“Κροκόδειλοι”… στα νερά μας!

“Κροκόδειλοι”… στα νερά μας!

Από το Φεβρουάριο συνήθως έρχεται στις παραλίες μας και κάθεται μέχρι και τα τέλη του φθινοπώρου. Ο Ευρωπαϊκός λούτσος ανήκει στην οικογένεια των σφυρανιδών Sphyraena sphyraena και είναι ξάδερφος του μεγάλου Barracuda ( Sphyraena barracuda) που τριγυρίζει στους ωκεανούς.

krokodiloi-sta-nera-mas5
Το σώμα του είναι ατρακτοειδές, πολύ δυνατό και με ελάχιστη αντίσταση, υδροδυναμικό που του προσδίδει τρομακτική ταχύτητα. Το ρύγχος του είναι στενό και μακρύ, το στόμα του εφοδιασμένο με πολύ μυτερά και κοφτερά δόντια και ότι δαγκώσει δύσκολα του ξεφεύγει. Όποιος τα έχει δει καταλαβαίνει και γιατί πήρε το προσωνύμιο κροκόδειλος. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι η κάτω σιαγόνα εξέχει από την πάνω. Το χρώμα του είναι σκούρο γκρι προς το μαύρο στη ράχη, με μαύρες ρίγες και ασημί κοιλιά. Μπορεί να ξεπεράσει το ενάμισι μέτρο μήκος και δεν είναι λίγες οι φορές που ψάρια πάνω από οκτώ κιλά έχουν χτυπήσει τα τεχνητά μας δολώματα. Όταν είναι μικρός είναι λιχουδιά για άλλα μεγαλύτερα αρπακτικά όπως η συναγρίδα, τα γοφάρια, οι λίτσες άλλα και για τα μεγαλύτερα άτομα του είδους του μιας και είναι κανίβαλος!

Συνθήκες ψαρέματος και τεχνητά

krokodiloi-sta-nera-mas6
Όταν πεινάει και κυνηγά είναι ιδιαίτερα απρόσεκτος και χτυπάει σε όλων των ειδών τα τεχνητά δολώματα. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις βέβαια που θα τον πετύχουμε χορτάτο και θα τον βλέπουμε συνέχεια να ακολουθεί τα τεχνητά μας και να τα κοιτάει χωρίς να τους επιτίθεται.

krokodiloi-sta-nera-mas8

Την άνοιξη του αρέσει να κρύβεται σε λιμάνια και σε απάνεμους κόλπους και να κυνηγά συνήθως επιτιθέμενος από το βυθό μικρότερα ψαράκια όπως είναι οι γόπες, οι αθερίνες, τα κεφαλόπουλα, ο γαύρος και η σαρδέλα. Το καλοκαίρι ανοίγεται και περιπολεί σε ποιο ανοιχτά σημεία, σε απότομα βράχια και παραλίες με βάθος από δυο μέχρι δέκα μέτρα. Το φθινόπωρο συνήθως συναντάμε τα μικρά του είδους περίπου ένα με ενάμισι κιλό σε μικρά λιμανάκια και σε πιο ρηχές παραλίες.Οι φανταχτεροί χρωματισμοί είναι πολύ αποδοτικοί στο νυχτερινό ψάρεμα

Οι φανταχτεροί χρωματισμοί είναι πολύ αποδοτικοί στο νυχτερινό ψάρεμα

Με την υποψία και μόνο ότι τριγυρνούν λούτσοι στην περιοχή που θέλουμε να ψαρέψουμε, πρέπει να βάζουμε συρμάτινο παράμαλλο στο τέλος της πετονιάς ή του νήματος μας, ή να χρησιμοποιήσουμε 0,50 ή και πιο χοντρό παράμαλλο fluorocarbon αν τα νερά είναι διαυγή και οι κροκόδειλοι, μας καταλαβαίνουν. Είναι κρίμα να χάσουμε την εκπληκτική μάχη που μπορεί να μας προσφέρει αυτό το δυνατό ψάρι αν μας κόψει την πετονιά με τα δόντια του. Κρίμα και για το ίδιο να φύγει με ένα τεχνητό δόλωμα να του κλείνει το στόμα και να πεθάνει από ασφυξία λίγο πιο πέρα. Τα δόντια τους προκαλούν φόβο σε όλα τα μικρόψαρα της περιοχής, που μπορεί να τα δούμε να στριμώχνονται στα βράχια. Οι μικροί του είδους κυνηγάνε συνήθως κοπαδιαστοί, με την τεχνική του εγκλωβισμού, ενώ οι μεγαλύτεροι κάνουν ζευγάρια ή ομάδες λίγων ατόμων. Του αρέσουν τεχνητά δολώματα μήκους από επτά εκατοστά μέχρι είκοσι και τον τρελαίνουν τεχνητά που κάνουν τρεμουλιαστές απότομες κινήσεις και όχι απλό σλάλομ στο νερό. Δεν κάνει διακρίσεις σε σκληρά ή σιλικονούχα δολώματα αρκεί η κίνηση που θα τους δώσουμε να είναι ελκυστική και τα χρώματα τους να μιμούνται κάποια μικρόψαρα που αποτελούν τη λεία τους ή να έχουν φανταχτερά χρώματα όπως το πορτοκαλί, το κίτρινο, το πράσινο και το μοβ στη ράχη και ασημί ή λευκές περλέ κοιλιές!

Όταν οι λόυτσοι κυνηγάνε στα μεσόνερα, τα τεχνητά vibration μπορούν να δώσουν την λύση

Όταν οι λόυτσοι κυνηγάνε στα μεσόνερα, τα τεχνητά vibration μπορούν να δώσουν την λύση

Επειδή συνήθως δεν ξέρουμε το βάθος στο οποίο στήνουν καρτέρια ή περιπολούν θα πρέπει να τους ψάξουμε με διάφορα τεχνητά σε όλα τα βάθη και στην επιφάνεια. Πολλές είναι οι φορές που μας ειδοποιούν για την παρουσία τους κάνοντας επιθέσεις στην επιφάνεια και αναταράσσοντας το νερό κάνοντας τις γνωστές «νερούσες». Τότε καταλαβαίνουμε ότι είναι ψηλά στην επιφάνεια και του ρίχνουμε δολώματα επιφανείας όπως πόπερ, walk the dog και αλλά τεχνητά που παίρνουν μικρό βύθισμα.Αν είναι πιο βαθιά τότε αλλάζουμε τεχνητά και βάζουμε vibration, sinking βυθιζόμενα τεχνητά και σιλικονούχα. Αν είναι μεγάλος, από τέσσερα μέχρι οκτώ κιλά, θα κάνει ένα βίαιο χτύπημα στο τεχνητό μας και θα κατέβει προς το βυθό, ή θα μας πάρει πολλά μέτρα πετονιάς με φευγιά δεξιά και αριστερά. Αν είναι μικρός, από ένα έως τρία κιλά, θα κάνει ένα ή δυο μικρά φευγιά και θα ανέβει στην επιφάνεια και θα χτυπιέται. Τότε είναι επίφοβος να μας τραυματίσει την πετονιά, ή να σκίσει τα χείλη του και να τον χάσουμε. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να κρατάμε ψηλά τη μύτη του καλαμιού μας και να κρατάμε πάντα τεντωμένη την πετονιά μας, ενώ το χέρι και το καλάμι μας θα αποσβένουν σαν αναρτήσεις τα τραβήγματα του. Αν είναι ακόμα μικρότερος, κάτω από κιλό, τότε θα παραδοθεί χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση και οφείλουμε να τον απαγκιστρώσουμε, χωρίς να τον τραυματίσουμε και να τον ελευθερώσουμε, κλείνοντας του ραντεβού στο ίδιο σημείο για μετά από πέντε– έξι χρόνια.


Λούτσος και… γαστρονομία!

krokodiloi-sta-nera-mas1


Συνοψίζοντας πρέπει να πούμε ότι εκτός από πολύ επιθετικά ψάρια, είναι και πολύ νόστιμα και εκτός από εκπληκτικές μάχες, μπορούν να μας χαρίσουν και πολύ νόστιμα γεύματα. Ψάρια από ένα έως δυο κιλά, μπορούμε να τα κόψουμε φέτες και να τα τηγανίσουμε ή να τα βάλουμε στο φούρνο με πατατούλες και σάλτσα ντομάτας ενώ τα μεγαλύτερα γίνονται πεντανόστιμα φέτες στο φούρνο με λαδορίγανη ή στα κάρβουνα.
Καλές μάχες εύχομαι να έχετε και καλή μας όρεξη!
Categories: Spinning

About Author

Γιώργος Γεωργίου

Ο Γιώργος κατάγεται από την Άρτα και ψαρεύει με την τεχνική του spinning από το 2002 όταν η τεχνική αυτή ήταν άγνωστη στον Ελλαδικό χώρο. Με τα χρόνια και με επιμονή και υπομονή κατάφερε να έχει πολύ μεγάλες εμπειρίες από αξιόλογους αντιπάλους όπως τα λαβράκια, τα γοφάρια, οι λούτσοι και οι λίτσες. Η αλήθεια είναι ότι οι Ηπειρώτες ήταν πρωτοπόροι σε αυτήν την τεχνική πανελλαδικά. Ο Γιώργος έχει ψαρέψει κάτω από όλες τις συνθήκες spinning δηλαδή σε λιμάνια, σε εκβολές, σε αμμώδεις παραλίες και βραχώδες ακτογραμμές. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διατηρούσε με μεγάλη επιτυχία εβδομαδιαία στήλη για spinning στην τοπική εφημερίδα “Νέος παρατηρητής”. Επίσης, όλα αυτά τα χρόνια είχε μεγάλη συμμετοχή στα μεγαλύτερα forum της χώρας μας για το spinning.