Παλιοί καλοί καιροί… κάθε πέρσι και καλύτερα!

Παλιοί καλοί καιροί… κάθε πέρσι και καλύτερα!

Έχω πιάσει πολλές φορές τον εαυτό μου, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, να αναπολεί το παρελθόν φέρνοντας στην μνήμη μου ευχάριστες αναμνήσεις με πολλά ψάρια και αμέτρητες στιγμές χαράς αδιαφορώντας για το μέλλον… Βλέπεις τότε είχε ψάρια και δεν σου πέρναγε ποτέ από το μυαλό ότι θα μιλάγαμε σήμερα για υπεραλίευση και ψάρια προς εξαφάνιση.

kostas_1


Μερικοί από τους λόγους της επερχόμενης καταστροφής

Οι λόγοι που πιστεύω ότι μας έφτασαν στο σήμερα, στην αρχή της καταστροφής και της μεγάλης καθόδου, είναι πολλοί και πολυδιάστατοι. Ο καθένας μας συμβάλει με τον τρόπο του και είμαστε συνένοχοι στο ίδιο “έγκλημα”. Στόλοι μεγάλων επαγγελματικών σκαφών με χιλιάδες χιλιόμετρα δίχτυών σαρώνουν τις θάλασσες και εξαφανίζουν ολόκληρα κοπάδια ψαριών. “Μικρότεροι” επαγγελματίες παρανομούν με όποιο τρόπο βρουν, παράνομα τρατάκια, παράνομα δίχτυα, παράνομη πώληση των αλιευμάτων κάθε “επαγγελματία” ερασιτέχνη ψαρά, και πολλά άλλα.

Παράνομο τρατάκι

Παράνομο τρατάκι

Ο ερασιτέχνης έχοντας ως δεδομένο ότι η θάλασσα είναι αστείρευτη πηγή ψαριών και ότι η ζημιά γίνεται μόνο από τους επαγγελματίες, σαρώνει τις ακτές και ξεκληρίζει ότι ψάρι πιαστεί στα εργαλεία του έχοντας καθαρή συνείδηση και νομίζοντας ότι έπραξε το σωστό. Δυστυχώς θα μας προσγειώσω στο σήμερα, και θα τονίσω ότι ο αριθμός ερασιτεχνών ψαράδων έχει πολλαπλασιαστεί σε σχέση με το παρελθόν, και κάθε λάθος που γίνεται σε μαζικό επίπεδο έχει αντίκτυπο και συμβάλει στην καταστροφή. Δεν θέλω να κουράσω άλλο, το internet είναι πλέον προσβάσιμο σε όλους και ο καθένας μας μπορεί να ανατρέξει σε δημοσιεύσεις επιστημονικών μελετών και να ενημερωθεί.Προτάσεις αλλαγών..

kostas2a
Η τροποποίηση της νομοθεσίας του ελάχιστο όριο αλιευμάτων είναι επιβεβλημένο και πιο συγκεκριμένα στα εξής είδη:

α) Στο λαβράκι να αλλάξει το ελάχιστο όριο στα 700 γραμμάρια ή στα 45 εκατοστά (όταν το συγκεκριμένο ψάρι μπορεί να φτάσει τα 8 κιλά).

β) Στην σουπιά το όριο των 200 γραμμαρίων (εικόνες με κουβάδες γεμάτους με γόνο σουπιάς μόνο αρνητικές σκέψεις μας προσφέρουν).

γ) Στα κυνηγόψαρα όπως το γοφάρι, η λίτσα και το μαγιάτικο το απίστευτο όριο των 8-14 εκατοστών του Υπουργείου προκαλεί ερωτηματικά. Πρέπει να αλλάξει σε τουλάχιστον 45 εκατοστά ή στο 1 κιλό(αυτά τα ψάρια φτάνουν τα 20-70 κιλά αντίστοιχα).

Αλλαγές που θα έπρεπε να υπάρχουν αλλά..

kostas3
Η απαγόρευση της χρήσης διχτύων σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από τις ακτές είναι αναγκαία. Η ρίψη τους από την ακτή δεν αφήνει κανένα περιθώριο διαφυγής των ψαριών και ειδικότερα του λαυρακιού που κατά την διάρκεια της περιόδου Δεκεμβρίου-Μαρτίου βρίσκεται σε περίοδο ωοτοκίας και πλησιάζει τις ακτές με αποτέλεσμα να αιχμαλωτίζονται αυγομένα ψάρια.

kostas5Μια ακόμη εφαρμογή του νόμου και όχι αλλαγή είναι οι εντατικότεροι έλεγχοι στους ερασιτέχνες ψαράδες με σκάφη κατά την πρόσδεση τους. Παρουσιάζεται το φαινόμενο που θέλει τους “ερασιτέχνες” να αλιεύουν πολλά ψάρια (πολύ πάνω από το επιτρεπόμενο όριο) και με συχνές στάσεις στα παρκαρισμένα τους αμάξια ή στα αμάξια ιδιοκτητών πάγκας να τα εξαφανίζουν δια “μαγείας”.
Ακόμη αναγκαίοι είναι οι συχνότεροι έλεγχοι στους ερασιτέχνες ψαράδες που ψαρεύουν από την ακτή. Εάν κάποιος ελεγχθεί και γνωρίζει ότι το Λιμεναρχείο πραγματοποιεί ελέγχους θα το σκεφτεί πολύ να παρανομήσει. Εδώ όμως θα ήθελα να επισημάνω ότι έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο που θέλει τις λιμενικές αρχές να απαγορεύουν την ερασιτεχνική αλιεία σε μεγάλα τμήματα ακτογραμμής, αυτή η πράξη σε κάνει να ερωτάσαι και βγάζεις εύκολα το συμπέρασμα ότι αντί για ελέγχους, οι λιμενικές αρχές προτιμούν την εύκολη λύση της ολικής απαγόρευσης… το συναντήσαμε και στην Πρέβεζα αυτές τις μέρες.


Λάθη με πολλαπλές συνέπειες..

kostas6
Η συνεχόμενη παράνομη πώληση αλιευμάτων από πλευράς κάποιων που λανθασμένα αποκαλούνται “ερασιτέχνες” έχει μεγάλο αντίκτυπο και στην τοπική οικονομία. Έχει δημιουργηθεί μία μαύρη αγορά με διαφυγόντα κέρδη, σε βάρος επαγγελματιών ψαράδων και νόμιμων μαγαζιών (πάγκες ψαριών) που προσπαθούν με νόμιμες διαδικασίες να βγάλουν τα προς το ζην.

Αιχμηρός επίλογος..

IMG_0267
Σε αυτόν τον τόπο πρέπει να ξυπνήσουμε και να δούμε την αλήθεια κατάματα, ο επαγγελματίας να γίνει ξανά ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ και όχι κατσαπλιάς! Ο ερασιτέχνης να γίνει ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ και όχι “επαγγελματίας”!
Οι νομοθέτες να είναι γνώστες του αντικειμένου! Και οι αρχές να κάνουν τα έργο τους και να βρίσκονται στην θάλασσα και όχι σε γραφεία!

About Author

Κώστας Δήμας

Ο Κώστας ξεκίνησε το spinning (τότε γνωστό ως συρτή ακτής) το 1992 σε ηλικία 8 ετών στην Πρέβεζα. Έκτοτε μέχρι το 2003 ψάρευε και εξέλισσε την τεχνική του spinning με buldo και πατωμένες σιλικόνες. Από το 2003 έως το 2008 λόγο σπουδών και στρατιωτικών υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να έχει πρόσβαση προς την μεγάλη του αγάπη που τον ξανακέρδισε το 2009 όταν και επέστρεψε μόνιμα στην Πρέβεζα. Από το 2009 έως και σήμερα στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται και εξελίσσει την τεχνική του spinning στην τωρινή της μορφή.