Διεγείροντας και παραπλανώντας τις αισθήσεις…

Διεγείροντας και παραπλανώντας τις αισθήσεις…

Αρκετές φορές ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά έως μηδαμινά. Πως μπορούμε να αλλάξουμε τις πιθανότητες υπέρ μας; Απλά, διεγείροντας τις αισθήσεις των ψαριών χρησιμοποιώντας την απίστευτη ποικιλία των προσελκυστικών.

Η προσέλκυση των ψαριών γίνεται με τρεις τρόπους , οπτικούς, ακουστικούς και οσμής . Εμείς δεν έχουμε παρά να επιλέξουμε ποιος κατά την γνώμη μας είναι και ο αποδοτικότερος. Κατά την γνώμη μου όμως ο συνδυασμός μεταξύ τους είναι ο ιδανικότερος, αναγκάζοντας…. με το έτσι θέλω οτιδήποτε κινείται να πλησιάσει!!!

Οπτικά προσελκυστικά ημέρας και διάφανων νερών

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣε αυτά περιλαμβάνονται οι χάντρες διαφόρων χρωμάτων, οι πούλιες και τα blades. Tα χρώματα και τα μεγέθη ποικίλουν και χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις γνώσεις και προπάντων τις εμπειρίες του καθενός. Συνήθως οι χάντρες , ιδιαιτέρως οι πολυγωνικές αν και δεν είναι κανόνας, χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τις πούλιες. Ο λόγος απλός, γιατί οι δεύτερες έχουν την ιδιότητα να αντανακλούν με… ρυθμικό τρόπο θα έλεγα το οποιοδήποτε φως.

SONY DSCΓια τον τρόπο τοποθέτησης τους, η άποψη που επικρατή είναι στο κοίλο μέρος της πούλιας να συνδέουμε τις χάντρες, ώστε να είναι έτσι πιο εύκολη η αντανάκλαση τους. Σωστό αλλά μονόπλευρο κατά μια έννοια, γιατί απλός δεν ξέρουμε πως ακριβώς θα βρεθεί το δόλωμα μας στον βυθό. Η λύση που υπάρχει είναι να τοποθετήσουμε δυο πούλιες με την κυρτή επιφάνεια τους να εφάπτεται, έτσι ώστε να έχουμε την δυνατότητα ύπαρξης χαντρών και στις δυο κοίλες πλευρές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, την σωστή αντανάκλαση του φωτός σε οποιαδήποτε μεριά και αν βρεθεί.

diegeirontas_13Ένα άλλο αντικρουόμενο κομμάτι της όλης διαδικασίας, είναι το μέγεθος και η ποσότητα των προσελκυστικών υλικών που θα χρησιμοποιηθούν. Και εδώ οι απόψεις είναι πολλές και μερικές φορές εκ δια μέτρου αντίθετες. Η προσωπική μου όμως γνώμη είναι όσο το δυνατόν λιγότερα, χωρίς υπερβολές και με μεγέθη ανάλογα τα θηράματα που κυνηγάμε . Όλοι μας ξέρουμε ότι τα ψάρια, ναι μεν είναι περίεργα αλλά δυστυχώς και περισσότερο καχύποπτα, ιδιαιτέρως την εποχή μας, που έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στις παγίδες που τους στήνουμε.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Όσο αφορά τα blades, τα χρησιμοποιούμε με μια χάντρα σχετικά μεγάλη, ενώ ο συνδυασμός τους και με αρκετά μικρότερες δεν είναι απαγορευτικός. Η απόσταση δε από το δόλωμα πρέπει να είναι αρκετή, γύρω στους πέντε με δέκα πόντους. Τέλος οι προτεινόμενες αρματωσιές είναι τα διπλαράκια και πάντα στο πάνω παράμαλλο, ώστε αυτά με την περιστροφή τους να λειτουργούν σωστά.

TIPS:

1. Από προσωπική εμπειρία τα ψάρια που δελεάζονται περισσότερο είναι οι Σαργοί και οι Μουρμούρες ενώ λιγότερο τα Λαυράκια και οι Τσιπούρες.

2. Ιδιαιτέρως αποδοτικές είναι οι χάντρες swarovski μικρού μεγέθους.

3. Οι ποσότητες όπως προείπα μικρές, εκτός των μίνι χαντρών που μπορούμε κάλλιστα να βάλλουμε 20 και 30, πιστέψτε με οι Σαργοί και οι Μουρμούρες θα τρελαθούν.

4. Τις πούλιες πάντα θα τις βάζουμε να εφάπτονται δημιουργώντας έτσι ένα )( ώστε να έχουμε χάντρες και στις δυο πλευρές (0)(0).

5. Τα blades αποδίδουν περισσότερο σε έντονους καιρούς ή σε θάλασσες με ρεύματα.Οπτικά προσελκυστικά νύχτας και θολών νερών

diegeirontas_12Αυτά βασίζονται στον φώσφορο, αφού έχει την ιδιότητα αν φορτιστεί με φως (ιδιαίτερα με φακούς led) για λίγα δευτερόλεπτα να διαχέει με την σειρά του και για λίγα λεπτά, εξίσου διακριτό φως στο σκοτάδι. Ας μην λησμονούμε όμως, πως υπάρχουν και φωσφορούχα υλικά που δεν χρειάζονται άλλη πηγή φωτός, αλλά με το που έρθουν σε επαφή με τον αέρα ενεργοποιούνται για αρκετές ώρες, τα γνωστά σε όλους sealum.

diegeirontas_3

Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται οι κλασικές χάντρες, τα φωσφορίζων παράμαλλα, που κάνουν θραύση στην γειτονική Ιταλία, τα βαρίδια φωσφόρου και οι διάφορες φωσφορούχες κόλλες. Τα sealum από την άλλη, εκτός από τον συνήθη σκοπό τους, μπορούν κάλλιστα να μας βοηθήσουν και στην προσέλκυση των ψαριών. Όπως πχ. στα ιδικά διαμορφωμένα βαρίδια που με την εσωτερική τους θήκη μας δίνουν την δυνατότητα και για μεγάλες χρονικές περιόδους , την έντονη παρουσία φωτός στον βυθό. Την ίδια φυσικά χρησιμότητα την κάνουν και τα βαρίδια χορευτές, ιδιαιτέρως σε βραχώδεις βυθούς. Ένας άλλος έξυπνος τρόπος, είναι η τοποθέτηση τους εσωτερικά σε… διαφανή σχετικά δολώματα όπως αυτό του καλαμαριού και της μάνας, που μαζί με κάποιο ανυψωτικό θα κάνουν το όλο σύνολο δελεαστικότατο!!!


TIPS:

1. Τις χάντρες φωσφόρου τις χρησιμοποιούμε περισσότερο σε καθαρά νερά προσέχοντας πάντα να μην τις… φορτίζουμε πολύ γιατί απλά θα φοβίσουν τα ψάρια.

2. Τα φωσφορούχα παράμαλλα είναι απίστευτα για την προσέλκυση των μουρμούρων.

3. Τα sealum και τα βαρίδια φωσφόρου ενδείκνυνται σε μονάγκιστρες αρματωσιές και σε θολά νερά.

4. Οι τσιπούρες τρελαίνονται με μανάκια που στο εσωτερικό του σώματος τους έχουν μικρά sealum( Τύπου Εγγλέζικου).Χρωματιστά ανυψωτικά

diegeirontas_4Τελειώνοντας, στην κατηγορία των οπτικών προσελκυστικών κάλλιστα μπορούμε να συμπεριλάβουμε και τα χρωματιστά ανυψωτικά, pop up ή floater, περισσότερο του κόκκινου και κίτρινου χρώματος, που εκτός της προγραμματισμένης τους ιδιότητας, έχουν και αυτή της προσέλκυσης. Πόσες φορές έχουμε δει επιθέσεις, ιδιαιτέρως των σαργών, αποκλειστικά μόνο σε αυτά;;;


TIPS:

1. Το χρώμα που έλκει περισσότερο τους Σαργούς είναι το κόκκινο τύπου Νάρκης.Ακουστικά προσελκυστικά

Ήχος, η μετάδοση του στο νερό είναι πραγματικά γρήγορη και δελεαστική, έφτασε λοιπόν η στιγμή και στην Ελλάδα να την εκμεταλλευτούμε αναλόγως, πως;;; με τα συγκεκριμένα παρελκόμενα που θα αναλύσουμε παρακάτω. Ίσως ακόμα να μην είναι ευρέως γνωστά , αλλά η αποδοτικότητα τους θεωρείται εγγυημένη ιδιαίτερος στο εξωτερικό. Από ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω, προς το παρόν μόνο ένα διατίθεται στην ελληνική αγορά, τα booby bead rattle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤα συγκεκριμένα χρησιμοποιούνται είτε πάνω στο παράμαλλο, είτε για λόγους διακριτικότητας στην “μάνα” της αρματωσιάς. Αυτά έχουν την ιδιότητα, με την παρουσία ρευμάτων ή έντονων καιρικών συνθηκών να περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους (παρόλα αυτά και χωρίς την περιστροφική κίνηση, τα αποτελέσματα είναι εξίσου αποδοτικά) και να δημιουργούν έτσι ένα χαρακτηριστικό ήχο, που προσελκύει τα ψάρια.


TIPS:

1. Όταν τα βάζουμε στην μάνα της αρματωσιάς προσέχουμε και τα δυο παράμαλλα να μην τα φτάνουν, αποφεύγοντας έτσι τα ανεπιθύμητα μπερδέματα.

2. Αν τα τοποθετήσουμε στο παράμαλλο, πάντα θα είναι στο πρώτο, εννοείτε όταν χρησιμοποιούμε διπλαράκια ή τριπλαράκια.

Προσελκυστικά οσμής

SONY DSCΣε αυτά περιλαμβάνονται οι γνωστές σε όλους μας μαλάγρες που μαζί με τους μαλαγρωτές κάνουν ένα δίδυμο άκρως αποτελεσματικό , τα αμινοξέα και τα διάφορα έλαια. Ξεκινώντας από τις μαλάγρες , στο εμπόριο κυκλοφορούν αρκετών ειδών με διαφορετικές γεύσεις και μυρωδιές, που ανάλογα τις συνθήκες και τις εμπειρίες μας χρησιμοποιούνται.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΌσο αφορά τα αμινοξέα και τα έλαια μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε είτε ως ενισχυτικά δολώματος είτε και μόνα τους, γεμίζοντας π.χ. ένα βαρίδι χορευτή ή βρέχοντας κομματάκια από αφρολέξ που κατόπιν τα τοποθετούμε μέσα σε μαλαγρωτές ή σε διάφορα ψαροδόλια.

SONY DSCΤο ποια συγκεκριμένη μυρωδιά θα χρησιμοποιήσουμε είναι στην κρίση του κάθε ψαρά, με περισσότερες ίσως πιθανότητες , σε αυτά με βάση το σκόρδο τον αχινό και το αίμα που κατά την γνώμη μου προσελκύουν και τα περισσότερα είδη ψαριών.


TIPS:

1. Ο συνδυασμός από δυο ή και τρεις γεύσεις μαλάγρων είναι άκρος αποδοτικός.

2. Οι λεγόμενες <<τορπίλες>> μαλαγρώνουν τις ψαρεύτρες μας σε μεγάλη απόσταση.

3. Προσοχή στο βαρίδι χορευτής θα πρέπει να ανοίξουμε μια τρύπα στο πάνω μέρος και μια στο κάτω ώστε να δημιουργήσουμε ροή ή δε τρύπες θα πρέπει να είναι μεγάλες.
Συμπεράσματα

diegeirontas_11Συνοψίζοντας, η χρήση όλων αυτών των παρελκόμενων και σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό κατά την γνώμη μου, στο επιτυχημένο αποτέλεσμα της εξόρμησης μας. Φυσικά, οι τρόποι χρησιμοποίησης τους που αναφέρονται εδώ είναι ενδεικτικοί και προπάντων προσωπικοί, που ύστερα από αρκετές δοκιμές πιστεύω πως αποδίδουν. Ο κάθε ένας όμως από εμάς και μέσα από επίμονες και επίπονες προσπάθειες, μπορεί και επιβάλλετε κάτι καινούργιο να ανακαλύψει, προσθέτοντας με τον τρόπο του γνώσεις, που είναι πλέον περισσότερο απαραίτητες από κάθε άλλη φόρα.

Tiniakos

Categories: Casting-Surfcasting

About Author

Χρήστος Ζάβρας

Ο Χρήστος ήρθε σε επαφή με το ψάρεμα πριν τριάντα πέντε χρόνια και από τότε δεν έλειψε ούτε στιγμή δίπλα από την γαλανή. Με τα χρόνια ήρθε και η εξέλιξη οπότε η συνεχή ενασχόληση του με τις τεχνικές Long casting, Surf Casting & Rock casting τον οδήγησε στην συμμετοχή του στα πρωταθλήματα για την ανάδειξη της εθνικής ομάδας παράκτιας αλιείας. Οι πρωτιές του εκεί τον ανέδειξαν επί δυο συνεχόμενες χρονιές (2008 και 2009) σε μέλος της εθνικής ομάδας με αποτέλεσμα να συμμετάσχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Μαυροβούνιο. Μετά από αυτή την διάκριση δεν έπαψε να ασχολείται με το αγωνιστικό ψάρεμα και συμμετείχε σε διεθνή τουρνουά τα οποία διοργανώνονται στην γείτονα χώρα Ιταλία. Σημαντική είναι και η αρθρογραφία του στα ελληνικά περιοδικά ψαρέματος καθώς έχει αρθρογραφήσει επί σειρά ετών στο περιοδικό “Ψαρεύω” καθώς και στο περιοδικό “Fishing Maniac” του οποίου ήταν από τα βασικά στελέχη. Πια διαμένει στα Ιωάννινα και εκτός από τις τεχνικές του casting, ασχολείται και με το spinning.