Σαργοί στα τέσσερα μέτρα

Σαργοί στα τέσσερα μέτρα

Το κρύο έχει κάνει αισθητή την παρουσία του και οδεύουμε πλέον προς την καρδιά του χειμώνα. Για εμένα είναι η εποχή που χτυπάει το καμπανάκι ότι ήρθε η ώρα για το ψάρεμα του σαργού με την τεχνική του εγγλέζικου, το οποίο εκτός από την διασκέδαση που μου προσφέρει, μου δίνει παράλληλα την ευκαιρία να ξεκουραστώ λίγο από τις πολλές ρίψεις του spinning.

Αυτός όμως δεν ήταν ο μόνος λόγος που ήθελα να πάω για εγγλέζικο. Βλέπετε πρόσφατα είχα την τιμή να μπω και εγώ στην ομάδα MILO Greece μέσω της εταιρίας Arcofil, οπότε έπρεπε να έρθω σε επαφή με τα προϊόντα της εταιρείας που μόλις είχαν φτάσει στα χέρια μου. Ανέλαβα να δοκιμάσω την οικονομική πρόταση που απευθύνεται σε όποιον θέλει να ξεκινήσει αυτήν την τεχνική ψαρέματος. Τι καλύτερο λοιπόν, από ένα ψάρεμα σε εκείνο το μικρό πολυαγαπημένο λιμανάκι κοντά στο σπίτι μου, την Αγία Ερμιόνη. Εκεί, που είχα την πρώτη μου επαφή με το ψάρεμα, μικρός ακόμα.

sargoi_tessera1Αυτό το μέρος έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα και φυσικά συνεχίζω να το επισκέπτομαι συχνά για ένα ψάρεμα σαργού. Βέβαια πρέπει να αναφέρω ότι στο νησί που κατοικώ και ψαρεύω την Χίο, οι σαργοί είναι πολλοί και υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις ακτές και τα λιμάνια. Εγώ όμως προτιμώ να τους ψαρεύω εκεί, σε αυτό το μικρό λιμάνι που το βάθος δεν ξεπερνά τα τέσσερα μέτρα γιατί εκεί αράζουν πολλοί επαγγελματίες τα σκάφη τους.

sargoi_tessera21 Αυτό σημαίνει ότι το λιμάνι είναι συνεχώς μαλαγρωμένο. Από την άλλη, το κακό είναι ότι υπάρχει πολύ τροφή οπότε οι μεγάλοι σαργοί είναι χορτάτοι ενώ τα σαργουδάκια είναι τόσα πολλά που δεν αφήνουν το δόλωμα να πατώσει. Ο μεγάλος σαργός σε αυτό το μέρος λοιπόν, είναι από τα πιο πονηρεμένα ψάρια που κυκλοφορούν και δύσκολα θα τον ξεγελάσουμε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δε αξίζει πάντα μια προσπάθεια…

Η αρχή μιας πολύ όμορφης εξόρμησης

sargoi_tesser2Η διαδρομή μέχρι εκεί ήταν πολύ σύντομη, σχεδόν πέντε λεπτά από την πόρτα του σπιτιού μου. Ήταν αργά το μεσημέρι όταν έφτασα και είχα σκοπό να κάτσω μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την ημέρα ήταν βόρειοι άνεμοι της τάξης 4-5 μποφόρ, με τον ουρανό να είναι καθαρός, αν και εγώ προτιμώ την συννεφιά στο εγγλέζικο.

sargoi_tessera9Το εν λόγω λιμανάκι βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και όπως είπαμε φιλοξενεί έναν αρκετά μεγάλο αριθμό από επαγγελματίες ψαράδες. Πράγμα που όπως καταλαβαίνετε το κάνει μερικώς ακατάλληλο για ψάρεμα καθώς τα σχοινιά… πάνε και έρχονται, σχηματίζοντας πλέγματα που θυμίζουν ιστούς αράχνης. Με λίγη θέληση όμως και λίγο ψάξιμο πάντοτε βρίσκω κάπου να τρυπώσω για να ψαρέψω αφού όλο και κάποιο καΐκι θα βγει για ψάρεμα. Εκείνη την μέρα υπήρχαν αρκετές κενές θέσεις οπότε είχα επιλογές. Στρατηγικά επέλεξα ένα σημείο που να έχω τον άνεμο σύμμαχο δηλαδή στην πλάτη μου ώστε να με βοηθάει στις ρίψεις και να αποφεύγω τον πολύ έντονο κυματισμό. Επίσης θα τον είχα “βοηθό” στο μαλάγρωμα.

sargoi_tessera7Όπως προανέφερα και στην αρχή του κειμένου η εξόρμηση μου έγινε με αφορμή την δοκιμή του εξοπλισμού που μόλις είχα παραλάβει. Αυτός αποτελούταν από το τρίσπαστο εγγλέζικο καλάμι της εταιρίας Milo Talento Match με μήκος 4,20 μέτρα και c.w. 8-25 γρμ. και τον μηχανισμό της ίδιας εταιρίας με την ονομασία Ryokan 10 δηλαδή μεγέθους 1000. Πρόκειται για ένα ταιριαστό ζευγάρι που από την πρώτη στιγμή που το έπιασα στα χέρια μου, ένιωσα ότι ήταν καλά ζυγισμένο παρότι πρόκειται για ένα οικονομικό σχετικά σύνολο. Επέλεξα να γεμίσω την μια από τις δύο μπομπίνες που διέθετε ο μηχανισμός με πετονιά Copper της Arcofil, διαμέτρου 0,16 mm γιατί φαινόταν ότι το καλάμι μπορούσε να την χειριστεί με ασφάλεια.

Η απαραίτητη προετοιμασία

sargoi_tessera3Ξεκίνησα να φτιάχνω την μαλάγρα και όχι την αρματωσιά μου ώστε να της δώσω τον απαραίτητο χρόνο να δουλέψει. Αυτή ήταν σκόνη με γεύση γαρίδα – καλαμάρι και μια χούφτα bigattini για να την σπάσουν στον βυθό. Μαλάγρωσα με τέσσερις μεγάλες μπάλες, γύρω στα δεκαπέντε μέτρα από τον ντόκο.
sargoi_tessera17Τώρα σειρά είχε η αρματωσιά. Ο βυθός του λιμανιού αποτελείται από διάσπαρτες πέτρες και από μερικές μικρές πλάκες αλλά στο μεγαλύτερο μέρος είναι λασπώδης. Το βάθος του κυμαίνεται από τα τρία μέτρα στα πιο ρηχά του σημεία και στα τέσσερα μέτρα στα πιο βαθιά. Το σημείο το οποίο μαλάγρωσα είχε βάθος γύρω στα τέσσερα μέτρα και ο βυθός ήταν σχετικά καθαρός με λίγες μόνο διάσπαρτες πέτρες.

sargoi_tessera15Η αρματωσιά που επέλεξα να ψαρέψω ήταν η συρόμενη -γνωστή σε όλους που ασχολούνται με την εγγλέζικη τεχνική- μια αρματωσιά που την δουλεύω αρκετά χρονιά στο συγκεκριμένο σημείο και μου έχει δώσει πολύ καλά αποτελέσματα. Ξεκίνησα να την κατασκευάζω δένοντας ένα νημάτινο στόπερ πάνω στην μάνα του μηχανισμού. Έπειτα πέρασα το βαρελάκι με την στριφταροπαραμάνα η οποία είχε πάνω έναν φελλό τύπου stick 4+2. Άφησα περίπου πενήντα με εξήντα πόντους από το στόπερ και έβαλα το πρώτο σχιστό μολυβάκι που αναλογούσε σε 0,40 του γραμμαρίου.

sargoi_tessera16 Συνέχισα το αρμάτωμα με μολυβάκια σε ίσες περίπου αποστάσεις των δεκαπέντε πόντων, με την μόνη αλλαγή να είναι ότι όσο κατέβαινα προς τα κάτω ,τα γραμμάρια γινόταν όλο ένα και λιγότερα μέχρι να συμπληρώσω το απαιτούμενο βάρος. Το άπλωμα των σχιστών μολυβιών έφτασε περίπου τα δυόμιση μέτρα. Όταν τελείωσα με το αρμάτωμα κατασκεύασα μια μικρή θηλιά όπου έγινε και η ένωση με το 0,11 mm fluorocarbon παράμαλλο Crystal της Arcofil. Το μήκος του ξεπερνούσε το ένα μέτρο, έχοντας δεμένο με διπλάρωμα στο τελείωμα του ένα αγκίστρι Νο 16. Διάλεξα τόσο μικρό αγκίστρι για να μπορώ να δολώνω τα μικροσκοπικά σκουληκάκια προνύμφη μύγας, τα γνωστά σε όλους μας bigattini που ήταν και το δόλωμα μου.

Στο ψάρεμα

sargoi_tessera5Έχοντας λοιπόν ετοιμάσει την αρματωσιά μου, ήρθε η ώρα για την βυθομέτρηση, κάτι που θεωρώ απαραίτητο να κάνω και ας έχω ψαρέψει στο συγκεκριμένο σημείο αμέτρητες φορές. Ο λόγος είναι η παλίρροια που αυξομειώνει την στάθμη των νερών του λιμανιού αλλά επίσης και η ύπαρξη ή όχι ρευμάτων που μπορεί να σηκώνουν την αρματωσιά. Αφού έκανα την βυθομέτρηση και έφτιαξα την αρματωσιά μου να ψαρεύει στους 10 με 15 πόντους από τον βυθό, έκανα την πρώτη βολή ενδεικτικά χωρίς δόλωμα στο σημείο που είχα ρίξει την μαλάγρα για να διαπιστώσω την δύναμη των ρευμάτων. Τα ρεύματα ήταν σχετικά ισχυρά αλλά αντίθετα με την φορά του ανέμου και για καλή μου τύχη στο σημείο που ήμουν, τα ρέματα με τον άνεμο ισορροπούσαν και η αρματωσιά μου δεν μετακινούνταν πολύ παρά μόνο λίγα μέτρα. Εντωμεταξύ, ο ήλιος πήγαινε προς το ηλιοβασίλεμα.
sargoi_tessera10Άρχισα ξανά το μαλάγρωμα με άλευρα ενώ έριξα και μερικά σκέτα bigattini. Από την πρώτη κιόλας ρίψη, τα σαργουδάκια έκαναν την εμφάνιση τους κάτι που σήμαινε ότι η μαλάγρα τα είχε μαζέψει από όλο το λιμάνι. Τα μεγέθη μέχρι να νυχτώσει ήταν πολύ μικρά και οι απελευθερώσεις έδιναν και έπαιρναν. Κράτησα μερικά που είχαν πάει το αγκίστρι βαθιά στα σωθικά τους και κάποια που θεωρούσα ότι είχαν μέγεθος κρατήσιμο αλλά ίσως να απελευθέρωσα… μεγαλύτερα από όσα κράτησα!

sargoi_tessera12Σίγουρα όλοι θα το έχετε πάθει όταν πέσετε σε σύννεφο από μικρά σαργουδάκια. Ήλπιζα ότι την νύχτα, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα και οι πιο μεγάλοι σαργοί θα έκαναν την εμφάνιση τους. Το καλάμι με ενθουσίασε με την συμπεριφορά του καθώς δεν έχασα κάρφωμα, κάτι που δεν περίμενα από ένα τέτοιο οικονομικό καλάμι. Σίγουρα όμως περίμενα να δω την συμπεριφορά του με ένα μεγάλο ψάρι.

sargoi_tessera18Με το πρώτο σκοτάδι, οι ελπίδες μου για κάτι καλό αναπτερώθηκαν καθώς σταμάτησαν τα τσιμπήματα από τα σαργουδάκια. Όμως λίγο μετά άρχισαν να τσιμπάνε οι γόπες ασταμάτητα και μάλιστα σε μικρά μεγέθη, τραυματίζοντας ανεπανόρθωτα το παράμαλλο μου. Αυτό διήρκεσε για καμιά ώρα ώσπου κόψανε τελείως οι τσιμπιές. Μάλλον μπορεί κάποιο αρπαχτικό να μπήκε στο λιμάνι κατά πάσα πιθανότητα λούτσος. Για κάνα δυο ώρες δεν πήρα ούτε ένα τσίμπημα εκτός από ένα χαλαρό βούλιαγμα του φελλού. Αυτό το βούλιαγμα οδήγησε σε μια απίστευτη σύλληψη που δεν μου είχε ξανατύχει ποτέ. Μια σουπιά θέλησε να δοκιμάσει τα bigattini μου!
sargoi_tessera14Κάποια στιγμή οι τσιμπιές επανήλθαν αλλά πιο πονηρές και σε αραιά διαστήματα. Οι μεγαλύτεροι σαργοί είχαν κάνει την εμφάνιση τους. Επιτέλους το καλάμι άρχισε να φορτίζει λίγο παραπάνω και σαργοί των τριακοσίων γραμμαρίων να παίρνουν το δρόμο τους για την απόχη. Η έκπληξη της βραδιάς ήταν ένας κέφαλος σεβαστού μεγέθους που μπήκε στην μαλαγρωμένη ψαρεύτρα μου. Ήταν και η πρώτη φορά που άκουσα τα φρένα του μηχανισμού ο οποίος μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχε ζοριστεί καθόλου.

sargoi_tessera4Μερικοί σαργοί ακολούθησαν ακόμα ώσπου ένα πολύ πονηρεμένο τσίμπημα με έκανε να καρφώσω βίαια. Πάλεψα με το ψάρι για λίγα μόλις δευτερόλεπτα και μου έκοψε το παράμαλλο γιατί για κακή μου τύχη το παράμαλλο (όπως είδα μετά) ήταν φθαρμένο από κάποιο σαργό που είχε καταπιεί το αγκίστρι.

DSCN0262Μαλάγρωσα πολύ μήπως και καταφέρω να κρατήσω τους σαργούς αλλά μάταια… Τα ψάρια εξαφανίστηκαν μαζί μάλλον με τον αρχηγό τους. Έτσι, αποφάσισα και εγώ να τελειώσω αυτό το ψάρεμα.


Είχα ξεχάσει…

sargoi_tessera20AΠαρόλα αυτά, ήταν ένα πολύ διασκεδαστικό ψάρεμα που μου είχε λείψει γιατί τους τελευταίους έξι μήνες με είχε συνεπάρει η τεχνική του spinning και στην πράξη είχα παρατήσει το εγγλέζικο. Μου θύμισε ότι όλες οι τεχνικές έχουν την χάρη τους και το εγγλέζικο θα είναι για μένα πάντα μια από τις αγαπημένες μου. Οι λεπτές πετονιές, οι οριακές μάχες, το κάρφωμα, τα φρένα, η στρατηγική είναι μόνο μερικά από αυτά που παρακινούν τον καθένα να ασχοληθεί μαζί της. Ελπίζω να μην σας κούρασα και να πήρατε μερικές ιδέες και κουράγιο για τις επόμενες εξορμήσεις σας. Θα τα ξαναπούμε σύντομα με νέο υλικό ως τότε να είστε καλά και πάντα να σέβεστε την θάλασσα!

arcofil_logo

Λεωφόρος Αμαρουσίου 15

Λυκόβρυση, Τ.Κ. 141 23

Αθήνα

τηλ/fax : 210 2831514 – 210 2836809

About Author

Γιάννης Τσιμπινός

Ο Γιάννης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Χίο και όπως κάθε νησιώτης η επαφή του με την θάλασσα είναι μια σχέση ιδιαίτερη. Τα ψαρέματα τα ξεκίνησε από… μωρό με τα τότε εργαλεία της εποχής καρούλια και απίκο ενώ μεγαλώνοντας ασχολήθηκε με τις τεχνικές του casting και εγγλέζικου. Όμως τα τελευταία χρόνια έπεσε θύμα και αυτός της γοητείας του spinning. Αν και στα πρώτα βήματα του ακόμη, δεν έχει πρόβλημα να μοιραστεί μαζί σας τις εμπειρίες από τα ψαρέματα του στο νησί. Μαζί με τον φίλο του Δημήτρη, δημιούργησαν την ομάδα στο facebook «Owls Fishing Team» από όπου μπορείτε να παρακολουθείτε τα νέα και τις εμπειρίες των ψαράδων της Χίου.