Κέφαλοι και όχι μόνο… με την τεχνική του Spinning!

Κέφαλοι και όχι μόνο… με την τεχνική του Spinning!

Και όμως όσο και αν ακούγεται παράξενο είναι εφικτό και μάλιστα πολλές φορές τα μεγέθη που μπορούν να αλιευτούν εκπλήσσουν ξεπερνώντας πολλές φορές τα δυο κιλά, τις γνωστές μας Μπάφες. Καταρχήν να σημειώσω ότι αυτήν την τεχνική την είδα για πρώτη φορά σε ένα ιταλικό site και αμέσως μου κίνησε το ενδιαφέρον μιας και όντως ήταν κάτι το τελείως διαφορετικό. Φυσικά το δαιμόνιο του Έλληνα είναι γνωστό και με διάφορες παραλλαγές έγινε πιστεύω πιο αποδοτικό για τα δικά μας νερά και όχι μόνο.


Αποκλειστικά τα τεχνητά που θα χρησιμοποιήσουμε είναι τα popper και τα Walk the dog και μάλιστα τα μίνι από 3 cm έως το πολύ 4,5 cm. Καλό θα είναι να αφαιρέσουμε την πρώτη σαλαγκιά και για λόγους διακριτικότητας αλλά και πλεύσης.

6

Τεχνητά ιδανικά για την συγκεκριμένη τεχνική – Τα καλλύτερα είναι αυτά με μία σαλαγκιά και μήκους 2,5cm

Όσο αφορά τα χρώματα, παρατήρησα ότι σε εκβολές τα κίτρινα και τα άσπρα έκαναν την διαφορά, ενώ σε λιμάνια και ιχθυοκαλλιέργειες τα πιο φυσικά, με αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου.

 


Τεχνική – Τρόπος Ανάκτησης

3Καταρχήν τα καλάμια που θα χρησιμοποιήσουμε είναι τα light με c.w. 1-10 γρμ. ώστε να μπορούμε να κάνουμε ικανοποιητικές βολές με τόσο μικρά τεχνητά. Εννοείτε ότι ένα αόρατο παράμαλλο 60 – 80 cm επιβάλλεται μιας και το τεχνητό μένει αρκετά δευτερόλεπτα ακίνητο στην επιφάνεια με αποτέλεσμα να γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα καχύποπτα ψάρια.
1Φυσικά, από μόνα τους τα τεχνητά αυτά δεν υπάρχει περίπτωση να δελεάσουν τέτοια ψάρια για αυτό και εμείς θα τους προσφέρουμε το πιο αγαπημένο τους δόλωμα : το ψωμί και μάλιστα το πολυτελείας.
4Αφού αφαιρέσουμε την ψίχα την πλάθουμε για λίγο, προσοχή χωρίς να την βρέξουμε και καλύπτουμε με αυτήν την σαλαγκιά. Στην συνέχεια και αφού εκτελέσουμε μια ήπια βολή αφήνουμε το τεχνητό ακίνητο στην επιφάνεια για περίπου ένα λεπτό. Εκτελούμαι κατόπιν πολύ μικρά και απαλά τινάγματα ίσα ίσα να ταράζουν το νερό, δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξεγελάσουμε κάποιο ψάρι που μερικές φορές δεν είναι μόνο οι κέφαλοι αλλά και τα μικρά λαβράκια ή ακόμα και τα μελανούρια.

TIPS:

1. Για να προσελκύσουμε τα ψάρια στην ψαρεύτρα μας η χρήση μαλάγρας θα μας βοηθήσει αρκετά και ιδιαίτερα με γεύση τυριού που κάνει θραύση στους κεφάλους.

2. Το ίδιο καλά αποτελέσματα με το ψωμί έχει το bigattini και ο ακροβάτης, δίνοντας επιπλέον μια… ζωντανή κίνηση στο τεχνητό μας.

3. Και η χρήση αμινοξέων, σε πολύ μικρή ποσότητα φυσικά, είναι ιδανική μιας και θα προσελκύσει ακόμα περισσότερο τα καχύποπτα ψάρια.

2

Categories: Spinning

About Author

Χρήστος Ζάβρας

Ο Χρήστος ήρθε σε επαφή με το ψάρεμα πριν τριάντα πέντε χρόνια και από τότε δεν έλειψε ούτε στιγμή δίπλα από την γαλανή. Με τα χρόνια ήρθε και η εξέλιξη οπότε η συνεχή ενασχόληση του με τις τεχνικές Long casting, Surf Casting & Rock casting τον οδήγησε στην συμμετοχή του στα πρωταθλήματα για την ανάδειξη της εθνικής ομάδας παράκτιας αλιείας. Οι πρωτιές του εκεί τον ανέδειξαν επί δυο συνεχόμενες χρονιές (2008 και 2009) σε μέλος της εθνικής ομάδας με αποτέλεσμα να συμμετάσχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Μαυροβούνιο. Μετά από αυτή την διάκριση δεν έπαψε να ασχολείται με το αγωνιστικό ψάρεμα και συμμετείχε σε διεθνή τουρνουά τα οποία διοργανώνονται στην γείτονα χώρα Ιταλία. Σημαντική είναι και η αρθρογραφία του στα ελληνικά περιοδικά ψαρέματος καθώς έχει αρθρογραφήσει επί σειρά ετών στο περιοδικό “Ψαρεύω” καθώς και στο περιοδικό “Fishing Maniac” του οποίου ήταν από τα βασικά στελέχη. Πια διαμένει στα Ιωάννινα και εκτός από τις τεχνικές του casting, ασχολείται και με το spinning.