Παντρεύοντας ψηλά βράχια, λούτσους και αφρουδιά!

Παντρεύοντας ψηλά βράχια, λούτσους και αφρουδιά!

Έφτασα στον αγαπημένο μου ψαρότοπο και είχα όλες τις πιθανότητες με το μέρος μου : ψηλά βράχια και το βουβό κύμα που αναζητούσα. Χωρίς πολλά πολλά, έστησα τον εξοπλισμό και οι πρώτες ρίψεις μέσα στην αφρουδιά δεν άργησαν… Η εικόνα από το ηλιοβασίλεμα είχε κλέψει την παράσταση μέχρι που το καλάμι λύγισε και η αδρεναλίνη εκτινάχτηκε στα ύψη! Το ψάρι για ακόμη μια φορά ήταν λούτσος…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΌλα αυτά σε συνδυασμό με το μελωδικό τραγούδι των φρένων του μηχανισμού ήταν κάτι το οποίο με έκανε να αφοσιωθώ σε τέτοιους τόπους και σε τέτοιες συνθήκες. Να μελετώ όσο μπορώ τα σημάδια και να χάνομαι μέσα στο άγριο τοπίο. Για καλή μου τύχη, η ζωή τα έφερε έτσι ώστε να βρεθώ σε ένα νησί του βορειοανατολικού αιγαίου την όμορφη Λέσβο όπου μένω πια μόνιμα εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια. Τα μέρη που προσφέρει αυτό το νησί για εξερεύνηση με spinning είναι αρκετά και πολύ ιδιαίτερα, ειδικά αν μιλάμε για ψάρεμα από βράχια.
Και όταν λέμε “ψηλά βράχια” εννοούμε αυτά που το ύψος τους από την επιφάνεια της θάλασσας είναι περίπου τέσσερα μέτρα. Μιλάω τόσο συγκεκριμένα γιατί στην συνέχεια θα σας περιγράψω το ψάρεμα αυτό όπως το κάνουμε εδώ στο βόρειο τμήμα της Λέσβου που η ακτογραμμή είναι ως επί το πλείστον βραχώδες. Σίγουρα, δεν είναι ένα άρθρο που μιλά για όλα τα βράχια της Ελλάδος και ότι θα διαβάσετε είναι μια προσπάθεια να μοιραστούμε μαζί σας τις ιδιαιτερότητες αυτού του ψαρέματος στον τόπο μας ώστε αν ισχύουν κάποια από αυτά στα δικά σας μέρη, να σας βοηθήσουμε.


Ουσιαστικές πληροφορίες…

Όλα τα αρπαχτικά κυκλοφορούν στα βράχια

Όλα τα αρπαχτικά κυκλοφορούν στα βράχια

Για να είναι πιο έγκυρο αυτό το άρθρο συγκέντρωσα πληροφορίες για τα ψάρια που έχουν πιαστεί στο βορινό βραχώδες κομμάτι του νησιού από όσους ψαρεύουν σε εκείνα τα μέρη. Έτσι λοιπόν τα είδη ψαριών που θα συναντήσουμε είναι τα στάνταρ : μανάλια, συναγριδάκια, παλαμίδες και λούτσοι ενώ οι εκπλήξεις είναι οι μεγάλοι λούτσοι (πολλές φορές τεραστίων διαστάσεων που μας τα κόβουν!!!) και τα λαβράκια. Στα δικά μου ψαρέματα, ο λούτσος είναι το ψάρι που μονοπωλεί το ενδιαφέρον μου και για αυτό ότι διαβάσετε παρακάτω αφορούν αυτό το ψάρι.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το βάθος είναι μεγάλο από την ρίζα των βράχων

Ας δούμε όμως λίγο βήμα βήμα τα χαρακτηριστικά αυτών των τόπων. Τα βράχια είναι αρκετά απότομα αλλά σε ταραγμένη θάλασσα δεν είναι λίγες φορές που το κύμα μπορεί να μας… σκεπάζει! Το βάθος της θάλασσας δεν ξεπερνά στο πιο ρηχό της τμήμα τα τέσσερα μέτρα ενώ στο πιο βαθύ είναι το πολύ δέκα μέτρα. Όσον αφορά την μορφολογία του βυθού, αυτός είναι πετρώδες με αρκετά μεγάλα μονόπετρα κοφτερά εκ των οποίων κάποια προεξέχουν από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα τελευταία βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από την στεριά οπότε, όπως καταλαβαίνετε, έχουμε να κάνουμε με έναν δύσκολο τόπο για spinning. Οι καλύτερες καιρικές συνθήκες που έκαναν την διαφορά στο ψάρεμά μας ήταν μετά από κόντρα δυνατούς ανέμους δηλαδή με κατεύθυνση βόρειους – βορειοδυτικούς.

Σε ταραγμένη θάλασσα δεν είναι λίγες φορές που το κύμα μπορεί να μας... σκεπάζει!


Πηγαίναμε όταν ο καιρός έσπαγε όπου υπήρχε απουσία αέρα αλλά υπήρχε αυτό το βουβό κύμα που όλοι ξέρουμε το οποίο με την σειρά του δημιουργούσε την αφρουδιά καθώς έσκαγε με δύναμη πάνω στα βράχια. Εκεί δημιουργείται μια αλυσίδα όπου το ένα φέρνει το άλλο. Το σκάσιμο στα βράχια ξεκολλά μικροοργανισμούς οι οποίοι είναι τροφή για τα μικρά ψάρια. Καθώς έρχονται να φάνε, παγιδεύονται σε δίνες οι οποίες σχηματίζονται από τα κύματα που έρχονται στην στεριά και τα κύματα που επιστρέφουν πίσω στην θάλασσα, κάτι που εμείς συνηθίζουμε να το λέμε αφρουδιά.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Τα μεγάλα κύματα λοιπόν δεν τους αφήνουν περιθώρια διαφυγής. Αυτό εκμεταλλεύονται και οι λούτσοι στην προκειμένη περίπτωση, γιατί εκεί θα έχουν περισσότερες επιτυχίες χωρίς πολύ κόπο καθώς το μέγεθος τους τους επιτρέπει να κολυμπούν με άνεση σε τέτοια περιβάλλοντα. Οι επισκέψεις μας σε αυτά τα μέρη ήταν ως επί το πλείστον σούρουπο και φεύγαμε νύχτα από το μέρος. Ο λόγος ήταν ότι τα περισσότερα ψάρια χτυπούσαν τις ώρες χαμηλής ορατότητας μέσα στο νερό δηλαδή κατά την δύση του ηλίου και μετά. Υπήρχαν βέβαια φορές που πηγαίναμε να προλάβουμε το ξημέρωμα αλλά οι επιτυχίες ήταν σαφώς λιγότερες.
Τέλος, θέλω να επιστήσω την προσοχή σας σε κάτι που θεωρώ σημαντικό. Η πρόσβαση μας πρέπει να γίνει όσο τον δυνατόν πιο προσεκτικά γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που πάμε για διασκέδαση και τελικά γυρνάμε πίσω κουτσαίνοντας…. Αυτό που θέλουμε όλοι μας είναι πρώτα να περάσουμε καλά και μετά να δούμε αν θα πιάσουν τόπο οι πειραματισμοί μας.
syrigos2
Αυτό είναι και το ζητούμενο τις περισσότερες φορές και όχι μόνο το ψάρι τρόπαιο το οποίο κακά τα ψέματα είναι ένα δυνατό κίνητρο για όλο αυτό το ψάξιμο.Πρόταση εξοπλισμού

Το μακρύ καλάμι κάνει το τεχνητό μας να δουλεύει μέχρι έξω εάν κατεβάσουμε την κορυφή κάτω στο νερό

Το μακρύ καλάμι κάνει το τεχνητό μας να δουλεύει μέχρι έξω εάν κατεβάσουμε την κορυφή κάτω στο νερό

Ας μιλήσουμε λίγο και για το τεχνικό κομμάτι σε σχέση με αυτές τις συνθήκες στα ψηλά βράχια του νησιού. Το καλάμι που πιστεύω ότι θα χρειαστούμε καλό θα είναι να είναι τουλάχιστον τρία μέτρα. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Ψαρεύουμε από ψηλά οπότε η γωνία που δημιουργείται είναι αρκετά μεγάλη άρα με το συγκεκριμένο καλάμι το τεχνητό μας θα δουλεύει μέχρι έξω εάν κατεβάσουμε την κορυφή κάτω στο νερό. Ένα άλλο θέμα είναι η πρόταση σε c.w.. Γεγονός είναι ότι χρειαζόμαστε ένα μεσαίου τύπου καλάμι με c.w. π.χ. 15-45 γρμ. γιατί κυρίως θα ψαρέψουμε με μεγάλα τεχνητά, είτε αυτά είναι minnows, poppers, lipless κ.τ.λ.. Κάτι τελευταίο όσον αφορά τα προσωπικά μου γούστα είναι ότι θέλω το καλάμι να είναι σκληρό (ντούρο), γιατί τα ψάρια που στοχεύω είναι οι μεγάλοι λούτσοι. Άρα θέλω ένα καλάμι να μπορεί να τους καρφώσει και να μην τους κάνει τα χατίρια γιατί έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ δύσκολο περιβάλλον όπου το να χαθεί ένα ψάρι δεν έχει σχέση με τις ψαρευτικές μας ικανότητες.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΗ επιλογή του μηχανισμού που προτείνω είναι ένας μηχανισμός επίσης μεσαίου μεγέθους (3000 με 4000) και σχετικά γρήγορος με καλά φρένα ώστε να αποσβέσει τα πρώτα κεφάλια του ψαριού το οποίο στην αρχή θα κάνει ότι μπορεί για να κόψει στα μονόπετρα που εξέχουν ή σε άλλα εμπόδια στον βυθό. Εννοείται το βάρος του μηχανισμού θα προσπαθήσουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο μικρό. Μια πρόταση για επιλογή νήματος είναι το 0,15 mm αλλά ακόμα και ένα μεγαλύτερο 0,17 mm θα ήταν ότι καλύτερο. Τώρα για το παράμαλλο έχουμε και τις περισσότερες διαφωνίες στην παρέα μου. Στην δικιά μου περίπτωση που στοχεύω λούτσους, χρησιμοποιώ ένα 0,40mm fluorocarbon.

Μονόπετρα υπάρχουν διάσπαρτα κοντά στην ακτή

Μονόπετρα υπάρχουν διάσπαρτα κοντά στην ακτή

Ο λόγος είναι ότι τα δοντάκια τους είναι αρκετά κοφτερά και θα με σώσει στην περίπτωση που κάποιος βράχος έρθει σε επαφή μαζί του. Άλλα παιδιά, επιλέγουν πιο μικρές διαμέτρους ώστε να κερδίσουν σε διακριτικότητα μέσα στο νερό, ρισκάροντας όμως το κόψιμο. Πιστεύω ότι ο καθένας έχει το δικό του δίκιο και όλα είναι θέμα προσωπικών επιλογών χωρίς κάποιο από τα δύο να είναι λάθος ή σωστό.

Κλέφτης στον γάντζο για μεγαλύτερη ευκολία στο κάρφωμα

Κλέφτης στον γάντζο για μεγαλύτερη ευκολία στο κάρφωμα

Άλλο ένα βασικό κομμάτι που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας είναι ο τρόπος που θα βγάλουμε το ψάρι μας έξω στη στεριά χωρίς να έχουμε κάποιο χάσιμο ψαριού. Δεν είναι λίγες οι φορές που το έχουμε πάθει… Αν θα έπρεπε να προτείνω κάτι αυτό θα ήταν σίγουρα ένας μακρύς γάντζος με κοντάρι όσο γίνεται καλύτερης ποιότητας. Σε τέτοια μέρη είναι αναντικατάστατος και είναι αυτός που θα μας λύσει τα χεριά. Ένα μικρό tip που θα σας είναι χρήσιμο είναι ότι μπροστά στον γάντζο καλό θα ήταν να υπάρχει και ένας κλέφτης που θα μας βοηθήσει πάρα πολύ να καρφώσουμε τον λούτσο όταν αυτός έχει παραδοθεί.

Προτιμήσεις τεχνητών

syrigos1Από την στιγμή που συναντήθηκα με την τεχνική του spinning, αυτή με κέρδισε ολοκληρωτικά. Συνδύαζε πολλά όπως : μελέτη, εξερεύνηση, πειραματισμός… Πράγματα που μου άρεσαν και κακά τα ψέματα τέτοιες ποσότητες αδρεναλίνης δεν τις συναντάμε εύκολα στις άλλες τεχνικές. Ας περάσουμε όμως σιγά σιγά στο κομμάτι που αφορά την επιλογή των τεχνητών που θα ψαρέψουμε αυτά τα μέρη. Αν το βλέπαμε σαν γενικό ερώτημα θα ήταν πολύ εύκολο να απαντηθεί και το μόνο που θα χρειαζόταν ήταν να αραδιάσω μερικούς τύπους τεχνητών.

Μεγάλα minnow : η λύση στην αφρουδιά!

Μεγάλα minnow : η λύση στην αφρουδιά!Εγώ επέλεξα να σας αναφέρω ότι έχουμε δουλέψει με επιτυχία αναλόγως τις συνθήκες που επικρατούν. Ίσως να υπάρχουν και άλλες λύσεις τις οποίες εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε βρει ακόμα. Όταν έχουμε να κάνουμε με όλα αυτά που αναφέραμε παραπάνω δηλαδή τις συνθήκες που επικρατούν από τα ψηλά βράχια, το μυαλό μας πάει κατευθείαν στα μεγάλα minnows και καλά κάνει. Εμείς εκεί στοχεύουμε και ειδικά στα πολύ μεγάλα της τάξεως των 18,20 και 21 εκατοστών τα οποία είναι αυτά που μας βγάλουν από την δύσκολη θέση. Τα θέλουμε γιατί κολυμπούν εκεί που σχεδόν κανένα τεχνητό δεν μπορεί να κολυμπήσει. Ειδικά οι λούτσοι έχουμε παρατηρήσει ότι ακόμα και αν είναι χορτάτοι (έχουν πιαστεί ψάρια που στο στομάχι τους βρήκαμε κέφαλο σχεδόν 500γρμ!!) δεν διστάζουν να επιτεθούν σε ένα μεγάλο minnow. Επίσης την ημέρα παρατηρήσαμε ότι τα topwater τεχνητά είναι ένα πολύ δυνατό δέλεαρ, ειδικά άμα δεν υπάρχει κύμα.OLYMPUS DIGITAL CAMERAΑς μιλήσουμε λίγο για τις πλεύσεις. Θα σας προτείνω δυο διαφορετικές : η μια είναι η σταθερή αργή ανάκτηση με μερικά τινάγματα μέσα στους αφρούς και ή άλλη είναι η γρήγορη ανάκτηση με πολλά έντονα τινάγματα και συνεχόμενα. Αυτές οι δυο πλεύσεις μας έχουνε αποδώσει όλο αυτών των καιρό που ασχολούμαστε με τα ψηλά βράχια στο σπάσιμο του καιρού. Όσον αφορά τους χρωματισμούς των τεχνιτών μπορώ να πω πως σε κάθε τόπο έχουμε και διαφορετικά αποτελέσματα. Θα δώσω κάποια στοιχειά που θα μας βοηθήσουν στην επιλογή του χρώματος. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω έχουμε να κάνουμε με αφρουδιά, οπότε τα νερά είναι σχετικά θολά άρα κάτι έντονο θα δουλέψει καλύτερα από κάτι πιο φυσικό. Δεν είναι λίγες όμως οι φορές που μπορεί να έχουμε έντονο κυματισμό και από κάτω από τους αφρούς τα νερά να είναι διαυγή. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πάμε σε φυσικούς χρωματισμούς ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο διακριτικοί…


Κάπως έτσι τα βλέπω εγώ από τα ψηλά βράχια.. Το μαγικό σε αυτές τις συνθήκες και σε τέτοια μέρη είναι ότι είσαι μονός σου στην μέση του πουθενά χωρίς κανένας να μπορεί να σε ενοχλήσει και να σου χαλάσει την ηρεμία σου. Ούτε βάρκες, ούτε δίχτυα, ούτε παραγάδια…. Άλλο ένα καλό που έχουν αυτοί οι τόποι είναι ότι μπορείς να δεις την θάλασσα τόσο αγρία που πραγματικά νιώθεις ότι σε παίρνει αγκαλιά… Είναι μια ικανοποίηση που νιώθεις ακόμα και όταν βρίσκεσαι σπίτι σκεπτόμενος ότι έχεις πάει εκεί που σχεδόν κανένας δεν θα τολμούσε να βρεθεί μέσα σε τέτοιες συνθήκες. Ελπίζω να σας μετέφερα όσο περισσότερες πληροφορίες έχω αποκομίσει από τα ψηλά βράχια και να σας βοήθησα για παρόμοια μέρη που θα έχετε ανακαλύψει και εσείς.

banner spinninganglres

Categories: Spinning

About Author

Παναγιώτης Συρίγος

Ο Παναγιώτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά ενώ τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Λέσβο. Ξεκίνησε το ψάρεμα από πολύ μικρός με την τεχνική του απίκο και στην συνέχεια ασχολήθηκε με το ψάρεμα στο χέρι με καρούλια. Όταν στην χώρα μας ήρθαν οι καινούργιες τεχνικές με καλάμι, ασχολήθηκε εντατικά με το casting. Τα τελευταία χρόνια όμως τον κέρδισε το spinning σε σημείο να παρατήσει όλα τα άλλα ψαρέματα. Το μεράκι του για την τεχνική και η δοτική προσωπικότητα του τον οδήγησαν στο να δημιουργήσει μία από τις πιο δημοφιλείς ομάδες στο facebook για το spinning. Η σελίδα ονομάζεται SpinningAnglersTeam και σκοπό έχει την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των spinners, δίνοντας τους την δυνατότητα να μοιραστούν ακόμα και τις χαρές μιας πετυχημένης εξόρμησης. Στο site μας θα γράφει για τις περιπέτειες του στο νησί με spinning αλλά και θα μας γνωρίσει με τους καλύτερους τοπικούς ψαράδες μέσα από τα κείμενα του.