Εγγλέζικο: μια παρεξηγημένη τεχνική!!!

Εγγλέζικο: μια παρεξηγημένη τεχνική!!!

Πολλές φορές στο παρελθόν αντιμετώπισα την δυσπιστία των φίλων όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της εγγλέζικης τεχνικής. Το σύνηθες επιχείρημα που πρόβαλαν είναι ότι με το εγγλέζικο στοχεύουμε σε μικρού μεγέθους ψάρια αλλά καμιά φορά τυχαίνει να βγαίνει και κάποιο αξιόλογο ψάρι.

1 prologos


Οι φίλοι αυτοί βέβαια, πρέπει να ομολογήσω ότι δεν είχαν δει ποτέ κανέναν να ψαρεύει με αυτή την τεχνική. Απλώς το υπέθεταν λόγω των λεπτών εργαλείων και κυρίως λόγω των μικρών αγκιστριών. Πόσο μακριά είναι αυτό το επιχείρημα από την αλήθεια, όμως;







Δεξιοτεχνία και χρόνος

3 deksiotexnia

Η ποικιλία των ψαριών που απευθύνεται η εγγλέζικη τεχνική στην θάλασσα είναι αρκετά μεγάλη, περιλαμβάνοντας είδη όπως ο σαργός, το λαβράκι, ο κέφαλος, το μελανούρι και η τσιπούρα. Τα προαναφερθέντα είδη φτάνουν σε αρκετά μεγάλα μεγέθη και αποτελούν στόχο πολλών τεχνικών όπου χρησιμοποιούνται πετονιές μεγάλου διαμετρήματος και ανάλογος βαρύς εξοπλισμός.

2 deksiotexniaΣτην εγγλέζικη τεχνική συναντάμε τις πιο μικρές διαμέτρους και τον πιο ελαφρύ εξοπλισμό που όμως είναι ικανός να αντεπεξέλθει πέρα για πέρα στην μάχη με αυτούς τους αντίπαλους. Το παραπάνω δεδομένο, γνωρίζουν καλά όσοι ασχολούνται συστηματικά με τον εγγλέζικο τρόπο ψαρέματος και αδυνατούν να κατανοήσουν αυτοί που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με το αντικείμενο. Η δύναμη που μεταφέρει ο εξοπλισμός κατά την διάρκεια της μάχης είναι αρκετός για να κουράσει οποιοδήποτε αντίπαλο όσο μεγάλος και εάν είναι. Η διάφορα με τις άλλες τεχνικές είναι ο χρόνος πάλης και η δεξιοτεχνία που απαιτείται για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η σύλληψη ενός μεγάλου αντίπαλου.

4 deksiotexnia

Όσον αφορά το χρόνο, πολλοί νομίζουν ότι μιλάμε για ώρες πάλης ή έστω μισάωρα για έναν σαργό του κιλού. Μεγάλο λάθος και πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Η ώρα μάχης για ένα τέτοιο ψάρι δεν ξεπερνά τα πέντε λεπτά με τον περισσότερο χρόνο να καταναλώνετε στην προσπάθεια να αποχιάσουμε το ψάρι και όχι στην μάχη. Γενικά είναι λάθος να πιστεύουμε ότι χρειάζονται ώρες για να παλέψουμε ένα ψάρι, όσο μεγάλο και εάν είναι. Αν αναλογιστούμε ότι μια πετονιά 0,16 χιλιοστών και ένα παράμαλλο 0,14 χιλιοστών μπορούν να μας δώσουν το λιγότερο ένα κιλό δύναμης, τότε αυτή η δύναμη, αν είναι συνεχής, είναι ικανή να κουράσει εύκολα τον αντίπαλο μας. Φανταστείτε να σας εφάρμοζαν μια συνεχή δύναμη ίση με το βάρος σας, σε πόσο χρόνο πιστεύετε θα έχετε παραδοθεί;




5 deksiotexniaΗ δεξιοτεχνία που απαιτείται για να φέρουμε εις πέρας την σύλληψη ενός μεγάλου αντίπαλου, δεν είναι ένα μυστικό που κατέχουν αυτοί που ασχολούνται χρόνια με την τεχνική του εγγλέζικου αλλά μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία πάλης με το ψάρι σε σχέση με άλλες τεχνικές. Στο εγγλέζικο ελέγχουμε το ψάρι με το καλάμι, αφήνοντας το τελευταίο να απορροφήσει τα δυνατά κεφάλια. Όταν το καλάμι εξαντλήσει τα όρια παραβολής του, σειρά περνούν τα φρένα του μηχανισμού τα οποία αφήνουν το ψάρι να κολυμπήσει μέχρι να σταματήσει από κούραση. Το σκηνικό επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά ώσπου να αρχίσουμε εμείς να περνούμε μέτρα και όχι το ψάρι. Όποιος ασχολείται με την τεχνική του
casting συνήθως έχει μάθει να σέρνει τα ψάρια και όχι να τα κουράζει, δικαίωμα που δίνουν οι μεγάλες διάμετροι και κατ’ επέκταση οι μεγάλες αντοχές των πετονιών. Αυτή η λογική καλό είναι να αποβάλλεται στο εγγλέζικο όπως και η λογική της συρτής με το συνεχόμενο, άνευ λόγου και ουσίας, «τρομπάρισμα» των ψαριών.



1 deksiotexnia


Αυτοί που θα νιώσουν πιο οικεία με την τεχνική του εγγλέζικου είναι όσοι ασχολούνται ή είχαν ασχοληθεί στο παρελθόν με την τεχνική του απίκο όπου ο έλεγχος του ψαριού με την παραβολή του καλαμιού είναι δεδομένος. Τέλος όσοι ασχολούνται με το
spinning θα βρουν πολλές ομοιότητες στο τρόπο πάλης και στο τρόπο ρύθμισης των φρένων.






Επί της ουσίας

7 epi

Το ερώτημα που αφορά την απόδοση της τεχνικής αυτής ως προς τα μεγέθη είναι το βασικό επιχείρημα πολλών που θέλουν να μειώσουν την αίγλη αυτής της τεχνικής. Η απάντηση είναι ότι με την εγγλέζικη τεχνική αναγκαστικά λόγω του τρόπου ψαρέματος δηλαδή λόγω μαλαγρώματος θα βγάλουμε και πολλά ψάρια μικρού μεγέθους αλλά στόχος μας είναι η ώρα που θα φάνε τα μεγαλύτερα του είδους.

8 epi


Όταν έρθει αυτή η ώρα η απόδοση σε μεγάλα μεγέθη δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη τεχνική. Η φρενίτιδα που επικρατεί με τα μεγάλα ψάρια να τσιμπούν το ένα μετά το άλλο αποζημιώνει τις ώρες που η μοναδική ενασχόληση μας ήταν να επιστρέφουμε πίσω στην θάλασσα μικρά ψάρια. Βέβαια η λέξη απόδοση με ενοχλεί γιατί παραπέμπει σε επαγγελματίες και όχι ερασιτέχνες όπως είμαστε εμείς. Προσωπικά αυτό που με συγκινεί σε αυτήν την τεχνική είναι οι στιγμές αγωνίας κατά την διάρκεια μια πάλης όπως και το αποφασιστικό κάρφωμα του ψαριού. Αν προσθέσουμε στα παραπάνω τον ήχο από τα φρένα και το απόχιασμα από εμάς τους ίδιους τότε συμπληρώνετε η εικόνα του εγγλέζικου.




9 epi


Έχοντας αξιωθεί να ζήσω αυτές τις στιγμές μπορώ με ασφάλεια να παραδεχθώ ότι η σύλληψη ενός μεγάλου ψαριού με άλλη τεχνική εκτός από το εγγλέζικο είναι πια μια απλή διαδικασία για μένα. Μόνη εξαίρεση στο παραπάνω είναι η σύλληψη ενός μεγάλου ψαριού με
spinning όπου τα πράγματα είναι διαφορετικά αλλά εξίσου έντονα με το εγγλέζικο.






Για να μην νομίζει κανείς ότι απορρίπτω τις άλλες τεχνικές απλά θα πρέπει να πω το αυτονόητο ότι δηλαδή κάθε τεχνική έχει την χρησιμότητα της. Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με αυτήν την τεχνική είναι καλό να ξέρει για ποιες συνθήκες είναι κατάλληλη. Οι κυριότερες από αυτές είναι:

10 epi

  • Σε βυθούς βραχώδεις που βρίσκονται πέρα των είκοσι μέτρων από την ακτή η τεχνική του εγγλέζικου αναδεικνύεται ως η πιο κατάλληλη ώστε να καταφέρουμε να ψαρέψουμε μεγάλους σαργούς και μελανούρια τα οποία είναι καλά οχυρωμένα μέσα στον άναρχο βυθό. Η ακτή μπορεί να είναι παράλια ή βράχια.




11 epi


  • Στο εξωτερικό μέρος των λιμανιών λόγω των διάσπαρτων βράχων και εμποδίων που αποτελούν τους κυματοθραύστες κατοικούν επίσης πολύ μεγάλα ψάρια τα οποία αν δεν μπορούμε να τα φτάσουμε με το bolognese τότε το εγγλέζικο είναι η μοναδική μας λύση.

 




OLYMPUS DIGITAL CAMERA



  • Το κέντρο του εσωτερικού των λιμανιών κρύβει πολλές εκπλήξεις που ούτε το απίκο, ούτε το bolognese μπορούν να αποκαλύψουν. Το casting ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί γίνεται δύσχρηστο λόγω της διέλευσης των σκαφών. Το εγγλέζικο είναι η πιο καλή λύση που μπορούμε να εφαρμόσουμε.

 

 

Αυτές είναι κάποιες από τις περιπτώσεις που ενδείκνυται η τεχνική του εγγλέζικου αν φυσικά επικρατούν σχετικά ήρεμες συνθήκες καιρού ή επικρατεί άσχημος καιρός αλλά φυσάει από την πλάτη μας. Επειδή η τεχνική του εγγλέζικου είναι μια τεχνική για συγκεκριμένες περιστάσεις πρέπει να είμαστε εξοικειωμένοι με όλες τις τεχνικές ώστε να καταφέρνουμε να επιλέγουμε την κατάλληλη ανάλογα με τις συνθήκες που θα συναντήσουμε. Αν όμως για μια περίπτωση είχα την επιλογή να διαλέξω μεταξύ δυο τεχνικών εκ των οποίων η μια θα ήταν το εγγλέζικο τότε θα διάλεγα σίγουρα το εγγλέζικο για τους παραπάνω λόγους που ανέφερα.

About Author

Γιώργος Φενερλής

Ο Γιώργος έχει ασχοληθεί με την αρθρογραφία στον περιοδικό τύπο από το 2004, γράφοντας άρθρα κυρίως για την τεχνική του spinning. Ήταν από τους πρώτους που έγραψε για αυτήν την τεχνική ενώ εισήγαγε και νέες όπως το Eging και το LRF. Τα περιοδικά με τα οποία έχει συνεργαστεί είναι το “Thalassa”, “Boat & Fishing”, “Το Ψάρεμα και τα Μυστικά του” και τέλος το “Ψαρεύω” στο οποίο υπήρξε συνδημιουργός και δούλεψε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ως αρχισυντάκτης του. Πέρα από την αρθρογραφία έχει ασχοληθεί με παρουσιάσεις προϊόντων, δοκιμές, ρεπορτάζ αγοράς, συνεντεύξεις και ανταποκρίσεις αγώνων αλιείας. Επίσης είναι ο δημιουργός και κάτοχος του παρόντος site.

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*