Επιλέγοντας πετονιά…

Επιλέγοντας πετονιά…

Το δίλημμα πετονιά ή νήμα απασχόλησε όλους τους ψαράδες αυτής της τεχνικής όπως άλλωστε και μένα. Ξανά, όπως και για την επιλογή του μηχανισμού, πηγή άντλησης πληροφοριών στάθηκε το εξωτερικό που για την αλιεία μεγάλων αλιευμάτων όπως καρχαριοειδή και τονοειδή, είτε από την ακτή, είτε από το σκάφος, χρησιμοποιούνται κατά κόρον πετονιές μεγάλης διαμέτρου στους μηχανισμούς.

Η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει άπειροι καυγάδες και διαξιφισμοί για αυτό το θέμα, ανάμεσα στους ψαράδες της χώρας μας. Εγώ θα προσπαθήσω να εκφράσω την δική μου άποψη, τεκμηριωμένα και όσο τον δυνατόν με περισσότερα επιχειρήματα. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα γιατί να επιλέξουμε πετονιά για αυτό το είδος ψαρέματος.

Πετονιά vs νήμα : θετικά & αρνητικά

petonia2

Αλέξανδρος : Το έτερον ψαρευτικό ήμισυ, υπέρμαχος του νήματος!

Η χρήση πετονιάς χοντρής διαμέτρου έναντι της χρήσης νήματος ίδιας αντοχής, θα μας βοηθήσει σε κάποιο ενδεχόμενο τρίψιμο. Τι εννοώ; Όταν δηλαδή ένα καλό ψάρι επιχειρήσει να απελευθερωθεί, τρίβοντας την μάνα σε κάποιο εμπόδιο που θα βρει. Η πετονιά δεν θα κοπεί άμεσα, γιατί είναι χοντρή και αρκετά ανθεκτική σε σχέση με το νήμα στα τριψίματα. Ακόμη και η χρήση κάποιου νήματος πολύ καλής ποιότητας πολυαιθυλενίου (PE) δεν μπορεί να υπερνικήσει την τριβή με κάποιον αιχμηρό βράχο. Φανταστείτε τώρα πόσο πιο εύκολα θα κοπεί το νήμα τύπου Dyneema που χρησιμοποιεί η πλειοψηφία των οπαδών αυτής της τεχνικής ψαρέματος.
petonia1Επίσης η πετονιά θα πατώσει αρκετά γρήγορα σε αντίθεση με το νήμα και αυτό θα μας βοηθήσει ιδιαίτερα σε κάποιον τόπο που περνούν βάρκες. Ο λόγος είναι ότι θέλουμε να πατώσει το δόλωμά μας όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να μην επιπλέει η μάνα του μηχανισμού μας ώστε να έχουμε κάποιο ατύχημα με διερχόμενη βάρκα. Το νήμα αργεί να πατώσει, ειδικά στην αρχή του ψαρέματός μας, γιατί η επικάλυψη δεν το αφήνει να απορροφήσει νερό με αποτέλεσμα να επιπλέει στην επιφάνεια. Σε αντίθεση, η πετονιά δεν θα μας προβληματίσει όσον αφορά το χρόνο βύθισης και δεν θα έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα αφού βυθίζεται γρήγορα.
US - NTNA9276 NGCI - 040581Κάτι άλλο που θα συναντήσουμε αν κάνουμε χρήση νήματος σε συνδυασμό με έναν μηχανισμό fixed είναι το γεγονός ότι μπορεί να αποβεί μοιραία επιλογή στο σπάσιμο του παράμαλλου ή σε ενδεχόμενο άνοιγμα του αγκιστριού στην μάχη με κάποιον αξιόλογο αντίπαλο. Ο λόγος είναι πως η απουσία ελαστικότητας του νήματος και μια λάθος προρύθμιση των φρένων είναι αρκετή για να χάσουμε το ψάρι. Αυτό οφείλεται στο ότι αρκετοί μηχανισμοί “ξεκλειδώνουν” και αρχίζουν να δίνουν φρένα όταν υπερβούν κατά πολύ την αρχική τιμή προρύθμισης των φρένων.

Η πετονιά είναι δεδομένη στο εξωτερικό...

Η πετονιά είναι δεδομένη στο εξωτερικό…

Στη προκειμένη περίπτωση η πετονιά θα συγχωρέσει το λάθος μας και γενικά η πετονιά συγχωρεί σε αντίθεση με το νήμα. Ακόμη και στην περίπτωση που μας χτυπήσει το πολυπόθητο μεγάλο μαγιάτικο -που ας μην γελιόμαστε καλές οι κόκκινες κυρίες αλλά δεν υπάρχει τράβηγμα σαν από το μεγάλο μαγιάτικο…- θα έχουμε σύμμαχο μας την ελαστικότητα της πετονιάς. Αυτή θα το κουράσει πιο εύκολα και πιο γρήγορα από ότι το νήμα, γιατί θα υπάρχει συνδυασμός της παραβολικότητας του καλαμιού, των φρένων του μηχανισμού όταν χρειάζεται και της ελαστικότητας όπως προείπαμε. Όταν “δουλεύουν” αυτά τα τρία το αποτέλεσμα είναι ο μεγάλος αντίπαλος να έρθει έξω εξαντλημένος. Για αυτό άλλωστε στο εξωτερικό για την αλιεία γαλαζόπτερων τόνων, η χρήση πετονιάς θεωρείται δεδομένη.


Τέλος, επιλέγοντας πετονιά μπορεί να μην έχουμε την αμεσότητα στην ένδειξη τσιμπιάς (το οποίο βέβαια διορθώνεται με τον κατάλληλο τύπο ειδοποιητή) ή την αμεσότητα στο κάρφωμα όπως με το νήμα, αλλά πιστεύω πως τα υπόλοιπα προτερήματα αρκούν για να καταλήξουμε στην επιλογή της.

Προσωπικές επιλογές και παρατηρήσεις

petonia6Προσωπικά επιλέγω να χρησιμοποιώ την Chameleon της Maxima σε διατομή 0,65mm. Έχω καταλήξει σε αυτήν την πετονιά λόγω του ότι είναι χρώματος σκούρου κόκκινου- καφέ, είναι πολύ δυνατή και μέτριας ελαστικότητας. Για το κόκκινο χρώμα έχω να πω ότι έχει αποδειχθεί πως μετά τα πρώτα πέντε μέτρα βάθος (ανάλογα την εξωτερική φωτεινότητα) χάνεται και γίνεται πιο δυσδιάκριτο στα μάτια των ψαριών οπότε είναι μια καλή επιλογή για εμάς. Επίσης η διατομή 0,65mm προσφέρει ασφάλεια σε ένα δύσκολο βυθό, όπου και συχνάζουν τα ψάρια που απευθύνεται το Heavy Casting.

petonia9Θα αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όταν ακόμα ψάρευα με καρούλια. Ψάρευα με ένα πολύ καλό μου φίλο, δεινό γοφαροκυνηγό, όταν μου χτύπησε μια συναγρίδα η οποία βράχωσε δύο φορές. Τραβώντας την για να την ξεβραχώσω, για καλή μου τύχη το ψάρι ξεβράχωσε και τις δύο φορές. Όταν το έφερα έξω, διαπίστωσα ότι η 70άρα είχε γίνει… 30άρα από το τρίψιμο σε κάποιο βράχο μάλλον! Δεν χρειάζεται να σας πω πως αν ψάρευα με νήμα, το ψάρι θα είχε χαθεί εξ αρχής. Μετά από το συγκεκριμένο συμβάν και παρόμοια ίδια συμβάντα, προσωπικά θεώρησα την χρήση νήματος απαγορευτική. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι λάθος επιλογή για κάποιον άλλον που ίσως έχει ξεκλειδώσει τα μυστικά της σωστής χρήσης του.

petonia5

Το ψάρι που βράχωσε δύο φορές!

Τα χαρακτηριστικά που προσέχουμε να έχει η πετονιά που θα διαλέξουμε είναι καταρχήν να έχει διάμετρο από 0,60mm και πάνω αλλά αυτό εξαρτάται βέβαια και από την χωρητικότητα του μηχανισμού μας. Καλό είναι να έχει αντοχή 20 με 23 κιλά, τα οποία είναι υπέρ αρκετά βέβαια. Ποτέ σχεδόν δεν θα βάλουμε σε ψάρι πάνω από πέντε κιλά φρένα και για να το καταλάβετε, δοκιμάστε να τραβήξετε με το χέρι την πετονιά σε μηχανισμό που η προρύθμιση του είναι σε αυτά τα κιλά. Τότε μόνο θα δείτε για πόση μεγάλη δύναμη μιλάμε!

petonia4Αλλά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει είναι να είναι σχετικά μαλακή για να τυλίγεται εύκολα πάνω στο μηχανισμό και να είναι κατά προτίμηση χρώματος κόκκινου ή γενικά χρώματος που να ταιριάζει με την μορφολογία και τα χρώματα του βυθού ώστε να είναι πιο διακριτική. Τέτοιες είναι η Chameleon της Maxima που βγαίνει σε μπομπίνα και η Soft της Asso που βγαίνει σε “κουλούρα”. Η ιδανική πετονιά για τα δικά μου γούστα όπως είπα και παραπάνω, είναι η Chameleon της Maxima σε 0,65mm.


Φανατικός της πετονιάς!
petonia8

Αυτά ήταν όσα μπορούσα να σας πω για το θέμα : “Πετονιά στο Heavy Casting”. Πολλοί από εσάς μπορεί να έχετε την αντίθετη άποψη αλλά στο τέλος αυτό που έχει σημασία είναι να καταλάβουμε όλοι ότι ο καθένας μας έχει τον δικό του τρόπο ψαρέματος, τα δικά του ιδιαίτερα μέρη και συνθήκες και το γεγονός ότι όλα κρίνονται μόνο εκ του αποτελέσματος. Εμένα η πετονιά δεν με έχει προδώσει και ίσα ίσα που με έχει βοηθήσει. Κάτι τελευταίο που θα ήθελα να πω είναι ότι, πιστέψτε με, ο συνδυασμός μιας χοντρής πετονιάς μαζί με ένα multi μηχανισμό θα μπορέσει με ευκολία να αναμετρηθεί απέναντι σε οποιοδήποτε αντίπαλο μας δοθεί η ευκαιρία να παλέψουμε!

logo_fishingforfun

Categories: Heavy Casting

About Author

Γιάννης Τσίντσης

Τον Γιάννη τον κέρδισε από την αρχή ένα και μόνο είδος ψαρέματος, αυτό που έχει να κάνει με μεγάλα ζωντανά δολώματα δηλαδή το Heavy Casting στην σημερινή του μορφή. Ξεκίνησε το 2007 να ανακαλύπτει τα μυστικά και τις στιγμές αδρεναλίνης απέναντι σε μεγάλους αντιπάλους, ψαρεύοντας τότε με καρούλια. Με τις άλλες τεχνικές έχει ασχοληθεί με το casting αλλά και με όλες όσες μπορούν να του εξασφαλίσουν το πολυπόθητο ζωντανό δόλωμα για το κύριο ψάρεμα του. Είναι ένας ψαράς ο οποίος παρόλο το μικρό της ηλικίας του έχει ψαχτεί πάρα πολύ ώστε να εξελίξει το ψάρεμα του, ακόμα και σε θέματα όπως η σωστή συντήρηση των ζωντανών, η μεταφορά τους κ.α.. Θα μας μεταφέρει τις γνώσεις και εμπειρίες του τόσο σε τεχνικά όσο και σε ψαρευτικά θέματα.