Blade baits, metal vibration, cicadas κ.α. : Τελικά έχουν θέση στην κασετίνα μας;

Blade baits, metal vibration, cicadas κ.α. : Τελικά έχουν θέση στην κασετίνα μας;

Σε αυτό το άρθρο θέλω να αναπτύξω την χρησιμότητα αυτών των τεχνητών δολωμάτων, κυρίως για χρήση σε LRF και UL spinning εξοπλισμό μέσα από τις εμπειρίες που είχα ψαρεύοντας τα καθώς και τις συνθήκες και τρόπους χρήσης όπου απέδωσαν. Έτσι λοιπόν όταν πρωτοάκουσα γι’ αυτά τα τεχνητά και είδα την δράση τους, ενθουσιάστηκα και προμηθεύτηκα αρκετά θεωρώντας ότι θα με έδιναν ψάρια εύκολα και χωρίς ιδιαίτερη σκέψη πάνω σε τρόπους επαναφοράς, παρουσίασης κ.τ.λ..

Στις πρώτες δοκιμές στα γλυκά νερά και στην θάλασσα όμως δεν είχα τις αναμενόμενες επιτυχίες… Το αντίθετο μάλιστα, κάποιες φορές ήμουν σίγουρος ότι τα τεχνητά αυτά τρόμαζαν και έδιωχναν τα ψάρια από την ψαρεύτρα μου!

Blade baits

Το φετινό οπλοστάσιο από blades και lipless cranckbaits

Το φετινό οπλοστάσιο από blades και lipless cranckbaits

Τα τεχνητά αυτά για όσους δεν τα γνωρίζουν δεν είναι τίποτα άλλο από ένα λεπτό φύλλο μετάλλου όπου το κάτω μέρος είναι βαριδομένο και στο πάνω μέρος υπάρχουν συνήθως μερικές τρύπες όπου και συνδέουμε την παραμάνα μας. Η ένταση της δράσης (δόνηση) αυξάνεται όσο πιο πίσω συνδέουμε την παραμάνα μας. Φυσικά και εγώ θεωρούσα ότι ήταν καλύτερο να έχω την πιο δυνατή δόνηση που θα προκαλούσε και τις περισσότερες αντανακλάσεις, μιας και τα τεχνητά αυτά συγκαταλέγονται στην κατηγορία των reaction baits δηλαδή δεν προκαλούν τα ψάρια με τον μιμητισμό και την φυσικότητα αλλά πιο πολύ τα “ενοχλούν” ώστε να χτυπήσουν. Έτσι τα αρμάτωνα από την τελευταία ή και την μεσαία τρύπα και πραγματικά δονούσαν ολόκληρο το καλάμι (!) αλλά τελικά γρήγορα αποδείχτηκε ότι δεν ήταν αυτός ο θεμιτός τρόπος χρήσης τους…

Σιγά σιγά έχανα τον αρχικό μου ενθουσιασμό προς αυτά, αλλά πάντα τους έδινα μια ευκαιρία ειδικά όταν τα ψάρια ήταν πολλά. Προσπαθώντας να καταλάβω τι φταίει άρχισα να αναλύω περισσότερο τον τρόπο που τα χρησιμοποιούσα καθώς και να παρατηρώ με μεγαλύτερη προσοχή τον τρόπο που απέδιδαν στα διάφορα βίντεο του YouTube.

Τα πρώτα “πειράματα”

O κατεξοχήν θηρευτής των blades στα νερά μας!

O κατεξοχήν θηρευτής των blades στα νερά μας!

Κάνοντας διάφορες δοκιμές με διαφορετικές ανακτήσεις και αρματωμένα ακόμα και από την μπροστινή τρύπα, άρχισα να έχω κάποιες επιτυχίες κάτι που ήταν σχετικά πιο εύκολο στα γλυκά νερά αφού οι πέρκες, οι πέστροφες και οι κέφαλοι τα χτυπούσαν. Ειδικά δε σε περιοχές που είχαν υπερχρησιμοποιηθεί οι συνηθισμένες πεταλούδες και τα κουταλάκια, τα ψάρια έδειχναν να χτυπάνε πιο άνετα σε αυτά τα τεχνητά. Βέβαια δεν πήρα κάποιο μεγάλο ψάρι τις λίγες φορές που τα δοκίμασα.

Οι πέρκες χτυπάνε άνετα τα blades.

Οι πέρκες χτυπάνε άνετα τα blades.

Στην θάλασσα είχα κάποιες επιτυχίες με αυτά κυρίως νύχτα με θολούρα σε μπούκες λιμανιών για σαφρίδια αλλά και πάλι δεν έδωσαν το “κάτι άλλο” και έτσι δεν μπήκαν στην κασετίνα με τα κυρίως τεχνητά μου. Απλά έγιναν εκείνα τα τεχνητά που βάζουμε καμιά φορά πιο πολύ για να “παίξουμε” όταν τα ψάρια έχουν τάσεις αυτοκτονίας! Κάποια στιγμή όμως βρέθηκα σε μια κατάσταση όπου θεώρησα ότι κάποια από αυτά θα με βοηθούσαν και όλα έμελε να αλλάξουν…

Όταν το άχρηστο γίνεται χρήσιμο…

blade5

Εκείνη την περίοδο στο εν λόγω μέρος τα πόλοκ (μπακαλιαροειδές) συνωστίζονταν λόγω αναπαραγωγής

Συγκεκριμένα, ψάρευα μέσα της Άνοιξης στην μπούκα ενός φυσικού λιμανιού εδώ στην Σκωτία. Η ψαρεύτρα είναι σαν βαθύ κανάλι όπου συνδέεται το λιμάνι με την κυρίως sea-loch*. Με την παλίρροια τα ρεύματα που δημιουργούνται είναι δυνατά και μετακινούν την τροφή. Η μπούκα είναι το στενότερο σημείο και άρα το πιο προσφιλές στα αρπακτικά για να στήσουν ενέδρα. Επίσης εκείνη την περίοδο στο εν λόγω μέρος τα πόλοκ (μπακαλιαροειδές) συνωστίζονταν λόγω αναπαραγωγής και ενώ τα έπιανα με τις σιλικόνες, θεώρησα ότι κάτι διαφορετικό όπως ένα blade bait, ίσως τα “ενοχλήσει/τσατίσει” ώστε να χτυπήσουν πιο εύκολα.

Προσθήκη μονού open eye siwash αγκιστριού στο ΖΧ για μεγάλα ψάρια..

Προσθήκη μονού open eye siwash αγκιστριού στο ΖΧ για μεγάλα ψάρια..

Τα μεγαλύτερα ψάρια βρίσκονταν κυρίως κοντά στον βυθό και έτσι θέλοντας να μιμηθώ κάποιο καρκινοειδές που παρασερνόταν από την εισερχόμενη παλίρροια επέλεξα ένα ΖΧ35 της Ecogear. To blade αυτό έχει την μορφή μικρής γαρίδας και αντί για σαλαγκιές, έχει δυο μικρά assist που κινούνται προκλητικά πέρα δώθε με την κίνηση του τεχνητού. Έκανα λοιπόν την βολή μου αντίθετα από την ροή του ρεύματος, το άφησα να πατώσει και άρχισα να το επαναφέρω με διπλά twich πάνω στον πάτο. Ακόμα δεν μπορώ να ξεχάσω το τι έγινε μετά! Το ένα ψάρι μετά το άλλο ρουφούσαν το τεχνητό λες και ήταν αληθινή γαρίδα. Κάποια το έπαιρναν ακόμα και στατικό απ’ τον βυθό!

Mερικά μοντέλα από Πολωνία..

Mερικά μοντέλα από Πολωνία..

Ενώ είχα προηγουμένως ψαρέψει το μέρος με τις σιλικόνες και έβγαλα κάποια ψάρια, αυτό που συνέβαινε στα blades ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό και τα ψαριά αντιδρούσαν τώρα πολύ πιο επιθετικά. Αργότερα, θέλοντας να διαπιστώσω αν το συγκεκριμένο τεχνητό ήταν που έκανε την διαφορά ή η διαφορετική παρουσίαση, καθώς είχα χάσει τα πιο πολλά (και ακριβά) ZX σε σκαλώματα, άρχισα να δοκιμάζω και άλλα τέτοιου τύπου τεχνητά. Δοκίμασα κάποια μοντέλα από την Πολωνία, σχεδιασμένα για ψάρεμα σε γλυκά νερά, αφού όμως πρώτα άλλαξα τις σαλαγκιές σε ανοξείδωτα μονά και διπλάγκιστρα. Τα αποτελέσματα ήταν εξίσου καλά και έτσι ήμουν σίγουρος ότι ανακάλυψα ένα καινούργιο “pattern”**.

Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε τον τρόπο ανάκτησης που περιγράφω για τα blades και μερικές καλές συλλήψεις από πόλοκ και άλλα :   

Αυτό που με εξέπληξε εκείνη την περίοδο ήταν ότι αυτά τα τεχνητά δεν πρόσφεραν μόνο μεγάλες ποσότητες από ψάρια, αλλά έδωσαν επίσης και μεγάλα κομμάτια ανεβάζοντας τα κατά πολύ στην εκτίμηση μου.Στην θάλασσα

Την νύχτα το κόκκινο είναι καλό χρώμα..

Την νύχτα το κόκκινο είναι καλό χρώμα…

Εκείνο το pattern κράτησε κανά δυο μήνες όπου έβγαζα καθημερινά ψάρια που δεν είδα αντίστοιχα τους μέχρι να έρθει το Φθινόπωρο. Μέτα τα ψάρια “έσπασαν” αλλά και τα φύκια/άλγη μεγάλωσαν και δεν επέτρεπαν την σωστή παρουσίαση των τεχνητών αυτών. Ωστόσο όταν οι συνθήκες και ο τόπος το επέτρεπαν τα τεχνητά αυτά έδωσαν σταθερά ψάρια και μάλιστα διάφορα είδη με συνηθέστερα βέβαια τα βραχόψαρα.

Τρομπέτα : Ένας πονηρός αντίπαλος που ξεγελιέται όμως με τα blade baits.

Τρομπέτα : Ένας πονηρός αντίπαλος που ξεγελιέται όμως με τα blade baits.

Για να μην θεωρηθεί ότι γράφω για τεχνητά που δουλεύουν μόνο σε ξένα ψάρια, σε πρόσφατες επισκέψεις μου στην Ελλάδα αλλά και την Κύπρο τα χρησιμοποίησα πολύ και τα αποτελέσματα ήταν άριστα ειδικά στις θαλάσσιες πέρκες και άλλα ψάρια του βράχου, ενώ στην Κύπρο, οι μεγάλες τρομπέτες έδειχναν να ξεγελιούνται πιο εύκολα με αυτά τα τεχνητά.

 

Εξοπλισμός

Εξοπλισμός και blades

Εξοπλισμός και blades

Το καλάμι που θα χρησιμοποιήσουμε για να δουλέψουμε αυτά τα τεχνητά καλό θα ήταν να είναι fast με ευαίσθητη μύτη και tubular, ούτως ώστε να μας μεταδίδει ξεκάθαρα τις δονήσεις των τεχνητών αυτών καθώς και τις τσιμπιές. Επίσης το μήκος του θα πρέπει να είναι κάτω από τα 2,60 μέτρα αφού παραπάνω αρχίζει και χάνεται η ευαισθησία. Καταλληλότερα στυλ καλαμιών νομίζω θα ήταν από σειρές απευθυνόμενες σε τεχνικές KURODAI (σπαριδή) και AJI (σαφρίδια) για τους Ιαπωνολάτρες…
Το νήμα είναι μονόδρομος μιας και χρειαζόμαστε μέγιστη ευαισθησία, οπότε ένα καλό νήμα PE 0.3 έως 0.8 είναι ότι πρέπει. Για μηχανάκι ένα σχετικά γρήγορο μοντέλο θα ήταν προτιμότερο για να μαζεύει τα μπόσικα πιο εύκολα.

Τεχνητά

Πειραγμένα...

Πειραγμένα…

Όπως προανέφερα χρησιμοποιώ κυρίως τα blades της Ecogear και ειδικά της σειράς ZX τα οποία είναι τα αγαπημένα μου στα μεγέθη 30 και 35. Η σειρά VX της ίδιας εταιρίας είναι επίσης πολύ καλή αλλά πλέον θεωρώ ότι υπάρχει πολύς ανταγωνισμός σε blades με μορφή ψαριού και χρησιμοποιώ κυρίως Πολωνέζικα μοντέλα των εταιριών Spinmad και Jaxon τα οποία πωλούνται πολύ φθηνότερα και με μια απλή αλλαγή αγκιστριών είναι έτοιμα για χρήση στην θάλασσα. Τελευταία βλέπω ότι και κάποια Κινέζικα μοντέλα χρήζουν σημασίας όπως τα GTbio κ.α. αλλά τα περισσότερα δεν βρίσκονται στα μικρά βάρη που δουλεύω.

Ακόμα πιο πειραγμένα!

Ακόμα πιο πειραγμένα!

Πλέον δεν αφήνω καθόλου σαλαγκιές πάνω τους, αλλάζοντας τες με ανοξείδωτο διάγκιστρo όπως π.χ. τα Mustad double hook σε νούμερα από 6-8, το οποίο απλά περνάω μέσα από την τρύπα για τα split ring είτε στο πίσω μέρος (σε πολλά σκαλώματα) ή στο κάτω μέρος του τεχνητού. Σε πολύ δύσκολους βυθούς και για μεγάλα ψάρια, προτιμώ ένα μονό αγκίστρι στο πίσω μέρος με αγαπημένα μου τα VMC saltwater open eye Siwash σε νούμερα 6-8, τα οποία έχουν ανοιχτό μάτι το οποίο κλείνεις με πενσάκι αφού το προσαρμόσεις στο τεχνητό.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι ναι μεν αυτά τα τεχνητά έχουν παραπάνω παραμέτρους για να πετύχουν, ωστόσο με λίγη σκέψη και στον κατάλληλο τόπο, μπορούν να μας προσφέρουν γρήγορα και απρόσμενα αποτελέσματα. Έτσι για τους βραχοψαράδες τουλάχιστον θεωρώ ότι είναι ένα εργαλείο που θα τους βοηθήσει πολύ και προπάντων θα τους προσφέρει διασκέδαση αφού είναι πολύ απλά στην χρήση τους αρκεί να μην το παρακάνουμε με τις δονήσεις! Για μένα προσωπικά έχουν κερδίσει επάξια την θέση τους στην κασετίνα μου και κάθε Άνοιξη είναι τα πρώτα τεχνητά που μπαίνουν στην δράση..


Επεξηγήσεις 

*Sea-loch : Συστήματα φιόρδ με μεγάλο βάθος κυρίως στη Δυτική ακτή της Σκωτίας.

**Pattern : Ένα σύστημα όπου με την εύρεση/ταυτοποίηση και συνδυασμό κάποιων παραγόντων όπως : εποχή, ώρα, τεχνητό κ.α. έχουμε αναμενόμενη θετική ανταπόκριση από τα ψάρια.

Tips για το ψάρεμα σας

notes

Τα παραπάνω ισχύουν λίγο πολύ και σε μία άλλη κατηγορία τεχνητών που είναι τα lipless cranckbaits. Τα χρησιμοποιώ στις ίδιες περίπου περιοχές άλλα προτιμώ μικρότερα βάθη και λιγότερα ρεύματα αφού είναι πιο ελαφριά τεχνητά. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα κάποιων lipless cranckbait (ειδικά κάποια φαρδιά μοντέλα) έναντι των blades είναι ότι δουλεύουν και στο “πέσιμο” με πολύ ελκυστικό περιδίνισμα και επίσης είναι αποδοτικά και στις φυκιάδες (με μονά αγκίστρια).

luremaniac

Categories: LRF

About Author

Δημήτρης Χαρίσκος

O Δημήτρης είναι 28 χρονών και κατάγεται από το Κοκκινόχωμα Καβάλας. Είναι μόνιμος κάτοικος Ηνωμένου Βασιλείου, και εργάζεται ως σεφ στην Γλασκόβη της Σκωτίας. Όπως δηλώνει και ο ίδιος, ψαρεύει αποκλειστικά με την τεχνική του spinning από τα 13 του, και ξεκίνησε στα ρέματα για πέστροφες με πεταλούδα και γενικά στα γλυκά νερά της περιοχής του. Αρκετά αργότερα άρχισε και το spinning στην θάλασσα. Αφού τελείωσε τις σπουδές του στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετά από ένα σύντομο διάστημα παραμονής στην Ελλάδα, επέστρεψε στην χώρα αυτή για την εύρεση δουλειάς πλέον. Λόγω του επαγγέλματος του, του δόθηκε η δυνατότητα να δουλέψει σε πολλά μέρη της χώρας όπως η Lake District, τα Channel Islands και η δυτική ακτή της Σκωτίας. Το ψάρεμα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή των νέων τόπων εργασίας του αφού για εκείνον δεν αποτελεί απλά το χόμπι του αλλά είναι τρόπος ζωής... Ψαρεύει κυρίως με LRF/HRF και finesse τεχνικές οπού υπάρχουν ψάρια (!) αλλά κυρίως προσπαθεί να προσαρμόζεται στις νέες περιοχές και συνθήκες που συναντά. Γράφει τις 'περιπέτειες' του στο blog luremaniac.blogspot.co.uk