Ψήφισμα για την υπεραλίευση : Προσοχή στις λεπτομέρειες…

Ψήφισμα για την υπεραλίευση : Προσοχή στις λεπτομέρειες…

Με ιδιωτική πρωτοβουλία διενεργείται ψήφισμα για το μεγάλο θέμα της υπεραλίευσης στην χώρα μας μέσω του παγκόσμιου οργανισμού “Avaaz”, το οποίο θα παραδοθεί στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος και συγκεκριμένα στην Διεύθυνση Ελέγχου Αλιείας. Ακολουθεί το κείμενο προτροπής :

” Η αλόγιστη και καταστροφική αλιεία συμβαίνει παντού! Αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές θάλασσες και η αλιευτική μας οικονομία, με σκάφη και παράνομες αλιευτικές τεχνικές που καταστρέφουν το βυθό αλλά και τις περιοχές των αιγιαλών, αφήνοντας ελάχιστη ζωή πίσω τους. Ο τρόπος με τον οποίο αλιεύονται τα περισσότερα εμπορικά ψάρια, στοιχίζει την υγιή κατάσταση των θαλασσών μας και το οξυγόνο που μας προσφέρουν, το ψάρι που δε θα έχουμε αύριο στο πιάτο μας, το μέλλον 40.000 παράκτιων ψαράδων, την ταυτότητά μας! Aν θέλουμε λοιπόν και αύριο ζωντανές θάλασσες γεμάτες ψάρια, χρειαζόμαστε θαλάσσια καταφύγια και δραστικά μέτρα για την αλιεία σήμερα! “

psifisma

Ο δικός μας σχολιασμός είναι ότι αυτή η κίνηση είναι σωστή στην κατεύθυνση δηλαδή ότι πρέπει οι επαγγελματίες αλιείς να συμμορφωθούν ώστε να σταματήσει τώρα η καταστροφή των θαλασσών μας αλλά… Διαφωνώ με αυτό το καθεστώς των “40 000 παράκτιων ψαράδων” που έχει διαμορφωθεί στην χώρα μας και μάλιστα προβάλετε ως “η ταυτότητα μας”. Μιλάμε για 40 000 ψαράδες με μικρά σκάφη (καΐκια κυρίως) που ρίχνουν χιλιάδες χιλιόμετρα δίχτυα, πουλάνε τα ψάρια και συνήθως δεν δίνουν ούτε ένα ευρώ στο κράτος ενώ προστατεύονται ως καρικατούρες του “παραδοσιακού παππού ψαρά”. Άρα εδώ έχουμε τον γνωστό πόλεμο μικρών και μεγάλων επαγγελματιών που αμφότεροι δεν δίνουν δεκάρα για το μέλλον των ψαριών. Εμείς σαν ερασιτέχνες ψαράδες δεν πιστεύω ότι πρέπει να πάρουμε το μέρος κανενός. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι αξίζει να διατηρήσουμε ένα ακόμα καρκίνωμα των θαλασσών, τους παράκτιους ψαράδες, ώστε να μην χαλάσουμε την εικόνα της γραφικότητας των λιμανιών μας. Ούτε πιστεύω ότι έτσι προσβάλουμε την ιστορία μας γιατί τότε θα έπρεπε προς χάριν της γραφικότητας να κρατήσουμε και τις άμαξες, το αλέτρι με τα βόδια και άλλα τόσα λαογραφικά που έχουμε. Η αλήθεια που κρύβεται πίσω από αυτήν την ιστορία των παράκτιων είναι ότι είναι ελάχιστοι αυτοί που πραγματικά ζουν από την θάλασσα και η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι από δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι ότι μπορείς να φανταστείς. Οι παλιοί ψαράδες έχουν χαθεί και μαζί με αυτούς ο σεβασμός που είχαν για την θάλασσα, την κρυφή ερωμένη τους! Δυστυχώς, χάθηκε και μια τεράστια γνώση που θα μπορούσε να την εκμεταλλευτεί η επιστήμη ώστε να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα ιχθυοαποθέματα στην Ελλάδα. Αυτοί που έχουν μείνει είναι κατά βάση ανεξέλεγκτοι πλεονέκτες που αρμέγουν την θάλασσα για ένα έξτρα εισόδημα ή ένα έξτρα χαρτζιλίκι. Έτσι λοιπόν, ας αφήσουμε τους καρχαρίες να τσακώνονται μόνοι τους πάνω από το κουφάρι που λέγεται ψάρεμα.

Categories: Οικολογία

About Author

Γιώργος Φενερλής

Ο Γιώργος έχει ασχοληθεί με την αρθρογραφία στον περιοδικό τύπο από το 2004, γράφοντας άρθρα κυρίως για την τεχνική του spinning. Ήταν από τους πρώτους που έγραψε για αυτήν την τεχνική ενώ εισήγαγε και νέες όπως το Eging και το LRF. Τα περιοδικά με τα οποία έχει συνεργαστεί είναι το “Thalassa”, “Boat & Fishing”, “Το Ψάρεμα και τα Μυστικά του” και τέλος το “Ψαρεύω” στο οποίο υπήρξε συνδημιουργός και δούλεψε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ως αρχισυντάκτης του. Πέρα από την αρθρογραφία έχει ασχοληθεί με παρουσιάσεις προϊόντων, δοκιμές, ρεπορτάζ αγοράς, συνεντεύξεις και ανταποκρίσεις αγώνων αλιείας. Επίσης είναι ο δημιουργός και κάτοχος του παρόντος site.