Aνοιξιάτικες μουρμούρες

Aνοιξιάτικες μουρμούρες

Ο ερχομός του Μαρτίου σηματοδοτεί εδώ και πολλά χρόνια το ψάρεμα της μεγάλης μουρμούρας. Οι ψαράδες που γοητεύονται από αυτό το ψάρι το γνωρίζουν πολύ καλά και από τον Ιανουάριο δεν διστάζουν να επιχειρούν τα πρώτα αναγνωριστικά ψαρέματα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τις κρύες νύχτες από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο, που τα νερά είναι κρυσταλλωμένα και μας κάνουν να το σκεφτόμαστε για να βάλουμε τα χέρια μας στη θάλασσα, μέσα στα ήσυχα νερά κυκλοφορούν οι μεγάλες μουρμούρες. Τα κοπάδια αυτήν την εποχή είναι λιγότερα από το καλοκαίρι, αλλά τα άτομα που τα αποτελούν είναι σαφώς πιο μεγάλα. Αυτούς τους μήνες πλησιάζουν τις αμμώδεις ακτές για να αναζητήσουν την τροφή τους. Οι έντονοι νοτιάδες του χειμώνα σκάβουν τον βυθό αποκαλύπτοντας οργανισμούς και σκουλήκια που συγκαταλέγονται στην κορυφή του διαιτολογίου τους και τα ρέματα που εκβάλουν στις παραλίες μεταφέρουν τροφή που δεν τις αφήνουν αδιάφορες.


Λίγα λόγια για το ψάρεμα της μουρμούρας

SONY DSC

Τα μέρη που θα την αναζητήσουμε θα είναι είτε μεγάλοι σε έκταση κόλποι είτε ανοιχτές παραλίες, που και στις δύο περιπτώσεις θα αποτελούνται από ρηχά νερά με αμμουδερούς βυθούς. Ιδιαίτερο γνώρισμα για έναν καλό τόπο είναι τα ρυάκια που κατεβάζουν βρόχινο νερό. Προτιμήστε να στήσετε τον εξοπλισμό σας περίπου πενήντα μέτρα μακριά από το νερό που εκβάλλει στη θάλασσα.

SONY DSC
Αυτό, γιατί είναι πολύ πιθανό να έχουν κατρακυλήσει κλαδιά και σκουπίδια και θα αντιμετωπίσετε αρκετά σκαλώματα. Ένας ακόμη λόγος είναι η θολούρα που δημιουργεί το χώμα. Σε αυτές τις συνθήκες τα ψάρια δεν μπορούν να «αναπνεύσουν» και προτιμούν να κρατιούνται σε μια σχετική απόσταση. Ιδανικές συνθήκες θεωρούνται όταν υπάρχει άπνοια, όταν επικρατεί ένας ελαφρύς κυματισμός μέχρι τρία μποφόρ -αλλά χωρίς να έχουμε κατά μέτωπο τον αέρα- ή όταν έχει δημιουργηθεί λίγο σουέλ. Εφόσον αναγκαστείτε να ψαρέψετε με τον αέρα να είναι κόντρα, πρέπει να προσέξετε γιατί είναι πολύ πιθανό να έχει βγάλει το κύμα στην ακτή φύκια.

SDC10431aΣε αυτήν την περίπτωση το ψάρεμα θεωρείται απαγορευτικό, καθώς τα δολώματα θα κρύβονται και η αρματωσιά θα γεμίζει φύκια. Μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές θα διαβάσετε στο ένθετο του Χρήστου Ζάβρα για το πώς να ψαρέψετε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι οι παραπάνω συνθήκες αποτελούν τον κανόνα που και αυτός έχει τις εξαιρέσεις του. Υπάρχουν αρκετές περιοχές στην Ελλάδα που τις μεγάλες μουρμούρες τις ψαρεύουν με αρκετό κυματισμό. Η απόσταση που θα τις συναντήσετε από την ακτή δεν είναι ποτέ σταθερή. Η μουρμούρα μπορεί να σουλατσάρει κυριολεκτικά μπροστά στα πόδια σας ή να χρειαστεί να κάνετε πολύ μακρινές βολές. Επηρεάζεται από την παλίρροια και από τα σημεία που προσφέρουν τροφή. Έτσι γίνεται επιτακτική ανάγκη το ψάξιμο της μουρμούρας, για να εντοπίσουμε τα σημεία που περνάει. Ένας ακόμη πιο αποδοτικός τρόπος είναι να μαλαγρώσουμε καλά την περιοχή που θα ψαρέψουμε. Με αυτήν τη μέθοδο θα καταφέρουμε να κρατήσουμε τις μουρμούρες για αρκετή ώρα στην ψαρεύτρα μας.
Τα δολώματα,ο εξοπλισμός και η κατάλληλη ώρα

SONY DSC

Η μουρμούρα είναι ένα ψάρι που αναζητά την τροφή του σκάβοντας την άμμο για σκουλήκια. Τα πιο αποδοτικά δολώματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι ο ακροβάτης, ο αμερικάνος, η τριχιά, το μαύρο θηκαρίσιο, το κόκκινο καραβιδάκι και σε κάποιες παραλίες οι λωρίδες μάνας και τα μικρά μονοδόλια. Την εποχή αυτή, που τα ψάρια μειώνουν την κινητικότητα τους, χρειάζεται να προσφέρετε μεγάλα δολώματα για να τις δελεάσετε. Είναι η καλύτερη συνταγή για να εστιάσετε στα μεγαλύτερα άτομα του κοπαδιού και για να μη λείψουν οι εκπλήξεις από λαβράκια, που και αυτά κινούνται στις ίδιες περιοχές. Σχετικά με τον εξοπλισμό και τις αρματωσιές έχουμε αναφερθεί αναλυτικά στο παρελθόν και δεν νομίζω ότι είναι σκόπιμο να επανέλθουμε. Ελαφριά καλάμια με μικρό casting weight και ψιλά εργαλεία με λεπτά παράμαλλα και μικρά σε βάρος μολύβια είναι οι ενδεδειγμένες επιλογές. 

SONY DSCΌπως η απόσταση που θα τις βρούμε δεν είναι σταθερή, έτσι και οι ώρες που θα φάνε μπορούν να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και από μέρα σε μέρα. Έχουμε συνηθίσει να λέμε ότι οι βραδινές και οι πρώτες πρωινές ώρες είναι οι καλύτερες. Στα τρία τελευταία ψαρέματα που πραγματοποίησα αυτόν τον χειμώνα για το συγκεκριμένο ψάρι, οι ώρες που έδειξαν τη μεγαλύτερη δραστηριότητα για να τραφούν δεν είχαν κανένα κοινό σημείο μεταξύ τους. Οπλιστείτε λοιπόν με υπομονή και ψαρέψτε τον τόπο σας αρκετές ώρες πριν βγάλετε τα συμπεράσματά σας, γιατί φαίνεται πως οι κλιματολογικές αλλαγές έχουν επηρεάσει τα ψάρια πολύ περισσότερο από όσο πιστεύουμε.
Μια νύχτα με πανσέληνο

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Από τα τέλη Φεβρουαρίου ξεκίνησαν οι ψαρευτικές εξορμήσεις μου προς αναζήτηση των κοπαδιών που αποτελούνται από μεγάλες μουρμούρες. Τα δύο τελευταία χρόνια τέτοια εποχή δεν είχα καταφέρει να τα εντοπίσω, καθώς δεν φάνηκαν πιστά σε γνωστά λημέρια, αλλά φέτος ήμουν αποφασισμένος να επιμείνω στο ψάξιμό τους. Μετά από μια άκαρπη έξοδο στη νοτιοανατολική Εύβοια, οι πληροφορίες από φίλους και η έμπνευση μας οδήγησαν στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο. Το ψαρευτικό μου ταίρι σε αυτήν την εκδρομή ήταν ο Χρήστος Ζάβρας, γνωστός αρθρογράφος του περιοδικού και για μένα ένας από τους καλύτερους ψαράδες που έχω γνωρίσει στο ψάρεμα από παραλία.

Palasa 2aΟ αρχικός προορισμός ήταν η ευρύτερη περιοχή από την παραλία Τυρού μέχρι τα Πούληθρα. Όμως λόγω κούρασης από τη δουλειά και επειδή είχε περάσει η ώρα και είχε αρχίσει να σουρουπώνει, αποφασίσαμε να σταματήσουμε και να δοκιμάσουμε την τύχη μας πριν φτάσουμε στον τελικό προορισμό. Πολλές φορές, όταν πηγαίνεις σε περιοχές που δεν γνωρίζεις, είναι προτιμότερο να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου και να δοκιμάζεις μέρη που απλά θα σου κάνουν το «κλικ». Η πρώτη παραλία που δοκιμάσαμε είχε άμμο με ψιλό βοτσαλάκι και μια αποχή στα πρώτα μέτρα, όπου ο βυθός έπεφτε στα δύο μέτρα. Πραγματοποιήσαμε μερικές αναγνωριστικές βολές στην αρχή με σκέτο μολύβι στο καλάμι, για να διαπιστώσουμε τη σύσταση του βυθού στα βαθιά όπου δεν είχαμε οπτική επαφή. Ο βυθός ήταν ομαλός χωρίς σκαλώματα, αλλά από την αναπήδηση του μολυβιού καταλάβαινες ότι η άμμος ήταν πολύ σκληρή, κάτι που σήμαινε ότι η μουρμούρα δύσκολα θα μπορούσε να σκάψει για να βρει τροφή.OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣτα τελευταία σαράντα έως πενήντα μέτρα το μολύβι άλλαζε συμπεριφορά και σου έδινε την εντύπωση πως ήθελε να βυθιστεί στην άμμο, σημάδι γόνιμης περιοχής, λόγω του κύματος που σε εκείνο το σημείο έσκαβε τον πυθμένα και έφερνε στην επιφάνεια τροφή. Σειρά είχε το μαλάγρωμα, για να προσελκύσουμε και να συγκεντρώσουμε τα ψάρια. Ετοιμάστηκαν είκοσι μπάλες μαλάγρας, που «βομβάρδισαν» δύο περιοχές ανάμεσα στους τρίποδες τους δικούς μου και του Χρήστου. Ο καιρός ήταν καλός και ένα ελαφρύ αεράκι χτύπαγε τις πλάτες μας. Ετοιμάσαμε τα beach ledgering καλάμια με διπλάρια και στα ακρινά βάλαμε μονάγκιστρα με μακριά παράμαλλα για κανένα μεγάλο και καχύποπτο ψάρι. Μετά την πρώτη ώρα αναμονής τα πρώτα τσιμπήματα ήρθαν να ενοχλήσουν την ηρεμία των οπτικών ειδοποιητών. Δυστυχώς ήταν κάποια μικρά φαγγρόπουλα που επιστρέψαμε με προσοχή πίσω. Αυτό το σκηνικό συνεχίστηκε μέχρι τις 10:30, οπότε και αποφασίσαμε να αλλάξουμε τόπο.Η καλή επιλογή

SONY DSC

Η δεύτερη παραλία ήταν αρκετά μεγαλύτερη από την πρώτη και είχε μερικά μικρά ρυάκια που εξέβαλλαν στη θάλασσα. Τυπικός αμμουδερός βυθός και αρκετά ρηχός, που σε κάποια σημεία είχε στενές λωρίδες από φυκιάδες. Η ώρα ήταν περασμένη και ξέραμε ότι δεν είχαμε πολλές πιθανότητες εκείνη τη στιγμή να τσιμπήσουν τα ψάρια. Χωρίς όρεξη για πολλά-πολλά, ετοιμάσαμε τα καλάμια και τα ρίξαμε σε διαφορετικές αποστάσεις μεταξύ τους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΗ ανίχνευση του βυθού και το μαλάγρωμα της περιοχής εκείνη την ώρα μας φαινόταν πολυτέλεια! Η ώρα είχε πάει 11:30 όταν ρίξαμε και τα τελευταία καλάμια και καθίσαμε στις καρέκλες μας για τη βασανιστική προσμονή. Ένα ολόγιομο φεγγάρι είχε στηθεί πάνω από τα κεφάλια μας κάνοντας κυριολεκτικά τη νύχτα μέρα. Το νοτιοδυτικό αεράκι που επικρατούσε μέχρι εκείνη τη στιγμή άρχισε να δυναμώνει, με αποτέλεσμα οι οπτικοί ειδοποιητές να δίνουν ψεύτικους συναγερμούς. Ένας όμως φάνηκε να είναι πιο βιαστικός από τους υπόλοιπους! Πήρα το καλάμι στα χέρια μου και επιχείρησα ένα ελαφρύ κάρφωμα. Τα τινάγματα που ένιωθα από την άλλη άκρη της πετονιάς μου ήταν πολύ γνώριμα, αν και είχα πολύ καιρό να τα αισθανθώ. Σε μερικά δευτερόλεπτα κρατούσα στα χέρια μου μια ωραία μουρμούρα. Η τύχη μας είχε χαμογελάσει! Ξέραμε ότι σύντομα θα ακολουθούσαν και άλλες, μιας και αυτά τα ψάρια πηγαίνουν κοπαδιαστά. Πράγματι, μέσα σε μερικά λεπτά τα καλάμια άρχισαν να χορεύουν το ένα μετά το άλλο. Μια ο Χρήστος και μια εγώ βγάζαμε μουρμούρες μέχρι μισό κιλό. Δεν μας πείραζε πλέον τίποτα, ούτε το κρύο και η υγρασία, ούτε το ψιλόβροχο που έπεφτε κατά διαστήματα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΑυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν ότι τα ψάρια βρίσκονταν μόνο σε μακρινή απόσταση και οι μεγαλύτερες μουρμούρες πιάστηκαν σε αρματωσιές που είχαν πολύ ψιλά παράμαλλα! Τα διπλάρια με νούμερο παράμαλλου που έφτανε το 0,14 χιλ. έδωσαν τα πιο ποιοτικά ψάρια. Ο ακροβάτης και ο αμερικάνος ήταν τα μόνα δολώματα που φάνηκαν να τους αρέσουν. Τα σκουλήκια δολωνόντουσαν ολόκληρα σε αγκίστρια νούμερο έξι και οκτώ. Η ώρα, χωρίς να το καταλάβουμε, είχε πάει 2:00 και τα τσιμπήματα άρχισαν σιγά-σιγά να αραιώνουν. Για ένα τετράωρο, μέχρι τις 6:00, τα ψάρια έκαναν αραιά και πού την εμφάνισή τους. Σε αυτό το διάστημα ανασυγκροτηθήκαμε. Βρήκαμε την ευκαιρία να ντυθούμε με πιο ζεστά ρούχα, αλλάξαμε τα παράμαλλα στις ταλαιπωρημένες αρματωσιές και βάλαμε και κάτι στο στόμα μας. Τι σου είναι τελικά το ψάρεμα! Την ώρα που τσιμπάνε τα ψάρια, μας πιάνει παροξυσμός και κάνουμε σαν μικρά παιδιά! Ίσως τελικά το ψάρεμα να είναι για εμάς το παιχνίδι που μας έλειψε στα παιδικά μας χρόνια. Γι’ αυτό η χειρότερη ώρα παραμένει πάντα η στιγμή που τελειώνει το ψάρεμα και αρχίζουμε να μαζεύουμε τον εξοπλισμό μας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΜας θυμίζει ίσως τη στιγμή που έπρεπε να γυρίσουμε στο σπίτι από τις αλάνες. Τέρμα η ψυχανάλυση! Επιστρέφω στις ψαρευτικές μου αναμνήσεις. Το ξημέρωμα οι μουρμούρες επανήλθαν με περισσότερη όρεξη μετά τη μικρή παύση. Για ένα δίωρο τίμησαν τα αγκίστρια μας αρκετά ψάρια, που ανεξάρτητα από το μέγεθός τους έπεφταν στα δολώματα με πολλή όρεξη και σε ορισμένες περιπτώσεις έκαναν τους οπτικούς να πετάγονται στον αέρα. Βγήκε και ένα λαβράκι, που έδειξε ιδιαίτερη αδυναμία σε έναν ολόκληρο καλοδολωμένο ακροβάτη. Όσο η ώρα περνούσε και ο ήλιος άρχιζε να σηκώνεται στον ουρανό, τόσο τα μεγέθη των ψαριών μίκραιναν και τα απελευθερώναμε. Ήταν κρίμα για αυτά τα ψάρια να ταλαιπωρούνται – όσο προσεκτικοί κι αν ήμασταν στους χειρισμούς μας. Έτσι, πήραμε την απόφαση να τελειώσει σε εκείνο το σημείο το ψάρεμα και ας μας έτρωγε η σκέψη πως πλησίαζε η ώρα να σουλατσάρει καμιά τσιπούρα.
Γεμάτοι από συναισθήματα ικανοποίησης και με αρκετές ωραίες μουρμούρες στο ψυγείο πήραμε το δρόμο για το σπίτι. Το παιχνίδι στην αλάνα είχε τελειώσει. Αλλά θα ξαναέρθει η ώρα για να βγούμε για παιχνίδι, σύντομα!

Tiniakos

Categories: Casting-Surfcasting

About Author

Άκης Τηνιακός

Ο Άκης είναι γνωστός στο χώρο μας για την πολυδιάστατη συμμέτοχη του σε ότι αφορά το ψάρεμα. Δημιουργός και αρχισυντάκτης του περιοδικού “Ψαρεύω” το 2006, κατάφερε να φέρει νέα πνοή στα ψαρευτικά τεκταινόμενα, με αποτέλεσμα η προσπάθεια του αυτή να αγκαλιαστεί από χιλιάδες ψαράδες. Οι τεχνικές ψαρέματος στις οποίες αρθρογράφησε είναι το casting, surfcasting, beach ledgering, bolognese και εγγλέζικο ενώ ήταν ο πρώτος που παρουσίασε στην χώρα μας την τεχνική του feeder στην θάλασσα με μια ολοκληρωμένη σειρά άρθρων. Επίσης αρθρογράφησε για αρκετό καιρό στα περιοδικά Fishing Maniac και “Ψάρεμα” και παράλληλα συνεργάστηκε με κορυφαίους ψαράδες της γείτονος χώρας Ιταλίας. Πλούσια είναι και η ανάμειξη του στα αγωνιστικά δρώμενα της χώρας μας με αρκετές συμμετοχές σε διεθνή τουρνουά με αποκορύφωμα την συμμέτοχη στην Εθνική ομάδα όπου το 2009 μας εκπροσώπησε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Surfcasting στο Μαυροβούνιο. Σήμερα είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη του casting στην πανελλήνιας ομοσπονδία ψαρέματος ΕΟΥΔΑΑ και προσφέρει από το πόστο του τις εμπειρίες του αλλά και τις δυνάμεις του για την ανασυγκρότηση του χώρου. Από το 2008 διατηρεί κατάστημα ειδών αλιείας με έδρα την Παλλήνη στην Αθήνα και μοιράζετε τις γνώσεις του με οποιονδήποτε θέλει να ξεκινήσει να ασχολείται με το αγαπημένο μας χόμπι.

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*