Καλαμάρια με… ακατάλληλο εξοπλισμό!

Καλαμάρια με… ακατάλληλο εξοπλισμό!

Το ψάρεμα καλαμαριών που οι παλιότεροι ψαράδες το εξαντλούσαν με μια «καρούλα» και ένα «καφτερό» – ή με ένα νωπό σαφρίδι δεμένο με χοντρή πετονιά από τα μάτια – πλέον έχει εξελιχθεί και είναι γνωστό ως «eging». Σε αυτό το άρθρο θα διαπραγματευτούμε κάτι διαφορετικό : το ψάρεμα των καλαμαριών από εμάς που δεν διαθέτουμε εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Το eging αποκτά ολοένα και περισσότερους φανατικούς φίλους και στη χώρα μας, όχι άδικα, αφού πρόκειται για μια από τις πιο διασκεδαστικές τεχνικές με πολύ καλά αποτελέσματα. Προέρχεται από τους φίλους μας τους Ιάπωνες που με το πάθος τους και την ενασχόληση τους πάνω στην τεχνική αυτή έχουν φέρει τα πάνω κάτω στις αγορές κερδίζοντας επάξια αρκετό χώρο στα ράφια των καταστημάτων ανάμεσα στα προϊόντα για τις άλλες τεχνικές. Πλέον μπορούμε να βρούμε ό,τι αφορά την τεχνική του eging σε αφθονία όπως: καλαμαριέρες, καλάμια, μηχανάκια, νήματα κ.α. σε αντίθεση με το παρελθόν, που δεν υπήρχε μεγάλη ποικιλία προϊόντων για το συγκεκριμένο είδος ψαρέματος. Βέβαια, τώρα μπορεί να έχουμε την μεγάλη γκάμα προϊόντων που θέλαμε αλλά η κρίση μας έχει κάνει να μην μπαίνουμε σε περιττά έξοδα και να είμαστε απολύτως μετρημένοι στις αγορές μας. Αυτό όμως δεν ήταν ο λόγος που δεν κατάφερα να αποκτήσω ένα σετ για eging αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν σκέφτηκα να ασχοληθώ ποτέ σοβαρά με αυτήν την τεχνική.

Ο “ακατάλληλος” εξοπλισμός

syrigos_kalamaria9Στο νησί της Λέσβου όπου μένω τα τελευταία χρόνια η αναζήτηση καλαμαριών δεν θέλει και τεράστιο κόπο. Πραγματικά μπορείς να τα βρεις παντού σε λιμάνια, κάβους, σε κοφτά βράχια όπου κρατάει μικρόψαρα και γαρίδες – εύκολη τροφή για αυτά. Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε από την παρέα να κάνουμε κάποιες εξορμήσεις στοχεύοντας μόνο σε καλαμάρια. Δεν μπορώ να πω ότι όλοι πέταξαν από την χαρά τους (ορισμένοι τα θεωρούν «βαρετό ψάρεμα») αλλά τι να κάνουν, ακολούθησαν.

syrigos_kalamaria10Αυτό που έμενε να δούμε είναι με τι εξοπλισμό θα τα ψαρέψουμε. Egi εξοπλισμό δεν είχε κανείς μας. Αναγκαστικά θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε τα seabass καλάμια μας τα οποία είχαν c.w. 12-42 & 15-42 γρμ. αλλά οι κορυφές τους είχαν κάποια ανοχή ώστε να μην σκίσουν τα καλαμάρια. Βέβαια, για να μπορέσουμε να ψαρέψουμε με αυτά τα καλάμια θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε μεγάλες καλαμαριέρες μεγέθους 3.0 και 3.5 για να μπορούμε να έχουμε κάποια υποτυπώδη αίσθηση τους μέσα στο νερό. Το θέμα των καλαμιών το είχαμε λύσει και αυτό που έμενε ήταν να ρυθμίσουμε τα φρένα των μηχανισμών μας, όσο μπορούμε πιο χαλαρά για να δίνουμε την ελευθερία κινήσεων που θα ήθελαν τα καλαμάρια κατά την μάχη ώστε να μην τα σκίσουμε και κατά συνέπεια τα χάσουμε. Τέλος, η απόχη ήταν στα απαραίτητα παρελκόμενα που θα χρειαζόμασταν όπως και ο φακός και έτσι το μόνο που έμενε ήταν η πρώτη εξόρμηση να ξεκινήσει…

Το καλαμαροψάρεμα…

Ένα από τα ωραιότερα ψαρέματα καλαμαριού διαδραματίστηκε στο βόρειο κομμάτι του νησιού με τον άνεμο να πνέει από βορειοδυτικές κατευθύνσεις, με χωρίς φεγγάρι και με τα νερά φουσκωμένα (πλημμυρίδα). Θα μπορούσε να πει κανείς ότι όλα τα σημάδια ήταν με το μέρος μας. Το σίγουρο ήταν ότι θα κάναμε ένα διασκεδαστικό ψάρεμα γιατί είχα πολύ καλή παρέα τους φίλους μου Γιώργο, ο Γιάννη και Νίκο. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

syrigos_kalamaria2Η στρατηγική της εξόρμησης-εξερεύνησης αυτής ήθελε να χωριστούμε σε ζευγάρια και στο τέλος του ψαρέματος να ξανά βρεθούμε από εκεί που χωρίσαμε. Ο Γιάννης πήγε με τον Γιώργο και εγώ έμεινα παρέα με τον Νίκο, πάντοτε με τον «ακατάλληλο» εξοπλισμό με τα sea bass σπινο-κάλαμα μας. Οι ρίψεις έδιναν και έπαιρναν και όταν ο ήλιος είχε σχεδόν χαθεί, μια μαύρη σκιά εκεί στο βάθος με λυγισμένο καλάμι φαινόταν να παλεύει με κάτι. Ήταν μάλλον ο Γιώργος και από ότι μπορούσα να καταλάβω είχε πιάσει το πρώτο καλαμάρι του. Πρέπει να ήταν αρκετά μεγάλο γιατί το λαβρακοκάλαμο ήταν πολύ λυγισμένο. Από ότι φαίνεται είχε αρχίσει θετικά αυτό το καλαμαροψάρεμα.
syrigos_kalamaria11Το βάρος των καλαμαριερών που επιλέξαμε στα ψαρέμα μας ήταν της τάξεως 3.0 & 3.5 γιατί δεν μπορούσαμε να κάνουμε και αλλιώς αφού τα καλάμια μας δεν “άκουγαν” τις μικρότερες. Εκτός όμως αυτού, ο άνεμος ήταν κόντρα και τα καλαμάρια όπως αποδείχτηκε μακριά από την ακτή.
Πριν καλά καλά προλάβω να το πω στον Νίκο που ήταν ακριβώς δίπλα μου, η καλαμαριέρα σταμάτησε. «Έμπλεξα!», φώναξα στο Νίκο αλλά με λίγη παραπάνω πίεση ένιωσα να φέρνω κάτι πολύ βαρύ. Στην αρχή ήμουν σίγουρος ότι ήταν χταπόδι μέχρι που το είδα και κατάλαβα ότι είχα κάνει λάθος. Ήταν ένα καλαμάρι τεράστιο και μάλιστα από αυτά που λέμε εμείς «τορπίλες»… Αμέσως μετά και αφού εγώ ακόμα έβγαζα το καλαμάρι από την απόχη ήρθε η σειρά του Νίκου να πάρει και αυτός ένα καλαμάρι τορπίλη, από τα μεγαλύτερα της βραδιάς…
syrigos_kalamaria13Όλο το βράδυ κύλησε έτσι με τα μεγάλα καλαμάρια να μας δείχνουν ότι είναι ένας αξιόλογος μαχητής, αφού τα φρένα των μηχανισμών μας πραγματικά δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό να ακούγονται, μοιράζοντας χαμόγελα σε όλη την παρέα. Τελικά, ίσως τα ισχυρότερα καλάμια μας να ήταν ιδανικά για αυτού του μεγέθους τα καλαμάρια αλλά σίγουρα με ένα eging καλάμι τα πράγματα θα ήταν πιο αγχωτικά αλλά και πιο διασκεδαστικά συνάμα.
Οι τρόποι ανάκτησης όπου δοκιμάστηκαν στο ψάρεμα μας ήταν τρεις : ο πρώτος και πιο αποδοτικός για εμένα ήταν ρίχνοντας την καλαμαριέρα στο νερό και να την αφήνω να βυθιστεί μέχρι να πάει στον πάτο. Ξεκινούσα την ανάκτηση με μικρά και κοφτά jerks και μετά την άφηνα πάλι να βυθιστεί και το ίδιο πάλι από την αρχή. Ο δεύτερος τρόπος ήταν ακριβώς ίδιος αλλά ξεκινούσαμε την ανάκτηση από τα μεσόνερα. syrigos_kalamaria8Υπόψιν ότι ο βυθός ήταν βραχώδης με μόλις έξι μέτρα νερό, γεγονός που σημαίνει ότι η καλαμαριέρα μας ανέβαινε γρήγορα στην επιφάνεια προτού την αφήσουμε να βυθιστεί. Ο τρίτος και τελευταίος ήταν να φέρουμε την καλαμαριέρα μας στην επιφάνεια πραγματοποιώντας μικρά χτυπήματα τύπου twitching. Πειραματιστήκαμε και με τους τρεις και οι τέσσερις φίλοι αλλά η πλάστιγγα έγειρε στον πρώτο τρόπο, με διαφορά από τους άλλους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι άλλοι δεν αποδώσανε καθόλου. Οι καλαμαριέρες που έκαναν την διαφορά ήταν κατά κύριο λόγο… κινέζικες χωρίς ονομασία του 1,5 ευρώ με χρώμα ροζ. Επίσης, αποδοτική από τις ας πούμε “ακριβές καλαμαριέρες” ήταν η Yamasita egi oh Q live search 490 σε ροζ απόχρωση. Αυτά όσον αφορά τις καλαμαριέρες και τους τρόπους ανάκτησης αλλά ας γυρίσουμε στην εξόρμηση που όδευε πια στο τέλος της.
syrigos_kalamaria12Η ώρα της αλήθειας έφτασε και η παρέα συναντήθηκε εκεί από όπου είχε χωρίσει. Βάλαμε κάτω τις τσάντες μας και άρχισαν να βγαίνουν οι πρώτες αναμνηστικές φωτογραφίες με πολύ γέλιο και όπως ήταν αναμενόμενο με αρκετά πειράγματα. Για την ιστορία όλοι μαζί βγάλαμε δέκα καλαμάρια εκ των όποιων τα εφτά ήταν κοντά στο κιλό, κάποια πάνω, κάποια κάτω.
syrigos_kalamaria7Αναμφισβήτητα ήταν ένα καλαμαροψάρεμα που θα θυμάμαι για πολλά χρόνια και σίγουρα με έκανε να θέλω να ασχοληθώ πιο εντατικά με το eging. Κλείνοντας θα ήθελα να σας πω ότι το συγκεκριμένο άρθρο γράφτηκε για όσους θέλουν να κάνουν αυτό το ψάρεμα και νομίζουν ότι δεν μπορούν λόγω εξοπλισμού. Σίγουρα δεν λέω ότι είναι το σωστό αλλά μπορούμε να κάνουμε το ψάρεμά μας με αυτόν τον εξοπλισμό και μάλιστα με πολύ καλά αποτελέσματα από ότι είδατε. Βέβαια με ένα egi σύνολο θα ήταν πολύ πιο εύκολο και ίσως πιο αποδοτικό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν είχα στην κατοχή μου ένα σετ για eging θα ευχαριστιόμουν περισσότερο τις μάχες με τα καλαμάρια. Θα μπορούσα να παίξω και με πιο μικρές καλαμαριέρες και σίγουρα θα είχα πολύ καλύτερη επαφή με την καλαμαριέρα μου κάτι που σίγουρα θα έκανε την διαφορά! Αυτό σημαίνει ότι δεν την γλυτώνω την… εξειδίκευση!!!

Τα συμπεράσματα

syrigos_kalamaria3Μετά από αυτό το ψάρεμα ακολούθησαν και άλλα ψαρέματα στο βόρειο και στο νότιο μέρος του νησιού αλλά με διαφορετικές συνθήκες και φυσικά με διαφορετικά αποτελέσματα. Η μελέτη των ανέμων στο νησί, των φάσεων του φεγγαριού, της άμπωτης και της παλίρροιας και ένα προσεκτικό αρχείο καταγραφών έχει σε βάθος χρόνο δώσει έναν καλό «μπούσουλα» για το πότε και που και πως αξίζει κανείς να περιμένει αποτελέσματα και πότε όχι. Για αυτό θα σας αναφέρω τα συμπεράσματα μας ώστε να δείτε αν μπορούν να σας φανούν χρήσιμα και στα δικά σας μέρη. Πολλές φορές έχουμε δει πως οι «στάνταρ» συνταγές αναιρούνται από το μικροκλίμα μερικών τόπων. Για παράδειγμα συγκεκριμένα σε σημεία στα νότια έχουμε καλύτερες ψαριές με βόρειους ανέμους και αντίστροφα. Θέλαμε να δούμε αν κάτι τέτοιο ισχύει και στα καλαμάρια. Καταλήξαμε ότι ο βοριάς είναι ο πλέον καταλληλότερος για αυτό το είδος ψαρέματος – κάτι που δεν είναι καινούργιο. Εμείς όμως με νοτιά διαλέξαμε τα βόρεια αυτήν την φορά. Ας δούμε τώρα ποιες ήταν οι παρατηρήσεις που κάναμε με τον νότιο άνεμο…στα βόρεια.
syrigos_kalamaria5Τα καλαμάρια άργησαν σχετικά να κάνουν την εμφάνισή τους και όταν την έκαναν ήταν πολύ μίζερα και μικρά σε μέγεθος. Είδαμε ότι έτρωγαν πολύ βαθιά στον πάτο της θάλασσας και οι καλαμαριέρες μας έπρεπε να καλύψουν μια μεγάλη απόσταση για να βρεθούν κοντά στα καλαμάρια. Σε αντίθεση με τον βόρειο άνεμο –στα βόρεια. Τότε τα καλαμάρια δεν ήταν καθόλου διστακτικά, ήταν πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος, μπορούσαμε να τα βρούμε μεσόνερα και πάτο, και η καλαμαριέρα μας δεν χρειαζόταν υπερβολικές αποστάσεις ώστε να τα βρει. Όσο για τον νοτιά – στα νότια : λιγότερο καλά αποτελέσματα. Κορυφή λοιπόν στις εξορμήσεις για καλαμάρια παραμένει η συνταγή : με βόρειο άνεμο στα βόρεια, δίχως πολύ φεγγάρι και με αρκετά ανεβασμένα τα νερά.

Ελπίζω να πάρετε ιδέες και για τα δικά σας ψαρέματα και να είστε όσο γίνεται πιο κοντά στην γαλανή, γιατί το μεγαλύτερο σχολείο είναι αυτή, αφού μας δείχνει τα μυστικά της αρκεί να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά. Να την μελετάμε πάντα με σεβασμό και να παίρνουμε ότι θέλει να μας δώσει χωρίς να το παρακάνουμε. Θα επανέρθουμε όπως καταλαβαίνετε για τα καλαμάρια αφού κόλλησα…. eging! Μέχρι τότε καλά να περνάτε!

banner spinninganglres

Categories: Eging

About Author

Παναγιώτης Συρίγος

Ο Παναγιώτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά ενώ τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Λέσβο. Ξεκίνησε το ψάρεμα από πολύ μικρός με την τεχνική του απίκο και στην συνέχεια ασχολήθηκε με το ψάρεμα στο χέρι με καρούλια. Όταν στην χώρα μας ήρθαν οι καινούργιες τεχνικές με καλάμι, ασχολήθηκε εντατικά με το casting. Τα τελευταία χρόνια όμως τον κέρδισε το spinning σε σημείο να παρατήσει όλα τα άλλα ψαρέματα. Το μεράκι του για την τεχνική και η δοτική προσωπικότητα του τον οδήγησαν στο να δημιουργήσει μία από τις πιο δημοφιλείς ομάδες στο facebook για το spinning. Η σελίδα ονομάζεται SpinningAnglersTeam και σκοπό έχει την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των spinners, δίνοντας τους την δυνατότητα να μοιραστούν ακόμα και τις χαρές μιας πετυχημένης εξόρμησης. Στο site μας θα γράφει για τις περιπέτειες του στο νησί με spinning αλλά και θα μας γνωρίσει με τους καλύτερους τοπικούς ψαράδες μέσα από τα κείμενα του.