Πούλιες και χάντρες… η παραπλάνηση των αισθήσεων

Πούλιες και χάντρες… η παραπλάνηση των αισθήσεων

Κατά γενικό κανόνα, όλα τα ψάρια έχουν ανεπτυγμένη την αίσθηση της περιέργειας. Αυτό πρέπει να το εκμεταλλευθούμε προς όφελος μας, κάνοντας το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό τους αιχμή του δόρατος μας. Πιστεύω ότι αξίζει την προσοχή μας, αφού τόσο από δικές μου εμπειρίες αλλά και πολλών φίλων και γνωστών, τα αποτελέσματα μας έχουν καταπλήξει.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Καταρχήν αυτό που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε και ύστερα από έρευνες επιστημόνων, είναι ότι τα ψάρια έχουν αχρωματοψία!!! Οπότε ο εύλογο λοιπόν ερώτημα που δημιουργείται, είναι προς τι η χρήση τους; Λογική φυσικά απορία, ξέρουμε όμως ότι βλέπουν μια απόχρωση του μπλε προς γκρι, οπότε και όλα τα άλλα χρώματα τα διακρίνουν σε διαφορετικές αποχρώσεις του χρώματος αυτού. Πια όμως απόχρωση τα διεγείρει; Αυτό εξαρτάτε αποκλειστικά από εμάς και τις εμπειρίες που έχουμε καταγράψει.Η χρήση των συγκεκριμένων προσελκυστικών κατά την γνώμη μου, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι τουλάχιστον απαραίτητη, ενώ σε άλλες κρίνετε σαν μονόδρομος. Φυσικά τίποτα δεν είναι απόλυτο και μερικές φορές δεν επιφέρουν το θεμιτό αποτέλεσμα. Επιβάλλετε όμως η δοκιμή τους και πιστεύω με την σωστή χρήση τους να μην σας απογοητεύσουν στο ελάχιστο. Χρησιμοποιούνται συνήθως όταν τα ψάρια δεν είναι δραστήρια και για πολλούς διαφορετικούς λόγους δεν ασχολούνται με τα δολώματα μας. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναλύσουμε τις χάντρες και τις πούλιες που ανάλογα το χρώμα το μέγεθος και την αντανάκλαση τους που χρησιμοποιούνται.Χάντρες ημέρας

1a

Στην κατηγορία αυτή, ανήκουν συνήθως οι πλαστικές ή οι γυάλινες χάντρες, ποικίλων χρωμάτων και μεγεθών. Διαχωρίζονται σε αντανακλαστικές και μη, με τις πρώτες κατά την γνώμη μου να υπερτερούν . Σε αυτές, αδιαμφισβήτητα τα καλύτερα αποτελέσματα έχουν οι γυάλινες, λόγο της εντονότερης αντανάκλασης του ηλίου ή και του φεγγαριού σε ορισμένες περιπτώσεις.

Blade και χάντρες αντανάκλασης, με τα χαρακτηρηστικά κομματάκια ίδιου υλικού στην επιφάνεια τους

Blade και χάντρες αντανάκλασης, με τα χαρακτηρηστικά κομματάκια ίδιου υλικού στην επιφάνεια τουςΥπάρχουν δυο ειδών χάντρες αντανάκλασης, οι πολυγωνικές, που κατά κόρον χρησιμοποιούνται με πούλιες και οι στρογγυλές ή σχήματος οβάλ. Πιστεύω όμως ότι οι πολυγωνικές φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα, αφού αντανακλούν το φως ρυθμικά, μιας και η επιφάνεια τους αποτελείται από πολλά μικρά πολύγωνα. Το μέγεθος τους ποικίλει και εξαρτάται από το νούμερο του αγκιστριού, καθώς και την ποσότητα του δολώματος που θα χρησιμοποιήσουμε. Δεν μπορούμε δηλαδή σε αγκίστρι Νο 10 να προσαρμόσουμε μια χάντρα των 5mm, όπως φυσικά και το αντίθετο, μικρή χάντρα σε μεγάλο αγκίστρι και κατ΄ επέκταση μεγάλη ποσότητα δολώματος. Στο εμπόριο τις βρίσκουμε σε όλα τα χρώματα και συνήθως ο συνδυασμός τους επιφέρει και τα καλύτερα αποτελέσματα.

Προσοχή στην ελεύθερη κίνηση του, ώστε αυτό να περιστρέφεται χωρίς δυσκολία

Προσοχή στην ελεύθερη κίνηση του, ώστε αυτό να περιστρέφεται χωρίς δυσκολίαΈχω πάντως παρατηρήσει, ότι οι διάφανες πολυγωνικές με την χρήση ασημένιας πούλιας και στις δυο άκρες της, προσελκύουν τα μεγαλύτερα ψάρια, με την χρησιμοποίηση όμως μεγάλου σε όγκο δολώματος, όπως ο φαραώ ή ο jumbo αμερικάνος. Το θέμα όμως αυτό, μπορεί να επιφέρει ώρες συζητήσεων ανάμεσα σε ψαράδες που τις χρησιμοποιούν, χωρίς τελικά να καταφέρουν να καταλήξουν σε κάποια αποτελέσματα. Οι οποιεσδήποτε λοιπόν αναφορές είναι καθαρά προσωπικές και ο καθένας μας πρέπει να πειραματίζεται, για να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα στους δικούς του προορισμούς. Γιατί ας μην ξεχνάμε μπορεί ο συνδυασμός ορισμένων προσελκυστικών σε έναν τόπο να κάνει θραύση ενώ σε άλλον να έχει πενιχρά αποτελέσματα.Μια σπαζοκεφαλιά στην συνέχεια που πρέπει να λύσουμε, είναι και αυτή της ποσότητας και του τρόπου κατανομής τους. Πολλές απόψεις έχουν ειπωθεί, θα επαναλάβω όμως ότι δεν χρειάζονται υπερβολές και η διακριτικότητα είναι πάντα υπέρ μας.

Ανάλογα τον όγκο του δολώματος, προσαρμόζουμε τον αριθμό και το μέγεθος  των χαντρών

Ανάλογα τον όγκο του δολώματος, προσαρμόζουμε τον αριθμό και το μέγεθος των χαντρών

Τις μόνες φορές που μπορούμε πιστεύω να υπερβάλλουμε, είναι με την χρήση πολύ μικρών σε όγκο χαντρών, όπου η ποσότητα τους μπορεί να φτάσει και τις δέκα, χωρίς να αλλοιωθεί η αποτελεσματικότατα τους. Όσο αφορά τις μη αντανακλαστικές, τα ιδία σχεδόν ισχύουν με την μόνη ίσως διαφορά ότι η χρησιμοποίηση της πούλιας δεν είναι απαραίτητη. Τέτοιες χάντρες δε, χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην πλευρά του ατλαντικού, ιδιαιτέρως από τους Βρετανούς, για το κυνήγι της γλώσσας και του καλκανιού, αλλά και όχι μόνο.Χάντρες νυχτός

Θεωρούνται οι φωσφορούχες, αφού είναι οι μοναδικές που με ελάχιστα δευτερόλεπτα φόρτισης τους από μια ηλεκτρική πηγή φωτός, εκπέμπουν με την σειρά τους και για μερικά λεπτά, εξίσου ισχυρό φως στους σκοτεινούς βυθούς. Αυτές, τις χρησιμοποιούμε ως επί το πλείστον μόνες τους, αλλά μερικές φορές η συνύπαρξη τους με τις πούλιες δεν είναι αποτρεπτική. Συνήθως είναι πρασίνου χρώματος, τα τελευταία όμως χρόνια κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά μαλακές χρώματος κόκκινου ή κίτρινου, που μάλιστα μπορούμε να τις περάσουμε στο αγκίστρι μας πριν δολώσουμε.

Ο σωστός συνδιασμός χαντρών, έφερε το επιθυμιτό αποτέλεσμα

Ο σωστός συνδιασμός χαντρών, έφερε το επιθυμιτό αποτέλεσμα

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι σκληρές, στρόγγυλου ή οβάλ σχήματος που είναι επικαλυμμένες με φωσφορίζον χρώμα. Τόσο το υλικό κατασκευής τους όσο και η επικάλυψη τους, έχουν σαν αποτέλεσμα την παρατεταμένη διάχυση του φωτός πέραν των συνηθισμένων. Ένα επίσης δευτερεύων πλεονέκτημα σε μερικές από αυτές, είναι και η άνωση που τις διακρίνει, λειτουργώντας συν της άλλης και σαν floater.  Πάντως όλων των ειδών οι νυκτερινές χάντρες, μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν και την ημέρα λόγο ακριβώς του χρώματος τους που είναι ευδιάκριτο, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις των στιγμάτων, που είναι αποτυπωμένα στην επιφάνεια τους.Πούλιες – Blades

Διαχωρίζονται και αυτές σε αντανάκλασης και μη, και κατά συντριπτική πλειοψηφία χρησιμοποιούνται την ημέρα ή σε καθαρά και ρηχά νερά τα βράδια με πανσέληνο. Τοποθετούνται με την κοίλη επιφάνεια τους προς το μέρος της χάντρας. Για την πλήρη όμως αξιοποίηση τους, θα πρέπει δυο πούλιες να βρίσκονται αντιμέτωπες ώστε να εγκλωβίζουν το φως ανάμεσα τους και να το διαχέουν έτσι εντονότερο. Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται αυτές που η επιφάνεια τους είναι καλυμμένη από μικρά κομματάκια παρόμοιου υλικού, που αντανακλούν σαν τις χάντρες, ρυθμικά το φως και είναι συνήθως χρώματος ασημί, χρυσαφί η και κόκκινου.

2a

Στην δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται οι απλές πολυγωνικές όλων των χρωμάτων, που έλκουν τα ψάρια κυρίως λόγο του χρώματος τους και λιγότερο λόγω της αντανάκλασης τους. Πέραν της πούλιας, ένα παρόμοιο αξεσουάρ που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά είναι τα blades σχήματος οβάλ, με την επιφάνεια τους παρόμοια με αυτής της πούλιας αντανάκλασης. Χρησιμοποιούνται με το πολύ μια χάντρα στην κάθε πλευρά του, προσέχοντας όμως τίποτα να μην εμποδίζει την περιστροφική του κίνηση. Για περισσότερη αποδοτικότητα προτιμώνται έντονες συνθήκες, όπως κατά την διάρκεια θαλασσοταραχής ή υπάρξεως ρευμάτων, όπου και η κίνηση τους είναι βέβαιη.Αρματωσιές

4a

Συνήθως χρησιμοποιούνται σε συρόμενα μονάγκιστρα, χωρίς όμως να αποκλείεται και η χρήση τους σε διπλαράκια ή και τριπλαράκια ακόμα. Αν θέλετε πάντως την γνώμη μου, προτιμότερη είναι η τοποθέτηση τους σε ένα μόνο παράμαλλο, συνήθως στο τελευταίο για λόγους φυσικά διακριτικότητας καθώς και αποφυγής μπερδεμάτων. Όσο αφορά τα μπερδέματα, για να μειώσουμε τις πιθανότητες, χρησιμοποιούμε και στις δυο άκρες του συνόλου των προσελκυστικών που έχουμε επιλέξει, stoppers ώστε να μην αφήνουμε ελεύθερη την κίνηση τους, τόσο κατά την βολή όσο και κατά την ανέλκυση της αρματωσιάς.Συμπεράσματα

8a

Προσελκυστικά… ένας χώρος σχεδόν άγνωστος από τους περισσότερους Έλληνες ψαράδες. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στο εξωτερικό, αφού η χρήση τους είναι ευρέως διαδεδομένη. Καιρός λοιπόν και οι Έλληνες, με την διορατικότητα που τους διακρίνει, να ασχοληθούν με τα εν λόγο υλικά διευρύνοντας έτσι τις γνώσεις τους και κάνοντας τις εξορμήσεις τους αποδοτικότερες. Το μόνο που χρειάζεται, είναι υπομονή και επίμονη και τα θεμιτά αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να φανούν.

Categories: Casting-Surfcasting

About Author

Χρήστος Ζάβρας

Ο Χρήστος ήρθε σε επαφή με το ψάρεμα πριν τριάντα πέντε χρόνια και από τότε δεν έλειψε ούτε στιγμή δίπλα από την γαλανή. Με τα χρόνια ήρθε και η εξέλιξη οπότε η συνεχή ενασχόληση του με τις τεχνικές Long casting, Surf Casting & Rock casting τον οδήγησε στην συμμετοχή του στα πρωταθλήματα για την ανάδειξη της εθνικής ομάδας παράκτιας αλιείας. Οι πρωτιές του εκεί τον ανέδειξαν επί δυο συνεχόμενες χρονιές (2008 και 2009) σε μέλος της εθνικής ομάδας με αποτέλεσμα να συμμετάσχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Μαυροβούνιο. Μετά από αυτή την διάκριση δεν έπαψε να ασχολείται με το αγωνιστικό ψάρεμα και συμμετείχε σε διεθνή τουρνουά τα οποία διοργανώνονται στην γείτονα χώρα Ιταλία. Σημαντική είναι και η αρθρογραφία του στα ελληνικά περιοδικά ψαρέματος καθώς έχει αρθρογραφήσει επί σειρά ετών στο περιοδικό “Ψαρεύω” καθώς και στο περιοδικό “Fishing Maniac” του οποίου ήταν από τα βασικά στελέχη. Πια διαμένει στα Ιωάννινα και εκτός από τις τεχνικές του casting, ασχολείται και με το spinning.