ΕΠΕΙΓΟΝ : Έκκληση βοήθειας από Λέσβο…

ΕΠΕΙΓΟΝ : Έκκληση βοήθειας από Λέσβο…

Ο συνεργάτης μας Γιώργος Τυρίκος-Εργάς δίνει την δική μας μάχη ανθρωπιάς στην ακριτική Λέσβο, προσπαθώντας να λύσει μόνος του το μεταναστευτικό. Μόνη βοήθεια η ενορία της Κεράμου και οι λιγοστοί εθελοντές, απέναντι στο τσουνάμι των εξαθλιωμένων προσφύγων. Εμείς δεν μπορούμε να αλλάξουμε γάζες σε πόδι που σαπίζει από γάγγραινα αλλά μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτήν την έκκληση βοήθειας που σας παραθέτω :

“Παιδιά πνιγόμαστε, βοηθείστε. Όσοι δεν είστε Λέσβο και δεν μπορείτε να βοηθήσετε σε είδος στείλτε κανένα φράγκο. Υπολογίστε πως με 50 ευρώ έχουμε βρει τον τρόπο να δίνουμε ένα γεύμα σε 100 άτομα. Ειλικρινά δεν έχουμε κάνει ποτέ τόσο επείγουσα έκκληση, αλλά είμαστε στα όριά μας, έχουμε εκατοντάδες κόσμο από Συρία και Αφγανιστάν κατά κύριο λόγο οικογένειες και παιδιά σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Και 5 ευρώ βοηθούν. GR 5401405990599002101026620 Αlpha Bank, ΜΚΟ Αγκαλιά…. Είναι πραγματική ανάγκη.

Τετράμηνο βρέφος με υποθερμία. Δυο παιδιά 8 και 12 ετών ασυνόδευτα. Δυο άτομα με κακώσεις στα γόνατα. 4 άτομα σε σχισμένα πέλματα από την φτέρνα έως το μεγάλο δάχτυλο. Πάνω από 100 βρεγμένοι άνθρωποι, πρώτα από θαλασσινό νερό και έπειτα από μπόρα. Σχεδόν όλοι κρυωμένοι με βήχα, πολλοί με πυρετό. Εφτά οικογένειες με γέροντες και παιδιά. Το μόνο που θέλουν είναι να φτάσουν με ασφάλεια σε έναν τόπο όπου θα ξαποστάσουν και θα τους δει ένας γιατρός, να φάνε κάτι. Τι καταστάσεις να μπαλώσουμε εμείς; Και να θέλουν να πληρώσουν, να έχουν τα χρήματα και να ΜΗΝ τους παίρνει ούτε λεωφορείο ούτε ταξί από φόβο “μην μπλέξουμε”. Έχουμε και λέμε : από Αρχαία Άντισσα μέχρι Καλλονή 8 ώρες πορεία κατά μέσο όρο. Από Καλλονή Μυτιλήνη τουλάχιστον 6, για τις οικογένειες αδύνατον κάτω από 10-11 ώρες. Εξόντωση. Συγνώμη, για να λυθεί και αυτό θα περιμένουμε την χρηματοδότηση του Ντράγκι; Ένα πράγμα μόνο θα πω: θα μπορέσω να καταλάβω αν οι “διαπραγματεύσεις” ναυαγήσουν. Δεν θα συγχωρέσω όμως το ότι δεν έγιναν ορισμένα απλά βήματα αναδιοργάνωσης που δεν κοστίζουν απολύτως τίποτα. Και ένα ακόμα : αν οι ένστολοι το παίζουν δύσκολοι, αν ο τοπικός πρόεδρος/πάρεδρος/σαλτιμπάγκος το παίζει τρελός, υπάρχει ο εισαγγελέας. Βάλτε τους πάντες προ των ευθυνών τους, οργανώστε τα πράγματα. Μεταφέρετε προσωπικό από θέσεις/αραλίκια σε σημεία που θα είναι χρήσιμοι. Τα ήδη υπάρχοντα “πράγματα” και πρόσωπα τα οποία ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ήδη. Μέχρι στιγμής σαν Αγκαλιά έχουμε να πούμε πως οι ενεργοί αστυνομικοί και οι λιμενοφύλακες στην πλειοψηφία τους παλεύουν με κάτι πάνω από τις δυνάμεις τους και ειλικρινά πολλοί μα πολλοί από αυτούς υπερβαίνουν εαυτόν. Βοηθήστε τους. Καταλαβαίνω πως παίρνει χρόνο σε μια νέα κυβέρνηση να χαλιναγωγήσει δομές εξουσίας που σαπίζουν χρόνια τώρα. Κάντε γρήγορα χρόνος ΔΕΝ υπάρχει. Και ένα τελευταίο : φέρτε τον Βαρβιτσιώτη και τη Σεσίλια να καμαρώσουν τώρα το κέντρο κράτησης των πολλών εκατομμυρίων που έφτιαξαν…”

Γιώργος Τυρίκος-Εργάς

Υ.Γ. Η φωτογραφία είναι από το 2005 όταν ψάρευα μόνος μου spinning στα λιμάνια της Πάτρας όπου υπήρχαν χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούσαν να αποδράσουν στην Ιταλία. Κόντρα σε αυτά που ακούγονταν τότε από το χαζοκούτι, κανείς ποτέ δεν με πείραξε και μάλιστα πανηγύριζαν σε κάθε ψάρι που έβγαζα. Βοηθήστε γιατί πάνω από όλα εμείς οι Έλληνες είμαστε άνθρωποι…

Μ.Κ.Ο Αγκαλιά – ΕΝΟΡΙΑ ΚΕΡΑΜΙΟΥ

Categories: Διάφορα

About Author

Γιώργος Φενερλής

Ο Γιώργος έχει ασχοληθεί με την αρθρογραφία στον περιοδικό τύπο από το 2004, γράφοντας άρθρα κυρίως για την τεχνική του spinning. Ήταν από τους πρώτους που έγραψε για αυτήν την τεχνική ενώ εισήγαγε και νέες όπως το Eging και το LRF. Τα περιοδικά με τα οποία έχει συνεργαστεί είναι το “Thalassa”, “Boat & Fishing”, “Το Ψάρεμα και τα Μυστικά του” και τέλος το “Ψαρεύω” στο οποίο υπήρξε συνδημιουργός και δούλεψε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ως αρχισυντάκτης του. Πέρα από την αρθρογραφία έχει ασχοληθεί με παρουσιάσεις προϊόντων, δοκιμές, ρεπορτάζ αγοράς, συνεντεύξεις και ανταποκρίσεις αγώνων αλιείας. Επίσης είναι ο δημιουργός και κάτοχος του παρόντος site.