Καρβούνι : Ένας τρομερός μαχητής!

Καρβούνι : Ένας τρομερός μαχητής!

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, ακόμα θυμάμαι το πρώτο μου ψάρι αυτής της θαυμαστής οικογένειας των τονοειδών. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τη τρομερή του δύναμη που σε συνδυασμό με τα απίστευτα φευγιά του, με έκαναν να αγχωθώ κυριολεκτικά, και να αναρωτηθώ αν το ψάρι αυτό θα παραδοθεί ποτέ!

Αυτό ήταν και το εναρκτήριο έναυσμα! Θέλησα να ασχοληθώ με το ψάρεμα τους πολύ πιο σχολαστικά, ένα ψάρεμα που προσφέρει τρελές συγκινήσεις και απαιτεί πραγματικά γερό στομάχι και ψυχραιμία.

Λίγα λόγια για το καρβούνι…

karvouni10

Πρόκειται για ψάρι πελαγόδρομο, με επιστημονική ονομασία Euthynnus Alletteratus. Πολλές και διάφορες ονομασίες κατά καιρούς έχουν αποδοθεί σε αυτό το ψάρι. Το πιο σύνηθες είναι “ντάσκα” και “καρβούνι”. Βέβαια σε πολλά μέρη της χώρας μας, ακόμα το συναντούμε με διάφορες ονομασίες όπως λακέρδα, τονάκι, ορτσίνι κ.λπ.. Ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των τονοειδών, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και σε μεγέθη των 20 κιλών! Τα συνήθη όμως μεγέθη με τα οποία θα τεθούμε αντιμέτωποι από την ακτή είναι από μισό κιλό μέχρι και τα πέντε κιλά.
Αυτό που πραγματικά του προσδίδει κύρος είναι οι ζωηρές του αποχρώσεις ειδικά όσο το ψάρι είναι ακόμα ζωντανό. Παρουσιάζει σκούρα γαλαζοπράσινη ράχη με ένα υπέροχο μωσαίκο σχέδιο στο μισό του μήκους ως την ουρά, κοιλιά λευκή προς ασημί με αρκετές μαύρης απόχρωσης κουκκίδες που ξεκινούν από το πρώτο κοιλιακό πτερύγιο και εκτείνονται σε όλη την κοιλιά. Κάθε ψάρι έχει τα δικά του μοναδικά σχέδια, ελαφράς παραλλαγής, τα οποία αποτελούν και την ταυτότητα του, κάτι σαν δαχτυλικά αποτυπώματα. Το σώμα του θυμίζει τορπίλη, που έχει λόγο ύπαρξης αν κάποιος το δει να κυνηγά μέσα στο νερό! Είναι άριστος κυνηγός και δεινός κολυμβητής, και όταν βρει το στόχο του, πολύ δύσκολα θα αποτύχει στην επίθεση του.


Τεχνητά και τρόποι ανάκτησης…

karvouni2Το καρβούνι είναι ένα πολύ λαίμαργο και αδηφάγο ψάρι. Ακόμα θυμάμαι ένα οπού είχα καθαρίσει και έβγαλα από το εξογκωμένο στομάχι του πέντε μεγάλες φρίσσες. Με λίγα λόγια θα φάει στη κυριολεξία μέχρι να σκάσει! Ας πάμε όμως στα τεχνητά δολώματα που θα χρησιμοποιήσουμε για αν το ξεγελάσουμε.
karvouni3Μεγάλες επιτυχίες έχουν τα minnow, τα πλανάκια, τα κουτάλια, τα vibration τεχνητά καθώς και τα pencil. Βέβαια για να μην αδικήσω κανέναν -επειδή έχω σταθεί θεατής σε αυτό το σκηνικό- η χρήση μπομπάρδας και ραγκλού παραμένει ένας διαχρονικός αν και παρεξηγημένος τρόπος για το ψάρεμα τους. Τον σέβομαι σαν τρόπο σε κάθε περίπτωση αφού εκείνη τη μέρα έφυγα άψαρος με τον νεαρό spinner να έχει στο ενεργητικό του εφτά ψάρια! Όσον αφορά τα χρώματα, τα αληθοφανή έχουν το πρώτο λόγο στο ψάρεμα αυτών των πελαγίσιων αρπακτικών.
Οι τρόποι ανάκτησης είναι συνήθως σταθερό γρήγορο μάζεμα αν μιλάμε για minnow ή vibration ή κουτάλια. Σε πλανάκια τώρα μπορούμε και εδώ να εκτελέσουμε απλή γρήγορη ανάκτηση αλλά και να παίξουμε με γρήγορα κοφτά χτυπήματα της κορυφής του καλαμιού. Στα pencil τώρα, θα δώσουμε έμφαση στο πόσο θα αφήσουμε να βυθιστούν, το οποίο είναι συνήθως μέχρι τα μεσόνερα. Έπειτα θα ξεκινήσουμε ένα γρήγορο ρυθμικό μάζεμα με έντονα jerks και twiches.Τόποι, ώρες και συνθήκες…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΘα το βρούμε να κυνηγάει κυρίως τις πρώτες πρωϊνές ώρες μέχρι και νωρίς το μεσημέρι. Μη σας κάνει εντύπωση αν στο τεχνητό σας βρεθεί κάποια παλαμίδα καθώς αυτά τα δυο είδη κυνηγούν μαζί. Εν αντιθέσει με την παλαμίδα οπού κυνηγάει και το σούρουπο, το καρβούνι βρίσκεται σε δραστηριότητα τις προαναφερθείσες ώρες. Οι τόποι που θα το συναντήσουμε είναι ως επί το πλείστον βαθιά λιμάνια, κάβοι και βαθιές παραλίες με ισχυρά ρεύματα. Έχει παρατηρηθεί ότι με αφρουδιά και συννεφιασμένο γκρι ουρανό αυτά τα ψάρια κυνηγούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οπότε εκτός από τη διασκέδαση μας και το τραπέζι μας, ας σκεφτούμε πως υπάρχει και το αύριο !

Εξοπλισμός….

karvouni4
Το απαραίτητο συστατικό της επιτυχίας μας δε θα μπορούσε να ήταν άλλο από την σωστή επιλογή του εξοπλισμού. Μιας και επρόκειτο για ένα πολύ δυνατό ψάρι, θα επιλέξουμε καλάμια δράσης fast, extra fast, με c.w. 10-40, 12-42 έως και 10-50 αν ξέρουμε ότι στη περιοχή οπού θα ψαρέψουμε κυκλοφορούν ψάρια άνω των 3 κιλών. Σε μηχανισμούς τα μεγέθη καλό θα είναι να ξεκινούν από 3000 μέχρι και 4000 ανάλογα την εταιρεία. Οι διάμετροι στην πετονιά μας θα είναι το πολύ μέχρι 0,40 mm ή νήμα μέχρι PE 2.0 (0.235 mm) μιλώντας πάντα για πραγματικές διαμέτρους.


Κατά τη μάχη…

karvouni7Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για ένα ψάρι που θα μας χαρίσει πολλές όμορφες στιγμές και καρδιοχτύπια μόλις το strike λάβει χώρα. Κατά το αγκίστρωμα του, θα ξεκινήσει ένα απίστευτο φευγιό το οποίο θα έχουμε να θυμόμαστε ακόμα και αν το ψάρι είναι της τάξης του κιλού. Εν συνεχεία θα συνεχίσει με πολλά και απότομα κεφάλια, φέρνοντας τον εξοπλισμό στα όρια ιδίως αν το ψάρι ξεπερνά τα δυο κιλά. Έχει αρκετές δυνάμεις ώστε να μας ταλαιπωρήσει προτού καταφέρουμε να βγούμε νικητές. Μέχρι και τα τελευταία μέτρα συνεχίζει σε ξέφρενο ρυθμό οπότε σε καμία των περιπτώσεων δεν επαναπαυόμαστε έως ότου το ψάρι βρεθεί στην απόχη μας. Συγκριτικά με την παλαμίδα είναι πολύ πιο δυνατό και θα το καταλάβουμε άμεσα αν έχουμε τη τύχη να συλλάβουμε και παλαμίδες, μιας και όπως είπαμε αυτά τα δύο είδη κυνηγούν μαζί.  Αν το ψάρι έχει συλληφθεί σε κάβο, μεγάλη προσοχή καθώς δεν είναι πολύ δύσκολο να μας πάει σε βράχο οπού εξέχει…

Στην κουζίνα…

fileto

Αν κάποιο ψάρι παίρνει όσκαρ παρεξηγημένου, τότε σίγουρα αυτό είναι το καρβούνι. Πολλά άτομα που ασχολούνται με την τεχνική λένε ότι όσο ωραία είναι η μάχη του, τόσο χάλια είναι το κρέας του. Εδώ είμαστε όμως για να αναθεωρήσουμε τα γούστα μας! Όπως πολύ καλά ξέρουμε γενικά τα τονοειδή έχουν πολύ αίμα, οπότε καλό θα ήταν αν δε μας πιέζει ο χρόνος κατά το ψάρεμα μας, να το ξεματώσουμε εκείνη τη στιγμή όσο ακόμα είναι ζωντανό.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αν και δεν είναι ότι πιο ευχάριστο, οφείλουμε να σεβαστούμε τον αντίπαλό μας και να μην τον αφήσουμε να βασανίζεται, οπότε με ένα μαχαίρι ξεκινάμε με τομές κάτω από τα βράγχια εκεί που ξεκινούν τα πρώτα πλαϊνά πτερύγια, και λίγο πριν την ουρά στην αρχή των ραβδώσεων της. Με αυτό το τρόπο γλιτώνουμε το ψάρι από το βάσανο του, το καθαρίζουμε από το αίμα, και βέβαια την σήψη που κάθε ψάρι παθαίνει βγαίνοντας έξω από το νερό.

karvouni9Μιας και αυτά τα ψάρια δεν έχουν κρέας στο κεφάλι και την ουρά, με ένα καλό μαχαίρι τα αφαιρούμε. Κατόπιν, φιλετάρουμε ανοίγοντας στη μέση, πετώντας τα εντόσθια, τα αγκαθάκια και μερικά κοκκαλάκια που εξέχουν. Έπειτα τοποθετούμε τα δυο φιλέτα σε κρύο νερό για περίπου 20 λεπτά και με την ίδια διαδικασία σε χλιαρό. Προαιρετικά για όσο τα φιλέτα μας είναι στο νερό μπορούμε να προσθέσουμε και ξύδι.  Με τον παραπάνω τρόπο ότι αίμα έχει μείνει, φεύγει τελείως, και έχουμε στη κατοχή μας δυο άσπρα ζουμερά φιλέτα. Τα περνάμε με λίγο ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και δεντρολίβανο και τα τοποθετούμε στη σχάρα. Μιας και το ψάρι δεν έχει λίπος, το ψήνουμε καλά σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά από τη κάθε μεριά του. Σερβίρουμε με ένα ποτήρι λευκό κρασί και οποιαδήποτε σαλάτα της επιλογής μας. Όταν το δοκιμάσετε κατά αυτόν τον τρόπο, πιστέψτε με, θα γίνει μία από τις αγαπημένες σας λιχουδιές !

Καλή σας όρεξη!

Categories: Spinning

About Author

Νίκος Κλημεντίδης

Ο Νίκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από πολύ μικρός πήγαινε για ψάρεμα με τον πατέρα του και τους θείους του, κυρίως με την τεχνική της καθετής. Το 2011 όμως, "κόλλησε” το μικρόβιο της τεχνικής του spinning και από τότε ασχολείται πολύ ζεστά και εντατικά. Είναι απόφοιτος διοίκησης επιχειρήσεων και οικονομικών ενώ παράλληλα δουλεύει στην οικογενειακή επιχείρηση SPOSA GROUP - νυφικά και είδη γάμου. Στον ελεύθερο του χρονο, εκμεταλλεύεται όσο μπορεί τη δυνατότητα να πηγαίνει για ψάρεμα δηλαδή να εξασκεί την αγαπημένη του τεχνική το spinning.