LRF μέρα και νύχτα!

LRF μέρα και νύχτα!

Το light rock fishing στην Ελλάδα έχει συνδυαστεί στο μυαλό μας με το ψάρεμα των αφρόψαρων, σχεδόν πάντα την μέρα. Συνήθως από τους πρώτους στόχους είναι τα κοκκάλια στα λιμάνια και είναι αυτό που θα τραβήξει στην τεχνική έναν ψαρά να ασχοληθεί μαζί της. Αν όμως μείνουμε εκεί θα χάσουμε όλη την ουσία της τεχνικής η οποία είναι ότι μπορείς να στοχεύσεις όλων των ειδών σχεδόν τα ψάρια, ημέρα και νύχτα!


Όλα τα νομίσματα έχουν δυο όψεις. Έτσι και εδώ υπάρχουν πράγματα που μας βολεύουν και ευχαριστιόμαστε ψάρεμα και πράγματα που μας ταλαιπωρούν και πρέπει να προσέξουμε. Την ημέρα το μεγαλύτερο ατού δεν είναι άλλο από το φως. Βλέπεις γενικώς γύρω σου τα κυνήγια, πολύ πιο εύκολα και από πολύ πιο μακριά. Βλέπεις να αλλάξεις τεχνητό ή να δέσεις ένα νέο παράμαλλο.

Στα λιμάνια την μέρα! Μπορεί να είναι η πρώτη μας αλλά και όχι η τελευταία μας επιλογή...

Στα λιμάνια την μέρα! Μπορεί να είναι η πρώτη μας αλλά και όχι η τελευταία μας επιλογή…

Η σκιά σου φοβίζει πιο λίγο τα ψάρια. Επίσης την ημέρα είσαι πιο ασφαλής και έχεις πιο άνετη πρόσβαση σε βράχια. Το μειονέκτημα την μέρα ιδιαίτερα το καλοκαίρι δεν είναι άλλο από την ζέστη. Καπέλο, αντηλιακό και τουλάχιστον ένα λίτρο νερό για ένα δίωρο-τρίωρο ψάρεμα δεν είναι απλώς απαραίτητα, αλλά επιβάλλονται.

Κοκκάλια θα πιάσουμε και το βράδυ

Κοκκάλια θα πιάσουμε και το βράδυ

Το βράδυ τώρα τα πράγματα αντιστρέφονται. Το σκοτάδι μας δυσκολεύει τις κινήσεις και σε συνδυασμό με τον θόρυβο που είναι πολύ πιο εύκολα αντιληπτός, μας αναγκάζει να συμπεριφερόμαστε σαν κάποιος… να κοιμάται δίπλα μας! Ένα ακόμα μαρτύριο είναι τα κουνούπια, ενώ η γενικότερη ασφάλεια μας επιτάσσει να έχουμε παρέα. Όμως, η θαλασσινή αύρα και η δροσούλα κάνει το ψάρεμα μας μια εμπειρία που φορτίζει τις μπαταρίες μας για πολύ καιρό, ενώ και ο λιγοστός κόσμος βοηθά να περάσουμε ακόμα καλύτερα.

lrf-mera-nixta-4

Μεγάλη είναι η ποικιλία των ψαριών μέρα & νύχτα

Τα ψάρια που στοχεύουμε είναι σχεδόν ίδια μέρα και νύχτα με λιγοστές εξαιρέσεις. Λαβράκια, κοκκάλια, λούτσοι, γοφαράκια καθώς και στηρούλες και μουρμούρες (αν κρατά το μέρος) θα τα πετύχουμε όλες τις ώρες. Λίτσες, ζαργάνες και κυνηγοί θα μας χαρίσουν όμορφες μάχες τις πρωινές κυρίως ώρες. Καλαμάρια και σουπιές το βράδυ όμως μπορούν να δώσουν μια διαφορετική νότα στο ψάρεμα μας.  με τις σουπιές να μπορούμε να τις πετύχουμε και πρωί. Σουπιές θα συναντήσουμε κυρίως νύχτα αλλά και μέρα, δίνοντας έτσι την δυνατότητα και σε νέα παιδιά να γνωρίσουν μια διασκεδαστική μεριά της τεχνικής αλλά και γενικότερα του ψαρέματος!


Τεχνητά και χρώματα

Από τεχνητά δολώματα τώρα, προσωπική μου άποψη είναι ότι καλύτερα να έχουμε λίγα και από διαφορετικές κατηγορίες, παρά πολλά από μία κατηγορία. Τα μικρά minnow είναι μια κλασική κατηγορία με πολλούς εκπροσώπους από κάθε εταιρία. Μικρά Surface όπως τα popper και τα walk the dog κυρίως είναι το φετίχ μου, με τις σιλικόνες να έρχονται αμέσως μετά και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ατέλειωτες παραλλαγές. Μια paddle tail ή αλλιώς τακουνάκι, με συνεχόμενο μάζεμα στον αφρό, είναι γεύμα που δύσκολα θα αψηφήσουν τα αφρόψαρα. Όπως επίσης, μια γαριδούλα στον βυθό τρεμάμενη από πολύ μικρά χτυπηματάκια της μύτης του καλαμιού μας θα ξετρελάνει τα πατόψαρα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Την επίθεση όμως σε ένα τεχνητό walk the dog το ξημέρωμα, και η μάχη που ακολουθεί στο ημίφως είναι ένα πράγμα που όσες φορές και να το ζήσεις δεν χορταίνεις με τίποτα! Το καλάμι κάτω, αν είμαστε σε λιμάνι ή οριζόντιο στην παραλία, μικρά κτυπήματα με τον καρπό για να αρχίσει να σκίζει την επιφάνεια δεξιά και αριστερά και όλα μπορούν να συμβούν… μέρα και νύχτα! Όσο αφορά τα χρώματα, έχω μια προτίμηση στα πιο γήινα το πρωί και πιο φλούο το βράδυ. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε επιτυχίες και με τα ανάποδα! Πιο πολύ θα παίξει ρόλο η πλεύση που θα δώσουμε και μετά το χρώμα που θα διαλέξουμε. Επαναλαμβάνω αυτά είναι προσωπικές παρατηρήσεις και οι δοκιμές σας θα σας δείξουν τι προτιμούν τα ψάρια στον τόπο σας!


Ελλάδα και κόσμος

Πλέον με την ταχύτατη διάδοση του light game και της νοοτροπίας που από την φύση του φέρνει όπως π.χ. του catch and release, οι εταιρίες δεν κυκλοφορούν απλώς ένα τεχνητό. Παρουσιάζουν ολόκληρες σειρές όπως τα Tetra Works της DUO, τα Gomoku της STORM, η σειρά Light & UL της RAPTURE αλλά και αξεσουάρ όπως μικρότερα lip grip και μονά αγκίστρια για λιγότερους τραυματισμούς και πιο ασφαλές απελευθερώσεις των ψαριών. Δυστυχώς δεν έρχονται όλα αυτά στην Ελλάδα. Τα πράγματα είναι καλύτερα στις σιλικόνες καθώς υπάρχει πλέον ποικιλία ακόμα και στις μολυβοκεφαλές και μπορούμε να επιλέξουμε και να συνδυάσουμε αυτό που νομίζουμε καλύτερο. Εκεί που είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα είναι στις καλαμαριέρες, καθώς κάτω από δέκα γραμμάρια και σε μέγεθος 1.0 έως 1,5 egi είναι ελάχιστες αυτές που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Την παρτίδα σώζουν μερικά μοντέλα της ΙKADO RAPALA και κάποια DTD.

LRF και εκπλήξεις!

LRF και εκπλήξεις!

Στον εξοπλισμό τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα καθώς κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά πολλά καλάμια για το Light Rock, από οικονομικά μέχρι διαμάντια για στόλισμα πάνω από το τζάκι. Τα συνηθισμένα casting weight αρχίζουν από 0,5-5 έως 2-10 καθώς και εδώ ακολουθούμε τους Ιάπωνες εφευρέτες της τεχνικής. Και οι Ευρωπαίοι όμως αγάπησαν τόσο πολύ την τεχνική που κατασκευάζουν πολλά και αξιόλογα καλάμια. Αντίστοιχοι μικρού μεγέθους μηχανισμοί 1000-2000 είναι μια χαρά και θα χωρέσουν τα ψιλά νήματα που χρησιμοποιούμε. Αυτό που είναι κοινό σημείο σε όλες τις τεχνικές όσον αφορά τους μηχανισμούς είναι τα γραμμικά φρένα και τα ανταλλακτικά από τον αντιπρόσωπο ώστε αν γίνει κάτι να έχουμε υποστήριξη και να μην χρειαστεί να τον πετάξουμε.

Τα μεγαλύτερου μεγέθους λαβράκια εύκολα θα κάνουν τα φρένα του μηχανισμού μας να σκούζουν, ιδιαίτερα αν μαζί με το σκοτάδι έχουμε και τον καιρό υπέρ μας

Τα μεγαλύτερου μεγέθους λαβράκια εύκολα θα κάνουν τα φρένα του μηχανισμού μας να σκούζουν, ιδιαίτερα αν μαζί με το σκοτάδι έχουμε και τον καιρό υπέρ μας

Από άλλα παρελκόμενα μπορούμε να πούμε ότι χρειαζόμαστε έναν αξιόπιστο φακό κεφαλής για το βράδυ. Οι extra μπαταρίες στην τσάντα, ιδιαίτερα αν ψαρεύουμε σε βράχια θα μας λύσει τα χέρια. Η απόχη θα συμπληρώσει τον εξοπλισμό μας τόσο την ημέρα όσο και την νύχτα. Το ίδιο θα κάνει και η καλή παρέα αν είναι της ίδιας φιλοσοφίας με εμάς δηλαδή κρατώντας και τον χώρο που ψαρέψαμε καθαρό και τα μικρά ψάρια απελευθερωμένα. Ιδιαίτερα την ημέρα μπορούμε να πάρουμε μαζί είτε ένα φίλο μας για να τον μυήσουμε στο ψάρεμα, είτε τους μικρούς φίλους μας όπως παιδιά , ανίψια κ.τ.λ.. Τα χτυπήματα και οι συλλήψεις είναι αρκετές για να χορτάσουν μάχες ενώ θα μάθουν και την ικανοποίηση που προσφέρει η απελευθέρωση ψαριών. Tight lines everyone!

banner fishing in greek trim

Categories: LRF

About Author

Γιάννης Kασαπογλου- John Kasapoglou

Ο Γιάννης είναι ένας ψαράς που ασχολείται με τις τεχνικές του εγγλέζικου και του spinning τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι ο ψαράς που αναζητά την καταξίωση μέσα από την αρθρογραφία. Είναι ένας ψαράς σαν όλους εσάς με την διαφορά ότι θέλει να μοιραστεί το πάθος, το μεράκι, τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκομίζει με την συστηματική ενασχόληση του με αυτές τις τεχνικές. Ένα άλλο πάθος του είναι η φωτογραφία καθώς έχει δουλέψει επαγγελματικά στο αντικείμενο. Ο συνδυασμός όλων αυτών τον οδήγησε στην δημιουργία του fishingingreek.blogspot.gr. John is an angler who has been practicing lure and float fishing several years. He is not the angler who seeks recognition through the articles. He is an angler like all of you with the difference that he wants to share the passion, the experience and the knowledge he derives from his systematic engagement with these techniques. Another passion is photography as he has worked professionally on the subject. The combination of all this led him to the creation of fishingingreek.blogspot.gr.