Καλοκαίρι, αφρόψαρα & πλανάκια!

Καλοκαίρι, αφρόψαρα & πλανάκια!

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, η θερμοκρασία του νερού ανεβαίνει με γοργούς ρυθμούς και τα αφρόψαρα έχουν αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις ακτές μας. Υπάρχουν σημεία που τα ψάρια είναι στην ακτίνα της βολής μας με μικρές σιλικόνες και μικρά minnow. Υπάρχουν όμως και σημεία όπως οι παραλίες και τα βράχια με κοντινές ρίβες που η απόσταση βολής είναι το ζητούμενο, και εκεί θα χρειαστούμε ένα τεχνητό που θα αποδίδει τα μέγιστα σε αυτό τον ρόλο. Αυτά είναι τα πλανάκια.

Πραγματικά σχεδόν δεν υπάρχει κανόνας για το τι θα δελεάσει ένα πλανάκι. Από δράκαινες, σκαρμούς, πέρκες και στείρες στον βυθό, μέχρι μανάλια, μελανούρια,  ζαργάνες, λίτσες, λιτσομελάνουρα, κυνηγούς και τονάκια στον αφρό.

P6111479

Το ψάρι που στοχευούμε δεν είναι άλλο από το κοκκάλι

Ακόμα και λαβράκια ή γοφάρια θα το τιμήσουν! Το ψάρι όμως που υπάρχει σε μεγαλύτερους αριθμούς αυτή την εποχή και στοχεύουμε δεν είναι άλλο από το κοκκάλι και τα ξαδέλφια του σαφρίδια και κολιοί.

Είδη πλάνων

Στα μικρά πλανάκια ισχύει η ίδια φιλοσοφία κατασκευής όπως και στους βαρύτερους πλάνους του shore jigging. Υπάρχουν οι πισώβαροι με το βάρος δηλαδή συγκεντρωμένο στο πίσω μέρος, οι μεσόβαροι και αυτοί με το βάρος μπροστά. Όπως και στα minnow δεν έχουν όλοι οι πλάνοι την ίδια πλεύση.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΗ εταιρία που τους κατασκευάζει τους έχει δώσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να κινούνται με τον τρόπο που θέλει και αυτό είναι το μυστικό που πρέπει να ανακαλύψουμε εμείς. Τα γραμμάρια που δουλεύουμε στο LRF είναι από τρία μέχρι δέκα και θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από αυτά στα καταστήματα ειδών αλιείας.

 

Πλεύση

Η μεγαλύτερη διαφορά στην πλεύση είναι στον τρόπο βύθισης. Οι πισώβαροι συνήθως φεύγουν σφαίρα προς τον βυθό με μία γωνία 60 μοιρών. Οι μεσόβαροι κινούνται σαν μια πτώση φύλλου, δηλαδή μια οριζόντια κίνηση δεξιά-αριστερά. Το βάρος και οι τυχών γωνίες ή εσοχές που έχουν κατασκευαστικά θα καθορίσουν και τον ρυθμό βύθισης, πιο αργά ή πιο γρήγορα. Αυτό το καταλαβαίνουμε εύκολα αν με δύο πλάνους στα ίδια γραμμάρια και ίδιας φιλοσοφίας π.χ. μεσόβαροι, κάνουμε βολή και ο ένας πατώσει στα δέκα δευτερόλεπτα ενώ ο άλλος στα εφτά.

sxhma_bythisis_planakia1Οι πλάνοι με το βάρος μπροστά έχουν ένα μεσαίο ρυθμό βύθισης καθώς έχουν και το νήμα να τραβήξουν. Στην ανάκτηση τώρα πολλοί πλάνοι δουλεύουν και με συνεχόμενη. Αν μαζεύουμε σταθερό ρυθμό δηλαδή το κεφάλι τους μένει σταθερό στην παραμάνα και είτε κουνάνε δεξιά αριστερά την ουρά , είτε μένουν ολόκληροι σταθεροί και στρίβουν το σώμα τους, κάνουν δηλαδή roll. Όλα αυτά αλλάζουν αν αρματωθούν ανάποδα, δηλαδή βάλουμε την σαλαγγιά στο μάτι και την παραμάνα στην ουρά. Έμπνευση να έχουμε και οι παραλλαγές είναι πάμπολλες!

Κανόνες …

koliosΌπως είπαμε το ψάρι που κυρίως εστιάζουμε αυτόν τον καιρό είναι το κοκκάλι. Είναι ψάρι που πάει σε κοπάδι οπότε η συνάντηση με το πρώτο δεν θα είναι τυχαία και κάπου εκεί θα υπάρχουν και τα υπόλοιπα μέλη. Οι εναλλαγές θα ξεκλειδώσουν την απάντηση στο τι τρώνε εκείνη την ημέρα. Λέγοντας εναλλαγές εννοώ και τον τύπο-χρώμα και την πλεύση. Όταν την βρούμε είναι ένα από τα πιο διασκεδαστικά ψαρέματα που μπορούμε να κάνουμε στο LRF. Τα πιο πολλά χτυπήματα συνεπάγονται και αρκετά ξεψαρίσματα αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα του μαλακού στόματός τους και δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά.

P5041176Το γεγονός ότι μπορούμε να τα πετύχουμε κυριολεκτικά παντού είναι για μένα το μεγάλο πλεονέκτημα τους, καθώς δεν υπάρχει μονοτονία στον τόπο του ψαρέματος τους. Δηλαδή, δεν θα πάω σε ένα λιμανάκι και θα βιτσιάζω όλη μέρα. Θα περπατήσω και στην διπλανή παραλία αλλά και στο καβάκι  που θα χρειαστώ μια μακρινή βολή και εκεί θα μου δώσουν την λύση τα πλανάκια.

…και εκπλήξεις

P5111206Ήμουν στο δρόμο της επιστροφής από ένα ψάρεμα για κοκκάλια όταν αποφάσισα να κάνω μία στάση για καφέ με θέα μια ρηχή παραλία. Δίπλα μου στα 20 μέτρα ξεκουραζόταν ένα παλικάρι από Οδική βοήθεια. Η ώρα είχε περάσει, σχεδόν 10 το πρωί είχε πάει, και όπως ηρεμούσα το βλέμμα μου στην θάλασσα παρατηρώ κυνήγια βαθιά και δεξιά μου. Στα  δεύτερα πλατσουρίσματα που ήταν πλέον μπροστά μου αλλά και πάλι βαθειά, έχω πεταχτεί έξω, έχω ανοίξει το καλάμι  παίρνοντας μόνο ένα πλανάκι που βυθίζεται σχετικά αργά και σε ένα λεπτό έκανα την πρώτη βολή. Τίποτα δεν το ενόχλησε.

P5111202Δεύτερη βολή πιο δεξιά και στο δεύτερο jerk ένα ξερό “γκουπ” με φοβίζει μήπως σκάλωσε. Μισό δευτερόλεπτο αργότερα το καλάμι λυγίζει και το μηχανάκι κελαηδάει. Το δυνατό πρώτο κεφάλι μου χαρίζει ένα χαμόγελο και σηκώνοντας το καλάμι έχω στρέψει το βλέμμα μου στην μύτη του καλαμιού που προσπαθεί να επιβληθεί στο ψάρι. Από πίσω μου έχει κατέβει το παλικάρι από την Οδική και οι δυο μαζί χαζεύουμε το ψάρι που πλέον χτυπιέται στον αφρό  με 3-4 πιο μικρής διάρκειας κεφάλια. Όταν πλέον πλησιάζει μπροστά μου θυμάμαι ότι δεν έχω πάνω μου τίποτα για να το σιγουρέψω και η παραλία ήταν γεμάτη μεγάλες κροκάλες που γλιστρούσαν. Σημαδεύω δυο που έκαναν ένα ανάποδο γάμα και “παρκάρω” το ψάρι ανάμεσα. Μια λίτσα 1,2 κιλών είχε “αποπλανηθεί” από το πλανάκι μου!!

Εξοπλισμός

Ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιήσουμε στο LRF για χρήση με πλανάκια δεν διαφέρει από τα υπόλοιπα τεχνητά. Λεπτό νήμα και ποιοτικό είναι απαραίτητο για ξένοιαστα ψαρέματα και βοηθά και αυτό με την σειρά του στις μακρινές βολές. Λεπτό και ποιοτικό αντίστοιχα παράμαλλο θα βοηθήσει στην πλεύση που πλάνου.

Τα πλανάκια ξεγελούν σχεδόν οτι κολυμπά στην θάλασσα!

Τα πλανάκια ξεγελούν σχεδόν οτι κολυμπά στην θάλασσα!

Ανεβαίνουμε σε διάμετρο αν το μέρος ξέρουμε ότι κρατά μεγαλύτερα ψάρια από τον μέσο όρο που στοχεύουμε με το LRF. To ίδιο και αν έχει εμπόδια ή ρεμέτζα, ώστε να μπορούμε να ζορίσουμε το ψάρι παραπάνω. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε μόνο είναι αν πετύχουμε τα κοκκάλια να χαλαρώσουμε λίγο τα φρένα γιατί όπως είπαμε έχουν μαλακό στόμα και σχίζονται εύκολα.

Τips and tricks

P6041392Δοκιμάστε να αρματώσετε τα πλανάκια σας με διάφορα αξεσουάρ. Ένα μικρό χταποδάκι στο assist τους με διαφορετικό χρώμα από τον πλάνο πολλές φορές κάνει την διαφορά σε δύστροπα ψάρια. Ένα πολύ μικρό χελάκι επίσης στο assist είναι πολύ παιχνιδιάρικο όταν κάνουμε jerk. Με προσοχή στο μήκος τους μόνο για να μήν μπερδεύονται με την πίσω σαλαγκιά. Μια φούντα στην ουρά αλλάζει την όψη του πλάνου ιδιαίτερα στην συνεχόμενη ανάκτηση καθώς η κίνηση της είναι σχεδόν ίδια με την ουρά των μικρόψαρων.

Eκπτώσεις με τον εξοπλισμό δεν κάνουμε ούτε στο lrf για να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις

Εκπτώσεις στον εξοπλισμό δεν κάνουμε ούτε στο LRF για να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις

Επίσης αν δείτε ότι μία σαλαγκιά δεν σας εμπνέει και πολύ σιγουριά, λόγω μεγέθους ή ποιότητας κατασκευής, χωρίς δεύτερη σκέψη αλλάξτε την. Είναι κρίμα να χαθεί ένα ψάρι για το οποίο μοχθήσατε να το κάνετε να δαγκώσει το τεχνητό σας. Και είναι κρίμα να κολυμπά ένα ψάρι με μια σαλαγκιά στο στόμα άδικα.

Επίλογος

PB070399Κάντε μια επιλογή σε πλάνους, και ξεκινήστε τους πειραματισμούς σε πλεύσεις. Jerking με το καλάμι ψηλά και χτυπήματα ή την μύτη του καλαμιού να κοιτάζει την θάλασσα και ανακαλύψτε τον πλουραλισμό των ψαριών που προσφέρει το ψάρεμα με LRF. Αφήστε τα μικρά άτομα να αναπαραχθούν και διασκεδάστε το όσο η εποχή προσφέρεται!!

banner fishing in greek trim

Categories: LRF

About Author

Γιάννης Kασαπογλου- John Kasapoglou

Ο Γιάννης είναι ένας ψαράς που ασχολείται με τις τεχνικές του εγγλέζικου και του spinning τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι ο ψαράς που αναζητά την καταξίωση μέσα από την αρθρογραφία. Είναι ένας ψαράς σαν όλους εσάς με την διαφορά ότι θέλει να μοιραστεί το πάθος, το μεράκι, τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκομίζει με την συστηματική ενασχόληση του με αυτές τις τεχνικές. Ένα άλλο πάθος του είναι η φωτογραφία καθώς έχει δουλέψει επαγγελματικά στο αντικείμενο. Ο συνδυασμός όλων αυτών τον οδήγησε στην δημιουργία του fishingingreek.blogspot.gr. John is an angler who has been practicing lure and float fishing several years. He is not the angler who seeks recognition through the articles. He is an angler like all of you with the difference that he wants to share the passion, the experience and the knowledge he derives from his systematic engagement with these techniques. Another passion is photography as he has worked professionally on the subject. The combination of all this led him to the creation of fishingingreek.blogspot.gr.