Άρχισαν οι απαγορεύσεις στο ψάρεμα του λαβρακιού…

Άρχισαν οι απαγορεύσεις στο ψάρεμα του λαβρακιού…

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε τα μέτρα που αφορούν το λαβράκι για το 2016. Αυτά αφορούν αλιεία με ολική απαγόρευση κράτησης ψαριών για τους πρώτους έξι μήνες του 2016, και ένα ψάρι κρατήσιμο την ημέρα από τους ερασιτέχνες για τους άλλους έξι μήνες του 2016.

Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο για την Εξερεύνηση της Θάλασσας [ICES] τα ιχθυαποθέματα του λαβρακιού είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης και η Ε.Ε. παίρνει μέτρα που προτάθηκαν από το 2015. Εξαιρέσεις θα υπάρχουν μόνο για την αλιεία χαμηλού αντίκτυπου σε παράκτιες περιοχές. Για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 οι επαγγελματίες θα μπορούν να ψαρεύουν 1 με 1,3 τόνο τον μήνα, το οποίο είναι 3 φορές μεγαλύτερο από αυτό που προτάθηκε. Ιδιαίτερα οι μικροί επαγγελματίες που ψαρεύουν σχεδόν αποκλειστικά το λαβράκι δεν φθάνουν καν αυτό το νούμερο σε ποσοστό περί το 92%. Ήδη είναι σε συζήτηση τα μέτρα που θα παρθούν για το 2017.

what-now-1Τα μέτρα αφορούν την Βόρεια Θάλασσα και Βόρειο Ατλαντικό, δηλαδή τις χώρες Μ.Βρεταννία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία, Ιρλανδία και Γερμανία. Στα δικά μας νερά τώρα ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις μεταξύ των ερασιτεχνών για το πόσο αυτά τα μέτρα είναι “σωστά”. Από την μία υπάρχουν αυτοί που είναι εναντίον, με πληθώρα επιχειρημάτων όπως ότι οι ερασιτέχνες δεν κάνουν τόση ζημιά όσο οι επαγγελματίες ή ότι χρειάζεται ισχυρή αστυνόμευση για να εφαρμοστούν ή ότι υπάρχει έλλειμμα παιδείας άρα πώς να κάνει κάποιος κάτι που δεν θέλει ή δεν ξέρει. Άλλα επιχειρήματα είναι ότι τέτοιοι νόμοι προωθούνται από ισχυρά λόμπυ επαγγελματιών για το δικό τους μόνο οικονομικό καλό και ότι προωθείται μια κουλτούρα κατανάλωσης τυποποιημένου φαγητού, χωρίς να μπορεί ο καθένας να πιάνει/βρίσκει/καλλιεργεί την τροφή μόνος του.

pianakas_labraki2Από τη άλλη όμως υπάρχουν και οι υπέρμαχοι. Αυτοί υποστηρίζουν ότι ο νόμος είναι προς την σωστή κατεύθυνση αρκεί να βελτιωθεί και να μειώσουν τα όρια τους και οι επαγγελματίες. Πιστεύουν ότι είναι καιρός να μπει η ηθική και η παιδεία στην κουβέντα του Έλληνα ψαρά και ότι δεν θα αργήσει να έρθει η ώρα που θα έχουμε και εμείς πρόβλημα στα αποθέματα του λαβρακιού, όπως ήδη έχει γίνει με άλλα ψάρια. Αλλά κυρίως υποστηρίζουν ότι γίνονται υπερψαριές από ερασιτέχνες που είτε θέλουν γεμάτο καταψύκτη, είτε θέλουν like στο facebook, είτε βγάζουν μεροκάματο από την παράνομη πώληση των αλιευμάτων ή  συνδυασμό όλων αυτών. Το σίγουρο είναι ότι θα δούμε πολλά επεισόδια σε αυτό το σήριαλ και ο διάλογος μόνο καλό μπορεί να κάνει!

Πηγές : 

http://labraxsquad.tumblr.com/post/135320912848/bass-measures-2016-insufficient
http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-15-6030_en.htm?lang=nl

banner fishing in greek trim

Categories: Οικολογία

About Author

Γιάννης Kασαπογλου- John Kasapoglou

Ο Γιάννης είναι ένας ψαράς που ασχολείται με τις τεχνικές του εγγλέζικου και του spinning τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι ο ψαράς που αναζητά την καταξίωση μέσα από την αρθρογραφία. Είναι ένας ψαράς σαν όλους εσάς με την διαφορά ότι θέλει να μοιραστεί το πάθος, το μεράκι, τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκομίζει με την συστηματική ενασχόληση του με αυτές τις τεχνικές. Ένα άλλο πάθος του είναι η φωτογραφία καθώς έχει δουλέψει επαγγελματικά στο αντικείμενο. Ο συνδυασμός όλων αυτών τον οδήγησε στην δημιουργία του fishingingreek.blogspot.gr. John is an angler who has been practicing lure and float fishing several years. He is not the angler who seeks recognition through the articles. He is an angler like all of you with the difference that he wants to share the passion, the experience and the knowledge he derives from his systematic engagement with these techniques. Another passion is photography as he has worked professionally on the subject. The combination of all this led him to the creation of fishingingreek.blogspot.gr.