωινές ώρες να τα μαζέψουμε, όπου βγαίνουν και αυτά για αναζήτηση τροφής. Θα χρειαστούμε ένα καρούλι με μια 25άρα και μερικά ζοκάκια και λίγα δαγκωτά βαρίδια με μερικά μικρά αγκίστρια 9-10 νούμερο.

Θα χρειαστούμε ένα καρούλι με μια 25άρα και μερικά ζοκάκια και λίγα δαγκωτά βαρίδια με μερικά μικρά αγκίστρια 9-10 νούμερο

Θα χρειαστούμε ένα καρούλι με μια 25άρα και μερικά ζοκάκια και λίγα δαγκωτά βαρίδια με μερικά μικρά αγκίστρια 9-10 νούμερο

Το σημαντικό της υποθέσεως είναι να πιάσουμε τα ζωντανά μας από τα χείλη -το πολύ από το εσωτερικό του στόματός τους- προκειμένου να παρατείνουμε την ζωτικότητά τους μέσα στο νερό δολωμένα. Αρχικά ψαρεύω με το ζοκάκι που έχει πιο μεγάλο αγκίστρι για να πιάσω τυχόν πέρκες και χάνους που έχουν μεγάλο στόμα. Αν δεν πιάσω, μετά αλλάζω και δένω ένα αγκιστράκι ψιλό με μερικά δαγκωτά για να πιάσω γύλους και τα υπόλοιπα ψαράκια που έχουν μικρό στόμα.

Αν καταπιεί το αγκίστρι καλύτερα να μην το κόψουμε

Αν καταπιεί το αγκίστρι καλύτερα να μην το τραβήξουμε, απλά ας το κόψουμε

Αν τύχει κάποιο από τα ζωντανά μας ψαράκια να καταπιεί το αγκίστρι είναι προτιμότερο να κόψουμε την πετονιά παρά να το τραβήξουμε και να το σκοτώσουμε. Τις περισσότερες φορές αν το κόψουμε είναι ζωηρότατο. Ότι μικρόψαρο πιάσουμε θα το βάλουμε σε ένα πτυσσόμενο συρμάτινο κιούρτο για να είναι ζωντανό.

Καλύτερο πιάσιμο είναι αυτό από τα χείλη ή έστω λίγο μέσα στο στόμα

Καλύτερο πιάσιμο είναι αυτό από τα χείλη ή έστω λίγο μέσα στο στόμα

Επιλέγουμε συρμάτινο και όχι από δίχτυ ώστε να μην μπορεί να τα δαγκώσει κάποιο μουγκρί η σμέρνα, τα οποία συναντώνται στα βραχώδη μέρη όπου ψαρεύουμε συναγρίδες. Τέλος καλό είναι, όταν τελειώσουμε το ψάρεμα μας να απελευθερώνουμε ότι ζωντανό ψαράκι μας έχει περισσέψει. Ειδικά οι πέρκες θα πάνε και θα κάτσουν σε κάποια πέτρα εκεί κοντά που θα τις αφήσουμε οπότε θα μπορέσουμε να τις πιάσουμε την επόμενη φορά.

Τα εξαρτήματα της αρματωσιάς

opos_palia9Τα ψαράκια λόγω του ότι είναι γενικά ευαίσθητα σε καρφώματα ισχύει και εδώ ότι και στα καλαμάρια : θα χρησιμοποιήσουμε αγκίστρια ελαφριά και Hi-Carbon. Βέβαια προσωπικά επιλέγω να χρησιμοποιώ στα ζωντανά ψαράκια της πρώτης κατηγορίας, τα αγκίστρια της VMC με κωδικό 8117 τα οποία είναι ανοξείδωτα και πολύ δυνατά.

opos_palia10Στο παράμαλλο θα χρησιμοποιήσουμε πετονιά 0,70 χιλιοστών μονή και το μήκος τους δεν θα υπερβαίνει τους ογδόντα πόντους. Αν το ψαράκι είναι μέχρι 10-12 εκατοστά χρησιμοποιώ δυο αγκίστρια ενώ αν είναι μεγαλύτερο χρησιμοποιώ μέχρι και τρία. Τα νούμερα των αγκιστριών ποικίλουν από 2/0 έως 4/0 ανάλογα το μέγεθος του ζωντανού και της εταιρείας. Ακόμη ένα εξάρτημα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι το Owner Crane Oyako 52480 για το οποίο θα δούμε παρακάτω την χρησιμότητα του.

Η διαφορετική αρματωσιά

opos_palia15Αυτήν την φορά ο τρόπος κατασκευής και το στήσιμο της αρματωσιάς είναι λίγο διαφορετικός. Λόγω του ότι τα μικρόψαρα έχουν την κακή συνήθεια να κρύβονται μέσα στις πέτρες, αν τα δολώσουμε με τον κλασσικό τρόπο με την συρόμενη αρματωσιά, θα κρυφτούν εκεί από τους θηρευτές τους. Έτσι και εμείς πρέπει να τα δολώσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εμφανή στους θηρευτές τους, χωρίς να μπορούν να βραχώσουν.
armatosia_mikra_psariaΗ αρματωσιά έχει ως εξής, θα δέσουμε την μάνα μας στον μεγάλο κρίκο του διπλού στριφταριού της Owner. Στη συνέχεια θα δέσουμε μια απλή πετονιά 0,40χιλιοστών γύρω στα 5 μέτρα, ανάλογα με την κλίση που έχει ο βυθός (δηλαδή πόσο απότομα βαθαίνει). Αν είναι πολύ κοφτός ο βυθός και με λιγότερα μέτρα πετονιάς θα γίνει η δουλειά μας. Δένουμε την πετονιά αυτήν στο άλλο άκρο του στριφταριού που έχουμε δέσει προηγουμένως την μάνα μας. Στο άκρο της 40άρας πετονιάς θα δέσουμε ένα μολύβι από 150-200 γραμμάρια ανάλογα με τα βάθη που ψαρεύουμε και ανάλογα με τα ρεύματα που επικρατούν στην περιοχή εκείνη την ημέρα.

opos_palia13Στο τέλος θα δέσουμε πάνω σε ένα κομμάτι εβδομηντάρας πετονιάς κατά προτίμηση αόρατης 1-2 αγκίστρια σταθερά και ένα συρόμενο. Το πλήθος των σταθερών αγκιστριών ποικίλει από το μέγεθος του ζωντανού. Όταν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε τρία αγκίστρια θα προσπαθήσουμε να διαμοιράσουμε την απόσταση μεταξύ τους. Όπως καταλαβαίνετε, αυτή η αρματωσιά ψαρεύετε μόνο αν έχουμε σκαφάκι για να την πάμε στο σημείο που πιστεύουμε ότι θα περάσουν τα αρπαχτικά.

Δολώνοντας προσεκτικά

opos_palia11Θα δολώσουμε τα μικρόψαρα με τέτοιο τρόπο ώστε το κεφάλι τους να κοιτάει τον βυθό. Κάτι βάρβαρες μεθόδους του τύπου να τυφλώσεις το ψαράκι ώστε να μην μπορεί να κρυφτεί και να κόψεις μερικά πτερύγια για να μην μπορεί να κολυμπήσει, καλό είναι να λείπουν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βασανίζουμε παραπάνω αυτά τα συμπαθή κατά τα άλλα μικρά ψαράκια. Λοιπόν θα καρφώσουμε αρχικά το σταθερό αγκίστρι λίγο πίσω από τον σβέρκο, με προσοχή πάντα ώστε να μην σπάσουμε κατά λάθος την σπονδυλική του στήλη.

Το δεύτερο αγκίστρι θα το βάλουμε στο τέλος του εδρικού πτερυγίου

Το δεύτερο αγκίστρι θα το βάλουμε στο τέλος του εδρικού πτερυγίου

Συνήθως η συναγρίδα επιτίθεται στο κεφάλι για αυτό βάζουμε το αγκίστρι κοντά σε αυτό. Το δεύτερο αγκίστρι θα το βάλουμε στο τέλος του εδρικού πτερυγίου (στο κάτω μέρος, πριν την ουρά) πάλι με προσοχή ώστε να μην πειράξουμε την σπονδυλική στήλη. Αν χρειαστεί να βάλουμε και τρίτο αγκίστρι θα το τοποθετήσουμε στο μέσον του ραχιαίου πτερυγίου.

Στο ψάρεμα

Έγινε και αυτό! Σαργός σε ζωντανή καλόγρια..

Έγινε και αυτό! Σαργός σε ζωντανή καλόγρια..

Κατά την διάρκεια του ψαρέματος θα έχουμε τα φρένα μας σχετικά σφιχτά ώστε το ψάρι να καρφωθεί με την μία. Αν έχουμε δολώσει ψαράκια της δεύτερης κατηγορίας θα πρέπει κάθε μία μιάμιση ώρα να τα ελέγχουμε για την ζωτικότητά τους. Μην ξεχνάτε ότι δολώνοντας μικρόψαρα δεν λείπουν και οι εκπλήξεις όπως χταπόδια, σκορπίνες και… μεγάλοι σαργοί! Όσο και να φαίνεται απίστευτο, μου έχει συμβεί να βγάλω σαργό με δόλωμα ζωντανή καλόγρια αλλά και συκιό σε γόπα και σε πέρκα!!

Σκορπίνες σε ζωντάνη γόπα

Σκορπίνες σε ζωντανή γόπα

Γενικά πάντως το καλοκαίρι δεν έχουμε τόσες πιθανότητες να αναμετρηθούμε με τις συναγρίδες όπως την άνοιξη και τον χειμώνα αλλά με επιμονή και πολύ… αντηλιακό, όλο και κάποια κόκκινη κυρία θα μας τιμήσει!

Categories: Heavy Casting

About Author

Γιάννης Τσίντσης

Τον Γιάννη τον κέρδισε από την αρχή ένα και μόνο είδος ψαρέματος, αυτό που έχει να κάνει με μεγάλα ζωντανά δολώματα δηλαδή το Heavy Casting στην σημερινή του μορφή. Ξεκίνησε το 2007 να ανακαλύπτει τα μυστικά και τις στιγμές αδρεναλίνης απέναντι σε μεγάλους αντιπάλους, ψαρεύοντας τότε με καρούλια. Με τις άλλες τεχνικές έχει ασχοληθεί με το casting αλλά και με όλες όσες μπορούν να του εξασφαλίσουν το πολυπόθητο ζωντανό δόλωμα για το κύριο ψάρεμα του. Είναι ένας ψαράς ο οποίος παρόλο το μικρό της ηλικίας του έχει ψαχτεί πάρα πολύ ώστε να εξελίξει το ψάρεμα του, ακόμα και σε θέματα όπως η σωστή συντήρηση των ζωντανών, η μεταφορά τους κ.α.. Θα μας μεταφέρει τις γνώσεις και εμπειρίες του τόσο σε τεχνικά όσο και σε ψαρευτικά θέματα.