Λαβράκι: Ο λύκος της θάλασσας!

Λαβράκι: Ο λύκος της θάλασσας!

“Dicentrarchus labrax” και “punctatus labrax” οι επιστημονικές ονομασίες, για το κοινό λαβράκι η πρώτη, και για το στικτό η δεύτερη. “Θεόπαις λάβραξ” κατά τους αρχαίους Έλληνες και… λύκος της θάλασσας για τους νέους!

261387_10150249224917453_2699772_nn


Το λαβράκι είναι πιθανόν από τα ομορφότερα ψάρια των Ελληνικών ακτών και σίγουρα το αγαπημένο θήραμα των περισσότερων ψαράδων. Λόγω της μεγάλης ευφυΐας του σε σημείο πονηριάς μπορούμε να πούμε ότι ποτέ δε σταματά να σε εκπλήσσει!
Περί λαβρακιού


baby ntoris 010

Ανήκει στην ομοταξία των περκοειδών και την οικογένεια των Μορονίδων και μπορεί να φτάσει σε μήκος το ένα μέτρο και σε βάρος τα 12 κιλά. Έχει καταγραφεί ότι μπορεί να ζήσει και πάνω από 15 χρόνια ενώ το σώμα του είναι επίμηκες. Το λατινικό όνομα “δικέντραρχος” (dicentrarchus) το έχει πάρει από τα δυο ραχιαία πτερύγια : το μπροστινό που είναι οπλισμένο με σκληρές αγκαθωτές ακτίνες, και το πίσω, πιο μαλακό, αλλά εξίσου δυνατό. Το κεφάλι του είναι τυπικό του ταχύτερου αρπακτικού και τα μάτια του μεγάλα, ενώ το στόμα του είναι μεγάλο και δεν έχει δόντια αλλά μια τραχιά επιφάνεια στα χείλη με τα οποία αρπάζει τα θηράματα του. Έχει χρώμα ασημί σκούρο στη ράχη του και ασημί ανοιχτό στην κοιλιά. Το ουραίο πτερύγιο είναι σχεδόν δίβολο με κοίλο άκρο.

419136_10150640711167453_1213648332_nn

Είναι ένα ψάρι υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς είναι πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα και κατατάσσεται στα πιο πολύτιμα ψάρια της Μεσογείου. Τρέφεται με πολλά είδη ψαριών ανάλογα την εποχή. Έτσι όταν στην περιοχή γυαλώνουν μικρά κεφαλόπουλα αυτά θα αποτελέσουν την τροφή του ενώ άλλες εποχές τρέφεται με μικρά αμμόχελα, άλλες με σαρδέλα και φρύσσα, άλλες με καβουράκια και σκουλήκια στο βυθό, και άλλες με το αγαπημένο του σνακ τη γαρίδα. Ζει παντού, σε παραλίες με βράχια, σε παραλίες με άμμο και φύκια, μπαίνει σε λιμάνια και στις εκβολές ποταμών και μετακινείται συνέχεια ανάλογα με τις παλίρροιες. Άρα θα πρέπει να τα ψάξουμε παντού και να μην στεκόμαστε σε ένα σημείο που ίσως παλιότερα μας έχει δώσει ψάρια.Στο spinning


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Εκτός από πολύ πονηρός, ο λύκος είναι και ατρόμητος με αποτέλεσμα να επιτίθεται και σε πολύ μεγάλα τεχνητά δολώματα, πολλές φορές μεγαλύτερα σε μέγεθος και από τον ίδιο. Αν τον βρούμε σε ρηχά νερά δε θα διστάσει να χτυπήσει τα popper και τα άλλα τεχνητά επιφανείας. Μπορεί επίσης να τον βρούμε να κρύβεται πολύ κοντά στην παραλία εκεί ακριβώς που σκάει το κύμα και να παραμονεύει μέσα στη θολούρα για κάποιο μικρό κεφαλόπουλο ή σαρδέλα. Πολλές φορές τον έχω δει να παραμονεύει μπροστά… στα πόδια μου, τη στιγμή που γυρνάει το κύμα!

Λαβράκι με τεχνητό απομίμηση σαρδέλας

Λαβράκι με τεχνητό απομίμηση σαρδέλας

Συνήθως όμως τον συναντάμε σε παραλίες με βάθος από ένα μέχρι και τρία μέτρα και τότε επιτίθεται στα μετρίου βυθίσματος τεχνητά δολώματα, αρκεί αυτά να μιμούνται με το χρώμα τους αλλά και με την κίνηση που τους δίνουμε τη φυσική του λεία. Έτσι αν δούμε ότι στην περιοχή κυκλοφορεί σαρδέλα, πρέπει να προτιμήσουμε τεχνητά δολώματα σε απομίμηση σαρδέλας και να τα δουλέψουμε στα μεσόνερα. Αν το σημείο μας είναι πέρασμα για κεφαλόπουλα επιλέγουμε τεχνητό να κινείται κοντά στην επιφάνεια και στα χρώματα του κεφαλόπουλου. Αν τα δούμε να κυνηγάνε αθερίνα επιλέγουμε μικρά τεχνητά σε λαδί αποχρώσεις. Αγαπάει επίσης το κυνήγι σε βραχώδεις παραλίες όταν τα κύματα σκάνε πάνω στα βράχια και δημιουργούν αφρό. Εκεί κρύβεται ανάμεσα στα βράχια και εκμεταλλεύεται τη μικρή ορατότητα στα αφρισμένα νερά και επιτίθεται σε ότι περάσει κοντά του.


559784_10151441031097453_1828679638_nnn


Κάποιες άλλες εποχές προτιμά τα βαθιά νερά, μπορεί να κατέβει και να ζήσει ακόμα και σε βάθος εκατό μέτρων. Τότε είναι που δεν μας χτυπάνε και λέμε ότι έφυγαν από την περιοχή μας.  Αν θέλουμε να ανεβάσουμε τις πιθανότητες να ξεγελάσουμε ένα λαβράκι τότε θα πρέπει στο ψάρεμα μας να είμαστε όσο πιο διακριτικοί γίνεται. Δεν πρέπει να θορυβούμε με την κίνηση μας ή μιλώντας. Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε λεπτά εργαλεία και αόρατη πετονιά για παράμαλλο. Αν υπάρχει φωτισμός στην περιοχή θα πρέπει να προσέχουμε τον ίσκιο μας να μην πέσει μέσα στο νερό. Και τέλος, υπάρχει ο κανόνας που λέει ότι λαβράκι που είδαμε δεν το κυνηγάμε γιατί αυτό μας έχει δει πρώτο και δεν πρόκειται να το πιάσουμε.559119_10151506211742453_1154061395_nnn
Συνοψίζοντας θα πρέπει να πούμε ότι το λαβράκι έχει στοιχειώσει πάρα πολλούς ψαράδες, τον κάθε ένα και για διαφορετικό λόγο. Πρέπει όμως στο ψάρεμα μας να βάλουμε και το catch & release. Δηλαδή πιάνω και αφήνω- απελευθερώνω για να πηγαίνουμε και με το γράμμα του νόμου που λέει ότι πρέπει να κρατήσουμε μέχρι 5 κιλά σε ψάρια. Αλλά και τα μικρά του είδους τα απελευθερώνουμε ώστε να προλάβουν να αναπαραχθούν και να μας χαρίζουν και για τα επόμενα χρόνια ψαρευτικές συγκινήσεις.

Categories: Spinning

About Author

Γιώργος Γεωργίου

Ο Γιώργος κατάγεται από την Άρτα και ψαρεύει με την τεχνική του spinning από το 2002 όταν η τεχνική αυτή ήταν άγνωστη στον Ελλαδικό χώρο. Με τα χρόνια και με επιμονή και υπομονή κατάφερε να έχει πολύ μεγάλες εμπειρίες από αξιόλογους αντιπάλους όπως τα λαβράκια, τα γοφάρια, οι λούτσοι και οι λίτσες. Η αλήθεια είναι ότι οι Ηπειρώτες ήταν πρωτοπόροι σε αυτήν την τεχνική πανελλαδικά. Ο Γιώργος έχει ψαρέψει κάτω από όλες τις συνθήκες spinning δηλαδή σε λιμάνια, σε εκβολές, σε αμμώδεις παραλίες και βραχώδες ακτογραμμές. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διατηρούσε με μεγάλη επιτυχία εβδομαδιαία στήλη για spinning στην τοπική εφημερίδα “Νέος παρατηρητής”. Επίσης, όλα αυτά τα χρόνια είχε μεγάλη συμμετοχή στα μεγαλύτερα forum της χώρας μας για το spinning.

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*