Stratos 20000 TS & SS από την FOX

Stratos 20000 TS & SS από την FOX

Στις τεχνικές του jigging και του offshore popping οι απαιτήσεις είναι μεγάλες και πολύ λίγοι spinning μηχανισμοί διαθέτουν τα προσόντα για να αντεπεξέλθουν στην σκληρή χρήση αλλά και στην απίστευτη δύναμη των μεγάλων αρπαχτικών ψαριών της θάλασσας. Για αυτό το λόγο η πρόταση της Fox δεν περνά απαρατήρητη!

Η πρόταση αυτή συνοδεύεται από δυο μοντέλα που θα μπορούσαμε να πούμε ότι το SS είναι το στάνταρ και το TS είναι η ναυαρχίδα της εταιρείας. Στα κοινά τους, μπορούμε να πούμε ότι μοιράζονται όλες τις πατέντες κατασκευής της FOX δηλαδή έχουν τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως ενισχυμένο σώμα από κράμα αλουμινίου, Fox stainless steel RTS γρανάζια, CDT system φρένα με μοναδική ποιότητα υλικών τριβής σε διάταξη CCD (πατέντα της FOX), ίδιας άριστης ανθεκτικότητας μπομπίνα με spool safety lock (SSL) και τέλος δεκατέσσερα ανοξείδωτα ρουλεμάν υψηλής ποιότητας. Επίσης, διαθέτουν και την ίδια χωρητικότητα δηλαδή 350 γιάρδες από 50 lbs νήμα δηλαδή γύρω στα 320 μέτρα.
Από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά για τους δύο μηχανισμούς τόσο στην χρήση για την οποία προορίζονται, όσο και στην λειτουργία τους. Η ουσιαστική και μεγαλύτερη διαφορά τους είναι ότι ο μεν πρώτος είναι μονοτάχυτος ενώ ο δεύτερος έχει επιλογή δυο ταχυτήτων περιστροφής. Αλλά ας δούμε τον καθένα αναλυτικά :

Stratos 20000 SS

stratos ss

Με βάρος πολύ λιγότερο από τον διτάχυτο “αδελφό” του στα 36 oz (περίπου ένα κιλό) προορίζεται για ψαρέματα όπου χρειαζόμαστε δύναμη αλλά και χαλαρή λειτουργία, σε συνδυασμό με μακριά και ακριβέστατη ρίψη. Μετά από δοκιμές των field testers της εταιρείας, βγήκε το συμπέρασμα ότι ο μηχανισμός αυτός είναι ιδανικός για popping και heavy spinning με στόχο πολύ μαχητικά ψάρια όπως τα Tarpon, Μαγιάτικα και Gts. H σχέση περιστροφής του είναι 6,1: 1, αρκετά γρήγορη για αυτήν την κατηγορία ενώ το maximum drag είναι στις 40 lbs πίεση.

Stratos 20000 TS

stratos-extras-ss

Το μοντέλο αυτό είναι καινοτόμο στο είδος του και έχει σχεδιαστεί για jigging σε βαθιά νερά. Το μοναδικό κιβώτιο ταχυτήτων του TS μας επιτρέπει να μειώνουμε άμεσα την σχέση περιστροφής από 6,1:1 σε 2:1, απλώς γυρίζοντας ένα διακόπτη! Αυτό είναι χρήσιμο γιατί μπορούμε να ψαρέψουμε άνετα τους πλάνους μας σε μεγάλα βάθη και μόλις κάποιο μεγάλο μαγιάτικο πιαστεί να μειώσουμε την ταχύτητα ώστε να μπορέσουμε να παλέψουμε μαζί του και να το ανεβάσουμε με ασφάλεια στο σκάφος. Το κιβώτιο τελειοποιήθηκε μετά από τρία χρόνια έρευνα και διαθέτει stainless steel γρανάζια καθώς και δεκαέξι top quality ανοξείδωτα ρουλεμάν. Έχει το ίδιο σύστημα φρένων με το SS και το μόνο που αλλάζει είναι το βάρος το οποίο βρίσκεται στα 50 oz (περίπου 1400 γρμ.). Σίγουρα, αν στο μέλλον παραχθεί και σε μικρότερα μεγέθη, θα απασχολήσει όσους ασχολούνται με το shore jigging.

About Author

Γιώργος Φενερλής

Ο Γιώργος έχει ασχοληθεί με την αρθρογραφία στον περιοδικό τύπο από το 2004, γράφοντας άρθρα κυρίως για την τεχνική του spinning. Ήταν από τους πρώτους που έγραψε για αυτήν την τεχνική ενώ εισήγαγε και νέες όπως το Eging και το LRF. Τα περιοδικά με τα οποία έχει συνεργαστεί είναι το “Thalassa”, “Boat & Fishing”, “Το Ψάρεμα και τα Μυστικά του” και τέλος το “Ψαρεύω” στο οποίο υπήρξε συνδημιουργός και δούλεψε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ως αρχισυντάκτης του. Πέρα από την αρθρογραφία έχει ασχοληθεί με παρουσιάσεις προϊόντων, δοκιμές, ρεπορτάζ αγοράς, συνεντεύξεις και ανταποκρίσεις αγώνων αλιείας. Επίσης είναι ο δημιουργός και κάτοχος του παρόντος site.