C&R – Σύλληψη και… σωστή απελευθέρωση

C&R – Σύλληψη και… σωστή απελευθέρωση

Η τεχνική του Catch and Release (C&R) περιγράφει την πρόθεση και πρακτική του να αφήνεις όσο δυνατόν περισσότερα συλληφθέντα ψάρια στο νερό έτσι ώστε και να αυξηθεί ο αριθμός αλλά και τα επιθυμητά μεγέθη τους. Αρκετοί ερασιτέχνες ψαράδες απελευθερώνουν εθελοντικά τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα αλιεύματα. Πολλοί ψαράδες επίσης κρατούν μόνο τα ψάρια «τρόπαια» ή μόνο όσα ψάρια είναι αρκετά για ένα γεύμα. 

Βέβαια οι εθελοντικές απελευθερώσεις λειτουργούν μόνο εάν τα ψάρια που απελευθερώνονται δεν πεθαίνουν. Οι θνησιμότητα κατά την απελευθέρώση μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια υπεραλεία. Αλιεύματα που συλλαμβάνονται και απελευθερώνονται μπορεί να πεθάνουν αρκετές ημέρες μετά από την απελευθέρωσή τους. Γεγονός το οποίο ωφείλεται κυρίως σε τρεις λόγους: Σε στρές , σε τραυματισμό ή σε λάθος χειρισμό.

sosto_c&r_02

Στρές μάχης

Το στρές εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της πάλης των ψαριών μετά από το αγκίστρωμά τους. Η έντονη φυσική άσκηση, όπως σε οποιοδήποτε αθλητή κάτω από φυσική πίεση, αναγκάζει το γαλακτικό οξύ να συσσωρευτεί στους μυς. Αυτό οδηγεί με τη σειρά του στην οξέωση του αίματος, κάτι που μπορεί να αναστατώσει το μεταβολισμό των ψαριών. Εάν ένα ψάρι δεν μπορέσει να επαναφέρειι τη χημεία του αίματός του στα προηγούμενα νορμάλ επίπεδα, μπορεί να πεθάνει μέσα σε 72 ώρες μετά τη σύλληψή του.

realease_5Όσο περισσότερο παλεύει το ψάρι, τόσο περισσότερο γαλακτικό οξύ συσσωρέυεται στο σύστημά του. Μόλις φθάσει ένα ψάρι σε οξέωση, δηλαδή όταν το αίμα του οξειδωθεί και το αρτηριακό του ph φτάσει στο 7.35 ή σε ένα σημείο όπου η συγκέντρωση γαλακτικού οξέος είναι μη αναστρέψιμη, τότε είναι υπόθεση χρόνου προτού να πεθάνει. Πολλοί ψαράδες απελευθερώνουν τα ψάρια σκεπτόμενοι ότι θα επιζήσουν ενώ στην πραγματικότητα θα πεθάνουν μερικές ώρες αργότερα λόγω των ζητημάτων που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της πάλης και της απελευθέρωσης. Τα χαμηλά επίπεδα αλατότητας στα θαλάσσια νερά, και τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στα θερμά νερά περιπλέκουν τις προκλήσεις επιβίωσης για τα ψάρια. Οποιοδήποτε γεγονός σύλληψης είναι αγχωτικό για ένα ψάρι, ιδιαίτερα τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες. Τα κουρασμένα και εξαντλημένα ψάρια χρειάζονται την αφθονία του διαλυμένου οξυγόνου για να ισορροπήσουν το pH του αίματός τους. Το δροσερό, αλμυρό νερό είναι χρήσιμο στην υγεία και την αναγέννηση των θαλασσίων ψαριών, ειδικά εάν είναι μεγάλα. Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι τα μεγαλύτερα ψάρια παράγουν περισσότερο γαλακτικό οξύ και έχουν συχνά τη χαμηλότερη επιβίωση μετά από την απελευθέρωση τους σε σχέση με τα μικρότερα ψάρια.

sosto_c&r_01Εάν μία σύλληψη ψαριού προορίζεται για πιθανή απελευθέρωση, τότε οι ψαράδες πρέπει να χρησιμοποιούν αρκετά βαρύ εξοπλισμό ώστε να φέρνουν τα ψάρια έξω πιο γρήγορα. Όταν τα ψάρια «παλεύονται» σωστά , και πιο αβίαστα έρχονται έξω και περισσότερες επιτυχίες υπάρχουν. Πάντα όμως πρέπει ο ψαράς να χρησιμοποιεί εξοπλισμό που να ταιριάζει στο μέγεθος των ψαριών που αναμένει να πιάσει. Οι αρχάριοι ερασιτέχνες ψαράδες συχνά σπαταλούν πολύ χρόνο για να φέρουν τα ψάρια στην ξηρά επειδή δεν τα ζορίζουν αρκετά ώστε να υπερνικήσουν την ορμή τους, κάτι το οποίο είναι πραγματικά σημαντικό ωστέ το ψάρι να βγεί στην ακτή όσο πιο γρήγορα και το λιγότερο εξαντλημένο. Ο ψαράς πρέπει να μάθει να χειρίζεται το καλάμι σε διαφορετικές γωνίες ακόμα και με το καλάμι οριζόντια στο νερό, σε αντίθεση με την όρθια κλασσική ψαρευτική στάση που οδηγεί το ψάρι να χρησιμοποιεί τα ρεύματα του νερού για να διαφύγει.
sosto_c&r_03Πρέπει να είναι έτοιμος να κοντράρει και να τραβήξει το ψάρι σε κάθε στιγμή της πάλης και κυρίως τις στιγμές που το ψάρι σταματάει να τραβάει. Τα φρένα θα πρέπει να είναι σε όσο ποιο σφιχτή ρύθμιση είναι δυνατό σε σχέση με τον εξοπλισμό πάντα. Το μέγεθος του νήματος/παράμαλλου θα πρέπει επίσης να είναι όσο το δυνατόν πιο χοντρό σύμφωνα βέβαια με την τεχνική, την διαφάνεια του νερού, το είδος ψαριού κ.λ.π.

Αποφυγή τραυματισμών

Οι υψηλότερες θνησιμότητες προέρχονται από αγκιστρώματα στα βράγχια και τα στομάχια, ενώ η χαμηλότερη θνησιμότητα εμφανίζεται από αγκιστρώματα στο χείλος, το σαγόνι ή τη γωνία του στόματος. Εάν ένας ψαράς προγραμματίζει μια πιθανή απελευθέρωση, θα πρέπει να αποφύγει αν είναι δυνατόν να αφήσει το ψάρι να καταπιεί το δόλωμα/τεχνητό και να καρφώσει άμεσα. Έχει αναφερθεί οτι οι σαλαγκιές προκαλούν λιγότερη ζημία στα ψάρια από τα μονά αγκίστρια επειδή τα ψάρια δεν γαντζώνονται τόσο βαθιά. Άλλοι υποστηρίζουν ότι οι σαλαγκιές μπορεί να τραυματίσουν το ψάρι σε ζωτικά σημεία όπως τα μάτια και τα βράγχια αλλά και οτι καθυστερούν την απαγκίστρωση. Επίσης τα αγκίστρια χωρίς αρπάδι φημολογούνται ότι κάνουν τη λιγότερη ζημία, επειδή η πληγή είναι μικρότερη αλλα και γιατί απαιτείται λιγότερος χερισμός για να απαγκιστρωθούν τα ψάρια. Μήπως όμως η ανησυχία του ψαρά που ψαρέυει με αγκίστρι χωρίς αρπάδι και της έξτρα προσοχής που πρέπει να δείξει για να μην χάσει το ψάρι, οδηγήσει σε μεγαλύτερη και προσεκτικότερη μάχη κουράζοντας άδικα το ψάρι;

REALEASE 2Δυστυχώς δεν υπάρχει καμμία εμπεριστατωμένη επιστημονική μελέτη που να δείχνει ξεκάθαρο πλεονέκτημα των σαλαγκιών έναντι των μονάγκιστρων ή το αντίθετο. Πολλοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν το μέγεθος τραυματισμού ενός ψαριού, όπως το είδος, η εποχή, η ώρα, η τοποθεσία, ο σχεδιασμός του τεχνητού κ.λ.π. Εφόσον λοιπόν δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, η εμπειρία του κάθε ψαρά είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στην επιλογή των κατάλληλων εργαλείων την κατάλληλη στιγμή.

Χειρισμός ψαριού

Όταν το ψάρι έρθει κοντά στον ψαρά είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούνται πάντα υγρά χέρια για τον χειρισμό του και δεν πρέπει ποτέ τα ψάρια να έρχονται σε επαφή με ξηρές επιφάνειες. Τα ξηρά χέρια και οι ξηρές επιφάνειες απομακρύνουν τα στρώματα βλέννας των ψαριών, και επιτρέπουν στα βακτηρίδια να εισβάλουν στο δέρμα. Μια μεγάλη απόχη η ένα fishgrip μπορεί επίσης να βοηθήσει σε απαλότερο χειρισμό και έλεγχο του θηράματος ενώ εκτελείται η αφαίρεση του αγκιστριού/σαλαγκιάς. Κρατώντας την απόχη/fishgrip μέσα στο νερό για να αφαιρεθεί το αγκίστρι, το ψάρι σηκώνεται ψηλά για να βγούν κάποιες φωτογραφίες αν χρειαστεί, μόνο για ελάχιστο χρονικό διάστημα και πρέπει να επιστρέφει στο νερό μεταξύ φωτογραφιών.

bbgfggbΌταν έρθει η ώρα της απελευθέρωσης αφήνουμε το ψάρι να επανακτήσει την ισορροπία του σε καθαρό κινούμενο νερό το οποίο δεν έχει θολώσει με άμμο από τα πόδια μας. Δεν πρέπει να αφήνουμε τα ψάρια πρίν αρχίσουν να μετακινούν την ουρά δυνατά και να προσπαθούν να κολυμπήσουν μακριά από την ελαφριά λαβή μας. Στα θερινά θερμά νερά αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο.

sosto_05Εάν το ψάρι αποτύχει να αναβιώσει και να κολυμπήσει μακριά, ο ψαράς με ένα χέρι κάτω και πίσω από την περιοχή των βραγχίων και το άλλο πιάνωντάς το μπροστά από την ουρά του, θα πρέπει να κινήσει το ψάρι σκόπιμα μπρός πίσω ώστε να περάσει απαλά το νερό μέσα από τα βράγχιά του. Αυτό πρέπει να επαναληφθεί έως ότου παρουσιάσει το ψάρι σημάδια αποκατάστασης. Προσοχή όμως να μην σπρώχνουμε το ψάρι μπρός πίσω έντονα γιατί μπορεί να είναι επιβλαβής η εισχώρηση οξυγόνου αντίθετα με την φορά των βράγχιων. Καλό είναι να έχουμε τα εργαλεία που χρειάζονται έτοιμα προτού να πάμε για ψάρεμα και πρακτικά τοποθετημένα. Να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να αφαιρεθούν όσο πιο ήπια τα αγκίστρια με μακρυά μυτοτσύμπιδα η απαγκιστρωτές ελαχιστοποιώντας άσκοπους χειρισμούς ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες τραυματισμού από τα χέρια μας.

c&R_xristosΜία καλή λύση είναι να τοποθετούμε μια υγρή πετσέτα πάνω από τα μάτια των ψαριών κάτι που μπορεί να ηρεμήσει το ψάρι. Το lip grip το χρησιμοποιούμε για τον έλεγχο του ψαριού και όχι για την ανύψωση του, γιατί τα μεγάλα βαριά ψάρια μπορούν να τραυματιστούν στην εσωτερική μεριά των σαγωνιών άν υποστηριχθούν κάθετα από το στόμα. Τα ψάρια αυξάνονται και ζουν σε ένα περιβάλλον σχετικά χωρίς βαρύτητα που υποστηρίζεται από νερό. Δεν είναι συνηθισμένα στις πιέσεις που ασκουνται εκτός νερού. Επιπρόσθετα, ο ψαράς πρέπει να θυμάται να μην τοποθετεί ποτέ τα χέρια του στα βράγχια καθώς τα βράγχια ακριβώς όπως και οι πνεύμονες, είναι τρυφερά όργανα που μπορούν να αιμορραγήσουν εύκολα. Αυτονόητο είναι και ότι οι ρίψεις των ψαριών από μεγάλο ύψος απαγορεύονται!

sosto_06Το catch and release αφορά την διατήρηση της υγειούς αλιείας. Το σημαντικότερο πράγμα για όλα τα ψάρια, ανεξάρτητα από το μέγεθος, είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι εύθραυστα όντα και οτί μόλις πέρασαν μια αεροβική τραυματική εμπειρία, και πρέπει να τα μεταχειριζομαστεε με σεβασμό και να είμαστε ευσυνείδητοι. Οι ψαράδες που παίρνουν το χρόνο να μάθουν να χειρίζονται και να απελευθερώνουν ένα ψάρι σωστά και αβλαβές εξασφαλίζουν ότι και άλλοι θα είναι σε θέση να απολαύσουν τον αθλητισμό του ψαρέματος στο μέλλον. Κάθε ψαράς θα πρέπει να είναι πάντα έτοιμος και προετοιμασμένος να απελευθερώσει κάποιο μέρος της σύλληψής τους.

Για την συγγραφή τού άρθρου χρησιμοποιήθηκαν οι παρακάτω πηγές:

Categories: Οικολογία

About Author

Χρήστος Παβέλης

Ο Χρήστος είναι από την Πρέβεζα και ασχολείται με το ψάρεμα από μικρό παιδί. Έχοντας ασχοληθεί με τις περισσότερες τεχνικές ψαρέματος, τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στο spinning. Τον ελεύθερο του χρόνο προσπαθεί να τον περνά όσο πιο κοντά στην θάλασσα γίνεται, αναζητώντας την ηρεμία και την χαλάρωση που του προσφέρει.