Ειδοποιητές στο casting

Ειδοποιητές στο casting

Ένα απαραίτητο αξεσουάρ αφού πρώτο μεταφέρει οπτικά ή ακουστικά την τσιμπιά, που γίνεται αντιληπτή από την όραση και ακοή μας. Χρειάζεται όμως προσοχή στον τρόπο χρήσεως ώστε να λειτουργεί στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του.

Δυο είδη ειδοποιητών υπάρχουν, οι οπτικοί και οι ακουστικοί που ανάλογα τις συνθήκες χρησιμοποιούνται. Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν ευρέως αρκετά τυποποιημένα είδη, αλλά στους δαιμόνιους Έλληνες ψαράδες σε ιδιαίτερη εκτίμηση είναι και οι χειροποίητοι, που ανάλογα την φαντασία του καθενός κατασκευάζονται.
Ο ρόλος τους απλός και βασίζεται στην έγκαιρη προειδοποίηση ότι κάτι έχει επισκεφτεί τα δολώματα μας, θέτοντας αυτομάτως τις αισθήσεις μας σε συναγερμό. Φανταστείτε, τι κουραστικό θα ήταν αν αναγκαζόμαστε επ΄ αόριστο στην κοντινή παρακολούθηση των καλαμιών μας. Το απαραίτητο λοιπόν αυτό παρελκόμενο, χρήζει της πλήρης προσοχής μας, ώστε να κάνει τις εξορμήσεις μας όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστες και αποδοτικές.


Οπτικοί ειδοποιητές

eidopoihtes_5
Οι κατεξοχήν πολύχρηστοι, που προτιμώνται κατά κόρον στις περισσότερες εξορμήσεις μας. Το αποδίδει καθαρά και η ονομασία τους, αφού διεγείρει την όραση καθ΄ όλη την διάρκεια του εικοσιτετραώρου. Για τον συγκεκριμένο λόγο, τα χρώματα τους πρέπει να είναι και τα ανάλογα, φωσφορίζον τις νύχτες και ευδιάκριτα τις ημέρες. Το αντιπροσωπευτικό είδος της κατηγορίας αυτής, είναι αδιαμφισβήτητα το <<μαϊμουδάκι>>. Στο εμπόριο κυκλοφορούν σε τρεις αποχρώσεις, το διάφανο που με την προσθήκη sealum στο εσωτερικό του γίνεται κατάλληλο για τις νυχτερινές ώρες και το έντονο κόκκινο ή πράσινο ιδανικά για την ημέρα. Ο τρόπος λειτουργίας του εύκολος, αρκεί να τον τοποθετήσουμε στην μάνα του μηχανισμού ανάμεσα στο πρώτο και δεύτερο δακτυλίδι (ξεκινώντας από τον μηχανισμό). Βασική όμως προϋπόθεση, να δημιουργήσουμε ένα loop που συνήθως φθάνει σχεδόν το ένα μέτρο. Κατά την γνώμη μου ένα ακόμη μεγαλύτερο loop ώστε ο οπτικός να ακουμπά στο έδαφος είναι το ιδανικότερο. Δυο είναι οι λόγοι, πρώτον, όταν έχουμε αρκετά καλάμια στην διάθεση μας να είμαστε σε θέση να διακρίνουμε σε πιο απ΄ όλα έστω και ελάχιστα έχει μετακινηθεί. Και δεύτερον, δίνουμε περιθώρια στο ψάρι να τραβήξει το δόλωμα δίχως να το αντιληφθεί, ιδιαιτέρως δε όταν αναζητούμε τα πολύ καχύποπτα όπως οι τσιπούρες.
Ένα άλλο είδος οπτικών, είναι αυτοί που προσαρμόζονται στις μύτες των καλαμιών, όπως οι αντάπτορες και τα κουδουνάκια. Και στα δυο δε, μπορούμε να προσαρμόσουμε φώσφορο, ώστε να γίνονται αντιληπτοί και τις βραδινές ώρες. Την ίδια λειτουργία επιφέρουν και οι άγνωστες σε πολλούς ταινίες φωσφόρου που όμως δεν προτιμούνται λόγο της μικρή τους εμβέλειας.

Ειδοποιητές τύπου >

Ειδοποιητές τύπου <<μαϊμουδάκι>>

Τελειώνοντας την γκάμα αυτή, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ενσωματωμένους στους τρίποδες ειδοποιητές, που κατά την γνώμη μου είναι αρκετά λειτουργικοί. Και αυτό, επειδή ρυθμίζονται στην ευαισθησία που επιθυμούμε, ενώ μπορούμε κάλλιστα να τους χρησιμοποιήσουμε και σε έντονες καιρικές συνθήκες.
Υπάρχουν φυσικά και πάρα πολλές ιδιόχειρες κατασκευές όπως τα γνωστά μανταλάκια των νοικοκυρών, προσαρμοσμένα με ένα μικρό βάρος ώστε να λειτουργούν όπως ακριβώς τα μαϊμουδάκια και τα κουδουνάκια. Την ίδια και έξυπνη λειτουργία, συντελούν και τα βαρίδια χορευτής μικρού όμως βάρους (5-10 gr), που με την δύση του ηλίου μπορούμε κάλλιστα να τα αντιληφθούμε από μακριά, τοποθετώντας στο εσωτερικό τους ένα μικρό sealum.
Φυσικά ο κατάλογος των χειροποίητων κατασκευών δεν έχει τέλος, με τον τρόπο όμως λειτουργία τους να παραμένει βασικά ο ίδιος.


Ακουστικοί ειδοποιητές

eidopoihtes_3
Ο αντιπροσωπευτικός και παλαιότερος όλων, είναι το κλασικό πλέον κουδουνάκι που προσαρμόζεται συνήθως στη μύτη του καλαμιού, αλλά και στην μάνα του μηχανισμού με εξίσου ικανοποιητικά αποτελέσματα. Μπορεί κάλλιστα να γίνει και οπτικός με την προσθήκη φωσφόρου στην ειδική εγκοπή που διαθέτει.

Στον συγκεκριμένο ειδοποιητή δυο λειτουργίες είναι προσαρμοσμένες πάνω του, οπτική και ακουστική.

Στον συγκεκριμένο ειδοποιητή δυο λειτουργίες είναι προσαρμοσμένες πάνω του, οπτική και ακουστική.

Τα τελευταία χρόνια όμως, πολλών ειδών ηλεκτρικοί ειδοποιητές εμφανίστηκαν που με την παραμικρή τσιμπιά και ανάλογα την ρύθμιση που έχουμε κάνει, εκπέμπουν ένα διαπεραστικό ήχο που γίνεται εύκολα αντιληπτός. Το μόνο μειονέκτημα, είναι ο έντονος αυτός ήχος που μεταφερόμενος διαμέσου της μάνας του μηχανισμού και επιδρά αρνητικά στα ψάρια τρομάζοντας τα. Ιδιαιτέρως δε αν ψαρεύουμε σε λιμάνια με ήπιες καιρικές συνθήκες ή σε κοντινές αποστάσεις από την ακτή, το πρόβλημα αυτό γίνετε εντονότερο.


Που και πώς χρησιμοποιούνται


Μια σπαζοκεφαλιά που πρέπει να λύσουμε, είναι σε ποιες καιρικές συνθήκες, μορφολογίες βυθών καθώς και για πια είδη ψαριών, πρέπει να τους χρησιμοποιούμε. Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι τίποτα δεν είναι απόλυτο, ψάρια θα βγουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο απλός η γνώση της σωστής λειτουργίας τους θα κάνει την διαφορά, όταν όλα τα άλλα θα έχουν αποτύχει.


Αρματωσιές

eidopoihtes_10
Κατά γενικό κανόνα, ειδοποιητές τύπου μαϊμουδάκι χρησιμοποιούνται σε συρόμενες αρματωσιές όλων των ειδών, ιδιαιτέρως δε στα μονάγκιστρα. Ο λόγος προφανής, αφού όταν το ψάρι πάρει το δόλωμα και απομακρυνθεί δεν θα αισθανθεί μεγάλη αντίσταση, ενώ ταυτόχρονα και ο ειδοποιητής να μετακινηθεί λειτουργώντας έτσι σωστά.
Αν όμως προτιμήσουμε σταθερές αρματωσιές, για καλλίτερα αποτελέσματα θα χρησιμοποιήσουμε τους ειδοποιητές μύτης. Διότι βασικός μας σκοπός είναι η απευθείας σύλληψη του ψαριού, πριν αυτό προλάβει να αντιδράσει και να απομακρυνθεί.Μορφολογία βυθούΣυνήθως σε δύσκολους βυθούς η χρήση ειδοποιητών τύπου μαϊμουδάκι δεν ενδείκνυνται, καθώς αν αφήσουμε το ψάρι ελεύθερο να πάρει μέτρα οι πιθανότητες απώλειας της αρματωσιάς μας θα είναι μεγαλύτερες. Μερικοί φυσικά επιμένουν στο μαϊμουδάκι, αφήνοντας όμως πολύ μικρό loop της τάξεως των 10-15 πόντων. Κατά την γνώμη μου, η χρήση ειδοποιητών μύτης ή ακόμα κουδουνιών λίγο πιο πάνω από τον μηχανισμό είναι και η αποδοτικότερη, με βασική πάντα προϋπόθεση τα φρένα να είναι ρυθμισμένα στο όριο θραύσεις των παράμαλλων.


Καιρικές συνθήκες


Σε ήπιες καιρικές συνθήκες όλοι οι ειδοποιητές, ανάλογα με τις εμπειρίες και τις γνώσεις του καθενός, μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Με την επικράτηση όμως δυνατών ανέμων καθώς και σε βυθούς με έντονα ρεύματα, η χρησιμοποίηση ειδοποιητών που προσαρμόζονται στις μύτες των καλαμιών ή στην μάνα του μηχανισμού, είναι τελικά μονόδρομος.


Είδη ψαριών

eidopoihtes_7
Και εδώ πάλι θα αναφέρω, ότι τίποτα δεν είναι απόλυτο καθώς ψάρια αιχμαλωτίζονται ανεξαρτήτως τον ειδοποιητή που έχουμε προσαρμόσει. Πρέπει όμως μερικούς βασικούς κανόνες να τους τηρούμε, για το ενδεχόμενο απώλειας μεγαλυτέρων ψαριών, που δεν ξέρουμε πότε θα δραστηριοποιηθούν. Όταν λοιπόν αναζητούμε πολύ καχύποπτα και δειλά ψάρια, όπως αντίστοιχα η τσιπούρα και το μυλοκόπι, το μαϊμουδάκι είναι το ιδανικότερο. Ενώ αντίστοιχα σε άσχημες καιρικές συνθήκες, το καμπανάκι στην μάνα του μηχανισμού προτιμάται, με τα φρένα όμως σχεδόν ολοκληρωτικά ελευθέρα.
Αν ψάχνουμε τέλος πιο επιθετικά ψάρια όπως σαργούς ή μεγάλους κυνηγούς σαν τις συναγρίδες και τα λαυράκια, θα πρότεινα την χρήση των ειδοποιητών μύτης με τα φρένα σφικτά και πάντα στο όριο.


Συμπεράσματα

eidopoihtes_9
Τα απαραίτητα όμως αυτά παρελκόμενα για να κατανοηθούν πλήρως, χρειάζεται πέραν φυσικά της θεωρίας και συνεχή πρακτική εξάσκηση, ώστε ανάλογα τον εξοπλισμό μας να χρησιμοποιούνται. Πιστεύω δε ότι η επιλογή τους ύστερα από το παρών άρθρο είναι ευκολότερη και θα μας βοηθήσει όταν τα πράγματα δυσκολέψουν να κάνουμε την διαφορά. Κλείνοντας και πάντα από προσωπική εμπειρία θα σας συνιστούσα την χρήση δυο ειδών ειδοποιητών στο ίδιο καλάμι, με το μαϊμουδάκι στην μάνα του μηχανισμού και το καμπανάκι στη μύτη το πώς και το που θα το κρίνετε εσείς….. Πάντως ο συνδυασμός θα έλεγα είναι ιδανικός, αφού μειώνουμε έτσι τα περιθώρια λάθους διεγείροντας τόσο οπτικά όσο και ακουστικά τις αισθήσεις μας

Categories: Casting-Surfcasting

About Author

Χρήστος Ζάβρας

Ο Χρήστος ήρθε σε επαφή με το ψάρεμα πριν τριάντα πέντε χρόνια και από τότε δεν έλειψε ούτε στιγμή δίπλα από την γαλανή. Με τα χρόνια ήρθε και η εξέλιξη οπότε η συνεχή ενασχόληση του με τις τεχνικές Long casting, Surf Casting & Rock casting τον οδήγησε στην συμμετοχή του στα πρωταθλήματα για την ανάδειξη της εθνικής ομάδας παράκτιας αλιείας. Οι πρωτιές του εκεί τον ανέδειξαν επί δυο συνεχόμενες χρονιές (2008 και 2009) σε μέλος της εθνικής ομάδας με αποτέλεσμα να συμμετάσχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Μαυροβούνιο. Μετά από αυτή την διάκριση δεν έπαψε να ασχολείται με το αγωνιστικό ψάρεμα και συμμετείχε σε διεθνή τουρνουά τα οποία διοργανώνονται στην γείτονα χώρα Ιταλία. Σημαντική είναι και η αρθρογραφία του στα ελληνικά περιοδικά ψαρέματος καθώς έχει αρθρογραφήσει επί σειρά ετών στο περιοδικό “Ψαρεύω” καθώς και στο περιοδικό “Fishing Maniac” του οποίου ήταν από τα βασικά στελέχη. Πια διαμένει στα Ιωάννινα και εκτός από τις τεχνικές του casting, ασχολείται και με το spinning.