Ο εύθραυστος κόσμος του LRF!

Ο εύθραυστος κόσμος του LRF!

Μια τεχνική που γίνεται πολύ ντόρος τον τελευταίο καιρό είναι το LRF το οποίο έχει διχάσει για το αν αξίζει κάποιος να ασχοληθεί μαζί του. Επέλεξα να γράψω ένα άρθρο ώστε να σας μεταφέρω όλα όσα μπορεί να σας προσφέρει αυτή η τεχνική αλλά και όσα δεν μπορεί…

cyprus 11Καταρχήν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το LRF δημιουργήθηκε για τις ανάγκες των ψαράδων που θέλανε να ξεγελάσουν διάφορα είδη ψαριών με μικρά τεχνητά δολώματα. Αυτό σημαίνει ότι θέλανε να χρησιμοποιήσουν πολύ μικρές σιλικόνες με αντίστοιχα jighead, μικρά hardbaits όπως minnow, vibration κ.α., μικρά πλανάκια και διάφορα άλλα είδη τεχνητών που το βάρος τους ήταν ελάχιστο. Άρα οι απαιτήσεις σε εξοπλισμό ήταν αντίστοιχες όπως καλάμια με μικρό c.w. και μικρού μεγέθους μηχανισμούς με λίγα φρένα τα οποία θα μπορούσαν να διαχειριστούν σε μια μάχη τα μικρής διαμέτρου και αντοχής νήματα. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, το LRF είναι ένα ψάρεμα “παιχνίδι” όπου θα μετρήσει πολύ ο χειρισμός του ψαρά πάνω στον ελαφρύ εξοπλισμό ενώ η σύλληψη ακόμα και του πιο λιλιπούτειου ψαριού μπορεί να εξελιχθεί σε… “μάχη”! Πρώτα από όλα λοιπόν, μιλάμε για καθαρή διασκέδαση που προσφέρεται απλόχερα σε όποιον θέλει να ασχοληθεί με αυτήν την τεχνική. Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα αυτό το κομμάτι.Διασκεδάζοντας!

cyprus 5

Η αλήθεια είναι ότι δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να παρατήσει το spinning την ώρα που η ψαρεύτρα του είναι γεμάτη π.χ. λούτσους, για να πάρει το LRF και να κυνηγάει μικρά ψαράκια όπως γοβιούς, μελανούρια, σκορπιδάκια, κοκκάλια κ.α.. Με αυτό το παράδειγμα πιστεύω ότι ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι το θέμα “διασκέδαση” είναι πολύ σχετικό.

Ένας τέτοιος αντίπαλος μπορεί να προσφέρει μεγάλες δόσεις αδρεναλίνης με LRF

Ένας τέτοιος αντίπαλος μπορεί να προσφέρει μεγάλες δόσεις αδρεναλίνης με LRF

Από την άλλη όμως, αν δεν υπάρχει το δίλημμα “spinning ή LRF” δηλαδή δεν υπάρχουν μεγάλα αρπαχτικά, τότε το να περάσεις την ώρα σου προσπαθώντας να ξεγελάσεις ότι κυκλοφορεί στην θάλασσα, νομίζω ότι είναι μια πολύ διασκεδαστική ασχολία. Είναι πολλές φορές που κυριολεκτικά χάνομαι ψαρεύοντας με LRF, αλλάζοντας συνέχεια τεχνητά, χαρτογραφώντας στο μυαλό μου το βυθό και προσπαθώντας να γίνω ένα με την λεπτή κορυφή του καλαμιού ώστε να καταλάβω ακόμα και το πιο ανεπαίσθητο τσίμπημα. Μην νομίζετε ότι είναι εύκολα να πιάσεις αυτά τα ψάρια οπότε υπάρχει κίνητρο για να… χαθείς! Το γεγονός αυτό σε φέρνει πιο κοντά στην αγαπημένη σου θάλασσα και σίγουρα σε κάνει καλύτερο ψαρά γιατί η γνώση που αποκτάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο spinning αλλά και στο shore jigging. Ακόμα και οι μάχες σε μαθαίνουν πως να χειρίζεσαι στο έπακρο τον εξοπλισμό σου κάτι το οποίο θα φανεί πολύ χρήσιμο όταν π.χ. στο spinning σου χτυπήσει ένα ψάρι τρόπαιο το οποίο είναι στα όρια του εξοπλισμού σου. Με λίγα λόγια, διασκέδαση και γνώση είναι τα δυο πράγματα που προσφέρει το LRF αλλά αυτό που δεν μπορεί να αντικαταστήσει είναι την μαγεία του spinning κόντρα σε αξιοσέβαστους αντιπάλους. Ή μήπως όχι;Ένα κρυφό όπλο…

cyprus 7

Άλλη μια αλήθεια είναι ότι υπάρχουν φορές όπου ο εξοπλισμός του LRF δίνει την λύση στα spinning ψαρέματα μας, όμως κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Η κυριότερη περίπτωση είναι για τα μεγάλα λαβράκια. Στην ψαρευτική μου ζωή, έχω συναντήσει πολλές φορές μεγάλα λαβράκια μέσα σε μικρά και μεγάλα λιμάνια να περιφέρονται χωρίς να δείχνουν ενδιαφέρον σε κανένα τεχνητό δόλωμα του spinning.

Τα μικρά δολώματα του LRF μπορούν να δώσουν την λύση όταν τα λαβράκια δεν ενδιαφέρονται για τίποτα άλλο

Τα μικρά δολώματα του LRF μπορούν να δώσουν την λύση όταν τα λαβράκια δεν ενδιαφέρονται για τίποτα άλλο

Μιλάω για όταν οι συνθήκες είναι ήπιες μέχρι την απόλυτη μπουνάτσα. Επίσης, μετά από πολύ παρατήρηση, διαπίστωσα ότι αυτά τα λαβράκια τρεφόντουσαν με πολύ μικρά ψάρια των δυο εκατοστών μέχρι το πολύ πέντε. Ο εξοπλισμός και κυρίως τα δολώματα του LRF, ήταν τα μοναδικά που μπόρεσαν να ξεγελάσουν αυτά τα παμπόνηρα λαβράκια αλλά με το ανάλογο κόστος. Τι εννοώ; Οι μάχες σε τέτοια μέρη είναι πολύ επικίνδυνες και αμφίρροπες. Μοιάζει κατόρθωμα να δαμάσεις τις δυνάμεις ενός τέτοιου ψαριού με αυτά τα εργαλεία και απαιτούν εμπειρία από μέρους μας.

Η χρησιμότητα του LRF είναι πολυδιάστατη αφού συγχρόνως μπορείς να ψαρέψεις καλαμάρια, μελανούρια και να ξεγελάσεις ένα μεγάλο λαβράκι

Με το LRF μπορείς να ψαρέψεις καλαμάρια, μελανούρια και να ξεγελάσεις ένα μεγάλο λαβράκι!
Από την μια είναι μια πρόκληση από την άλλη δεν είναι λίγες οι φορές που έχω προτιμήσει να χρησιμοποιήσω spinning εξοπλισμό με LRF δολώματα ώστε να μην ζήσω την απογοήτευση μιας χαμένης μάχης. Μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο λαβράκι που έχω νικήσει με LRF είναι 3,730 γρμ. μέσα σε καλαδούρια και η μάχη ήταν πραγματικά στην κόψη. Ήταν από αυτά που πρέπει να έχεις και τύχη για να τα καταφέρεις… Παρόλα αυτά, το LRF προσφέρει την λύση σε αυτές τις περιπτώσεις αρκεί να έχουμε καταλάβει ότι είναι ένα μεγάλο ρίσκο. Κρυφό όπλο όμως μπορεί να φανεί σε ψάρια που εύκολα ξαγκιστρώνονται και συνήθως τα ψαρεύουμε με ελαφρύ spinning εξοπλισμό. Αυτά είναι τα κοκκάλια και σαφρίδια με το μαλακό στόμα τους και τα μελανούρια με τα βίαια και απότομα κεφάλια τους. Η αποδοτικότητα στο ψάρεμα τους με LRF ανεβαίνει στα ύψη και η διασκέδαση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.


Άλλες χρήσεις

anoigma

Κάπου αλλού που μπορεί να φανεί χρήσιμο το LRF είναι στο eging. Λόγω των χαρακτηριστικών του εξοπλισμού της τεχνικής, μπορούμε να τον ψαρέψουμε με τις μικρές σε μέγεθος καλαμαριέρες οι οποίες δύσκολα τις καταλαβαίνουμε με τα eging καλάμια. Η αποδοτικότητα αυτών των καλαμαριερών τόσο στα καλαμάρια, όσο και στις σουπιές είναι απίστευτη. Αν σκεφτεί κανείς και τον συνδυασμό του ελαφριού εξοπλισμού, αμέσως καταλαβαίνουμε ότι η αποδοτικότητα συνδυάζεται με μεγάλη διασκέδαση!

Σουπιές με μικρές καλαμαριέρες και LRF

Σουπιές με μικρές καλαμαριέρες και LRF

Τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιώ το LRF για το ψάρεμα της σουπιάς και πραγματικά τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά ενώ έχω ξεχάσει το πως είναι να σου ξεκαρφώνεται λίγο πριν μπει στην απόχη. Στα καλαμάρια, η χρήση LRF έχει κάνει την διαφορά σε ρηχά νερά χωρίς ιδιαίτερα ρέματα. Τα πολυψαρεμένα πια καλαμάρια δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις μικρές καλαμαριέρες, ειδικά αυτές που έχουν φυσικούς χρωματισμούς τις οποίες χρησιμοποιούμε με πλεύσεις με πολλά jerks και αντίστοιχες στάσεις ηρεμίας. Γενικά, με τον LRF εξοπλισμό μπορούμε να διαβάσουμε καλύτερα τον βυθό και να νιώσουμε και το παραμικρό άγγιγμα πλοκαμιού στην καλαμαριέρα μας.


Τι δεν πρέπει…

cyprus 2

Σχεδόν σε όλο το κείμενο ασχοληθήκαμε με το τι προσφέρει το LRF. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το τι δεν προσφέρει ή καλύτερα για το που δεν προσφέρεται.

cyprus 9

Είναι κανόνας ότι όταν φυσάει ακόμα και λίγος αέρας, χάνουμε την επαφή με τα LRF δολώματα τα οποία κινούνται περισσότερο από το “φούσκωμα” του νήματος παρά από τον μηχανισμό και το καλάμι. Άρα αν οι συνθήκες δεν είναι καλές τότε δύσκολα θα μπορέσουμε να ψαρέψουμε με LRF εκτός αν έχετε να μάθει να χρησιμοποιείται τον άνεμο για να σας κάνει πλεύση στα τεχνητά σας, κάτι που προσωπικά έμαθα πολύ δύσκολα και μετά από πολύ κόπο. Για κάποιον που δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις το μόνο που θα καταφέρει είναι να λύνει τούφες του νήματος.

Τα “μαύρα” θέλουν πιο δυνατό εξοπλισμό

Τα “μαύρα” θέλουν πιο δυνατό εξοπλισμό

Κάτι ακόμα το οποίο δεν μπορεί να μας προσφέρει το LRF είναι την σύλληψη των λεγόμενων “μαύρων” ψαριών. Αυτό ίσως σαν φανεί παράξενο καθώς πολλοί οι οποίοι κάνουν LRF υποστηρίζουν ότι είναι μια τεχνική ειδικά για αυτά. Δυστυχώς είναι ανέφικτο να βγάλεις, προτού καταφέρει να βραχώσει, οποιοδήποτε μαυρόψαρο ακόμα και μικρομεσαίου μεγέθους. Η δύναμη του εξοπλισμού δεν προσφέρεται για μάχες στην κόντρα και στα ίσια. Για αυτά τα ψάρια υπάρχει το HRF δηλαδή το Heavy Rock Fish όπου ο εξοπλισμός είναι πολύ πιο δυνατός. Τώρα ότι βγαίνουν με LRF λιλιπούτεια ροφουδάκια, σκορπίνες, στείρες και σφυριδοπούλες δεν είναι είδηση αλλά σπάνια θα δείτε τέτοια ψάρια σε μεγέθη του κιλού.

Ένα άλλο πρόβλημα που θα μας απασχολήσει  πολύ στο μέλλονμε το LRF είναι οι λαγοκέφαλοι. Αυτή η μάστιγα της θάλασσας εξαπλώνεται γρήγορα και ήδη έχει φτάσει μέχρι την Κέρκυρα. Τα κοφτερά δόντια τους σε συνδυασμό με την επιθετικότητα τους, κάνουν την χρήση της τεχνικής αδύνατη καθώς τα μικρά δολώματα μας είναι δέλεαρ στα μάτια αυτών των ψαριών. Οι φίλοι στην Κύπρο βιώνουν αρκετά χρόνια τώρα… τα κοψίματα των λαγοκέφαλων και έχουν χάσει πολλά δολώματα. Άρα η χρησιμότητα του LRF περιορίζεται αν στην περιοχή βρίσκονται αυτά τα ψάρια και καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε πιο χοντρά εργαλεία για να καταφέρουμε να τα νικήσουμε. Στο παρακάτω βίντεο που ακολουθεί θα δείτε από πρώτο χέρι τις περιπέτειες του συνεργάτη μας Γιώργου Κωτσού στα Κύθηρα με LRF κόντρα σε λαγοκέφαλους…


Αυτά ήταν όσα είχα να σας πω για την χρησιμότητα του LRF και εύχομαι να σας έδωσα όλη την εικόνα. Τολμήστε να μπείτε στον “εύθραυστο κόσμο” του LRF και δεν θα χάσετε!!!

Categories: LRF
Tags: LRF

About Author

Γιώργος Φενερλής

Ο Γιώργος έχει ασχοληθεί με την αρθρογραφία στον περιοδικό τύπο από το 2004, γράφοντας άρθρα κυρίως για την τεχνική του spinning. Ήταν από τους πρώτους που έγραψε για αυτήν την τεχνική ενώ εισήγαγε και νέες όπως το Eging και το LRF. Τα περιοδικά με τα οποία έχει συνεργαστεί είναι το “Thalassa”, “Boat & Fishing”, “Το Ψάρεμα και τα Μυστικά του” και τέλος το “Ψαρεύω” στο οποίο υπήρξε συνδημιουργός και δούλεψε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ως αρχισυντάκτης του. Πέρα από την αρθρογραφία έχει ασχοληθεί με παρουσιάσεις προϊόντων, δοκιμές, ρεπορτάζ αγοράς, συνεντεύξεις και ανταποκρίσεις αγώνων αλιείας. Επίσης είναι ο δημιουργός και κάτοχος του παρόντος site.