“Τα αγαπημένα τεχνητά του Τυρίκου…” – Zip Baits Slide Minnow 120 F

“Τα αγαπημένα τεχνητά του Τυρίκου…” – Zip Baits Slide Minnow 120 F

Αυτή η παρουσιάση αποτελεί μια μόνιμη στήλη του αγαπημένου μας συνεργάτη και συγγραφέα Γιώργου Τυρίκου-Εργά όπου θα μας παρουσιάζει αναλυτικά την γνώμη του για διάφορα τεχνητά δολώματα που χρησιμοποιεί στο ψάρεμα του! Έτσι κατά καιρούς θα έχουμε όλοι την ευκαιρία να γνωρίσουμε “τα αγαπημένα τεχνητά του Τυρίκου”, χωρίς εμείς να επέμβουμε στα γραφόμενα. Ας μάθουμε λοιπόν την άποψη του! Καλή ανάγνωση!! Zip Baits Slide Minnow 120 F

mv_productpinakas

Προσωπικές Σημειώσεις Πεδίου: Το συγκεκριμένο τεχνητό αποτελεί μια από τις μεγάλες μου «αγάπες» εδώ και καιρό. Κατά κύριο λόγο θεωρώ τη βολή πολύ σημαντική παράμετρο στο spinning. Αυτό το κοντόχροτρο, δίχως χείλος τεχνητό πολύ απλά, με τα 26 του γραμμάρια και την –κυριολεκτικά- βολιδόσχημή του κατασκευή με ένα σωστό καλάμι και ένα 0.8 PE νήμα με το οποίο το ψαρεύω, απλά εξαφανίζεται. Όταν το έπιασα στα χέρια μου το κατέταξα σε αυτά που ονομάζω «τζιγκο-τεχνητά».

tyrikos_zipbaits1Τεχνητά δηλαδή που στην δική μου εκτίμηση (είτε lipless minnows είτε sinking pencils) χρειάζεται κανείς να τα δουλέψει όπως θα έκανε με πλάνους στο jigging. Είχα μόνο εν μέρει δίκιο. Το Slide Minnow 120 F. Είναι σχεδιασμένο για μια άλλη, ύπουλη δουλειά την οποία δεν περιμένει κανείς από τεχνητό τέτοιου βάρος. Μου έχει δουλέψει καλύτερα ως τεχνητό επιφάνειας! Με πολύ αργή ανάκτηρη αντι να βουλιάζει, βγάζει το ρύγχος του έξω από το νερό ενώ το υπόλοιπό του σώμα εκτός από ένα πολύ διακριτικό rolling, σχηματίζει ένα όμορφο S στο wobbling αφήνοντας πίσω του, όταν η θάλασσα είναι ακύμαντη ένα «μονοπάτι». Με απολύτως αργή ανάκτηση κάνει στο ίδιο S περίπου 15 πόντους κάτω από την επιφάνεια. Δείτε την δράση του εδώ :

Αυτήν την πλεύση την έχω δει σε πολύ λίγα τεχνητά της ελληνικής αγοράς. Και απλά, σκοτώνει στους λούτσους. Με γρήγορη ανάκτηση έχω πάρει μανάλια και παλαμίδες. Δυστυχώς έχω χάσει αρκετές φορές το τεχνητό σε μεγάλα γοφάρια. Με εντελώς ακατάλληλες συνθήκες, άπνοια και με καχύποπτα ψάρια, τόσο σε Λέσβο όσο και Κάλυμνο το Slide Minnow 120 F έχει φέρει αποτελέσματα. Όταν υπάρχει κύμα, αυτό το πολυμορφικό τεχνητό μπορεί να δουλέψει όντως σαν πλάνος : αφού το αφήσω να βυθιστεί το χρησιμοποιώ σαν πλανάκι ή από τα μεσόνερα ξεκινώ με μερικά χτυπήματα jerk και το αφήνω να βουλιάξει μερικά δευτερόλεπτα πριν επαναλάβω.

tyrikos_zipbaits2

Προτερήματα : Πλεύση αρκετά διαφορετική από τη συντρηπτική πλειοψηφία των τεχνητών που κυκλοφορούν. Πολυμορφικό τεχνητό που ψαρεύει σε όλη την υδάτινη στήλη και σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Απίστευτη βολή. Εξαιρετική και ανθεκτική κατασκευή. Απίστευτα καλές σαλαγκιές.

Μειονεκτήματα: Ακριβό τεχνητό, ειδικά στην ελληνική αγορά αλλά και διεθνώς. Αρκετά εξειδικευμένο τεχνητό κάπως απαγορευτικό για τον αρχάριο. Εξαιτίας της δράσης επιφανείας του, ελκύει θηρευτές (γοφάρια) που συχνά το κόβουν : 120mm. μήκος είναι κάπως απαγορευτικό για το πόσο… καλό είναι στο να ελκύει χτυπήματα. H προσθήκη σύρματος κόβει την καλή του πλεύση.

tyrikos_zipbaits3Γενική εκτίμηση: Ένα κόσμημα. Για τον ψαγμένο spinner θα φανεί πολύ ενδιαφέρον ως αφορμή για πολλούς πειραματισμούς. Και το σημαντικότερο : δίνει ψάρια.

About Author

Γιώργος Τυρίκος-Εργάς

Ο Τυρίκος Εργάς Γιώργος έχει γεννηθεί στην Κάλυμνο το 1982. Από τότε που θυμάται τον εαυτό του το πάθος του ήταν τα βιβλία και το ψάρεμα. Έχει σπουδάσει Αιγυπτιακά Ιερογλυφικά, Ασσυριολογία και Συγκριτική Γραμματολογία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Παν. Κύπρου, Notre Dame, Σορβώννη-Paris 3) και είναι διδάκτορας Λαογραφίας του Παν/μιου Ιωαννίνων. Πρόσφατα ανέλαβε Research Assisant στο Τμήμα Ανθρωπολογίας του Παν/μου του Durham. Έχει γράψει πολλά βιβλία τα οποία αντλούν μεταξύ άλλων τη θεματική τους από τον κόσμο της θάλασσας και των ψαρεμάτων. Το μυθιστόρημα φαντασίας «Η Καινούρια Διαθήκη του Σμου» (εκδόσεις «Πατάκη») εξελίσσεται σε ένα ψαροχώρι που θυμίζει ελληνικό νησί : μάγοι, ψαράδες και φανταστικά πλάσματα συνυπάρχουν και φτιάχνουν αλλόκοτες καταστάσεις. Ανάμεσα στις διακρίσεις των έργων του ξεχωρίζει το τελευταίο του βιβλίο «Αυλητής και Παππουλάνθρωπος : Θρύλοι και Ξωτικά του Αιγαίου» (μαζί με τον Κ. Ζαφειρίου) το οποίο διακρίθηκε στον κατάλογο «White Ravens» της Διεθνούς Νεανικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου ανάμεσα στα διακόσια σπουδαιότερα παγκοσμίως για το 2014.