Γιατί multi;

Γιατί multi;

Η πλειοψηφία των εγχώριων ψαράδων που ασχολούνται με τις τεχνικές του longcasting και του heavy casting, χρησιμοποιεί μηχανισμούς τύπου fixed, σε αντίθεση με το εξωτερικό, που για την αλιεία μεγάλων θηραμάτων από την ακτή χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο μηχανισμούς οριζοντίου τυμπάνου (multipliers).

ksksk

Παραδείγματα υπάρχουν πολλά όπως το ψάρεμα καρχαριοειδών από την ακτή στην Αφρική, καθώς και το ψάρεμα διαφόρων ειδών marlin (είδος ξιφία) από απόκρημνα βράχια, επίσης στο νότιο ημισφαίριο. Προσωπικά ανήκω σε αυτήν την μειοψηφία που ψαρεύει με οριζοντίου τυμπάνου μηχανισμούς και παρακάτω θα προσπαθήσω να τεκμηριώσω αυτήν την επιλογή μου με επιχειρήματα.


Σκοπός μου δεν είναι να σας πείσω αλλά να σας δείξω την άλλη άποψη… Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, απαντώντας σε ερωτήματα που ήδη έχουν δημιουργηθεί στο μυαλό σας, διαβάζοντας αυτές τις πρώτες γραμμές.Τι είναι το multi;

giati-multi-12Παρόλο που το ψάρεμα στην χώρα μας έχει μεγάλη άνθιση, υπάρχει πολύς κόσμος εκεί έξω που δεν ξέρει τι είναι το multiplier. Στα ελληνικά ονομάζονται μηχανισμοί οριζόντιας περιέλιξης ή αλλιώς οριζοντίου τυμπάνου και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες – τύπους : στους bait casting που προορίζονται κυρίως για ψάρεμα με τεχνητά δολώματα, και στους conventional που χρησιμοποιούνται σε ψαρέματα με στόχο μεγάλα θηράματα. Συνήθως είναι κατασκευασμένοι από υψηλής ποιότητας αλουμίνιο ή γραφίτη, ενώ μπορεί να φέρουν κατανεμητή πετονιάς (level wind). Οι conventional μηχανισμοί, χωρίζονται επίσης σε δύο υποκατηγορίες σε σχέση με το σύστημα των φρένων τους, σε αυτούς με star drag και σε εκείνους με lever drag. Στο ψάρεμα για μεγάλα ψάρια, προσωπικά επιλέγω μηχανισμούς εφοδιασμένους με lever drag, διότι λόγω της προρύθμισης των φρένων, είναι αρκετά εύκολο να «παίξω» με τα φρένα κατά τη διάρκεια της μάχης με ένα δυνατό αντίπαλο. Τέλος, μπορούν να δεχθούν νήμα ή πετονιά, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα του;

tsinzis1Οι μηχανισμοί multiplier, υπερτερούν σημαντικά σε χωρητικότητα σε σχέση με τους fixed. Χαρακτηριστικά αναφέρω, πως οι μηχανισμοί που χρησιμοποιώ είναι οι Penn Squal 60Ld (στους οποίους κατέληξα μετά από αρκετό ψάξιμο) και παίρνουν 340 μέτρα εβδομηντάρα πετονιά, την ίδια στιγμή που οι μεγαλύτεροι fixed χωράνε το πολύ 270 μέτρα πετονιάς ίδιας διαμέτρου.

giati-multi-10Βέβαια υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις fixed μηχανισμών με μεγάλη χωρητικότητα, των οποίων το κόστος όμως αγγίζει τα 1.500 ευρώ! Πλεονέκτημα των multi αποτελεί επίσης το μικρότερο βάρος, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους fixed. Η διαφορά είναι μεγάλη, κάνοντας το ψάρεμα με multi πολύ πιο ξεκούραστο από ότι με fixed. Το μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα των multi έναντι των fixed είναι η συνέπεια, η ομαλότητα και η ασύγκριτη δύναμη των φρένων που τα κάνουν απαραίτητα στο ψάρεμα μεγάλων αρπαχτικών και για αυτό επιλέγονται ανά τον κόσμο κόντρα σε δυνατά ψάρια που κάνουν τα δικά μας να μοιάζουν… με σπάρους!

logo_f4f_fb
tsintzi2Επειδή όμως τίποτα δεν είναι τέλειο, υπάρχουν και τρία μειονεκτήματα στη χρήση των multi. Το πρώτο είναι ότι στην περίπτωση απουσίας κατανεμητή, ταυτόχρονα με την έλξη του θηράματος πρέπει να κατανέμουμε και την πετονιά στη μπομπίνα χρησιμοποιώντας τον αντίχειρά μας, μειονέκτημα που μετά από λίγο καιρό δε θα υφίσταται, αφού θα μας γίνει συνήθεια. Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει όμως και ένα τέχνασμα για να κατανέμουμε την πετονιά χωρίς να χρησιμοποιούμε το δάκτυλο, απλά στρέφοντας το μηχανισμό διαδοχικά μία ελαφρώς δεξιά και μια ελαφρώς αριστερά, ώστε να κατανέμεται μόνη της. Το δεύτερο μειονέκτημα είναι ότι παρόλο που έχουν την ίδια σχεδόν σχέση περιστροφής με τους fixed spool μηχανισμούς, μαζεύουν περίπου 15-20 εκατοστά λιγότερη πετονιά σε κάθε μανιβελιά. Το τρίτο μειονέκτημα είναι (αν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως μειονέκτημα) η χρήση γαντιών σε περίπτωση επιλογής νήματος, έτσι ώστε να μπορούμε να κατανέμουμε το νήμα χωρίς να προκληθεί κάποιο τραύμα στα δάχτυλα μας από την τάση του νήματος.Μπορούμε να τα ψαρέψουμε με όλα τα καλάμια;

giati-multi-2Δυστυχώς, οι multi μηχανισμοί χρειάζονται εξειδικευμένα καλάμια για να δουλέψουν σωστά, τα οποία προορίζονται για την χρήση των συγκεκριμένων μηχανισμών. Τα καλάμια αυτά πρέπει να έχουν τους οδηγούς προς τα επάνω δηλαδή ανάποδα από ότι τα καλάμια του εμπορίου για fixed, όπως και την βάση μηχανισμού.
multi-kamera4Επίσης χρειάζεται να έχουν συγκεκριμένο spacing (διασπορά-απόσταση των οδηγών πάνω στο blank), γιατί λόγω του ότι ψαρεύουμε με τους οδηγούς προς τα πάνω, η πετονιά κινδυνεύει να ακουμπήσει πάνω στον κορμό του καλαμιού, με κίνδυνο σε μια πολύ μεγάλη τάση να κοπεί από την θερμότητα που θα προκληθεί λόγω τριβών. Για να αποφευχθεί το γεγονός αυτό, συνήθως χρησιμοποιούνται μερικοί οδηγοί παραπάνω. Στην χώρα μας είναι πολύ λίγα τα καλάμια αυτά και δύσκολα θα τα βρείτε. Τα καλάμια που προσωπικά χρησιμοποιώ και έχω καταλήξει ότι είναι κατάλληλα για το heavy casting & longcasting, δεν είναι άλλα από τα TF Gear Delta Beach-M 4-8oz.

Πως είναι στο ψάρεμα;

multi_kamera2Στο ψάρεμα τώρα, λόγω της αυξημένης χωρητικότητας των multipliers, θα μπορέσουμε να ψαρέψουμε σε ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις από την ακτή και να παλέψουμε με μεγαλύτερη άνεση έναν άξιο αντίπαλο, έχοντας στο μηχανισμό μας αρκετά μέτρα πετονιάς μεγάλης διαμέτρου ή νήματος. Όταν θα έχουμε το καλάμι μας στη βάση στήριξης, τα φρένα θα είναι προρυθμισμένα στα 2 κιλά για παν ενδεχόμενο, αλλά όταν χρειαστεί να πάρουμε το καλάμι στα χέρια μας για να καρφώσουμε, με μια πολύ μικρή κίνηση τα βάζουμε ακαριαία στα 5-6 κιλά. Στη συνέχεια με διαδοχικά τρομπαρίσματα φέρνουμε το ψάρι κοντά μας.


Τελικά αξίζει;

giati-multi-15Μπορεί ο χειρισμός των multipliers να φαίνεται βουνό σε κάποιους, αλλά όλα είναι θέμα συνήθειας. Πιστέψτε με, όταν θα μάθετε να τον χειρίζεστε, θα έχετε πολλές προσδοκίες και απαιτήσεις από το μηχανισμό σας, ο οποίος θα μπορέσει να αναμετρηθεί με οποιονδήποτε αντίπαλο, και γιατί όχι, ακόμη και με κάποιο μεγάλο τονοειδές! Μια δοκιμή θα σας πείσει. Αν μάλιστα έχετε κατά νου, ότι οι ψαράδες του εξωτερικού χρησιμοποιούν τέτοιους μηχανισμούς για να βγάλουν καρχαρίες μεγαλύτερους από 100 κιλά, φανταστείτε πόσο εύκολο θα είναι το ψάρεμα ενός μαγιάτικου, με βάρος το ¼ του καρχαρία.

logo_fishingforfun

Categories: Heavy Casting

About Author

Γιάννης Τσίντσης

Τον Γιάννη τον κέρδισε από την αρχή ένα και μόνο είδος ψαρέματος, αυτό που έχει να κάνει με μεγάλα ζωντανά δολώματα δηλαδή το Heavy Casting στην σημερινή του μορφή. Ξεκίνησε το 2007 να ανακαλύπτει τα μυστικά και τις στιγμές αδρεναλίνης απέναντι σε μεγάλους αντιπάλους, ψαρεύοντας τότε με καρούλια. Με τις άλλες τεχνικές έχει ασχοληθεί με το casting αλλά και με όλες όσες μπορούν να του εξασφαλίσουν το πολυπόθητο ζωντανό δόλωμα για το κύριο ψάρεμα του. Είναι ένας ψαράς ο οποίος παρόλο το μικρό της ηλικίας του έχει ψαχτεί πάρα πολύ ώστε να εξελίξει το ψάρεμα του, ακόμα και σε θέματα όπως η σωστή συντήρηση των ζωντανών, η μεταφορά τους κ.α.. Θα μας μεταφέρει τις γνώσεις και εμπειρίες του τόσο σε τεχνικά όσο και σε ψαρευτικά θέματα.