Σαργοί… με σύμμαχο τον άνεμο!

Σαργοί… με σύμμαχο τον άνεμο!

 Αρχές Μαρτίου και το κρύο καλά κρατεί ενώ τα κοπάδια των σαργών ακόμη τριγυρίζουν κοντά στην ακτή, φυσικά για τον απλό λόγο ότι το κοπιαστικό ζευγάρωμα έχει τελειώσει και πρέπει να τραφούν. Τα κοπάδια αυτά θα μας απασχολήσουν για λίγο καιρό ακόμα καθώς το ψάρεμα τους με την τεχνική του εγγλέζικου είναι εκτός από αποδοτικό, σκέτη διασκέδαση…


Fragoulis_LogoΌλοι μας γνωρίζουμε την αξιοπιστία της τεχνικής στο ψάρεμα του σαργού κάτω από διάφορες συνθήκες αλλά σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τις καλύτερες συνθήκες κατά την γνώμη μου που μπορούμε να τους ψαρέψουμε. Μιλάμε για εγγλέζικο σε μακρινή απόσταση κάτω από μια βασική συνθήκη : το δυνατό αέρα, πάντα με σταθερή διεύθυνση στην πλάτη μας. Οι βυθοί οι οποίοι κυκλοφορεί αυτό το ψάρι είναι άγριοι δηλαδή το ανάγλυφο του βυθού είναι ανώμαλο και αποτελείται κυρίως από βράχους και χαράκια που προσφέρουν κάλυψη αλλά και τροφή. Εύκολα μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει αυτούς τους βυθούς αφού συνήθως «συνεχίζονται» στην ακτή. Έτσι απλώς παρατηρώντας την ακτογραμμή καταλαβαίνουμε τα σημεία τα οποία είναι κατάλληλα για το ψάρεμα μας αφού πρόκειται για χαμηλά ή ψηλά βράχια που εισχωρούν στην θάλασσα. Έχοντας εντοπίσει αυτά τα σημεία το μόνο που μένει είναι να τα επισκεφτούμε όταν ο αέρας είναι ισχυρός και φυσάει με κατεύθυνση από την στεριά προς το πέλαγος.
Ο βασικός εξοπλισμός

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κάτω από αυτές τις συνθήκες πρέπει να προσαρμόσουμε ανάλογα τον εξοπλισμό μας, διαλέγοντας καλάμια και μηχανισμούς που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες αυτού του ψαρέματος. Η δική μου πρόταση για τα καλάμια είναι τα μαλακά τρίσπαστα εγγλέζικα μεσαίου action με μήκος από 3,90 έως 4,50 μέτρα. Τα πλεονεκτήματα που έχουν αυτά τα καλάμια είναι πολλά και θα αναφερθώ στα κυριότερα :

psarema-051

  • Η παραβολικότητα τους μας επιτρέπει να στείλουμε με άνεση αρματωσιές με μεγάλο βάρος σε μακρινή απόσταση.
  • Δεν επηρεάζονται από τις ριπές του ανέμου από τα μετόπισθεν τόσο, όσο τα πιο νευρικά καλάμια τα οποία μπορούν ακόμα και να σπάσουν με μια άτσαλη βολή.

  • Η παραβολή τους βολεύει κατά την διάρκεια του καρφώματος σε ψαρέματα μακρινής απόστασης ώστε αυτό να γίνεται προοδευτικά και σίγουρα.

  • Κατά την μάχη απορροφούν τα «κεφάλια» του ψαριού και μας βοηθούν να ζορίσουμε το ψάρι χωρίς να φέρνουμε στα όρια της αντοχής τους πετονιά και παράμαλλο.

  • Τέλος είναι πολύ πιο εύχρηστα για όσους δεν έχουν μεγάλη εμπειρία στην τεχνική του εγγλέζικου και αποτελούν εγγύηση για την σωστή εισαγωγή στην τεχνική.Οι μηχανισμοί που προτείνω είναι και αυτοί ιδιαίτεροι. Θεωρώ καταλληλότερους τους γρήγορους
match μηχανισμούς στα μεγάλα μεγέθη των 3000 και 4000 με ρηχή μπομπίνα (match μπομπίνα) που έχουν σχεδιαστεί για να επιτυγχάνουμε με ευκολία μακρινές βολές. Τα φρένα αυτών των μηχανισμών είναι αρκετά αξιόπιστα αλλά για όποιον θέλει κάτι παραπάνω μπορεί να προμηθευτεί ένα μηχανισμό με τα ίδια χαρακτηριστικά αλλά με την προσθήκη σκανδάλης έλεγχου της αντεπιστροφής. Αυτοί οι μηχανισμοί είναι λίγο δύσκολοι στην προσαρμογή μαζί τους αλλά μόλις εξοικειωθούμε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε μεγάλο ψάρι, με μεγάλη άνεση και ασφάλεια.Λίγο πριν το ψάρεμα…

sargo 045

Η αρματωσιά που θα περιγράψω είναι πολύ απλή και πρόκειται για τη σταθερή αρματωσιά. Αφού έχουμε στο μηχανισμό περάσει για μάνα μια πετονιά νάιλον διαμέτρου από 0,16 έως 0,20 mm κατά προτίμηση βυθιζόμενη, θα αρχίσουμε την κατασκευή της αρματωσιάς. Το μήκος της δε μπορεί να ξεπερνά το μήκος του καλαμιού μας γιατί σε αντίθετη περίπτωση δε θα μπορούμε να τη στείλουμε μακριά, στο σημείο που θέλουμε να ψαρέψουμε. Άρα μιλάμε για μια αρματωσιά που το μήκος της μπορεί να φτάσει το πολύ τα τέσσερα μέτρα. Τι γίνεται όμως αν ο βυθός είναι πολύ πιο βαθύς; Με τα χρόνια έχω διαπιστώσει ότι ακόμα και σε βυθούς των δέκα με δώδεκα μέτρα βάθος, μαλαγρώνοντας σωστά μπορούμε να «σηκώσουμε» τα ψάρια και να επιτύχουμε ασύλληπτες ψαριές. Βέβαια όλα τα ψαρέματα που κάνω είναι την ημέρα και όχι τη νύχτα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΞεκινώντας την κατασκευή της αρματωσιάς αρχίζουμε με την επιλογή του εγγλέζικου φελλού που θα περάσουμε στην μεταλλική στριφτοπαραμάνα μας η οποία πρέπει να τονίσω ότι είναι απαραίτητη για την αποφυγή μπερδεμάτων και στριψίματος της πετονιάς. Η επιλογή του θα γίνει βάση της απόστασης και του ρεύματος ξεκινώντας από 3 + 1 για όχι τόσο μακρινές αποστάσεις και ήπια ρεύματα και καταλήγοντας σε 4+2 και 6 + 2 για μακρινές αποστάσεις και δυνατά ρεύματα. Βέβαια αν οι συνθήκες είναι δύσκολες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και εγγλέζικους φελλούς με έρμα των 10 – 15 γραμμαρίων που χρειάζονται πολύ ελαφρύ ερμάτισμα για να ισορροπήσουν στο νερό.sargo 052
Όλοι οι φελλοί που ανέφερα μπορούν να είναι είτε
stick πλαστικοί ή από φτερό παγωνιού είτε bodied με ροδέλες τις οποίες αφαιρώντας τες μπορούμε να μεγαλώσουμε το έρμα στην αρματωσιά μας. Συνεχίζουμε δένοντας ένα μικρό στριφτάρι στην άκρη της μάνας αφού εννοείται πρώτα έχουμε περάσει την στριφτοπαραμάνα με το φελλό. Βάζουμε πάντα στριφτάρι για να αποφύγουμε τις «βερίνες» (στρίψιματα) που δημιουργούνται όταν ψαρεύουμε. Στην άλλη μεριά του στριφταριού θα δέσουμε ένα fluorocarbon παράμαλλο με μήκος περίπου 60 cm και διάμετρο 0,14 ή 0,16 mm στο οποίο έχουμε από πριν δέσει το αγκίστρι μας. Το μόνο δόλωμα που αντέχει και μπορεί να μένει στο αγκίστρι μας με ευκολία όταν ψαρεύουμε σε μακρινές αποστάσεις είναι τα γνωστά σε όλους μας, μικρά σκουλήκια bigattino. Άρα τα αγκίστρια μας πρέπει να είναι τα κατάλληλα για αυτό το δόλωμα δηλαδή από νούμερο 20 έως και 14. Να θυμάστε πάντα ότι το αγκίστρι πάει σε αναλογία πρώτα με το δόλωμα και μετά με το ψάρι που στοχεύουμε.
psarema-038
Από αυτό το σημείο και μετά το μόνο που μένει να κάνουμε είναι το ερμάτισμα με τα σχιστά μολυβάκια. Θα περιγράψω το ερμάτισμα ενός φελλού που θέλει δυο γραμμάρια για να ζυγιστεί σωστά ώστε να μπορείτε αναλογικά να ζυγίσετε οποιοδήποτε φελλό επιλέξετε στο ψάρεμα σας. Ξεκινάμε το ερμάτισμα από το σημείο που θέλουμε να βρίσκεται ο φελλός μας ξεκινώντας από πάνω και συνεχίζοντας προς το αγκίστρι. Βάζουμε ένα μολυβάκι 0,39 γρμ πάνω από τον φελλό το οποίο θα σταματάει την πορεία του προς το καλάμι. Αφήνουμε ένα κενό πέντε με δέκα πόντους και τοποθετούμε κολλητά τρία μολυβάκια των 0,39 γρμ κάτω από το φελλό τα οποία θα αποτρέπουν το φελλό να κινηθεί προς το αγκίστρι. Έτσι ο φελλός μας έχει μόνο μια διαδρομή πέντε με δέκα πόντους που μπορεί να κινηθεί ελεύθερα. Θα μπορούσαμε να στριμώξουμε το φελλό ανάμεσα από τα μολυβάκια αλλά δεν το κάνουμε γιατί θέλουμε να έχουμε προοδευτική ένδειξη του τσιμπήματος και κάποια ανοχή κατά την βολή ώστε αυτά να μην ξεσέρνουν.


Στην συνέχεια θα τοποθετήσουμε ένα μολυβάκι των 0,12 γρμ πάνω στην μάνα πριν από το στριφτάρι και η αρματωσιά μας είναι έτοιμη. Αν κάνετε την πρόσθεση του βάρους των μολυβιών θα δείτε ότι το άθροισμα είναι μικρότερο από δυο γραμμάρια και αυτό γίνεται γιατί πρέπει πάντα να υπολογίζουμε το βάρος της στριφτοπαραμάνας και του στριφταριού. Αυτή ήταν η κατασκευή της αρματωσιάς η οποία είναι πολύ απλή αλλά εξαιρετικά πρακτική τόσο στο τρόπο που λειτουργεί μέσα στο νερό όσο και στην ευκολία ρίψης σε μακρινές αποστάσεις.Στο ψάρεμα!

psarema-086

Βρισκόμαστε στην άκρη του βράχου με το φελλό μας να βρίσκεται σε κάποια απόσταση και συναντάμε το πρώτο πρόβλημα : πως θα μαλαγρώσουμε εκεί πέρα; Αν ο αέρας που φυσάει από την πλάτη μας είναι αρκετά δυνατός τότε διευκολύνει το μαλάγρωμα με σκέτα bigattini χωρίς μάλιστα να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε μπασμό (μπάλες μαλάγρας) ο οποίος ειδικά την ημέρα θα συγκεντρώσει όλα τα μικρά ψάρια.

sargo 136Αντίθετα με λίγο αέρα η χρήση του μπασμού είναι απαραίτητη ειδικά αν ψαρεύουμε σε αποστάσεις μεγαλύτερες από αυτές που μας επιτρέπει το μαλάγρωμα με σκέτα σκουλήκια. Και στις δυο περιπτώσεις το μαλάγρωμα είναι συνεχές σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε λίγη ποσότητα κάθε φορά.Αν χρησιμοποιούμε μπασμό προσέχουμε να μην είναι πάρα πολύ σφιχτός και οι μπάλες που θα πλάσουμε να είναι μικρές για να φτάνουν μακριά αλλά και να σκάνε στο νερό απαλά και όχι σαν… βόμβες! Επίσης όταν φτιάχνουμε το μπασμό πάντα προσθέτουμε μερικά σκουλήκια ώστε στο μέρος που θα μαλαγρώσουμε να υπάρχει πάντα τροφή που θα δελεάσει τα ψάρια.

sargo 047
Τέλος ας μην ξεχνάμε ότι για να μαλαγρώσουμε σωστά πρέπει να έχουμε την κατάλληλη σφεντόνα για το κάθε είδος μαλάγρας. Για τα σκέτα
bigattini θα χρειαστούμε μια σφεντόνα με μικρό πλαστικό κάδο ο οποίος θα φροντίσει να πέσουν τα σκουλήκια μας συγκεντρωμένα στο σημείο που θέλουμε να μαλαγρώσουμε. Από την άλλη για τον μπασμό πρέπει να προμηθευτούμε με μια μεγάλη σφεντόνα που διαθέτει μακριά λάστιχα και ευρύχωρο κάδο ώστε να χωράει άνετα μια μεγάλη μπάλα μαλάγρας.Αυτός ήταν ένας τρόπος ψαρέματος με την εγγλέζικη τεχνική με στόχο τον σαργό ο οποίος μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και αν έχουμε 7 με 8 μποφόρ στην πλάτη μας. Για άλλες παραλλαγές του εγγλέζικου θα μιλήσουμε σε ένα άλλο τεύχος στο μέλλον. Ως τότε δοκιμάστε και τα λέμε!

Το παρόν άρθρο έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό “Ψαρεύω”

tubertini-1000x1000

About Author

Γιάννης Φραγκούλης

Ο Γιάννης σπούδασε στην Ιταλία όπου είχε την ευκαιρία να εργαστεί στην μεγαλύτερη εγχώρια εταιρεία ειδών αλιείας, την γνωστή σε όλους μας “Tubertini”. Εκεί ήρθε σε επαφή με μεγάλα ονόματα του ψαρευτικού στερεώματος της Ιταλίας και εξειδικεύτηκε σε τεχνικές άγνωστες τότε για την χώρα μας, τόσο στα γλυκά νερά όσο και στην θάλασσα. Επίσης, μεγάλη εμπειρία ήταν η συμμετοχή του σε διάφορους ιδιωτικούς αγώνες αλιείας των γλυκών νερών της Ιταλίας. Κατόπιν, επέστρεψε στην γενέτειρα του και μαζί έφερε και μοιράστηκε την γνώση που είχε αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια στην γείτονα χώρα. Μια από τις τεχνικές που μας έκανε γνωστή μέσα από τις σελίδες του περιοδικού “Thalassa” ήταν η τεχνική του εγγλέζικου (match) ενώ διέδωσε τις τεχνικές : Roubasienne, Bolognese, feeder, καθετή με καλάμι, βαθιά καθετή με ηλεκτρικό μηχανισμό, jigging κ.α.. Έχει στεφτεί δυο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στην καθετή (το 2009 στην νήσο Έλβα και το 2011 στο Martiques της Γαλλίας) με την ομάδα Lenza Emiliana Tubertini και καλείται πολλές φορές σε διαλέξεις σεμιναρίων που αφορούν αυτή την τεχνική. Από το 2002 είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας ειδών αλιείας “Fragoulis Fishing” με έδρα την Σητεία Λασιθίου Κρήτης και διατηρεί καταστήματα λιανικής τόσο στην Σητεία όσο και στα Μάλια Ηρακλείου. Παράλληλα συνεργάζεται με διάφορα καταστήματα ειδών αλιείας ανά την Ελλάδα, όπως επίσης είναι κάτοχος του e-shop “www.fragoulis-fishing.com”.

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*