Γοφάρι: Ο “Δαγκανιώρος” της Ηπείρου!

Γοφάρι: Ο “Δαγκανιώρος” της Ηπείρου!

Πολλές φορές έχει τύχει, πολύς κόσμος να δει σε διάφορα σημεία του Ιονίου μικρά ψάρια, συνήθως σαρδέλα και φρύσσα, να πετάγονται έξω από τη θάλασσα σαν τρελά. Ο κυριότερος λόγος που τα οδήγησε σε αυτή την παράξενη συμπεριφορά είναι τα τρομερά σαγόνια και δόντια των γοφαριών.

530661_10151347353392453_102959836_n


Στις κοντινές σε εμάς περιοχές, θα ακούσετε να το φωνάζουν «δαγκανιώρο» ενώ η λέξη “γοφάρι” για τους ηπειρώτες παρέπεμπε παλιότερα στο μαγιάτικο. Η επιστημονική του ονομασία είναι Pomatomus Sltatrix ή Τεμνόδος ο πηδηκτής, για την υπόλοιπη Ελλάδα γοφάρι και για τους Άγγλους bluefish. Το όνομα Τεμνόδος το πήρε επειδή τα κοφτερά του δόντια τέμνονται, το πηδηκτής επειδή όταν κυνηγά θα τον δούμε πολλές φορές να πετάγεται πάνω από την επιφάνεια του νερού και το όνομα δαγκανιώρος από τα ισχυρά σαγόνια του, που είναι φόβος και τρόμος για όλα τα μικρόψαρα της ανατολικής Μεσογείου.Συμπεριφορά

892039_10151478785202453_1389115016_o

Είναι ένα ψάρι με άγρια ομορφιά, δυνατό και στα νερά μας έχουν ακουστεί ότι φτάνουν και τα είκοσι κιλά. Το χρώμα του είναι μολυβί με γαλαζοπράσινη ράχη και ασημένια κοιλιά. Το κεφάλι του αποτελεί το ένα τρίτο με ένα τέταρτο του σώματος του και η κάτω γνάθος του εξέχει λίγο πιο μπροστά από την άνω. Έχει δυο σειρές από κοφτερά δόντια σαν ξυράφια, με τα οποία δεν διστάζει να επιτεθεί και σε μεγαλύτερα ψάρια από το ίδιο.
382329_10151414661402453_1659005998_n

Συνήθως κινούνται κοπαδιαστά πάρα πολλά ψάρια μαζί ιδίου περίπου μεγέθους και παίζουν κυνηγητό με τα μικρόψαρα της περιοχής. Τα κυκλώνουν και τα σπρώχνουν προς την πιο κοντινή παραλία όπου και τα εγκλωβίζουν και μετά στην κυριολεξία τα αποδεκατίζουν. Σε πολλούς έχει τύχει να πίνουν καφέ σε ένα παραθαλάσσιο καφέ και ξαφνικά να δούνε την θάλασσα να «βράζει» και πολλά γοφάρια να πηδάνε πάνω από το νερό, αλλά και πολλά μικρόψαρα να βγαίνουν και να σπαρταράνε στη στεριά. Όσοι τυχεροί έχουν σπινοκάλαμο στο αυτοκίνητο και προλάβουν αυτό το «πανηγύρι» που συνήθως κρατάει για μερικά λεπτά, είναι σίγουρο ότι θα αναμετρηθούν με ένα- δυο δυνατά ψάρια, ίσως και παραπάνω. Αυτή η διατροφική φρενίτιδα τα πιάνει σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα σχεδόν όλο το χρόνο.

Τεχνητά δολώματα

28509_104671676246208_7142661_nΑγαπημένη τους λεία είναι τα κεφαλόπουλα και η φρύσσα αλλά πολλές φορές θα τα δούμε να κυνηγάνε σαρδέλες, γαύρο , αθερίνα και οτιδήποτε άλλο μικρόψαρο υπάρχει τριγύρω. Τα τεχνητά δολώματα που προτιμάνε είναι πολλά. Ανάλογα με το τι κυνηγάνε πρέπει να προσαρμόσουμε και τα θέλγητρα μας. Έτσι αν κυνηγάνε κεφαλόπουλα πρέπει να τους ρίξουμε πόπερ και μεγάλα τεχνητά, από δεκατρία μέχρι είκοσι εκατοστά, που κινούνται κοντά στην επιφάνεια surface και sub surface, αν κυνηγάνε σαρδέλα πρέπει να ρίξουμε κάποια απομίμηση της να τρέχει στα μεσόνερα και το ίδιο με τις φρύσσες και τους γαύρους αλλά σε μικρότερα μεγέθη. Σε περιπτώσεις που κυνηγάνε μακριά μας και δεν φτάνονται με απλά τεχνητά, επιλέγουμε κουταλάκια και πλανάκια μεταλλικά συμβατά με το βάρος ρίψης του καλαμιού μας, και με γρήγορη ανάκτηση ή οριζόντια και κάθετα χτυπήματα του καλαμιού, τα γνωστά jerks τους δίνουμε ζωή και έχουμε πολλές πιθανότητες σύλληψης .
Οι απώλειες…

383682_10150509516387453_1089403176_nΠολλές μάχες λήγουν άδοξα όμως με χαμένα ψάρια και χαμένα τεχνητά δολώματα, λόγω της συμπεριφοράς τους -μόλις νιώσουν παγιδευμένα- και λόγω των δοντιών τους. Συνήθως μόλις δαγκώσουν το τεχνητό μας δόλωμα, βγαίνουν στην επιφάνεια και κάνουν άλματα έξω από το νερό, ενώ παράλληλα χτυπάνε το κεφάλι τους δεξιά και αριστερά δυνατά και απότομα, με αποτέλεσμα ή να σκίζονται τα χείλη τους, αν ήταν επιπόλαια πιασμένα, ή να καταφέρνουν να σπάσουν την πετονιά μας. Πολλές φορές πάλι χτυπάνε τα τεχνητά μας μπροστά προς το κεφάλι, με αποτέλεσμα να πέφτει στα δόντια τους η πετονιά και να την κόβουν ακαριαία, ενώ υπάρχουν και φορές που ένα γοφάρι παλεύει με το τεχνητό μας στο στόμα να ξεφύγει και ενώ δεν μπορεί να φτάσει να κόψει την πετονιά μας, έρχεται άλλο να του κλέψει τη λεία από το στόμα και άθελα του μας τα κόβει αυτό, απελευθερώνοντας το φίλο του με το τεχνητό μας δόλωμα μαζί. Αυτές οι απώλειες ελαχιστοποιούνται με τη χρήση συρμάτινου παράμαλλου μήκους από δέκα έως είκοσι εκατοστών, το οποίο πρέπει να τοποθετούμε πάντα στην άκρη της πετονιάς μας ή του νήματός μας, όταν η περιοχή που ψαρεύουμε έχει κυνηγόψαρα με μεγάλα και κοφτερά δόντια όπως τα γοφάρια και οι λούτσοι.

gofΣτα μέρη μας έχουν πιαστεί πάρα πολλά γοφάρια και μάλιστα μερικά από αυτά ίσως να αποτελούν και ρεκόρ όσον αφορά το μέγεθος τους. Με spinning ψαρεύονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στις παραλίες της Πρέβεζας της Ηγουμενίτσας και της Λευκάδας με αποτέλεσμα οι ψαράδες που τα αναζητούν να είναι αρκετές φορές πιο πολλοί από… τα ψάρια! Ο λόγος; Γιατί είναι απίστευτα δυνατά ψάρια και οι μάχες που χαρίζουν ειδικά τα μεγαλύτερα του είδους, μένουν για καιρό χαραγμένες στη μνήμη μας. Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι έχουν νόστιμο κρέας και μαγειρεύονται εξίσου καλά στα κάρβουνα αλλά και στο φούρνο με λαδορίγανη.

Categories: Spinning

About Author

Γιώργος Γεωργίου

Ο Γιώργος κατάγεται από την Άρτα και ψαρεύει με την τεχνική του spinning από το 2002 όταν η τεχνική αυτή ήταν άγνωστη στον Ελλαδικό χώρο. Με τα χρόνια και με επιμονή και υπομονή κατάφερε να έχει πολύ μεγάλες εμπειρίες από αξιόλογους αντιπάλους όπως τα λαβράκια, τα γοφάρια, οι λούτσοι και οι λίτσες. Η αλήθεια είναι ότι οι Ηπειρώτες ήταν πρωτοπόροι σε αυτήν την τεχνική πανελλαδικά. Ο Γιώργος έχει ψαρέψει κάτω από όλες τις συνθήκες spinning δηλαδή σε λιμάνια, σε εκβολές, σε αμμώδεις παραλίες και βραχώδες ακτογραμμές. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διατηρούσε με μεγάλη επιτυχία εβδομαδιαία στήλη για spinning στην τοπική εφημερίδα “Νέος παρατηρητής”. Επίσης, όλα αυτά τα χρόνια είχε μεγάλη συμμετοχή στα μεγαλύτερα forum της χώρας μας για το spinning.

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*